Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

solidarity2Παρεμπιπτόντως το βιντεάκι τους διαρκεί 4'. 

Και γιατί 31 παρακαλώ; Γιατί στις 32 καίγεσαι δικέ μου. 

Το θέμα όμως είναι αν οι φωτογραφίες μπορούν να μας ανοίξουν, να μας βοηθήσουν να πλησιάσουμε τον εαυτό μας, να γίνουν γέφυρες προς τους άλλους. Μπορούν, ισχυρίζομαι. Αν μάλιστα τα πράματα πάνε καλά τότε ένα από τα ωραία που προκύπτει είναι το άνοιγμα ψυχής και μυαλού, απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε δεκτικοί σε ατομικές ή συλλογικές πράξεις αλληλεγγύης και όχι μόνο για στιγμές ανάγκης.   

Από τη δικιά μου πείρα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχουν πέσει στα μάτια μου κάποιες φωτογραφίες, δικές μου και άλλων, που είχαν την ίδια αναζωογονητική επίδραση με αυτήν κάποιων φράσεων.

ets18Στο Σαββατιάτικο φύλλο (10.4) της "Εφημερίδας της Συντακτών" δημοσιεύτηκε μία έρευνα της PRORATA (  εδώ ) για λογαριασμό της εφημερίδας.  Η έρευνα αυτή διεξήχθη από 31.3-6.4  - Σφυγμός Απριλίου - και το κεντρικό θέμα της ήταν η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι πως η πλειονότητα των πολιτών (63%) που συμμετείχαν σ'αυτήν την έρευνα και απάντησε στις ερωτήσεις που τους τέθηκαν, έχει αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση παρόλο που τα ΜΜΕ όταν ασκούν κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, αυτή είναι ήπια και έμμεση και σπανίως αναδεικνύουν μια άλλη επιλογή που θα μπορούσε να έκανε η κυβέρνηση.

dimker70Διαβάζοντας το δελτίο τύπου του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας μας προέκυψε αυθόρμητα ο τίτλος, μιας και στο τέλος αναφέρεται η δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Κοντοζαμάνη μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Βρεττάκο, ότι μέχρι τέλη Μαΐου θα έχει διορισθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό στο Κέντρο Υγεία Κερατσινίου ώστε να μπορεί αυτό να ξεκινήσει τη λειτουργία του κανονικά. Εμείς τι να πούμε, μακάρι να υλοποιήσει ο υπουργός αυτήν την αναγκαία για την πόλη επιλογή. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 

matheisi1Περιγραφή του μαθήματος ( εδώ για εγγραφή) 

«Το κακό»: η φιλοσοφία ούτε κατασκευάζει ούτε ανακαλύπτει το κακό. Το κακό υπάρχει παντού γύρω μας, υπάρχει και μέσα μας. Η φιλοσοφία θέτει, μόνη αυτή, το πρωταρχικό ερώτημα για το πώς πρέπει να ορίσουμε ή να προσεγγίσουμε το κακό και, κυρίως, για το πώς πρέπει να νοήσουμε την «κλίμακα» του κακού. Διότι το «κακό» δεν είναι πάντα του ίδιου βάθους: εκτείνεται από εκείνο το σημείο όπου βρισκόμαστε λίγο έξω από τη σφαίρα του αγαθού μέχρι το «ριζικό» κακό.

merkel biden2Εντάξει, έχω επίγνωση ότι τα επόμενα θα φανούν σαν κουβέντες καφενείου. Που αν και οι σκεπτόμενοι τις έχουν ως παράδειγμα προς αποφυγήν, αρκετές φορές έχω διαπιστώσει ότι τα καφενόβια πυροτεχνήματα, παρόλη την ελαφρότητά τους, διακινούν το σπινθηροβόλο πνεύμα της πιάτσας που και συχνά βρίσκει στόχο και μαζί με τα στόματα ανοίγει και καρδιές. 

Διαβάζοντας άρθρα που αναφέρονται στα χρήματα που αποφάσισαν να διαθέσουν η Ε.Ε και οι Η.Π.Α για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για την οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα δύσκολα χρόνια, όπου αυτά τα τρισεκατομμύρια δολάρια των Η.Π.Α είναι σχεδόν τριπλάσια από τα ευρώ της Ε.Ε, με έπιασε μια διεγερτική ζήλια για την επιλογή του Μπάιντεν. Από όσο τουλάχιστον κατάφερα να καταλάβω, ένας κύριος λόγος που η Ε.Ε δεν θα διαθέσει τόσα πολλά λεφτά όσο οι Η.Π.Α, είναι το φοβικό πνεύμα της Γερμανίας όταν είναι να αντιμετωπίσει τα εν δυνάμει ελλείματα και χρέη. 

sxisto3Αλλαγές προς το καλύτερο σίγουρα, που επί του παρόντος βρίσκονται στα λόγια και εφ'όσον ισχύουν όλα όσα αναφέρει στο άρθρο του ο Γιώργος Λιάλιος («Πάρκα κυκλικής οικονομίας» στην Αττική ). 

Το ομόφωνο ΟΧΙ όλων των δημοτικών παρατάξεων που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας στην κατασκευή ΜΕΑ (Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων) στο Σχιστό και οι συμβολικές κινητοποιήσεις που έκαναν δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης στο ΣΜΑ στο Σχιστό αυτούς τους μήνες της πανδημίας φαίνεται ότι έφεραν κάποια πρώτα αποτελέσματα που αν και δεν είναι το ζητούμενο του Δ.Σ, εν τούτοις είναι αναμφισβήτητα προς το καλύτερο. Αυτά τα νέα προέκυψαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής κ.Πατούλη και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Σκρέκα στις 31.3.

athinorama33Τόσο οι κυβερνήσεις μας, που τις εκλέγουμε άμεσα και κάνουν τα δικά τους έμμεσα, όσο και το ελληνικό κράτος, που δεν το εκλέγουμε άμεσα και είναι διαχρονικά σκλάβος του ιδιοτελούς εαυτού του, στην ερώτηση σε τι δεν διακρίνονται αυτοί οι δύο καθοριστικοί παράγοντες της δημόσιας ζωής, ιδού η απάντηση που μου έρχεται δίχως καμία σκέψη. Διακρίνω λοιπόν σ'αυτούς τους δύο χαλκάδες μας, μία αδυναμία να συνθέτουν, μία δυσεξήγητη αλλεργία στο να επινοούν πρωτότυπες λύσεις, να χαράζουν πολιτικές που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα, να αναλαμβάνουν επιθετικές στρατηγικές απ'αυτές που ανεβάζουν τον πήχη του κοινού μας βίου για το καλό όλων μας. Αυτό το τελευταίο το διακρίνω χρόνια τώρα και στο συνήθως βαρετό ποδόσφαιρό μας, όπου όλα τα καλά μας χαρτιά, όταν έχουμε τέτοια, είναι στην άμυνα.   

vivaldiΒλέποντας και ξαναβλέποντας αυτό το βιντεάκι στη σελίδα του odysseas kountoupidis που το ανάρτησε στο fb o Robert Guediguian και πέφτοντας στο δίχτυ των συνειρμών, έχουμε και λέμε: Σχεδόν όλες τις λίγες φορές που έχω παρακολουθήσει ζωντανά συναυλία κλασικής μουσικής και φτάνοντας αργά ή γρήγορα στο δίλλημα να φύγω ή κλείνοντας τα μάτια μου να αφήσω ελεύθερο το μυαλό μου να κάνει τα δικά του ταξίδια, κάποια στιγμή ερχόμουν στο περίπου στη θέση αρκετών μαθητών μου που ήταν αδύνατο να συγκεντρωθούν την ώρα της παράδοσης.

pireas19Με την ευκαιρία της δυνατότητος να πάμε σε άλλο δήμο, πήγαμε σήμερα μια βόλτα στον Πειραιά! Βόλτα, Ταχυδρομείο - Πασαλιμάνι - Ναυτικό Μουσείο και πάλι πίσω, να δούμε αν κουνιούνται οι βάρκες (κουνιούνται). Αρκετός κόσμος στην παραλία, όλοι σχεδόν με ένα πλαστικό ποτήρι καφέ στο χέρι, λες πια και χωρίς καφέ δεν μπορούμε να περπατήσουμε, μπερδευόμαστε και χάνουμε το βήμα μας. Νέες εποχές νέα ήθη σκέφθηκα ως παλαιός! Βλέποντας λοιπόν τον κόσμο με το καφέ στο χέρι θυμήθηκα μια παλιά ιστορία.

ets17Μπορεί κανείς να χαίρεται που δεν έχουμε νεκρό απεργό πείνας και συγχρόνως να θεωρεί ότι η τελική έκβαση της «διαμαρτυρίας» του Δημήτρη Κουφοντίνα δικαιώνει τελικά το κράτος δικαίου που αρνήθηκε να υποκύψει στον εκβιασμό του δολοφόνου; Είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν γοητεύτηκαν ποτέ από τις παρελάσεις αλλά δεν βρήκαν τίποτα κιτς ή υπερβολικό στους πρόσφατους επετειακούς εορτασμούς της 25ης Μαρτίου;

Σελίδα 1 από 215