Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

foroiΥπάρχουν μεταρρυθμίσεις που είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν ακόμα κι αν το σχετικό νομοσχέδιο είναι μία καλά επεξεργασμένη πρόταση, ακόμα κι αν σύσσωμη η Βουλή τo υποστηρίζει. Ιδιαίτερα αν είναι αποφασιστικός ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα και διακυβεύονται πολλά τότε όλα βρίσκονται στον αέρα. Κατεστημένες νοοτροπίες, ομάδες αντικρουόμενων συμφερόντων, προσωπικό που δεν τις πιστεύει ούτε διαθέτει την απαραίτητη εξειδίκευση στέκονται ακούσια ή εκούσια εμπόδιο και δυσκολεύουν στο να περάσουν οι νέοι νόμοι στην κοινωνία. Υπάρχουν κι άλλες, που από τη στιγμή που ο νόμος είναι σαφής και όσο γίνεται πιο πλήρης, τότε είναι εύκολο να  εφαρμοστεί από την κοινωνία η μεταρρύθμιση που στοχεύουν. Να όπως π.χ η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας» που αν ψηφιστεί από τη Βουλή ελάχιστα θα είναι τα εμφανή εμπόδια στο να εφαρμοστεί.

katamaranΤον Αύγουστο θα αντικατασταθούν από τα καταμαράν Aero Highspeed

Ηλίας Μπέλλος, Στην ιστορία θα περάσουν από τον Αύγουστο τα ιπτάμενα δελφίνια, που μετέφεραν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια Ελληνες και ξένους επιβάτες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Συνδεδεμένα στην αντίληψη των περισσότερων ως θορυβώδη αλλά γρήγορα μέσα για καλοκαιρινές και όχι μόνον αποδράσεις, κυρίως στον Αργοσαρωνικό, ξεπέρασαν κατά πολύ το προσδόκιμο χρόνο ζωής τους με επιτυχία. Θα αντικατασταθούν από τρία υπερσύγχρονα νεότευκτα ντιζελοκίνητα ταχύπλοα καταμαράν από ανθρακονήματα με φωτοβολταϊκά πάνελ.

 Σήμερα η Attica Group, που ελέγχει μικρό, πλην όμως τον μεγαλύτερο στόλο των ρωσικών υδροπτέρυγων στην Ελλάδα, λειτουργεί τρία τέτοια σκάφη, ενώ ένα τέταρτο παραμένει πάντοτε σε εφεδρεία για να κάνει τη βάρδια κάποιου άλλου σε περίπτωση βλάβης.

ukrania47Σ.Δ. Ως γνωστόν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται τέσσερις μήνες μετά την εισβολή των Ρώσων σ'αυτήν την ανεξάρτητη δημοκρατία, σ'αυτή τη γειτονική τους χώρα. Όσα σκεφτήκαμε και αισθανθήκαμε τον πρώτο καιρό ως πολίτες που διαμαρτυρηθήκαμε ακόμα και σε συγκεντρώσεις, τα γράψαμε και τα αναρτήσαμε  στη Σταγόνα, αναρτώντας παράλληλα και κάποια άρθρα που έλεγαν καλύτερα από εμάς όσα πιστεύαμε γι'αυτόν τον πόλεμο. Ότι δηλαδή, αντί μέσω της διπλωματικής οδού να επιδιωχθεί η λύση για τις διαφορές ανάμεσα σ'αυτά τα δύο κράτη, ο κύκλος του Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο, μία απολύτως καταδικαστέα για εμάς επιλογή, μία επιλογή που στην ουσία είναι η κόλαση επί της γης. Γι'αυτό εξ αρχής είμασταν με τους Ουκρανούς που υπερασπίζονται την πατρίδα τους τη δημοκρατία τους και την ελευθερία τους και με εκείνους τους Ρώσους που ήταν με την ειρήνη που πάει να πει ενάντια σ'αυτόν τον πόλεμο. 

skia4Μισέλ Φάις. Δώδεκα συγγραφείς γράφουν ένα πρωτότυπο καλοκαιρινό διήγημα. Διηγηματογράφοι και μυθιστοριογράφοι θέτουν στο κέντρο της μυθοπλασίας τους μια θερινή εμπειρία στο εδώ και τώρα. Εκ των πραγμάτων, η ιστορία τους καθορίζεται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από τη ρευστή και δυσοίωνη πραγματικότητα (πανδημία, πόλεμος Ουκρανίας, παγκόσμια αστάθεια κτλ).

Δώδεκα ιστορίες που θα μας συντροφεύσουν ώς τον Σεπτέμβριο, κουρδισμένες σε διαφορετική, όπως ήταν αναμενόμενο, τονικότητα: νοσταλγική, ειρωνική, δύσθυμη, πολιτική, ενδοσκοπική, ανατρεπτική, παρηγορητική.

Το Ανοιχτό Βιβλίο κι αυτό το καλοκαίρι, εκτός από αναγνωστική πυξίδα, σας προσφέρει και αναγνωστική απόλαυση – μια παράδοση που άρχισε από συστάσεως της «Εφ.Συν.», από συστάσεως αυτών των σελίδων.

tzoumas2Από τα τρία αυτοβιογραφικά μυθιστορήματα που έγραψε ανάμεσα στο 2008 και 2010 μου άρεσε πολύ το "Πανωλεθρίαμβος". Με ένα προσωπικό ύφος, ούτε ακραίο ούτε το συνηθισμένο, κατάφερε να με κάνει να δω με ενδιαφέρον τα ασυνήθιστα περάσματά του από την αθηναϊκή ζωή και να συναισθανθώ διεγερτικά ιδιαίτερους τύπους και τύπισσες που συναναστράφηκε μετά την επιστροφή του από την Αμερική.

Άκουγα για χρόνια την εκπομπή του "Cafe Society" στον "Εν Λευκώ", που σχεδόν πάντα καλό μου έκαναν εκείνα τα πρωινά δίωρα ακόμα κι όταν είχα αντιρρήσεις με όσα εξτρίμ ξεφούρνιζε με εκείνο το εντελώς χαρακτηριστικό του τρόπο όπου όλα έμοιαζαν λες και ήταν όσων τους εξακτίνιζε στο στούντιο μία συναισθηματική ή πνευματική ένταση. Το ολοφάνερο χαρακτηριστικό αυτών των εκπομπών ήταν τα εξαίσια περάσματά του από τα ελαφρά του βίου θέματα έως και τα ανθυγεινά βαρέων βαρών.

fb65Οι δεύτερες μάνες είναι σαν τις πρώτες. Δεν τις πονάς λιγότερο κι εκείνες μέσα τους δεν σε ξεχωρίζουν απ' τα παιδιά τους. Δε θα λείψουν ποτέ κοπέλες λεύτερες ή γυναίκες παντρεμένες, νεαρές ή γιαγιάδες, που μεγαλώνουν γειτονόπουλα δίπλα στις μάνες που τα φέρνουν στον κόσμο και δεν προλαβαίνουν να τους αφοσιωθούν.
Είχα κι εγώ την τύχη ν' αποκτήσω μια τέτοια δεύτερη μάνα, γειτόνισσα μου, στο διπλανό σπίτι του χωριού μου. Είχα δεκαπενταρίσει πια όταν παντρεύτηκε, είχα προλάβει να ωφεληθώ απ' τη στοργή της, να μάθω την κοινωνικότητα, την αγάπη και την ανθρωπιά.

pireasgiaolus4Κατ' εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη σύμφωνη γνώμη του Γιάννη Μώραλη (15.06.2022) κατεδαφίζεται ολοσχερώς ένα από τα πιο σημαντικά εργοστάσια στην ιστορία του "Ελληνικού Μάντσεστερ", η ΧΡΩ.ΠΕΙ στην οδό Πειραιώς.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ακύρωσε την προστασία των διατηρητέων κτιρίων και το Υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε με χθεσινή απόφαση (23.06.2022) να τα χαρακτηρίσει για να σωθούν. Είναι μία ημέρα ντροπής για τον Δήμο του Πειραιά.

pulantzas5Το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή της αδυναμίας των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση στις πλέον βασικές υπηρεσίες ενέργειας για επαρκή θέρμανση, ψύξη, μαγείρεμα, φωτισμό και χρήση οικιακών συσκευών, αποτελεί για την Ελλάδα ένα χρόνιο πρόβλημα που γνώρισε μια πρώτη ραγδαία επιδείνωση την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τα τελευταία χρόνια δε, η πανδημία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις από τη μια, και οι αναιμικές κρατικές παρεμβάσεις τόσο σε ρυθμιστικό όσο και σε προνοιακό επίπεδο έχουν οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρης δριμύτητας διόγκωση του προβλήματος. Τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία τόσο την αναλυτική καταγραφή της εξάπλωσης του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας και την σε βάθος μελέτη των χαρακτηριστικών του όσο και την αξιολόγηση των κατά καιρούς παρεμβάσεων και πολιτικών ανάσχεσής του.

kinezosΣ.Δ. Κατά την γνώμη μας αποτελεί μία καλή είδηση για την πόλη μας αυτή η συνάντηση και αξίζουν συγχαρητήρια και στην Δημ.Αρχή και στον ημισύντροφο Κινέζο πρέσβη Xiao Junzheng. Αν μάλιστα οι συζητήσεις διεξαχθούν με σοβαρά επιχειρήματα, με καθαρές θέσεις και με μια

διάθεση μέσω συμβιβασμών, δηλαδή αμοιβαίων υποχωρήσεων, να

συμφωνηθούν βιώσιμες λύσεις προς όφελος και των δυο πλευρών, 

τότε θα μιλάμε για γκραν σουξέ. 

Με την Cosco τώρα, κατά την γνώμη μου, ακόμα κι αν είναι όλα όσα την αφορούν ως προς εμάς ανήκουν στο είδος του μαύρου - άσπρου, σημασία για όσους ζουν κι εργάζονται στον τόπο αυτό, έχει η σύνθεση που μόνο μέσω μιας καλοπροαίρετης συνεννόησης μπορεί να προκύψει. Το πιστεύουμε αυτό έχοντας στις αποσκευές μας τη γνώση ότι όλες οι μεγάλες δυνάμεις, δηλαδή κράτη και οργανισμοί, επιχειρήσεις και εταιρείες, κόμματα, ομάδες και θρησκείες, ακόμα και παρέες ή άτομα ξεχωριστά, πάντα επιδιώκουν όλες και όλοι το μέγιστο δυνατό κέρδος σε κάθε επίπεδο.

tsamadouΠΕΙΡΑΙΑΣ για όλους: Οδός Τσαμαδού, ημέρα Τετάρτη 22 Ιουνίου, ώρα 9.15 το πρωί.
Είναι η 25η μέρα ενός έργου που θα χρειαζόταν 7 ημέρες, άντε 15 με τις καθυστερήσεις για να τελειώσει σε πολιτισμένους τόπους. Έρημος ο μεγάλος εμπορικός δρόμος του Πειραιά, έρημα τα μαγαζιά, εγκαταλειμμένο το εργοτάξιο. Απροσπέλαστο το κέντρο. Η Εθνικής Αντιστάσεως και η Γούναρη διαλυμένες κυκλοφοριακά λόγω του αποκλεισμού της Τσαμαδού.

Δεν υπάρχει ούτε ένας εργάτης, ούτε ένα μηχάνημα, ούτε ένας επιβλέπων σε όλο το μήκος του δρόμου από την Ηρώων Πολυτεχνείου ως την Εθνικής Αντιστάσεως. Ο εργολάβος πήρε το έργο ως «κατεπείγον» χωρίς διαγωνισμό και το εγκατέλειψε. Προ δύο εβδομάδων κορόιδευε τους εμπόρους λέγοντάς τους ότι φταίει η Αρχαιολογική Υπηρεσία ενώ ο ίδιος στις 2-3 το μεσημέρι έκλεινε το εργοτάξιο και έφευγε.

Σελίδα 1 από 271