Σάκης Σιδηρόπουλος

Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

danieldavisΣε αυτό το βίντεο παρακολουθούμε την συζήτηση του Daniel M. Davis ( Καθηγητή Ανοσολογίας ) και  του Αναστάσιου Ε. Γερμενή (Καθηγητή Εργαστηριακής Ανοσολογίας) με τον δημοσιογράφο Γιάννη Μουρατίδη. Αφορμή είναι το βιβλίο του πρώτου με τίτλο «Η κομψή θεραπεία, δαμάζοντας τις φυσικές άμυνες του ανθρώπινου οργανισμού» από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.  Θέμα η ιατρική ακριβείας και η προσωποποιημένες θεραπείες, όπως διαμορφώνονται σήμερα.

HumanPlusΕάν η διακαής επιθυμία του ανθρώπου είναι η αθανασία, τότε πρέπει να προσπαθήσει να την πραγματώσει, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητές του.
Μήπως αν δεν την πετύχει θα αφανιστεί ή θα χάσει την περίοπτη θέση του στον πλανήτη κατά την επιταχυνόμενη ανάπτυξη της τεχνο-επιστήμης η οποία μοιάζει να έχει αυτονομηθεί;
Άραγε προκειμένου να υπερασπιστεί την πρωτοκαθεδρία του έναντι της τεχνητής νοημοσύνης ο άνθρωπος έχει καθήκον ν' αναβαθμιστεί σωματικά, διανοητικά και ηθικά εξελισσόμενος ενδεχομένως σ' έναν κυβερνο-οργανισμό;

dialog01Ο Σωκράτης περπατούσε στους δρόμους της Αθήνας όταν συνάντησε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Είχαν εμπλακεί σε έντονη λογομαχία.

Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 19:53

Προς την αστείρευτη πηγή ενέργειας

fusionΑνακοινώθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες, ότι κατάφεραν να παράξουν θετικό ισοζύγιο ενέργειας από τη πυρηνική σύντηξη. Το αποτέλεσμα αυτό αναπτερώνει τις ελπίδες ότι η ανθρωπότητα μια ημέρα θα καταφέρει να λύσει το ενεργειακό ζήτημα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, το πείραμα έγινε στις 5 Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά οι επιστήμονες του LLNL πέτυχαν να παραχθεί καθαρό κέρδος (net gain) ενέργειας από τη σύντηξη δύο ελαφρών ατόμων υδρογόνου σε ένα βαρύτερο. Η Αράτι Πραμπάκαρ, η διευθύντρια του Γραφείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, είπε ότι το πείραμα συνιστά «ένα τεράστιο παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε με την επιμονή».

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 09:57

Η Ελληνική Ταυτότητα σήμερα

dianeosisΗ καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου συζητά με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο της διαΝΕΟσις,  για το περιεχόμενο της  ελληνικής "ταυτότητας" και πώς εξελίχθηκε ιστορικά. Ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης, της οικογένειας, της γλώσσας και της θρησκείας στη διαμόρφωση της ελληνικότητας σήμερα.

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 20:22

Περί φιλίας

nehamasΟ διακεκριμένος πανεπιστημιακός και συγγραφέας Αλέξανδρος Νεχαμάς, προκειμένου να ορίσει τη σημασία της φιλίας στη ζωή μας,  ανατρέχει στη φιλοσοφία και αντλεί παραδείγματα από την τέχνη, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.
Το αποτέλεσμα της αναζήτησης αυτής είναι το βιβλίο του «Περί φιλίας» Σύνδεση της φιλοσοφίας με την καθημερινότητα σε ένα απολαυστικό ανάγνωσμα.
 Είναι ένα εύληπτο, κατατοπιστικό και επίκαιρο δοκίμιο στην εποχή των social media και των χιλιάδων «απρόσωπων» φίλων.

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022 09:59

Επιστροφή στην Σελήνη

artemisΜετά από 50 χρόνια, που ο άνθρωπος πάτησε για τελευταία φορά το φεγγάρι μας, η ανθρωπότητα επανέρχεται με αποστολές προς την Σελήνη. Το πρόγραμμα Artemis της NASA, προβλέπει νέες αποστολές, μη επανδρωμένες αλλά και επανδρωμένες. Θα πραγματοποιήσουν έρευνες και πειράματα, που έχουν σκοπό την αποίκηση της Σελήνης αλλά και να βγουν συμπεράσματα σχετικά με επόμενες αποστολές στον Άρη.

gravitationalO Ηλίας Κυρίτσης, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτή τον ομιλία, εστιάζει στους προορισμούς και ορίζοντες της σύγχρονης Φυσικής. Κοσμολογία, σκοτεινή ενέργεια, βαρυτικά κύματα και μαύρες τρύπες είναι μερικά μόνο από τα φλέγοντα ζητήματα της σημερινής Φυσικής. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι πολλές, όμως η εξέλιξη της γνώσης είναι ραγδαία και δε σταματά πουθενά, συμβάλλοντας έτσι στην επίλυση πολλών φυσικών προβλημάτων.

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022 11:06

Ο έρωτας στο θέατρο

georgousopoulosΜία διάλεξη του Κώστα Γεωργουσόπουλου, συγγραφέα και κριτικού του θεάτρου, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Αλίμου, με τίτλο "Θέατρο και έρωτας, μια σχέση αιώνων".

Πως το θέτρο παρουσιάζει τον έρωτα και τα πάθη της ζωής. Ο λόγος του Γεωργουσόπουλου κάνει την παρακολούθηση της διάλεξης, παρά την μεγάλη διάρκεια της, ευχάριστη.

Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2022 10:02

Μια σύντομη ξενάγηση στο CERN

cern01Σε αυτά τα βίντεο, έχουμε μια σύντομη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του CERN στην Ελβετία και πως πιστοποιήθηκε το σωματίδιο Higgs, από τον αείμνηστο πανεπιστημιακό καθηγητή Φυσικής Θεόδωρο Τομαρά. Είναι αποσπάσματα από το μάθημα του «Στοιχειώδη Σωμάτια και Θεμελιώδεις Δυνάμεις» που μπορείτε να το βρείτε στο ιστότοπο του Mathesis ( mathesis.cup.gr ).

Σελίδα 1 από 11