Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

"Επιβάτης", αναδρομική έκθεση του Σον Σκάλι στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς

Τρίτη, 18. Ιανουάριος 2022, 08:00am - 10:00pm
Επισκέψεις : 73

benakioΔέκα σχεδόν χρόνια μετά την έκθεση Doric/Δωρικός Ρυθμός, που αποτέλεσε την πρώτη παρουσίαση του έργου του Σον Σκάλι ( Δουβλίνο, 1945) στην Ελλάδα, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη με τίτλο Passenger. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι σταθμοί στην Ευρώπη.

Ο Σον Σκάλι, o σημαντικότερος ίσως εκπρόσωπος της αφαιρετικής ζωγραφικής σήμερα, συνδυάζει στο έργο του την παράδοση της αφηρημένης εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής στην Αμερική με την ευαισθησία των κινημάτων του Ευρωπαϊκού μοντερνισμού.  Δημιουργεί έτσι μια καλλιτεχνική γλώσσα που βρίσκεται σε ένα διαρκή διάλογο με σπουδαίους ζωγράφους και κινήματα του παρελθόντος, αλλά πάντοτε με μια πολύ προσωπική αντίληψη, γεμάτη από συναισθήματα και ευαισθησία.  Τα έργα του περιλαμβάνονται στα σπουδαιότερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.

Η έκθεση περιλαμβάνει 103 συνολικά έργα, λάδια, ακρυλικά, υδατογραφίες και σχέδια, ενώ επίσης παρουσιάζεται ένα εμβληματικό γλυπτό. Τα πρώτα έργα προέρχονται από τη δεκαετία του 1960 ενώ το τελευταίο, το Μαύρο Τετράγωνο, έχει δημιουργηθεί το 2020 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση της Βουδαπέστης. Πρόκειται για μια ευθεία αναφορά στο εμβληματικό ομότιτλο έργο του Καζιμίρ Μαλέβιτς, ιδωμένο μέσα από την ιδιαίτερη οπτική του Σκάλι. Ο θεατής θα έχει την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει σπουδαία έργα: μεταξύ άλλων, τις πρώτες παραστατικές προσπάθειες της δεκαετίας του εξήντα, τα μεγάλων διαστάσεων «μινιμαλιστικά» έργα του 1970, αλλά και την επιστροφή σε μια πιο παραστατική ζωγραφική, με τη σειρά Madonna του 2018.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Dávid Fehér, διευθυντής του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης, και ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, επιμελητής του Μουσείου Μπενάκη.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Παύλος Θανόπουλος.

Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2021 – 13 Φεβρουαρίου 2022.

Τι θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Μουσείο Μπενάκη: Νέες εκθέσεις και ποιες συνεχίζονται

10:00 - 16:00

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί για το κοινό κατόπιν ραντεβού.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΩΡΑΡΙΑ

Και  Sean Scully: «Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει τη ζωγραφική!»  Ο σπουδαίος Ιρλανδός καλλιτέχνης μιλά στον Γιάννη Κωνσταντινίδη με αφορμή τη χορταστική αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, στην οποία ο θεατής βρίσκεται ενώπιον ενός θαυμαστού κόσμου που αναδύεται από τα αφαιρετικά σχήματα και τον πλούτο των χρωμάτων.

Πίσω