Μανώλης Ροσμαράκης

Μανώλης Ροσμαράκης

elitisΤη ζωή μου την πέρασα
κλεισμένος σε 50 τετραγωνικά
παλεύοντας με τη γλώσσα.
Στο βάθος αυτό είναι η ποίηση:
Μια συνεχής πάλη με τη γλώσσα.
Τη γλώσσα την ελληνική, που είναι
η πιο παλιά και η πιο πλούσια
γλώσσα του κόσμου.

nobelΠαρόλο που για τα βραβεία Νόμπελ έχει ο κόσμος πολλά ράματα για την γούνα τους από το 1901 που ξεκίνησαν να απονέμονται, εν τούτοις παραμένουν παγκοσμίως ως ένα από τα πιο σεβαστά και δημοφιλή βραβεία κι όχι τόσο για το ποσόν των 930 χιλ. ευρώ που συνοδεύει το βραβείο, αλλά για τα υψηλά κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να κριθούν οι υποψήφιοι και τα κάνει να θεωρούνται, τουλάχιστον από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, κατά βάση αξιοκρατικά βραβεία.

lifo74Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών έκανε την ανακοίνωση το μεσημέρι της Πέμπτης. Το νόμπελ δόθηκε στην Γκλικ «για την αλάνθαστη ποιητική φωνή της, που με λιτή ομορφιά καθιστά την κάθε μοναδική ύπαρξη καθολική».  

Η Γκλικ γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη το 1943 και έχει εκδώσει δώδεκα συλλογές ποίησης μεταξύ των οποίων την Faithful and Virtuous Night (2014), που κέρδισε το βραβείο National Book Award και την συλλογή Poems 1962-2012 που είχε λάβει το βραβείο των Los Angeles Times.  

lifo68Εξαιτίας του «Εποχή του θερισμού», το πιο προσωπικό και ίσως το καλύτερο άλμπουμ της μέχρι σήμερα, η Νατάσσα Μποφίλιου ετοιμάζεται να «θερίσει» ό,τι έσπειρε στο παρελθόν και κάνει αρχή απαντώντας στις ερωτήσεις του Αλέξανδρου Διακοσάββα.

— Έχουν περάσει δέκα μήνες από την τελευταία φορά που μιλήσαμε, λίγο πριν από την έναρξη των «Εν Λευκώ» παραστάσεών σας. Μεσολάβησε η πανδημία, φτιάξατε ένα νέο άλμπουμ, το οποίο δουλεύατε από τότε – το δέκατο κομμάτι, την «Άπνοια», την είχαμε ακούσει στα λάιβ. Ποια ήταν η πορεία του;

Μετά τη «Βαβέλ» είχαμε δυο χρονιές δύσκολες σε επίπεδο συναυλιακό. Είχαμε επιλέξει χώρους που δεν μας ταίριαξαν απόλυτα, και όταν φτάσαμε στο «Εν Λευκώ», είχαμε τρομερή λαχτάρα όλο αυτό το σκοτεινό πράγμα που είχαμε βιώσει να το κάνουμε κάτι πολύ δυναμικό, aggressive, που θα μας οδηγούσε στην επόμενη δουλειά.  

neogenitaΠώς «μοιράστηκαν» γάμοι θρησκευτικοί και πολιτικοί και σύμφωνα συμβίωσης

Τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σχέση με τις γεννήσεις στην Ελλάδα πέρσι αλλά και την αύξηση των πρώτων με παράλληλη μείωση των δεύτερων καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις κατά 41.202 άτομα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη φυσική κίνηση του πληθυσμού που διέμενε στην ελληνική επικράτεια, με στοιχεία από τα ληξιαρχεία των δημοτικών αρχών.

mpourlosΧριστίνα Κοψίνη. Ο Δημήτρης Μπούρλος μάς εξηγεί τι πρέπει να κάνουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ αναδρομικά, αλλά είναι αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουν.

 Γνωστός για τη νηφαλιότητα με την οποία προσεγγίζει τα χρονίζοντα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης, ο πάντα έγκυρος στις προβλέψεις του νομικός Δημήτρης Μπούρλος μάς εξηγεί τι πρέπει να κάνουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ αναδρομικά, αλλά είναι αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουν.

lifo62Συνδυαστική έρευνα με στοιχεία της ελληνικής Focus Bari και της YouGov αποκαλύπτει νέες συνήθειες, νέα συναισθήματα, εργασία, οικονομία, υγεία και γρήγορη μετάβαση στο ίντερνετ.

Pάνω από έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη άλλαξαν - και αλλάζουν ακόμη και μέρα με τη μέρα - συνήθειες, προσπαθώντας να συμβαδίσουν με νέους κανόνες, υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα όσα έφερε στις ζωές τους ο κορωνοϊός.  

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 18:31

Μαρίκα Νίνου: Τι παράξενη κοπέλα είσαι εσύ

ninuΈζησε όπως και το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι, σύντομα και συγκλονιστικά. Λατρεύτηκε από το κοινό, έζησε την άκρα μοναξιά, διεκδίκησε τα πάντα στον έρωτα, προκάλεσε πάθη και είπε γύρω στα 200 τραγούδια.  

Γεννήθηκε πάνω σ' ένα καράβι, την "Ευαγγελίστρια", που πήγαινε στον Πειραιά, τη μέρα που καιγόταν η Σμύρνη. Ήταν 1922 κι αυτή έβγαινε στον κόσμο μελανιασμένη, ανάμεσα σε φωτιά και νερό. Τρόμαξε ο καπετάνιος, έτσι όπως του φάνηκε μισοπεθαμένη. Τη βάφτισε αμέσως, με το όνομα του πλοίου, Ευαγγελία, μην τυχόν πεθάνει αβάφτιστη. Της έβαζε το λάδι κι έτρεμαν τα χέρια του.  

lifo58ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ και των πραγματικών διώξεων –και στις χώρες του κόσμου όπου αυτό συμβαίνει πάντα, σε ένα Ιράν, μια Λευκορωσία, μια Τουρκία– η αίρεση διαθέτει μια αλήθεια: παραμένει σε επαφή με την ελευθερία, τον διαφωτισμό, την αντίσταση στην απολυταρχία. Η αιρετική ανορθοδοξία έχει εκεί ένα πραγματικό, ένσαρκο και τραγικό τίμημα. Αυτό που ζούμε, όμως, στις δικές μας κοινωνίες είναι κάτι πολύ διαφορετικό: η αίρεση, το να είσαι αιρετικός και να διαφέρεις, έχει γίνει στόχος και διεκδίκηση. Στο styling των δημόσιων στάσεων ο παλιός ριζοσπαστισμός (αριστερός, κατά κανόνα) νιώθει πλέον τον ανταγωνισμό των έκκεντρων «αιρετικών φωνών». Η αίρεση δεν είναι ριζοσπαστική, αλλά θέλει να είναι αρκούντως ενοχλητική και να θορυβεί.

pressproject7Οι εικόνες της κατεστραμμένης Μόριας και των χιλιάδων προσφύγων που εγκλωβίζονται στον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ κάνουν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας έντονες συζητήσεις και για τις ευθύνες της υπόλοιπης Ευρώπης να υποδεχθούν μέρος του πληθυσμού. Στο Βέλγιο, που ανακοίνωσε πως θα δεχθεί μόλις δώδεκα ανήλικα προσφυγόπουλα, εκπρόσωποι μουσουλμανικών, χριστιανικών και εβραϊκών οργανώσεων υπογράφουν μαζί ένα κοινό κείμενο έκκλησης προς την κυβέρνηση της βορειοευρωπαϊκής χώρας να δεχθεί πρόσφυγες από τη Μόρια, επικαλούμενοι τόσο τις αξίες που πρεσβεύουν οι θρησκείες που εκπροσωπούν, όσο και τις ευρωπαϊκές συνθήκες που το επιβάλλουν. «Ο Θεός μας μάς καλεί είτε είμαστε Εβραίοι, Χριστιανοί ή Μουσουλμάνοι να βοηθάμε διαρκώς τους φτωχούς και να είμαστε φιλόξενοι στο όνομά Του» τονίζουν, μεταξύ άλλων.

Σελίδα 1 από 40