Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

lifo146Ένα μαγευτικό, περιπετειώδες ταξίδι στον χρόνο μέσα από το βιβλίο «Ιστορία της πόλης του Πειραιά, 19ος και 20ός αιώνας».

Θοδωρής Αντωνόπουλος. Στον τουρίστα που θα ξετυλίξει τον χάρτη του Λεκανοπεδίου ή θα το αντικρίσει από ψηλά, η Αθήνα και ο Πειραιάς φαντάζουν απλώς οι δύο πόλοι της ίδιας μεγαλούπολης. Εντούτοις, παρά την κοινή τους μοίρα τις τελευταίες δυόμισι χιλιετίες και παρότι οι δύο διακριτές, κάποτε, πόλεις έχουν πλέον ουσιαστικά συγχωνευτεί, τόσο η ιδιαίτερη ταυτότητα και κουλτούρα όσο και η κοινωνική τους διαστρωμάστωση παραμένουν διακριτές, ενώ το ξακουστό λιμάνι του, το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο σήμερα, ταύτισε το πεπρωμένο της πόλης με τη θάλασσα.

pinokio 2Μία γνώμη που την έφτιαξα σιγά σιγά μες τα χρόνια είναι πως όλες οι κυβερνήσεις αλλά κι όλες οι εξουσίες, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο, λένε πιο εύκολα, πιο πολλά και πιο μεγάλα ψέματα από τους πολίτες, είτε αυτοί δρουν μόνοι τους είτε οργανωμένοι σε ομάδες και κόμματα. Έτσι πιστεύω ότι η τωρινή κυβέρνηση της Ν.Δ λέει τα 4 ψέματα που ισχυρίζεται το βίντεο που ακολουθεί. 4 ψέμματα που οδήγησαν σε απεργία πείνας εδώ και 58 μέρες, τον δικαίως καταδικασθέντα Δ.Κουφοντίνα για τις 11 δολοφονίες που διέπραξε.

skoupidiaΣ.Δ: Επιμένω να έχω ως πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική τη δημιουργία ΜΕΑ (Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων) στις 7 Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής κάτι που είναι απόρροια της ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΕΓΓΥΤΗΤΑΣ την οποία την ασπάζομαι.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μία ΜΕΑ θα πρέπει να δημιουργηθεί και στην περιφέρεια του Πειραιά κατόπιν συμφωνίας των 5+1(νήσων) δήμων εκφρασμένης σε ένα κείμενο με συγκεκριμένες θέσεις και στο οποίο θα αναφέρεται με σαφήνεια η περιοχή στην οποία θα λειτουργεί η Πειραιώτικη ΜΕΑ.

Το δεύτερο που διαφωνώ με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη κ.Πατούλη είναι η καύση ως τρόπος επεξεργασίας των υπολειμμάτων που θα προκύπτουν μετά από όλες τις οικολογικές επεξεργασίες. Με αυτά που έχω υπόψη μου θεωρώ ότι η υγειονομική ταφή υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) είναι η καλύτερη λύση και για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους.  Εδώ  με λίγα λόγια η διαφορά ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ. 

wwf4Με νομοσχέδιο που βρίσκεται τώρα στη Βουλή, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Άδωνι Γεωργιάδη ξηλώνει σταδιακά την προστασία των περιοχών Natura 2000. Το νομοσχέδιο που περιέχει την απαράδεκτη διάταξη συνυπογράφεται και από τον αρμόδιο για την προστασία περιβάλλοντος υπουργό Κώστα Σκρέκα! Πρόκειται να ψηφιστεί πολύ σύντομα! 

kosmosΈνα σημαντικό στοιχείο που διαχωρίζει έννοιες όπως ο καιρός, το κλίμα ή η κλιματική αλλαγή είναι η χρονική κλίμακα στην οποία αναφέρονται. Ο καιρός ως γνωστό αναφέρεται στην κατάσταση των ατμοσφαιρικών συνθηκών (θερμοκρασία, άνεμος, υγρασία, νέφωση κ.α.) διάρκειας ολίγων ημερών. Η μελέτη της κλιματικής αλλαγής απαιτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερες κλιματικές χρονοσειρές, που καλύπτουν πολλές δεκαετίες και επεκτείνονται σε χρονικές κλίμακες της τάξης του αιώνα.

Το κλίμα ενός τόπου αναφέρεται στο ‘συνήθη’ ή ‘αναμενόμενο’ καιρό σε κάθε εποχή, όπως αποτυπώνεται και στη γνωστή φράση ‘Climate is what you expect, weather is what you get’. Η χρονική περίοδος των 30 ετών έχει θεωρηθεί ως μια επαρκής και ασφαλής περίοδος για να περιγράψει το κλίμα σε μια περιοχή και χρησιμοποιείται ευρέως στην κλιματολογία για να χαρακτηρίσει μια κλιματική περίοδο αναφοράς. Οι μέσες τιμές 30ετίας των διάφορων μετεωρολογικών ή ατμοσφαιρικών μεταβλητών όπως είναι η θερμοκρασία, η βροχόπτωση, η νέφωση κ.ά. αποτελούν τις ‘κλιματικές’ ή ‘κανονικές’ τιμές (normal values) των μεταβλητών αυτών σε ένα τόπο.

coronoios11Στις 27 Φεβρουαρίου του 2020 είχαμε στην χώρα μας τον πρώτο νεκρό από τον covid-19. Ένα χρόνο μετά οι νεκροί στην χώρα μας έφτασαν τους 6.500. Ένα λόγος γι'αυτό το άρθρο στάθηκε αυτή η θλιβερή επέτειος. Ο άλλος λόγος ήταν κάποιες εικόνες από τους τελευταίους αγώνες τένις του Τσιτσιπά στην Αυστραλία. Παρατήρησα λοιπόν ότι οι αγώνες αυτοί διεξήχθησαν κανονικά με τις εξέδρες γεμάτες. Αυτό μου έφερε στην επιφάνεια την άποψη που σχημάτισα τους τελευταίους μήνες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Παρόλο λοιπόν που φαίνεται ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν πάρει πάνω κάτω τα ίδια μέτρα, αυτό εν μέρει ισχύει. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές πράμα που έχει ως αποτέλεσμα τις διαφορετικές επιπτώσεις της πανδημίας σε κάθε χώρα. Ακολουθεί μία προσπάθειά μας για να δούμε πιο καθαρά τι συνέβη αυτόν τον χρόνο σε όλον τον κόσμο και εδώ σ'εμάς ως μία κίνηση για να έλθουμε πιο κοντά σε κάποιες από τις πρώτες αλήθειες αυτής της πανδημίας. Αλήθειες που μπορεί να βοηθήσουν τον καθένα προσωπικά και όλους μαζί σ'αυτήν την μάχη αλλά και στις επερχόμενες. 

eklogesΤα στοιχειώδη. Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις ως προς την άποψη ότι όλοι οι πολιτικοί χώροι έχουν κάποιες αρχές και αξίες και ένα σχετικά σταθερό γενικό προσανατολισμό ως προς την λύση των προβλημάτων που παρουσιάζει σε κάθε φάση της η κοινωνία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι εκείνοι οι πολίτες που κάπως ασχολούνται με τα κοινά και που διαλέγουν έναν πολιτικό χώρο που τον υποστηρίζουν τουλάχιστον σε εκλογές, επιλέγουν πακέτο όλα όσα έχει στα πάνω ράφια του ο πολιτικός χώρος της αρεσκείας τους. Ο κάθε ένας διαλέγει και προβάλλει όσα του ταιριάζουν και τον εκφράζουν, αυτά που τον συμφέρουν. Και πιο πολύ με συνθήματα υπερασπίζεται πρόσωπα και θέσεις που κατά προτεραιότητα στον μικρόκοσμό του θεωρεί ότι θα του λύσουν προβλήματα. 

koufontinasΝα αναθεωρήσει τη στάση της ως προς το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα που βρίσκεται σε πολυήμερη απεργία πείνας, καλεί την πολιτεία, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωση της η οποία έχει προκαλέσει αίσθηση.

«Η Δικαιοσύνη είναι έννοια σύμφυτη με την επιείκεια και τον ουμανισμό» αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση ενώνοντας τη φωνή της με χίλιες υπογραφές δικηγόρων και νομικών που τονίζουν πως «το κράτος δικαίου ισχύει για όλους, δεν είναι a la carte».

lifo143Ποιήματα του Φερλινγκέτι διάβασα στα τέλη της δεκαετίας του '70 μαζί μ'αυτά του Γκίνσμπεργκ, γραφτά του Κέρουακ και άλλα έργα τύπων της μπιτ γενιάς, δηλαδή καμιά εικοσαριά χρόνια μετά από τότε που μπήκαν φουριόζοι στο χορό. Το ωραίο παράξενο ήταν πως μου άρεσαν. Ναι, είναι ένα απ'αυτά τα δυσερμήνευτα παιχνίδια του ανθρώπινου είδους. Πως δηλαδή ένας μεταέφηβος που μεγάλωσε και ζούσε στη Δραπετσώνα και τριγυρνούσε στον Πειραιά και στην Αθήνα ως κοφτερή φάση και που λίγα χρόνια πριν είχε βγει από το φοβικό χουντικό τούνελ κουβαλώντας τα τεριρέμ και τις πολεμικές της αριστεράς να τον φτιάχνουν κάτι διαφορετικά ποιήματα απ'αυτά που του άρεσαν μέχρι τότε, ποιήματα Αμερικανών που ακόμα και οι συμπατριώτες τους τους θεωρούσαν στην αρχή φρικιά.

midia18Αρκετοί σ'αυτήν την χώρα ένιωσαν στο πετσί τους τις συνέπειες της "Μήδειας" μένοντας για μέρες δίχως ρεύμα και νερό και οι περισσότεροι έμαθαν τα κακά νέα από τα ΜΜΕ. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι συνέπειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα όσο περνάει ο καιρός θα είναι όλο και πιο καταστροφικές εξ αιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Κι αυτό, πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, θα κοστίζει όλο και πιο ακριβά στις κοινωνίες. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να συμπεράνει πως οι κυβερνήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης θα πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά με στόχο να μειωθούν οι επιδράσεις των ακραίων φαινομένων με προληπτικές δράσεις, παρεμβάσεις και επιλεκτικά μέτρα.

Σελίδα 1 από 210