Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

savvopoulos1Στο πλαίσιο των δράσεων για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» παρουσιάζει το τρίτο επεισόδιο της σειράς των επετειακών podcasts «200 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ», από τον Διονύση Σαββόπουλο.
Στις 21 Ιουνίου ο ήλιος κάνει μια στάση και έτσι μας δίνει τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής. Ο Διονύσης Σαββόπουλος γιορτάζει φέτος το θερινό Ηλιοστάσιο με τι άλλο; Με τραγούδια και ιστορίες γύρω από αυτά. Αφιερώνει το «Ηλιοστάσιό» του στο χρυσό Καλοκαιράκι και μας φτιάχνει το soundtrack της εποχής.
#Greece2021
 Mέσα από τη σειρά των επετειακών podcasts, o Διονύσης Σαββόπουλος αποτυπώνει και αποτιμά, την πορεία του ελληνικού τραγουδιού από το 1821 έως τώρα, αναδεικνύοντας τη μουσική πτυχή της διαδρομής των 200 ετών της σύγχρονης Ελλάδας. Για τα podcasts, ο Διονύσης Σαββόπουλος συνεργάζεται με το μουσικολόγο καθηγητή κ. Λάμπρο Λιάβα, το δημοσιογράφο, συλλέκτη και ερευνητή κ. Γιώργο Κοντογιάννη και το ζωγράφο κ. Αλέξη Κυριτσόπουλο.

Εδώ   το 3o podcast διάρκειας 63'. 

siriza9Σ.Δ. Σημαντικά για το περιβάλλον της περιοχής του Πειραιά και ειδικότερα του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κ.Τζανακόπουλος στην ομιλία του στη Νίκαια.

Θα επικεντρωθώ μόνο στο θέμα που καίει την ευρύτερη περιοχή του Δ.Πειραιά και αφορά γύρω στους 100 χιλ. ανθρώπους. Κι αυτό είναι το θέμα της μελισσανιδίλας που κύρια πηγή της είναι η Oil One. Αυτό που προσωπικά περίμενα να ακούσω, ένα χρόνο μετά την παράδοση της τροπολογίας του νόμου του 2017 για την εικοσαετή παραμονή βιομηχανιών στον χώρο που λειτουργούν, τροπολογία με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας,  περίμενα λοιπόν, μία έτοιμη τροπολογία σχετικά με έναν άλλο νόμο του 2005. Την αντίρρηση ως προς την τροπολογία του δήμου την είχαν εκφράσει πριν ένα χρόνο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Με λίγα λόγια υποστήριξαν τότε ότι η τροπολογία του δήμου καλή είναι αλλά σκοντάφτει σε ένα άλλο νόμο του 2005 που επιτρέπει μεν τις μετεγκαταστάσεις βιομηχανιών που αποδεδειγμένα μολύνουν το περιβάλλον αλλά μόνο εντός του ίδιου δήμου ή σε όμορους δήμους. Περίμενα λοιπόν ένα χρόνο μετά να μας πει ο κ.Τζανακόπουλος ότι επιτέλους είναι έτοιμη και η δεύτερη τροπολογία και όχι αυτό το φέξε μου και γλίστρησα ότι δηλαδή ΘΑ εργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για την αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

ziranaΜια λιγνή Τζακαράντα*

στην οδό Αθηνάς

μοναχή περπατάς

και το μωβ σου τριγύρω σκορπάς.

thalis8«Τα μαθηματικά βρίσκονται παντού αν ξέρεις πού να κοιτάξεις» γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του, "Η χαρά του x" (εκδόσεις Κάτοπτρο), ο Steven Strogatz. Ο συγγραφέας είναι το ιδανικό πρόσωπο για να ωθήσει κάποιον να στρέψει το βλέμμα του προς τη σωστή κατεύθυνση, και να παρατηρήσει τα μαθηματικά που μας περιβάλλουν στον πραγματικό κόσμο.

Εκτός του ότι κατέχει την έδρα εφαρμοσμένων μαθηματικών Jacob Gould Schurman στο Πανεπιστήμιο Cornell, έχει ασχοληθεί με ποικίλες περιοχές του αντικειμένου, από τη μαθηματική βιολογία μέχρι τη θεωρία πολύπλοκων δικτύων. Επιπλέον, τόσο μέσα από την αρθρογραφία του (The New York Times, The New Yorker, Quanta κ.ά.) όσο και μέσα από τα βιβλία και τις εκπομπές του, αναζητά συνεχώς νέους τρόπους για να εξηγήσει τα μαθηματικά και να τα κάνει πιο προσιτά στο ευρύ κοινό.

anakamphiΤο πιο καλό νέο δεν ήταν τόσο το ύψος του ευ­ρω­παϊ­κού προ­γράμ­μα­τος ανά­καμ­ψης. Τα πε­ρί­που 800 δισ. ναι μεν εί­ναι το με­γα­λύ­τε­ρο ευ­ρω­παϊ­κό πρό­γραμ­μα από την επο­χή του σχε­δί­ου Μάρ­σαλ, αλλά εί­ναι μι­κρό ανα­λο­γι­κά, π.χ., με το αντί­στοι­χο αμε­ρι­κα­νι­κό. Το πιο σπου­δαίο νέο ήταν ότι έγι­νε ένα βήμα αμοι­βαιο­ποί­η­σης του χρέ­ους: Πρώτη φορά ανοι­χτά δια­κη­ρύσ­σει η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ότι δα­νεί­ζε­ται από τις αγο­ρές και επι­με­ρί­ζει το προ­ϊ­όν του δα­νει­σμού στα κρά­τη-μέλη και, μά­λι­στα, όχι ανά­λο­γα με το μέ­γε­θος της οι­κο­νο­μί­ας τους, αλλά λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη και τις κα­τα­στρο­φές που υπέ­στη κα­θέ­να από την παν­δη­μία και τις ανά­γκες που έχει. Η­ Ελλά­δα εί­ναι από τους κερ­δι­σμέ­νους. Και έχει ευ­θύ­νη να ευο­δω­θεί αυτό το σχέ­διο, στον εαυ­τό της αλλά και στην Ευρώ­πη. Εξη­γού­μαι. Μέσα στην επό­με­νη 7ε­τία έχου­με την ευ­και­ρία να απορ­ρο­φή­σου­με 30,5 δισ. από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης.

levidisΕίμαι πολύ χαρούμενος για την εκλογή του φίλου μου ζωγράφου Αλέκου Λεβίδη (1944) στην Ακαδημία Αθηνών, στη θέση του εκλιπόντος Δημήτρη Μυταρά. Και γιατί ο ίδιος ξεχώρισε ανάμεσα σε εκλεκτές υποψηφιότητες αλλά και γιατί η επιλογή του σημαίνει πολλά, βαθύτερα, πράγματα για την σύγχρονη τέχνη μας. Σημαίνει αποκατάσταση της ζωγραφικής, της τόσο δημοφιλούς αλλά και τόσο συκοφαντημένης από την εγχώρια ψευδοπρωτοπορία έκφρασης, ως υψίστης μήτρας για την παραγωγή εικόνων. Αλλά και την αταλάντευτη εμμονή στην "εθνική σχολή" η οποία παραδόξως δεν φέρει τίποτε το νοσηρά εθνικιστικό ενώ συγχρόνως βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τα πολιτιστικά επιτεύγματα της κοινής μας Ευρωπαϊκής Παιδείας. Ό,τι δηλαδή οφείλει να είναι η Ελλάδα σήμερα σε κάθε επίπεδο. Πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, ιδεολογικό. Ανοιχτή προς κάθε καινούργια ιδέα αλλά και συγχρόνως προσηλωμένη στο διαχρονικό της κέντρο. Σεμνά περήφανη και ερωτευμένη με την ιστορία (της). Δηλαδή το μόνο μέλλον που δικαιούται να διεκδικήσει.

vagena1Σ.Δ. Πριν μία εβδομάδα ανάρτησα στη Σταγόνα τη συνέντευξη του επιστημονικού συνεργάτη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Τάκη Βιδάλη ( εδώ ), όπου με αφορμή τον εμβολιασμό έναντι του covid 19 υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι εκούσιος. Η επιλογή μου αυτή είχε ως πρώτο στόχο να γίνει γνωστό το δικαίωμα να αρνηθεί ο τυχαίος πολίτης τον εμβολιασμό. Ο κ.Βιδάλης στη συνέχεια υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων τότε αυτό είναι δυνατόν να γυρίσει μπούμερανγκ στην κοινωνία.

 Το κατά την γνώμη μου αδύνατο σημείο της επιχειρηματολογίας του κ.Βιδάλη είναι πως θεωρεί ότι το δικαίωμα στον μη εμβολιασμό είναι υπεράνω όλων των άλλων δικαιωμάτων των πολιτών, που κάποια απ'αυτά είναι εξ ίσου σημαντικά.

to-sosivio-2"Το Σωσίβιο" είναι μία ταινία μεγάλου μήκους που θα παιχθεί στο δημοτικό σινέ Μελίνα στη Δραπετσώνα ( Σωκράτους 65) το παρασκευοσαββατοκύριακο 25-27 Ιουνίου. Είναι μια κοινωνική ταινία, στην οποία συναντιούνται οι μετανάστες με τους άστεγους στη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, αναζητώντας τα σωσίβια που θα τους κρατήσουν στη ζωή.  

"Το Σωσίβιο" του σκηνοθέτη Γιάννη Παναγιωταράκου, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, από τον Οκτώβριο 2020 μέχρι σήμερα, έχει αποφέρει προς το παρόν 15 διεθνείς διακρίσεις και βραβεία, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν  τα εξής:  Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου και Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο O.T.B, το Μεγαλύτερο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου των Η.Π.Α. στο Μαϊάμι!

skrekas-vouliΣ.Δ. Πολλά ενδιαφέροντα θέματα θίγει, έστω και τηλεγραφικά, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ.Σκρέκας και δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου στην Εφημερίδα των Συντακτών. Κάποια απ'αυτά αφορούν άμεσα το δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας, όπως αυτό για τις νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, τις αυξήσεις δημοτικών τελών, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, τα ΕΛΠΕ που έστω και ανενεργές επί του παρόντος οι δεξαμενές τους βρίσκονται σε ιδιοκτησία τους εντός του δήμου.

 Ένα θέμα πάντως που σε βάζει σε σκέψεις, με δεδομένο το μεγάλο πρόβλημα της Oil One, είναι ότι από τον Ιανουάριο που διορίστηκε η νέα ηγεσία του υπουργείου, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής έστω μία συνάντηση της Δημοτικής Αρχής  και αντιπροσωπείας του Δ.Σ με τον υπουργό Σκρέκα και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Αμυρά. Δεν αποτελεί αυτό μια αρχή για να μάθουμε πως σκέφτονται να λύσουν το πρόβλημα της μελισσανιδίλας εκεί πέρα στο υπουργείο, όπως και μία ευκαιρία για να καταθέσει η Δημ.Αρχή αρμοδίως την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ σχετικά με την τροπολογία του νόμου για την εντός μίας διετίας μετεγκατάσταση της Oil One; 

energeiaΌτι η πράσινη μετάβαση, μια από τις νέες σημαντικές κινήσεις της Ε.Ε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με εγκεκριμένο ποσό 800 δισ. ευρώ περίπου, είναι γεγονός, μιας και σε αρκετές χώρες έχει ήδη αρχίσει να τρέχει το πράσινο νεράκι στο αυλάκι τους, ενώ σε άλλες, όπως η δική μας, βρίσκεται στα σκαριά. Ελπίζουμε ότι αυτή την πραγματικότητα θα την έχουν πάρει είδηση και οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν εξ άλλου και στην χώρα μας η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βασικός στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η πράσινη μετάβαση.

Σελίδα 1 από 225