Νίκος Χάνος

Νίκος Χάνος

kalpi1Ο Παντελής Καμάς για 4 χρόνια περπάτησε σε κάθε γωνιά του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και κατάφερε να γίνει αναγνωρίσιμος στους δρόμους και στα κινήματα της πόλης, αναδεικνύοντας θέματα, στηρίζοντας κινητοποιήσεις, τιμώντας τους δημότες που επέλεξαν να τους εκπροσωπήσει στις προηγούμενες εκλογές.

Σε όλη την προηγούμενη τετραετία ήταν φωνή της λογικής στο δημοτικό συμβούλιο. Με τις  τοποθετήσεις του,  για τα μεγάλα θέματα και τα μικρά θέματα της πόλης, στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου απέδειξε στην πράξη τι σημαίνει να λειτουργείς σαν ίσος απέναντι σε ίσους, να έχεις την ικανότητα να συνθέτεις απόψεις, να παρουσιάζεις τις ανάγκες της  κοινωνίας  μακριά από ηγεμονισμούς και σκοπιμότητες.

sxoliaΚάθε χρόνο, αλλά προπάντων τη χρονιά των δημοτικών εκλογών και λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα στα σχολεία, οι δημοτικές αρχές, ανά την Ελλάδα, αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες με φρεσκοβαμμένα κτίρια, αποδεικνύοντας στην τοπική κοινωνία με εικόνες ότι νοιάζονται και συντηρούν τα κτίρια που στεγάζονται οι μαθητές και εισπράττουν, βεβαίως, το σχετικό χειροκρότημα. 

Στη συνέχεια, τις περισσότερες φορές, αυτή η χαρούμενη κατάσταση καταλήγει σε φιάσκο, γιατί μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς μπαίνουν στα κτίρια και διαπιστώνουν ότι τα προβλήματα των σχολείων δεν είναι το φανταχτερό χρώμα και τα θερμά λόγια των αναρτήσεων. Τα προβλήματα των σχολείων είναι πολλά και δεν έχουν καμία σχέση με το περιτύλιγμα, που καλό είναι και αυτό, αλλά είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τη σχολική κοινότητα.

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 16:38

"...έλα να συνεργαστούμε δήμαρχε! "

xanos2Επειδή τέθηκε στο δημοτικό, δημόσιο λόγο η σκέψη «συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ή με τον τωρινό δήμαρχο», μια σκέψη  για το δίλημμα όπως τέθηκε!

Αφήνοντας στην άκρη τη συζήτηση για το ποιες είναι οι προοδευτικές δυνάμεις, ο πυρήνας του διλήμματος είναι: «με ποιο πλαίσιο θα γίνει μια τέτοια συνεργασία και ποιος βάζει στο τραπέζι την πρόταση».

Σύμφωνα με το δίλημμα από τη μια πλευρά υπάρχει δήμαρχος και από την άλλη οι «προοδευτικές  δυνάμεις»!

sxisto10Για τη Δευτέρα 3/10/22 έχει ανακοινωθεί συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ώστε ο δήμαρχος να ενημερώσει για τη συνάντηση και τα σχέδια της εκκλησίας για το Σχιστό!
Στην πρόσκληση αντέδρασε η δημοτική κίνηση "αλλάζουμε" με επικεφαλής τον Παντ. Καμά και δημοσίευσε "σκληρή" ανακοίνωση (εδώ), για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής,  με την οποία ζητάει να γίνει ανοιχτή ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο από τον δήμαρχο και τον υπεύθυνο για την επένδυση της εκκλησίας!
Ίσως, καλή σκέψη είναι, μετά τη συνάντηση, να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για την Σχιστό Α.Ε. και να οριστεί συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο!
sxolioΚάθε χρόνο και μόλις ολοκληρωθούν τα μαθήματα στα σχολεία οι σύλλογοι διδασκόντων, οι σύλλογοι γονέων τα σχολικά συμβούλια κάνοντας τον απολογισμό της σχολικής χρονιάς, μεταξύ άλλων, κοινοποιούν στη δημοτική αρχή την έκθεση τους με τις αναγκαίες επισκευές στα σχολεία.

Τότε αρχίζει, δεν θα έπρεπε, ο γνωστός πονοκέφαλος για τους δημάρχους και τους επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Συνήθως τα χρήματα είναι λίγα, οι χρηματοδοτήσεις από την πολιτεία περιορισμένες και τα προβλήματα πολλά.

drapetsini5Σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλά και η ενεργειακή κρίση απαιτούν πολλά δέντρα και ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι των πόλεων ευαισθητοποιούνται, οι δημοτικές αρχές βλέπουν τεράστιες αντιδράσεις, για το κλάδεμα των δέντρων.

Η πραγματική και ουσιαστική αιτία του φαινομένου αντίδρασης είναι ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων δεν μπορούν να τεκμηριώσουν, ούτε να πείσουν τους κατοίκους για τον τρόπο κλαδέματος αφού καταστρέφουν εντελώς την αισθητική των δρόμων, αλλά και στο διαδίκτυο υπάρχουν εκατοντάδες πανεπιστημιακές μελέτες που υποδεικνύουν άλλους τρόπους.
Σε επίπεδο δήμων τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται η δημιουργία δεκάδων groups στα Social Media όπως το « Δένδρα στην πόλη  » που έφτασε 4.000 μέλη από τα Νότια Προάστια της Αττικής μέσα σε ένα χρόνο ή το «SOS για τα δέντρα της γειτονιάς μας» που έφτασε 1.400 μέλη σε 6 μήνες μόνο στο Δήμο Παπάγου Χολαργού.
xanos4Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας αποφασίστηκε, με εξάμηνη καθυστέρηση, να οριστούν οι αντιπρόσωποι του δήμου, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολικά συμβούλια, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι!
Τα σχολικά συμβούλια είναι ένας θεσμός λαϊκής συμμετοχής που εισήγαγε στη λειτουργία των δομών της εκπαίδευσης ο ιστορικός νόμος 1566 του 1985.
 Στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του νόμου, άλλες εποχές τότε, τα συμβούλια λειτούργησαν με ιδιαίτερο ζήλο. Ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τους συμμετέχοντες, μιας και οι αποφάσεις των συμβουλίων συχνά γινόταν θέμα στα δημοτικά συμβούλια, η σχολική κοινότητα έβαζε θέματα, και η κοινωνία σιγά- σιγά συμμετείχε, νοιαζόταν και για τα σχολεία.
drapetsini4Κέντρο Υποδοχής και αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.)
Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. υποδέχεται πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης υποστηρίζοντάς τους ως προς τη σίτιση, τη στέγαση και την κοινωνική τους επανένταξη. Δέχεται δωρεές, καθώς διαθέτει καθημερινά τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα σε πάνω από 10.000 οικογένειες εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισές, με παιδιά.
Περισσότερες πληροφορίες: Πειραιώς 35 Αθήνα, τηλ.: 210 5246515-6, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.kyada-athens.gr
Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 18:42

Πράσινο φωτάκι για τη ΝΑΦΘΑ Χαραυγής

a33Μετά από πολλά χρόνια κάτι κινείται με το συγκρότημα κτιρίων της ΝΑΦΘΑ. 
Η ΝΑΦΘΑ βρίσκεται στη Χαραυγή. Είναι ένας μεγάλος χώρος, ο οποίος αποτελείται από ένα συγκρότημα 7 κτιρίων, αναπαλαιωμένο με πόρους από το πρόγραμμα Urban. Το εργοστάσιο της ΝΑΦΘΑ (εργοστάσιο ναφθαλίνης), το οποίο γειτνιάζει με τη ΔΕΗ, παραδόθηκε καινούργιο, με πολλούς χώρους στον Δήμο Κερατσινίου.
Μετά από 20 χρόνια που ο χώρος ρημάζει και μαραζώνει, αναρτήθηκε απόφαση στη διαύγεια για απευθείας ανάθεση μελέτης με τίτλο μελέτη Η/Μ για το έργο «Κατασκευή νέου κτηρίου Πολυχώρου Πολιτισμού – Αθλοπαιδιών και Διαμόρφωση Περιβάλλοντος χώρου στην περιοχή “ΝΑΦΘΑ”» (εδώ η απόφαση)
avgiΚινηματογραφικές δημιουργίες μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.
Το avgi.gr παρουσίασε 10 ταινίες μικρού μήκους, με δημιουργούς μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από σχολεία όλης της χώρας - αλλά και της Βραζιλίας. Οι ταινίες προβλήθηκαν στο κινηματογράφο "Μελίνα" της Δραπετσώνας στο πλαίσιο του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη και του Solidarity Film Festival Killah-P. Την επιλογή τους επιμελήθηκε η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - Camera Zizanio από τις συμμετοχές στο "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας Για Παιδιά και Νέους".
Σελίδα 1 από 4