
Οδυσσέας
Οδυσσέας
Δύο Δραπετσωνίτισσες, η Άντα Χρηστίδου και η Έλλη Ιγγλίζ, που μας κάνουν περήφανους
Ότι καλλιτεχνίζει κι ότι φιλοσοφεί, στη Δραπετσώνα, μας νοιάζει.
Μας νοιάζει πολύ. Όταν ειδικά είναι και γέννημα θρέμμα της εγγύτερης
γειτονιάς μας, μας νοιάζει ακόμα περισσότερο.
Δυο κορίτσια μας απασχολούν αυτό τον καιρό.
Η Άντα Χρηστίδου και η Ελισάβετ Ιγγλίζ.
Πάμε κατ'αρχάς στη Ζηνοβ..., συγνώμη στην Άντα ήθελα να πω.
Στο STUDIO Κυψέλης, Σπετσοπούλας 9 και Κυψέλης, στην Κυψέλη, θα παίζει τη "Ζηνοβία την θεατρίνα". Ένας μονόλογος που έγραψε η ίδια, συλλέγοντας πληροφορίες από τις ιστορίες που αφηγούνταν ο πατέρας της σ'αυτήν και τον αδελφό της τον Αντρέα. Όλα αυτά τα καταθέτει στη σκηνή. Εντυπωσιακά όμορφη, αποδίδει την ιστορία των μπουλουκιών στον 19ο αιώνα, με τον δικό της μοναδικό τρόπο.
"Ο Ταξιδευτής", ένα ποίημα του Δραπετσωνίτη Κώστα Ιωαννίδη
Ο ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ
Μια ιστορία θα σας πω, με αίμα ποτισμένη
τότε που στα παράλια, γινόταν χαλασμός
χιλιάδες άνθρωποι εκεί, καμένοι και σφαγμένοι
στης Σμύρνης την καταστροφή, που έγινε ο χαμός
♦
Ένα πλοίο βρισκόντανε, στης Σμύρνης την κατάντια
μα ο καπετάνιος ήτανε, περίσσια τολμηρός
έβλεπε τις καταστροφές, με τα σχιστά του μάτια
κι αμέσως αποφάσισε, να πράξει ολοταχώς.
Για τα δώδεκα χρόνια" Σταγόνας", που είναι σα να μη πέρασε μια μέρα
Ο Σεπτέμβρης, που μόλις αφήσαμε πίσω μας, μες στις μέρες του περιελάμβανε και την γενέθλια μέρα της "Σταγόνας" μας. Δώδεκα χρόνια πριν έσκασε μύτη στα δρώμενα της πόλης, με σκοπό να προβάλει και να αναδείξει τις ανησυχίες μας και τα ενδιαφέροντα μας. Στην αρχή νομίσαμε πως θα ασχοληθεί με τα τεκταινόμενα της Δραπετσώνας, άντε και του Κερατσινίου. Έλα όμως που μας ξεγέλασε. Επεκτάθηκε στον ευρύτερο Πειραιά και τελικά ασχολήθηκε είτε παρεμβαίνοντας, είτε αναδημοσιεύοντας, ότι θεωρούσε ενδιαφέρον και γόνιμο, ακόμα και πανελλαδικά.
Το Μελίνα θέλει Δώρα
Φέτος το καλοκαίρι πήγαμε δυό φορές Σινεμά. Και τις δύο στο Δώρα (Μελίνα το λένε εδώ και πολλά χρόνια. Πιο τίμιο, θα ήταν να το μετονόμαζαν σε "Μαρίνος Κοσκινάς"). Είναι ο κοντινότερος κινηματογράφος στη γειτονιά μας. Εκεί είδαμε δύο φιλμ. Πρώτα είδαμε το "Πίσω από τις θημωνιές", που δε θύμωσαν καθόλου που στο πρόγραμμα αναφέρονταν ως θυμωνιές κι αυτό γιατί δεν κατέχουν από ορθογραφία και λούφαξαν. Θυμωνιές λέγατε, θημωνιές άκουγαν. Μετά πήγαμε και στο πολυδιαφημισμένο και πολυβραβευμένο "TAR".
Και τις δύο ταινίες μας τις πρότεινε ο Λάκης μας. Μετά από μέρες μάθαμε ότι ο δήμος, κάλιο αργά παρά ποτέ, τήρησε την παράδοση και κυκλοφόρησε και το αναλυτικό βιβλιαράκι με το πρόγραμμα για τους τρεις κινηματογράφους. Όχι αυτό με τον ξερό τίτλο που μοίρασε στην αρχή, χωρίς καμία πληροφορία, κανένα δέλεαρ, για το τι θα δούμε.
Αν ο Θεός ξέρει από "μπάλα" θα τον βάλει πλάι του
Απ' όταν πρωτοπήγα στο γήπεδο κι από τότε που πολιτογραφήθηκα ΑΕΚΤΖΗΣ, ένας παίκτης κράτησε ξαναμμένη την τρέλα μου να πηγαίνω στο γήπεδο ακόμα και σήμερα.
Ναι, για τον Μίμη Παπαϊωάννου μιλάω!
Στις περιπτώσεις που ο Μίμης ήταν τραυματίας και θα απουσίαζε από την ομάδα, ίσαμε που δεν έκανα κέφι να πάω στο γήπεδο. Η ομάδα χωρίς το Μίμη μου φάνταζε λειψή, ανάπηρη, αναιμική. Όπως μια ορχήστρα που δίνει μια συναυλία και της λείπει ο μαέστρος της. Παρ' όλο που οι σολίστες που κατά καιρούς τον περιέβαλαν ήταν μαγκιόροι και περιωπής, όταν έλειπε ο Μίμης απουσίαζε και ο ρυθμός που έδινε με την μπαγκέτα του.
Μίμης Παπαϊωάννου: Η ζωή του όλη… (ΦΩΤΟ-VIDEO)
Τα παιδικά του χρόνια, η ΑΕΚ, ο Νεστορίδης, η δόξα, ο Στέλιος Καζαντζίδης, το ποδοσφαιρικό φινάλε, η αναγνώριση και η αιωνιότητα… Ο Μίμης Παπαϊωάννου από χθες το πρωί πέρασε στην αιωνιότητα… Έφυγε στα 81 του χρόνια. Για πάντα όμως θα είναι εκεί: στη δική του γωνιά στην Αγιά Σοφιά, στον δικό του πυλώνα στο σπίτι μας, στις καρδιές όλων μας! Η οικογένεια της ΑΕΚ πενθεί… Όμως γυρίζοντας το χρόνο πίσω και σκαλίζοντας την ιστορία της ζωής του Μίμη, θυμόμαστε και μαθαίνουμε πόσο σημαντικός ήταν και ως παίκτης και ως άνθρωπος. Ολη τη χθεσινή ημέρα η ΠΑΕ ΑΕΚ με ποσταρίσματά της στα social media έκανε μία αναδρομή στη ζωή του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου. Αυτές τις ιστορίες, όπως κι άλλες θα δούμε παρακάτω…
Να κι αν θες, να κι αν δεν θες
Το όνομα που σου δώσανε οι γονείς σου και μ' αυτό συμφώνησαν οι γιαγιάδες σου κι οι παππούδες σου, οι θείες σου και οι θείοι σου, οι δικοί σου άνθρωποι δηλαδή, είναι για πέταμα. Είναι της πλάκας! Δε πα να'ναι το πιο όμορφο όνομα του κόσμου. Δεν παύει να είναι ένα όνομα για το οποίο δεν σε ρώτησε κανείς αν σ'αρέσει, αν το θες.Το κακό μεγεθύνεται όταν αυτή η ερήμην σου επιλογή, καθαγιάζεται στην εκκλησία. Τότε που σε πιάνει ένας Ιερωμένος, έτσι τους λένε, που με τις λαδωμένες χερούκλες του, που πρεσβεύει πως είναι και αμόλυντες, σε αρπάζει απ' τις μασχάλες, ενίοτε κι από τις πατούσες, ανάλογα με την τρέλα του, σε βουτάει στην κολυμπήθρα και περιχαρής απαγγέλει: Βαπτίζεται ο δούλος του Θεού Ονούφριος στο όνομα του πατρός και του υιού και του αγίου πνεύματος. Αμήν! Τι κι αν κλαίς, τι κι αν οδύρεσαι, τι κι αν υποφέρεις, το μυστήριο πρέπει να περατωθεί. Τούτο 'δω επαναλαμβάνεται δυο-τρεις φορές και κανείς δεν αντιδρά, κανείς δεν ζορίζεται. Κάποιοι Χάχες γελάνε κιόλας. Δείχνουν να το φχαριστιόνται. Γελάνε και απολαμβάνουν το μαρτύριο σου κι ο Ιερωμένος αντί να άδει το "είναι πικρά, είναι βαριά τα ξένα χέρια", λέει κάτι άλλες περίεργες και ακατάληπτες δοξασίες. Γιατί; Γιατί το μυστήριο πρέπει να ολοκληρωθεί. Να πάει μέχρι και στο τελευταίο Αμήν. Άσχετα αν εσύ έχεις φτάσει προ πολλού στο αμήν!
Δυο φρέσκα ποιήματα του Δραπετσωνίτη Κώστα Ιωαννίδη
Γέμισε γραμμές ο ουρανός
είναι δρομολόγια θανάτου
έδωσε εντολή ο Ιαπετός
βγήκαν τα σπαθιά απ' τα παιδιά του.
Μάνα πικραμένη και βουβή
'γίναν ποταμοί τα δάκρυα σου
κι ένα ατελείωτο γιατί
χρόνια τώρα καίει την καρδιά σου.
Αυτή η πόλη είναι σπίτι μου απ' άκρη σ' άκρη
Νίκος Μαραντζίδης*. Γεννήθηκα στη Σαλονίκη, τρίτη γενιά Σαλονικιών. Εκατό δύο χρόνια απ’ την πλευρά του πατέρα μου, ενενήντα εννέα απ’ τη μάνα. Και τον μέσο όρο να πάρεις, τον έκλεισα τον αιώνα. Τρίτη γενιά, σιγά τ’ αυγά! Ο φίλος μου ο Λέων Ναρ, θα γελούσε. «Πεντακόσια χρόνια είναι η οικογένεια μου σε αυτήν την πόλη» τον φαντάζομαι να μου λέει με ύφος μπλαζέ. Κι όμως τρεις γενιές πάρε-δώσε με τη Σαλονίκη, εμένα μου φτάνουν για να βγάλω από πάνω μου την άβολη και μεταβατική ταυτότητα του πρόσφυγα με την οποία μεγάλωσα και για χρόνια συστηνόμουν. Δεν γεννήθηκα απλώς στη Σαλονίκη, είμαι Σαλονικιός πια.
Έλα μωρέ, ένας πόλεμος είναι
Όταν μια οβίδα φεύγει από μια χώρα, διανύει μια πορεία πολλών χιλιομέτρων και πέφτει σε μια πολυκατοικία μιας άλλης χώρας, που το πιθανότερο δεν ξέρεις και αν είναι κατοικημένη, γάμησε τα.
Ήδη, το 'χεις χάσει το παιχνίδι. Όποιον ισχυρισμό κι αν προτάξεις θα πάει στον βρόντο. Το μόνο που θα βρει στόχο και δεν θα πάει στον βρόντο, θα είναι η οβίδα σου. Και τι στόχο, την καρδιά της ανθρωπότητας! Όποια δικαιολογία κι αν επικαλεστείς , ο θάνατος έστω κι ενός ανθρώπου θα την επισκιάσει. Προσπαθείς να υπολογίσεις πώς σκέφτεται αυτός που την πυροδότησε, αλλά προ πάντων ποιός έδωσε την εντολή γι' αυτή την αλητεία και άκρη δεν βγάζεις.
Δείτε και την συνέχεια. Ένα τσούρμο στρατιώτες, μιας ευρωπαϊκής χώρας, μπουκάρουν σε μια περιοχή, έξω από την χώρα τους, σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και σκοτώνουν αμάχους, βιάζουν γυναικόπαιδα και καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από τους βομβαρδισμούς. Όλη αυτή η επιχείρηση δεν θα έχει καμία επιτυχία, αν προηγουμένως, δεν έχεις μπολιάσει τον λαό σου με αβυσσαλέο μίσος, ή η προπαγάνδα που έχουν υποστεί τους έχει κάνει αδίστακτους.