Μανώλης Ροσμαράκης

Μανώλης Ροσμαράκης

zakinthos1Συνολικά 581 ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος Γαλάζιες Σημαίες, φέρνοντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 53 χώρες, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Ειδικότερα, η διεθνής επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές, 732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο, ενώ η Ελλάδα κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών.

Όλες οι παραλίες που βραβεύτηκαν με Γαλάζιες Σημαίες στην Αττική και στις άλλες περιοχές της χώρας.

lifo312Γιάννης Πανταζόπουλος: Εννέα διακεκριμένες προσωπικότητες απ’ όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής απαντούν και καταθέτουν τη δική τους εμπειρία. Κάθε απάντηση ξεχωριστά. 

Κάποτε ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε πει: «Με μια μάσκα ο άνθρωπος απελευθερώνεται. Γίνεται ο εαυτός του. Γκρεμίζονται οι αναστολές του». Κάπως έτσι συνέβη και με τον κορωνοϊό, αφού μέσα σε λίγους μήνες άλλαξε όλος ο κόσμος μας. Συχνά αναρωτιόμαστε: «Άραγε, σε τι εποχή ζούμε;» Κι αυτό επειδή γινόμαστε συνεχώς θεατές αλλεπάλληλων κρίσεων, τεκτονικών αλλαγών και ραγδαίων μετατοπίσεων. Στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας η ζωή συνεχίζεται, αλλά κινούμενη μ’ έναν διαφορετικό ρυθμό. Η παρατεταμένη ρευστότητα των καιρών και η κατάρρευση των βεβαιοτήτων μάς έχει κατευθύνει σε αχαρτογράφητα νερά καθώς και σε μια περίοδο έντονης διακινδύνευσης.

birds Όταν η φασαρία στην πόλη χαλαρώνει, νωρίς το πρωί της Κυριακής ή τις αργίες που η Αθήνα αδειάζει, είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσεις τα πουλιά να τραγουδούν. Και αυτή η εποχή είναι η καλύτερη.

 Από τον M.Hulot. Εικονογράφηση: bianka/ LiFO. Επιμέλεια ήχων: Λευτέρης Σταύρακας

Τα πουλιά που ζουν στην Αθήνα, μαζί μας, δίπλα μας, σε άλση, πάρκα, στα δέντρα της γειτονιάς αλλά και σε θάμνους ή σε κοιλώματα βράχων, ακόμα και στις τρύπες των κτιρίων και στις γλάστρες στο μπαλκόνι μας δεν είναι απλά αόρατοι επισκέπτες, είναι κάτοικοι της πόλης που υπάρχουν γύρω μας όλες τις εποχές του χρόνου. Συνήθως δεν φαίνονται επειδή κρύβονται, αλλά αν βγεις στο μπαλκόνι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας υπάρχει ήλιος μπορείς να τα ακούσεις να τραγουδούν, ειδικά αυτή την εποχή που αναζητούν το ταίρι τους και προσπαθούν να το εντυπωσιάσουν.

meaΓιώργος Λιάλιος. Στη δεύτερη φάση περνούν οι διαγωνισμοί για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό και στη Φυλή. Ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ), που είναι υπεύθυνος για τα δύο έργα, υποστηρίζει ότι με τη λειτουργία τους, από κοινού με την αντίστοιχη μονάδα που δρομολογείται στο Γραμματικό, θα μειωθούν κατά τα δύο τρίτα οι ποσότητες απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή. Η αναθεώρηση, πάντως, του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

fb63Του Yorgos Kyriakopoulos, στο fb. "Boarding completed" είπε η αεροσυνοδός στο μικρόφωνο. Έβαλα το τηλέφωνο σε λειτουργία πτήσης και συνέχισα το ξεφύλλισμα της εφημερίδας. Ξάφνου ένας μικρός κακός χαμός έγινε λίγο πιό μπροστά, στην πόρτα του αεροπλάνου. Ένας συνωστισμός με φασαρία, με το μισό πλήρωμα να κρατάει τυπωμένες λίστες επιβατών και να διαπληκτίζεται πολιτισμένα με τον υπεύθυνο ασφαλείας του αεροδρομίου. Η φασαρία μεταδόθηκε στους επιβάτες με ηλεκτρική εκκένωση. "Πρόβλημα;". Ναι, πρόβλημα. Εντοπίστηκε υπεράριθμος επιβάτης χωρίς χαρτιά, χωρίς να ξέρει κανείς από πού έχει περάσει στο αεροπλάνο. Δεν μιλάει ελληνικά, ούτε αγγλικά. Αρνείται να πει το όνομά του... Το αεροπλάνο ανάστατο. Οι αεροσυνοδοί άνοιξαν τα ντουλάπια και μας ζήτησαν να κατεβάσουμε τα πράγματά μας, ώστε να διαπιστώσουν αν ο ανώνυμος επιβάτης έχει αφήσει κάτι ύποπτο στο σκάφος. Κάποιος είπε "Σύρος είναι". Ο πανζουρλισμός πήρε άλλη ένταση.

evrokoinovulioΣτη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα μεγάλη ευρωπαϊκή δημοσκόπηση με ερωτήματα σχετικά με το ουκρανικό, τις κυρώσεις στη Ρωσία και άλλα ζητήματα.

Ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτών της ΕΕ υπέρ της αντίδρασης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει η ευρωπαϊκή δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο», με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλότερα από το ευρωπαϊκό ποσοστό σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που διεξήχθη στα 27 κράτη-μέλη μεταξύ 13-20 Απριλίου, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών που απάντησε σ'αυτή την δημοσκόπηση πιστεύει ότι από την έναρξη του πολέμου η ΕΕ έχει επιδείξει αλληλεγγύη (78%, έναντι 66% στην Ελλάδα), ενότητα (62% στην ΕΕ, έναντι 47% στην Ελλάδα) και ταχύτητα (58%, έναντι 45% στην Ελλάδα) στην αντίδρασή της.

pcsteps2Στα πιο ιδιαίτερα gadget για τον Μάιο έχουμε μία τσάντα

με οθόνη για την προβολή μηνυμάτων

και μία συσκευή ταυτόχρονης φόρτισης iPhone, AirPods,

και Apple Watch.

Επιπλέον, στη στήλη αυτού του μήνα έχουμε

μία mini arcade καμπίνα,

μία βάση για την κατασκευή πληκτρολογίου,

ένα πιστολάκι για μαλλιά που δεν φθείρει τις τρίχες,

και έναν υγραντήρα που λειτουργεί ως αρωματικό χώρου και φωτιστικό.

lemesos2Στις 19 Ιουνίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πρώτο δρομολόγιο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, το οποίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό τον Πειραιά.

 

saidou kamara-1068x713Η ιστορία του μαθητή είχε γίνει γνωστή πριν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην οποία ως αριστούχος συμμετείχε κανονικά, ωστόσο, στη συνέχεια βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της απέλασης.

Ο Σαϊντού ήρθε στη χώρα μας το 2019 σε ηλικία 16 ετών, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας έπειτα από ένα μεγάλο ταξίδι φυγής από τη πατρίδα του, τη Γουινέα, όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και ενδοικογενειακής βίας. Ο νεαρός γράφτηκε στο σχολείο, κατάφερε να ενσωματωθεί στη σχολική κοινότητα, έκανε φίλους και έλαβε την ελληνική παιδεία. 

baso katraki epitafios thrinosΤέσσερις συγγραφείς - Νίκος Δαββέτας, Σοφία Νικολαΐδου, Φαίδωνας Ταμβακάκης, Άκης Παπαντώνης - διαφορετικού θεματικού ορίζοντα και υφολογικών συντεταγμένων, έγραψαν ένα πασχαλιάτικο διήγημα αποκλειστικά για τους αναγνώστες της Εφημερίδας των Συντακτών. Τέσσερις ιστορίες που εστίασαν στο ανθρωποκεντρικό/υπερβατικό αίσθημα της Μεγάλης Εβδομάδας και, υπόρρητα, στον απόηχο της βαρβαρότητας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το Ανοιχτό Βιβλίο, συνεχίζοντας τη διηγηματογραφική του παράδοση στις σελίδες του, εκ μέρους όλων των συνεργατών του, σας εύχεται χρόνια πολλά και καλό Πάσχα. Μισέλ Φάις.

Σελίδα 1 από 55