Μανώλης Ροσμαράκης

Μανώλης Ροσμαράκης

palestini2Κατερίνα Αγριμανάκη: Σαν σήμερα, το 1948, ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν ανακοίνωνε την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Ήταν ένα ορόσημο στη σχεδόν αιωνόβια κρίση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που φτάνει ως το σήμερα.

Γη δύο λαών και τριών θρησκειών και τόπος των ιερότερων μνημείων μουσουλμάνων, εβραίων και χριστιανών, το Ισραήλ γίνεται συχνά θέατρο αιματηρών συγκρούσεων. 

Τα πολύνεκρα επεισόδια που συγκλονίζουν τη μικρή, διαιρεμένη εθνοτικά και θρησκευτικά, γωνιά στην ανατολική εσχατιά της Μεσογείου, είναι τα τελευταία σε μια σύγκρουση που μετρά δεκαετίες και χωρίς διαφαινόμενη «ημερομηνία λήξης». 

athensvoice7Σχόλιο για τη μοναξιά, το λοκντάουν, την ατομική ευθύνη, τον φόβο, την ανασφάλεια, τον αγώνα για επιβίωση.

Φοβήθηκες;

Όλοι φοβήθηκαν. Κι αυτοί που λένε ότι δεν φοβούνται, ίσως φοβούνται περισσότερο.

11 το βράδυ πρέπει να είσαι στο σπίτι σου. Απαγόρευση κυκλοφορίας. Χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α’. Άδεια κυκλοφορίας από το ΠΣ Εργάνη. Πού είναι το σπίτι σου; Σε περιμένει κάποιος;

Τρίτη, 04 Μαΐου 2021 11:09

Τα λόμπι της απανθρωπιάς

ets23Μπάμπης Μιχάλης. Εκατοντάδες εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων επιστράτευσαν οι φαρμακευτικοί κολοσσοί προκειμένου να μπλοκάρουν την πρόταση για προσωρινή αναστολή της πατέντας των εμβολίων τους και μαζική παραγωγή γενόσημων.

Ενώ η Ινδία μετρά τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες νεκρούς καθημερινά κι ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίζει να βουλιάζει από το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι μεγάλοι φαρμακευτικοί κολοσσοί της Δύσης μάχονται λυσσαλέα προκειμένου να μη «σπάσουν» οι χρυσοφόρες πατέντες των εμβολίων.

lifo179Aυτή συγκεκριμένα η Μεγάλη Εβδομάδα μάς βρίσκει συλλογικά στο μεταίχμιο: σε μια προσδοκία που έχει χάσει σχεδόν την υπομονή της και αναζητεί τρόπους να αποφορτιστεί.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ στην πόλη, μακριά από το πολυτραγουδισμένο «Πάσχα στο χωριό», είναι, ούτως ή άλλως, μια πεζή υπόθεση. Εκτός αν είσαι αληθινά πιστός χριστιανός, δηλαδή αν έχεις μια πιο βαθιά σχέση με τις γιορτές, που δεν περιμένει τον κατάλληλο διάκοσμο ή την ιδανική ατμόσφαιρα για να βρει την έμπνευσή της. Για όλους εμάς (μιλώ για τον εαυτό μου και τους ομοίους) που το Πάσχα είχε απομακρυνθεί ήδη ως ξεχωριστή εμπειρία –έχοντας μεταβληθεί περισσότερο σε ένα σύνολο επεξεργασμένων αναμνήσεων, παρά σε κάτι ζωντανό–, η τωρινή πενιχρή εκδοχή του δεν είναι σοκ.

drepaniΗ Διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του 3ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου συγχαίρουμε τους μαθητές της Α' Λυκείου του σχολείου μας Τρελλοπούλου Παναγιώτα και Κρανιδιώτη Γεώργιο για τη σημαντική επιτυχία τους.

 Οι μαθητές μας κέρδισαν τον Μάρτιο 2021 το 2ο πανελλήνιο βραβείο νέων τεχνολογιών STEM του ιδρύματος Vodafone, μετά από προσπάθεια 2 χρόνων και με την καθοδήγηση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού κ. Γιανναρά Κων/νου, ΠΕ84, καθώς συνέχισαν το έργο που είχαν ξεκινήσει στο 3ο Γυμνάσιο Κερατσινίου.

ets21Στα «εργαστήρια» του πλανητικού βιοπολιτικού πειράματος της νέας πανδημίας σχεδιάζονται όχι μόνο οι τρέχουσες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της «κρίσης του κορονοϊού», αλλά και οι επικείμενες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που θα προκύψουν από τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, οι οποίες, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι πλέον σε θέση να προαποφασίζουν και, σε μεγάλο βαθμό, να διαμορφώνουν ανεξέλεγκτα τις προτεραιότητες της ανθρωπότητας, στο παρόν και στο μέλλον.

lifo178Ο 27χρονος Έλληνας περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τους σταθμούς της επιτυχημένης διαδρομής του.

Πώς μια σπίθα έμπνευσης μπορεί να γίνει η αιτία που θα σε οδηγήσει στις κορυφές των κλάδων της καινοτομίας και της τεχνολογίας; Με ποιους τρόπους μια δημιουργική ιδέα μπορεί να μετατραπεί σε ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο; Ο Γιώργος Καλλίγερος, ο οποίος σε ηλικία μόλις 27 ετών έχει καταφέρει να διανύσει μια αξιοζήλευτη διαδρομή, διαθέτει τις απαντήσεις. Τις τελευταίες μέρες το όνομά του συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους τριάντα νέους επιτυχημένους, κάτω των 30 ετών, σε διάφορους τομείς, όπως οι τέχνες, ο πολιτισμός, η τεχνολογία και η υγεία.

oaedΚαλπάζει η ανεργία στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας που κάνουν λόγο για απώλεια 492,9 χιλ. θέσεων πλήρους απασχόλησης το 2020. Τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα κατείχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη, ενώ καταγράφει επίσης την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη ως προς την μείωση των ωρών εργασίας και την έκτη χειρότερη επίδοση ως προς τη μείωση του μέσου μισθού. Η πανδημία έπληξε επιχειρήσεις και εργαζομένους, κλείνοντας ή αναστέλλοντας τη λειτουργία πολλών καταστημάτων και αφήνοντας χωρίς δουλειά κυρίως τους νέους, ηλικίας 15 έως 19 ετών.

norvigiaΣε άλλες χώρες, όπως η δική μας, αλλάζουν τους νόμους για να βολεύουν το κυβερνητικό αφήγημα, στη Νορβηγία, όμως, παίρνουν πολύ πιο σοβαρά τα ατοπήματα των πολιτικών ηγετών τους.

Η αστυνομία της χώρας επέβαλε, όπως είχε προαναγγείλει, πρόστιμου ύψους 1.900 ευρώ στην πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ*, επειδή είχε παραβιάσει τα μέτρα κατά του κορονοϊού, διοργανώνοντας οικογενειακό πάρτι γενεθλίων. Η αστυνομία κατέληξε σ'αυτήν την απόφαση μετά την ανάκριση και της πρωθυπουργού που ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, όπως είχε δηλώσει ο αρχηγός της αστυνομίας Περ Μόρτεν. Τότε η πρωθυπουργός, δεν είχε δεχτεί κριτική μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας της, Μπεντ Χόιε, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «αυτό δεν έπρεπε να συμβεί».

kastrinaki 1Το «Λεμονοδάσος» του Κοσμά Πολίτη είναι όχι μόνο από τα σπουδαιότερα της ελληνικής λογοτεχνίας αλλά και ένα κείμενο-οδηγός σε ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο των συμβόλων.

Αργυρώ Μποζώνη. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να φανταστεί, όταν διαβάζει στην εφηβεία ή τη νεότητά του το «Λεμονοδάσος» του Κοσμά Πολίτη, ότι κρατάει ένα βιβλίο που είναι όχι μόνο από τα σπουδαιότερα της ελληνικής λογοτεχνίας αλλά και ένα κείμενο-οδηγός σε ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο των συμβόλων.

Τα ονόματα, οι τόποι και οι πράξεις των ηρώων φωτίζονται και συνδέονται με μύθους και σταθμούς του παγκόσμιου πολιτισμού, δίνουν ένα μικρό κλειδί στον αναγνώστη για να συνεχίσει τη δική του πορεία σε μια προσωπική αναζήτηση της ανθρώπινης φύσης.

Σελίδα 1 από 45