Σάκης Σιδηρόπουλος

Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

vkarapostolisΑπουσιάζει σήμερα από τον κόσμο μας το νόημα; Αν ναι, τότε η παραλυτική επίδραση αυτής της απουσίας οδηγεί στην αδράνεια και την αεργία.
Έτσι παρακολουθούμε το σαγηνευτικό τραγούδι των Σειρήνων της απραξίας απέναντι στην αγωνιώδη προσπάθεια την Μουσών για την απόδοση νοήματος.
Στο βίντεο αυτό, ο Βασίλης Καραποστόλης, με αφορμή το βιβλίο του «ΜΟΥΣΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΕΙΡΗΝΩΝ»
παρουσιάζει την μάχη των Μουσών της δημιουργικότητας εναντίον των Σειρήνων της απραξίας.
Και ποιος βγαίνει νικητής στο τέλος;

Κυριακή, 01 Μαΐου 2022 10:01

Η ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης

aiethics1Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας αναγκάζει να σκεφτούμε πάλι τον πυρήνα της ανθρωπιάς μας. Αυτό που μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα όντα είναι οι αξίες και οι αρχές μας. Βέβαια, αν κοιτάξουμε την ιστορία μας, δεν τα έχουμε καταφέρει και πάρα πολύ καλά έως τώρα. Η ροπή μας στον πόλεμο και στην απληστία δεν συνιστά λεπτομέρεια.
Η ΤΝ δεν είναι ένα εργαλείο σαν τα άλλα, δεν είναι καν σκλάβος ή αφέντης μας. Είναι όπως ένας άνθρωπος. Αυτή τη στιγμή μεγαλώνουμε ένα παιδί, το οποίο είναι ακόμη βρέφος. Σε μερικά χρόνια όμως θα γίνει έφηβος. Και όσοι έχουν μεγαλώσει εφήβους ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε την οργισμένη εφηβική φάση της ΤΝ, γιατί, αν δεν το κάνουμε, κινδυνεύουμε να πυροδοτήσουμε δυστοπικά σενάρια, τα οποία δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.

Κυριακή, 17 Απριλίου 2022 10:19

Πεθαίνοντας στην κορυφή του κόσμου

asykarisΑφιέρωμα στον Αντώνη Συκάρη, στον μοναδικό Έλληνα ορειβάτη που κατέκτησε 6 κορυφές του Έβερεστ υψηλότερες των 8.000 μέτρων. Είχε στόχο να ανέβει και στις 14.
Στις 5 Απριλίου ξεκίνησε την προσπάθεια του για την κορυφή του Νταουλαγκίρι των 8.167 μέτρων στο Νεπάλ.
Την κατέκτησε! Αφιέρωσε την επιτυχία του σε όλους μας.
Δυστυχώς στην κατάβαση, σε υψόμετρο 7.400μ, δεν άντεξε και έχασε τη ζωή του. Στο βουνό που είχε στοιχειώσει τα όνειρα του.

Κυριακή, 03 Απριλίου 2022 09:57

Κατανοώντας την εξέλιξη

kkampourakisΟ Κώστας Καμπουράκης στο βιβλίο αυτό, υποστηρίζει πως η ιδέα της εξέλιξης αντίκειται ψυχολογικά στη διαίσθησή μας, συνεπώς δεν μπορούν εύκολα να την κατανοήσουν όλοι οι άνθρωποι. Επιπλέον, επισημαίνει ότι η εξελικτική θεωρία, όπως και κάθε επιστημονική θεωρία, είναι ένα μέσο για να καταλάβουμε τον φυσικό κόσμο, ότι υπόκειται στον επιστημονικό έλεγχο κι ότι είναι λάθος να την υιοθετούμε δογματικά.
 Όπως τονίζει ο συγγραφέας, η ανθρώπινη ζωή δεν έχει κανέναν εγγενή σκοπό και η κατανόηση της εξελικτικής θεωρίας μπορεί να μας ελευθερώσει απ’ τη μοιρολατρία και να μας επιτρέψει να καταλάβουμε τον φυσικό κόσμο γύρω μας.

vginosΤι είναι τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα στη μουσική; Ποιος τα κατέχει και γιατί. Πως επηρεάζουν την μουσική βιομηχανία; Ο μουσικός Βασίλης Γκίνος στα παρακάτω βίντεο εξηγεί επαρκώς για όλα αυτά.
Ο Βασίλης Γκίνος  γεννήθηκε στην Αθήνα τη δεκαετία του '60.  Ξεκίνησε να παίζει πλήκτρα σε συγκροτήματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν συνιδρυτής. Οι επιρροές του ήταν τα μεγάλα ροκ συγκροτήματα της εποχής, η (μη τυπική αλλά παρόλα αυτά) κλασική του κατάρτιση και ο όψιμος ερεθισμός του με την τζαζ. Μετά το πτυχίο του στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών εργάστηκε ως μουσικός και αργότερα ως ενορχηστρωτής και μουσικός διευθυντής για την τοπική μουσική σκηνή.

tasiosΟ Θεοδόσης Τάσιος, πολιτικός μηχανικός, καθηγητής ΕΜΠ και συγγραφέας, αναφέρεται στην σχέση της επιστήμης με την τεχνολογία και την καινοτομία. Εξηγεί πως η ανάγκη οδηγεί στην τεχνολογική καινοτομία και ποιοι  είναι οι παράγοντες  που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Αναφέρεται στα τεχνουργήματα της αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας και πως δεν οδήγησαν τότε στην βιομηχανική επανάσταση, για ιστορικούς λόγους. Τέλος αναφέρεται στην συμβολή του ΕΜΠ στην βιομηχανική κοινωνία.

eulerΟ Πέτρος Δελλαπόρτας στο βίντεο αυτό, παίρνει συνέντευξη από το μαθηματικό William Dunham  στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ομάδας «ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ», με τίτλο «Συναντήσεις πάνω στη Γέφυρα». Είναι μία προσπάθεια  για την γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην επιστήμη και σε διάφορες μορφές πολιτιστικής δραστηριότητας.

Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2022 10:50

Παρουσίαση του Πανεπιστημίου Κρήτης

creta univΣε αυτό το βίντεο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης αυτό-παρουσιάζεται.  
Βλέπουμε την διδασκαλία, την έρευνα και γνώση που παράγεται εκεί. Και αυτό το κάνει ένα από τα αξιολογότερα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είναι μία ευχάριστη νότα μέσα στον ζόφο της σημερινής εποχής και μία υπόσχεση για το μέλλον.
Ελπίζουμε το ίδιο να γίνεται και στα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρα

Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022 10:49

Ο Κόσμος μας, με τον Δημήτρη Νανόπουλο

nanopoulos1Σε αυτό το βίντεο, ο Δημήτρης Νανόπουλος αναφέρεται στην δημιουργία του Σύμπαντος από την μεγάλη έκρηξη και την εξέλιξη του μέχρι σήμερα. Τι συνέβη  τα πρώτα δευτερόλεπτα, καθώς και την σημασία της σκοτεινής ύλης και ενέργειας. Ποιο είναι το καθιερωμένο πρότυπο των φυσικών, ποιες έρευνες γίνονται τώρα και τι επιδιώκουμε να βρούμε ακόμα.

mlymperakijpgΣτο βιβλίο αυτό η Αντιγόνη Λυμπεράκη εξετάζει το θέμα της ισότητας στην εργασία και την σημασία να εργάζονται οι γυναίκες.
Τα ερωτήματα, μεταξύ των άλλων, που θέτει είναι : “ Η εργασία των γυναικών επηρεάζει μόνο τη δική τους ελευθερία και ανεξαρτησία ή ενδιαφέρει και το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας;”
«Είναι το θέμα αυτό τελειωμένο και εμείς στην Ελλάδα απλώς έχουμε καθυστερήσει;»

Σελίδα 1 από 9