Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

lifo77Οι σχέσεις της χριστιανικής δύσης με τον μουσουλμανικό κόσμο έχουν περάσει μες τους αιώνες από σαράντα κύματα. Ανάμεσα στα πολλά επεισόδια, η κατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου τον 8ο μ.Χ αιώνα και οι σταυροφορίες που ξεκίνησαν τον 11ο μ.Χ αιώνα δεν ήταν απλά μόνο επεκτατικές κινήσεις και τα κέρδη. Παρόλο που το Βυζάντιο ήταν κατά βάση ανατολή κι αυτό είχε για πολλούς λόγους επί της ουσίας μιας συγκρουσιακή σχέσης με το Ισλάμ. Ακόμα κι όταν καταλείφθηκε η Κων/πολη από τους Οθωμανούς οι εντάσεις ποτέ δεν σταμάτησαν και κρυφοέκαιγαν στο βάθος των ειρηνικών περιόδων που ήταν το έδαφος των αλληλοεπιδράσεων ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους Βαλκάνιους χριστιανικούς λαούς στην αχανή Οθωμανική αυτοκρατορία.

vazosΚαλό νέο σίγουρα για αρκετούς δημότες Δραπετσώνας και Κερατσινίου είναι η ανακατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου "Ι.Βάζου" και η δημιουργία σταδίου με στίβο στην Δραπετσώνα. Η εισήγηση του τμήματος Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, αναφέρει πως το έργο είναι προϋπολογισμού 5.100.000 ευρώ (ΦΠΑ 24%), θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2020 και θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής, αν φυσικά έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση, για το οποίο δεν φρόντισαν να μας ενημερώσουν οι αρμόδιοι.  

xanthosΗ συνέντευξη του τέως υπουργού Υγείας και τομέαρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέα Ξανθού στον Βασίλη Βενιζέλο που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο "Χρειάζεται επιστημονική ενημέρωση, όχι πρόστιμα" και είναι επικεντρωμένη στη διαχείρηση της πανδημίας κρίνοντας τις επιλογές της κυβέρνησης, με ένα δικό μας εισαγωγικό σημείωμα. 

Δύσκολο να αμφισβητηθεί ότι το λογικότερο κριτήριο για να κριθεί ένα όχι μόνο εκλεγμένο αλλά και διορισμένο δημόσιο πρόσωπο είναι το έργο του, που περιλαμβάνει κατασκευές, υπηρεσίες, νομοθετικές παρεμβάσεις και οτιδήποτε έχει σχέση με τις αρμοδιότητές του. Από τις σημαντικές παραμέτρους αυτής της κρίσης για έργα κατασκευές αναφέρουμε δύο. Η μία είναι η ποιότητα από κάθε άποψη αυτού του έργου, το κόστος του και ο χρόνος που ολοκληρώθηκε. Και η άλλη είναι το κατά πόσο αυτό το έργο ικανοποιεί πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, και συντελεί και μεσοπρόθεσμα στην ενδυνάμωση της κοινωνίας. Και για όλα τα έργα, αν εξαντλεί το δημόσιο πρόσωπο αυτές τις δυνατότητες που ένας μέσος πληροφορημένος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι προσφέρει η εποχή.

Αφιερωμένο στη φίλη μου την Αντωνία, που χρόνια πολλά φροντίζει με αγάπη σκύλους και σκυλάκια

skilosΌταν εξημερώθηκε το σκυλί και έγινε κατοικίδιο "έπεσαν" τα αυτιά του, έγραφε ο Δαρβίνος. Σοφή παρατήρηση, ειδικά για όσους έζησαν στις επαρχίες, κοντά σε ζωντανά και σε κοπάδια. Το κυνηγιάρικο σκυλί, ο μολοσσός που φυλάει τα πρόβατα είναι ζωντανό ραντάρ, πρωτόγονος και ως εκ τούτου ατόφιος. Ο βοσκός δεν βάζει το σκυλί στο σπίτι, το σέβεται αλλά δεν το βλέπει ποτέ σαν μέρος του οίκου. Στην πόλη όμως ο σκύλος απώλεσε την επαφή με τη φύση και τον πρωτόγονο εαυτό του, στερήθηκε τους άγριους σκυλοκαβγάδες, το κυνήγι του λαγού και του τσάκαλου, ήρθε πιο κοντά στον άνθρωπο και απομακρύνθηκε από το παρελθόν του πού υπέκρυπτε πάντα κάτι το λυκίσιο και το αδάμαστο.

kathimerini22Σ.Δ: Πριν τέσσερις μέρες αίσθηση προκάλεσε κι όχι μόνο στον Κύπρο, η προβολή ενός βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα στο οποίο φαίνεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης να διαπραγματεύεται την πολιτογράφιση Κινέζου καταδικασθέντα για ξέπλυμα χρήματος, ενώ σε αυτό διακρίνονται επίσης ο μέχρι πρότινος βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης και ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης να δίνουν πληροφορίες για διευκόλυνση των διαδικασιών απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας. 

makras1Ο συνάδελφος μαθηματικός και νυν ζωγράφος και από μακριά φίλος Πειραιώτης Στράτος Μάκρας.

Δεν ξέρω, ακόμα, αν απαλλάχτηκα από τον ιό αλλά μια και θέλω να ανεβάσω κάτι, το ανεβάζω. Πρόκειται για την προσπάθειά μου να κάνω κι εγώ ένα πίνακα του Diego Rivera: Ο μαθηματικός (1918). Τον πρωτότυπο πίνακα, τον έχω ανεβάσει σε παλαιότερη ανάρτησή μου, όπου έγραφα διάφορα για τα μαθηματικά και την χρησιμότητά τους. Είπα να τον κάνω κι εγώ για να έχουμε στον τοίχο και κάποιο συνάδελφο. Άλλαξα βέβαια λίγα πράγματα: Καθρέφτισμα (κοιτάει αλλού). Μέγεθος, μισό ύψος και μισό πλάτος (άρα 1/4 του εμβαδού).  

koutsoudaki 2020Ίσμα Μ. Τουλάτου: Η μουσειολόγος-αρχιτέκτων, Ερατώ Κουτσουδάκη με αφορμή την νέα εκθεσή της στο Μέγαρο Μουσικής "Ο Γαλαξίας του Μίκη Θοεδωράκη", μιλά για τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία, το σύγχρονο πρόσωπο των Μουσείων και την ιδιότυπη ομορφιά της Αθήνας.

Τη συνάντησα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την ημέρα που ξεκινούσαν οι εργασίες για το στήσιμο της έκθεσης «Ο Γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη» την οποία έχει ανακοινώσει ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού και τα εγκαίνιά της αναμένονται στις αρχές Νοεμβρίου. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής –δεδομένου ότι το ογκωδέστατο Αρχείο του συνθέτη φυλάσσεται υπό την εποπτεία του στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»– και η Ερατώ Κουτσουδάκη υπογράφει την επιμέλεια. 

thalis1Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ συνεχίζει τη δραστηριότητά της με μια σειρά βιντεοσκοπημένων διαλέξεων –λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της εποχής-, που προβάλλονται διαδικτυακά κάθε μήνα στην ιστοσελίδα της ομάδας και στο BLOD. Μέσα από αυτές, ομιλητές από διαφορετικά επιστημονικά πεδία παρουσιάζουν επίκαιρα θέματα, καθώς και ζητήματα από ένα ευρύ πεδίο επιστημονικών ενδιαφερόντων που περιλαμβάνει τα Μαθηματικά, τη Φιλοσοφία, τη Λογοτεχνία, τη Γλωσσολογία και την Ιστορία, τις Τέχνες και τις Λέσχες Ανάγνωσης. Η πρώτη διάλεξη αυτής της περιόδου, με ομιλητή τον συγγραφέα και μαθηματικό Τεύκρο Μιχαηλίδη, είναι αφιερωμένη στον «πατέρα της θεωρίας της πληροφορίας», τον Αμερικανό μαθηματικό, ηλεκτρολόγο μηχανικό και κρυπτογράφο Claude Shannon.

athens-by-nightΕάν υπάρχει ένα πλεονέκτημα στην πόλη είναι η ώσμωση με το πλήθος, δηλαδή η κοινωνική ζωή που προσφέρει. Να αισθάνεσαι τη κινητική και ενεργητική μάζα με τα αδιευκρίνιστα χαρακτηριστικά και τα γρήγορα βήματα να σε προσπερνάει. Να αναμειγνύεσαι, να προσκρούεις, να σπρώχνεσαι. Επιζητείς την ανωνυμία των εννιά εκατομμυρίων ακόμα και αν είσαι μοναχικός, ιδιαίτερα εάν είσαι μοναχικός. Στριμώχνεσαι και χάνεσαι για να δεις και να ακούσεις. Οι πολιτιστικές και οι αθλητικές εκδηλώσεις που είχαν σύστημα και εποχικότητα σημαίνουν συσσώρευση που είναι πλέον απαγορευτική και η ανωνυμία ακυρώθηκε με το σκανάρισμα του κινητού όπου ζητηθεί.

emst-mouseio-newΚύριε πρωθυπουργέ
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η εικαστική κοινότητα είδε με ευχάριστη έκπληξη την επίσκεψή σας στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Αν δεν με απατάει η μνήμη μου, είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της κυβέρνησης επισκέπτεται το κακοπαθημένο και επί δεκαετίες υπολειτουργούν, άβολο κτίριο του πρώην Φιξ. Κι αυτό είναι παρήγορο. Ιδιαίτερα μάλιστα αυτή τη δύσκολη ώρα όπου και η τέχνη και οι άνθρωποι της χειμάζονται μαζί και δίπλα με την υπόλοιπη κοινωνία. Είμαστε, λοιπόν, ανακουφισμένοι που επιτέλους το μουσείο είναι ανοιχτό και σάς ευχαριστούμε γι' αυτό αλλά έχουμε σοβαρές ενστάσεις ως προς τη λειτουργία και, κυρίως, ως προς το περιεχόμενο του.
Σελίδα 1 από 193