Σάκης Σιδηρόπουλος

Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

stressbusterΟ  Αναστάσιος Σταλίκας είναι καθηγητής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας.
Σε αυτό το βίντεο εξετάζει πως η αβεβαιότητα στην ζωή, μας παρέχει κάποιες δυνατότητες να μετατρέψουμε τον φόβο σε ενθουσιασμό. Να αναπτύξουμε τις γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές μας δεξιότητες.

Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2022 09:24

Η Αθήνα την εποχή του Θουκυδίδη

vkalfasΟ Βασίλης Κάλφας, καθηγητής Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, παρουσιάζει το περιβάλλον που υπήρχε στην Αθήνα στο τέλος του 5ου αιώνα, μέσα από τα μάτια του ιστορικού Θουκυδίδη. Το μεγαλείο και τις αντιφάσεις της πόλης σε μια πυκνή περίοδο από γεγονότα και τάσεις, με πολλές προσωπικότητες που βρέθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στον ίδιο τόπο.

dsinopoulosΑφιέρωμα στον Διονύση Σιμόπουλο, τον αστροφυσικό και διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου ( από τον Απρίλιο του 1973 έως τον Απρίλιο του 2014)  που με τα βιβλία του, τις ομιλίες του, τα άρθρα του και την συνεισφορά του στα θεάματα πολυμέσων, μας άνοιξε το παράθυρο για την γνώση του αχανούς σύμπαντος.

Κυριακή, 07 Αυγούστου 2022 10:24

Ο κόσμος της ελληνιστικής εποχής

ahaniotisΗ συζήτηση αυτή του πεζογράφου Φίλιππου Δρακονταειδή με τον ιστορικό Άγγελο Χανιώτη σχετικά με την ελληνιστική εποχή, γίνεται με αφορμή το βιβλίο του δεύτερου «Η εποχή των κατακτήσεων». Είναι η ανάλυση μιας μακράς περιόδου από τους απογόνους του Αλέξανδρου μέχρι την ρωμαϊκή κατάκτηση και τον Ανδριανό.

jameswebb photoΣε αυτό το βίντεο, ο αστροφυσικός Παύλος Καστανάς από το κανάλι Astronio, σχολιάζει τις πρώτες φωτογραφίες που έδωσε η NASA στην δημοσιότητα και τις οποίες έστειλε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Είναι προπομπός αυτών που θα δούμε από εδώ και εμπρός από τα πέρατα του σύμπαντος και είναι εύλογη η σύγκριση με τις αντίστοιχες φωτογραφίες του Hubble. Η εξήγηση των φωτογραφιών από τον Π. Καστανά είναι θαυμάσια και αρκετά κατανοητή.

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022 11:00

Στατιστική και ψέματα

pdellaportas1Ο καθηγητής Στατιστικής Πέτρος Δελλαπόρτας, εξηγεί πως τα ψέματα μπορούν να κρυφτούν  μέσα στην στατιστική.
Επίσης πως με την στατιστική  πάμε από τα δεδομένα στις υποθέσεις και από τις υποθέσεις στα δεδομένα.
Πως η αντιστροφή των πιθανοτήτων μπορεί να μπερδέψει τους ανθρώπους. Καθώς και για τις περιπτώσεις των συμπτώσεων και τα τυχερά παιγνίδια.

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022 10:44

Τι είναι το metaverse;

metaverseΦαίνεται ότι η εκμετάλλευση του φυσικού κόσμου φτάνει στο τέλος της και ξεκινάει η εκμετάλλευση του απέραντου ψηφιακού κόσμου.
Ξεκινάει η περιπέτεια του metaverse, που υπερβαίνει το σημερινό καθεστώς με τα κοινωνικά δίκτυα, το gaming και ότι γνωρίζουμε για το διαδίκτυο. Σταδιακά τα επόμενα χρόνια, όλο και περισσότερα κομμάτια του κόσμου αυτού θα μπαίνουν σε λειτουργία.

old pireasΣτην αρχή ήταν ο Στράβων. Στα Γεωγραφικά του αναφέρει την ύπαρξη νησιού στην περιοχή του Πειραιά.
 Από έρευνες που έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια, με την χρήση της μικροπαλαιοντολογίας και της στρωματογραφίας, έχουμε ενδείξεις που επιβεβαιώνουν τον Στράβωνα.
 Στην ομιλία «Ο Πειραιάς ήταν νησί!» που διοργανώθηκε από τον Πειραϊκό Σύνδεσμο και το Σωματείο "Διόνυσος" στις 13 Απριλίου 2022 στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, με εισηγήτριες τις Μαρία Τριανταφύλλου και Θεοδώρα Τσουρού, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας.

alzheimerΛόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, τα επόμενα χρόνια, η άνοια και κυρίως αυτή που οφείλεται στη νόσο Αλτσχάϊμερ θα πάρει διαστάσεις πανδημίας.

Στην διαδικτυακή συζήτηση από το κανάλι των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με θέμα “Νόσος Αλτσχάϊμερ: Βιολογία, κλινικές όψεις & ανάπτυξη θεραπειών", εξετάζεται το θέμα αυτό από βιολογική, ιατρική και κοινωνιολογική άποψη.

vkarapostolisΑπουσιάζει σήμερα από τον κόσμο μας το νόημα; Αν ναι, τότε η παραλυτική επίδραση αυτής της απουσίας οδηγεί στην αδράνεια και την αεργία.
Έτσι παρακολουθούμε το σαγηνευτικό τραγούδι των Σειρήνων της απραξίας απέναντι στην αγωνιώδη προσπάθεια την Μουσών για την απόδοση νοήματος.
Στο βίντεο αυτό, ο Βασίλης Καραποστόλης, με αφορμή το βιβλίο του «ΜΟΥΣΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΕΙΡΗΝΩΝ»
παρουσιάζει την μάχη των Μουσών της δημιουργικότητας εναντίον των Σειρήνων της απραξίας.
Και ποιος βγαίνει νικητής στο τέλος;

Σελίδα 1 από 10