Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

stagona2ΤΑ 10 ΚΕΡΑΚΙΑ.

1ο) Και είμαι και δεν είμαι ευχαριστημένος από αυτήν την δεκαετή περιπέτεια. Ένα καλό αθέατο χαρτί είναι πως η ερασιτεχνική ενασχόλησή μου με την ιστοσελίδα αυτά τα χρόνια απέτρεπε στην ιδιωτική και στην δημόσια μοναξιά μου να τα κάνουν όλα λίμπα, λίμπα μέσα κι έξω. Ένα άλλο ήταν πως άνοιξαν λίγα αλλά όμορφα μονοπάτια που με οδήγησαν στην επικράτεια της φιλίας με συμπολίτες που παίξαμε στο γήπεδό της. Και ένα τρίτο είναι ότι νιώθω πως πλούτισα με όσα μάθαινα και αναγκάστηκα να σκεφτώ και κάποιες φορές να συζητήσω, πως πλούτισα ακόμα και από τις διαφωνίες και τις αντιρρήσεις φίλων της ζωής αλλά και διαδικτυακών γνωστών και αγνώστων. 

sibroskaΣε μερικούς - 

δηλαδή όχι σε όλους.

Ούτε καν στην πλειονότητα όλων μα στη μειονότητα.

Αν δεν μετράμε τα σχολεία, όπου είναι υποχρεωτικό,

και τους ίδιους τους ποιητές, 

θα είναι ίσως δυο άτομα στα χίλια.

coronoios29Σύμφωνα με ένα από τα βασικά αξιώματα των φυσικών επιστημών, η επανάληψη των ίδιων συνθηκών οδηγεί στην επανάληψη του ίδιου αποτελέσματος αλλά, μια μικρή αλλαγή σε μια από τις συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε νέα, απρόβλεπτη κατάσταση.

Στην 7η τέχνη το αξίωμα αυτό αξιοποιήθηκε από τον σκηνοθέτη Χάρολντ Ράμις στην ταινία «Η μέρα της Μαρμότας» όπου η έξοδος του πρωταγωνιστή από τον εγκλωβισμό του στην αέναη επανάληψη της ίδιας ημέρας ήρθε όταν συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετώπιζε και διαχειριζόταν την καθημερινότητά του και τις κοινωνικές του σχέσεις.

capitalΤο διάβασες στο διαδίχτυο, το άκουσες και στις ειδήσεις, πως εκρηκτική αύξηση κατά 16,2% σημείωσε το ΑΕΠ του β' τριμήνου του 2021. Με ποια στοιχεία; Μ'αυτά που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, που συμπλήρωσε με νόημα, αύξηση έναντι της οικονομικής συρρίκνωσης κατά 13,9% που είχε το ίδιο τρίμηνο του 2020. Συνολικά η αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2021 είναι κατά 7% του ΑΕΠ. Καλά πάμε, σκέφτηκε ο α' τηλεθεατής. Πάμε καλά, αναρωτήθηκε ο β'. Θα δείξει απάντησε ο γ'. Από τι εξαρτάται, ρώτησε ο δ'. 

Αυτή η αύξηση σηματοδοτεί, υποστηρίζουν οι έγκυροι σχολιαστές, μια συνολική ανάκαμψη της οικονομίας σε ετήσια βάση κατά 30,1%. Μόνο που δεν καταλάβαμε που οφείλεται αυτή η μεγάλη αύξηση εμείς που είμαστε εκτός πιάτσας, και το μόνο που πήραμε είδηση αυτή την περίοδο είναι οι δειλές αυξήσεις στα προϊόντα που συνεχίστηκαν πιο έντονα το καλοκαίρι και που δίνουν αέρα στα πανιά του πληθωρισμού αδειάζοντας έτσι πιο γρήγορα τις τσέπες μας.

mitropetrosΑπό τον περαϊκό εκδοτικό οίκο "Αιγιής" κυκλοφόρησε το βιβλίο ""Κρητομυκηναϊκή και Ομηρική Φαρμακογνωσία" του φιλόλογου Παναγιώτη Μητροπέτρου και της φαρμακοποιού Ναταλία Μητροπέτρου. Και οι δύο είναι κάτοικοι Κερατσινίου. 

Περιληψη του περιεχομένου.  

"Στον ελληνικό χώρο τα πρώτα στοιχεία προεπιστημονικής Φαρμακογνωσίας ανιχνεύονται στις κρητομυκηναϊκές πινακίδες της Γραμμικής Β και στα ομηρικά έπη.

pirgoi

Ο εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία (1991-2001) και οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί της Σερβίας το 1999, ήταν ο κύριος λόγος που ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα όχι μόνο εντάθηκε αλλά απλώθηκε πέρα από τα όρια της αριστεράς και έπιασε γενικά όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Ομοίως, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων είχαν βάλλει το χεράκι τους πολλοί για να πολλαπλασιαστεί εκείνο το σκουλίκι του σκοπού που αγιάζει τα μέσα και που σερνόταν καμαρωτό καμαρωτό από τα ψηλά στα χαμηλά και από τις δημόσιες πράξεις μας στις ιδιωτικές.

lifo252Το φετινό καλοκαίρι επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις ότι η Αθήνα εξελίσσεται στην πιο ζεστή μητρόπολη της Ευρώπης. Οι πυρκαγιές και η αύξηση της θερμοκρασίας κάνουν τις συνθήκες στην πόλη ανυπόφορες. Θα γίνει τελικά η Αθήνα μια πόλη μη βιώσιμη;

11 επιστήμονες απαντούν σε όλα τα ερωτήματα που μας απασχολούν σχετικά με το μέλλον της πρωτεύουσας, τις συνέπειες των πυρκαγιών και τι μας επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή.

viaΔεν ξέρω και πολλά από τους σχετικούς λεξιλογικούς κώδικες, δεν θέλω να ξεγελάσω κανέναν, εγώ αισθάνομαι ότι το κάνει με στόμφο και ταχύτητα για να προλάβει τους άλλους, να δηλώσει εαυτόν επιθετικά, για να το βγάλει από τη μέση, πριν ο απέναντι το κάνει με τρόπο που θα τον φέρει για πολλοστή φορά σε δύσκολη θέση. Σε κάθε περίπτωση, μού βάφει τα μαλλιά και μού κάνει πολιτικό κήρυγμα. Δεν έχω προλάβει να αρθρώσω και πολλές κουβέντες για να τον διαβεβαώσω ότι συμφωνώ και ότι δεν χρειάζεται να με πείσει στα σημεία αιχμής που αναδεικνύει. Άλλωστε, απολαμβάνει να αγορεύει. Κι εγώ λουφάζω. Είναι και πολύ περιποιητικός, ώρα ξεκούρασης.

vrettakos3Σ.Δ. Αυτό που είναι αυτονόητο είναι πως εδώ και δυο χρόνια το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου είναι μακράν η πανδημία με τις βαριές επιπτώσεις που έχει σε πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής. Σχεδόν ομόφωνα ο επιστημονικός κόσμος θεωρεί ότι σ'αυτή τη φάση το πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτει η ανθρωπότητα είναι το εμβόλιο. Αυτό είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στην εξάπλωση της covid 19. Είναι αυτή η προσωπική επιλογή των πολιτών που θα μας επιτρέψει να ελπίζουμε ότι, εκτός απροόπτου, σε ένα δυο χρόνια θα πάψει να είναι ο κορωνοϊός το βασικό θέμα της καθημερινότητάς μας. Σ'αυτή τη μάχη λοιπόν, είναι απαραίτητο να συνεισφέρουν άπαντες, θεσμικοί παράγοντες που πιστεύουν στον εμβολιασμό, κοινωνικές δυνάμεις που έχουν πεισθεί για τα καλά του εμβολιασμού και πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Ανάμεσα στους θεσμικούς παράγοντες είναι άξιον απορίας γιατί μέχρι στιγμής η τοπική αυτοδιοίκηση αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να πάρει ενεργά μέρος σ\αυτήν την σημαντικότατη μάχη του εμβολιασμού.

ellas Θέμης Σινάνογλου. Μου κάνει τρομερή εντύπωση -και το γράφω σταθερά τα τελευταία χρόνια- που δεν βλέπουν οι παράγοντες των ομάδων το κοινό καλό, το αύριο, το μεθαύριο αλλά μόνο το σήμερα. Και συνεχώς κατρακυλάει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλα.

Κατρακυλάει η Ελλάδα στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ, κατρακυλάνε οι σύλλογοι, κατρακυλάει η Εθνική, δεν πέφτουμε μόνο στους αριθμούς αλλά και στην απήχηση που έχει το ποδόσφαιρο στην ελληνική κοινωνία.

Σελίδα 1 από 235