Τρύφων Μπεκετιάδης

Τρύφων Μπεκετιάδης

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 21:26

Τροφή για τον εγκέφαλο

ets47Ντάνι Βέργου.Υπάρχουν ορισμένα «έξυπνα» τρόφιμα και ποτά που αν τα προσθέσουμε στη δίαιτά μας αυξάνουν τις πιθανότητές μας να διατηρήσουμε έναν υγιή εγκέφαλο.

Πολλά γράφονται για τις τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής. Αν τα διαβάσει κάποιος όλα, θα πιστέψει ότι μπορεί να κάνουν τα πάντα, από το να εντείνουν τη συγκέντρωση και να ενισχύσουν τη μνήμη μέχρι να απογειώσουν την εγκεφαλική λειτουργία. Είναι αλήθεια; Λειτουργούν πραγματικά; Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας γερνά μαζί μας. Υπάρχουν ορισμένα «έξυπνα» τρόφιμα και ποτά που αν τα προσθέσουμε στη δίαιτά μας αυξάνουν τις πιθανότητές μας να διατηρήσουμε έναν υγιή εγκέφαλο.

karathanos-promitheas 1Αργυρώ Μποζώνη. Τι είναι για αυτόν ο Προμηθέας; Γιατί επιστρέφει στον ακατέργαστο κόσμο της παιδικής ηλικίας για να αφηγηθεί τον μύθο του θεού που έκλεψε τη φωτιά και την έδωσε στους ανθρώπους; Μία συνέντευξη με τον αγαπημένο σκηνοθέτη λίγο πριν από την πρεμιέρα του «Προμηθέα» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πριν από τρία χρόνια ο Νίκος Καραθάνος έπαιξε τον Προμηθέα σε μια παράσταση της Μάρθας Φριντζήλα. Σε εκείνη οφείλει το ότι έμαθε αυτό το έργο που ποτέ δεν είχε «ακούσει καλά» και σε μια συνάντηση την επιθυμία και το κέντρισμα να ξαναπιαστεί με το κείμενο που θα κάνει πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 10 Οκτωβρίου.

kathimerini70Ένας σύντομος οδηγός στα διάσπαρτα ερείπια που μαρτυρούν την ιστορικότητα της πόλης-λιμανιού.

Πριν από ενάμιση χρόνο ( το άρθρο δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του '20), το ΚΑΣ ανακήρυξε το εντός των τειχών κομμάτι του Πειραιά αρχαιολογικό χώρο. Κι αν οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται λόγω της επέκτασης του τραμ και της γραμμής 3 του μετρό βοηθούν να αναβαθμιστεί το προφίλ της πόλης, η απόφαση του ΚΑΣ από συμβολικής άποψης είναι ίσως πιο σημαντική, γιατί έρχεται να αναγνωρίσει και να επισφραγίσει την αξία του Πειραιά. Ο οποίος τι ήταν; Η ναυτική βάση της αρχαίας Αθήνας. 

amal1Φαίνεται πως η Αμάλ αλλοιώνει μόνο το ελληνορθόδοξο DNA καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος την υποδέχθηκε στο Βατικανό, χωρίς να πέσει φωτιά να τον κάψει.

Η Αμάλ, η κούκλα - σύμβολο που αντιπροσωπεύει μια μικρή, ασυνόδευτη προσφυγοπούλα που ψάχνει την οικογένειά της, περιοδεύει στην Ευρώπη για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα. 

Την Αμάλ, που στην Ελλάδα της απαγόρευσαν μέχρι και να περάσει από ορισμένες περιοχές, με πολίτες, εκκλησιαστικούς κύκλους και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να κάνουν λόγο μέχρι και για παγανισμό, υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα ο Πάπας Φραγκίσκος μέσα στο Βατικανό.

lifo249Ο διακεκριμένος καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ Ιωάννης Κοντογιάννης μιλά στη Γιάννη Πανταζόπουλο για την εποχή μας, τον κορωνοϊό, την τεχνητή νοημοσύνη, την εκπαίδευση, τα μαθηματικά, τη θρησκεία, τι σημαίνει γι’ αυτόν η λέξη «πατρίδα» αλλά και τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή.

Πολυάριθμες διακρίσεις, αμέτρητες διαλέξεις, σημαντικές έρευνες και διδασκαλία στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου συνοδεύουν το βιογραφικό του επιφανούς Έλληνα καθηγητή Ιωάννη Κοντογιάννη. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε μαθηματικά στο Imperial College στο Λονδίνο και έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο μαθηματικών «Part III» από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον κλάδο της Στατιστικής και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

 

mikis theodorakis3Η συνέντευξη που είχε δώσει ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης στο περιοδικό Τέταρτο του Μάνου Χατζιδάκι, το 1985.

Μ.Θ. Εκεί που άρχισα να καταλαβαίνω τον εαυτό μου ήταν στην Κεφαλονιά και με επηρέασε τρομερά ο έρωτας που είχαν εκεί για τη μουσική. Στην Πάτρα πρωτοπήγα σε ωδείο, με εντυπωσίασε η δομημένη πόλη. Στον Πύργο υπήρχε ένας φιλολογικός κύκλος, αλλά η πόλη που κυρίως με έπλασε ήταν η Τρίπολη: πήγα εκεί στην Τετάρτη Γυμνασίου, μες στην πλήρη κατάρρευση των αξιών, τότε ακριβώς που εμφανίστηκε ο κομμουνισμός για να αναπληρώσει το κενό εξουσίας που υπήρχε. Συνειδητοποιήσαμε και νιώσαμε τις αντιθέσεις, καθώς και την έλλειψη ενός αλτρουισμού που έπρεπε να ξαναγεννηθεί. Μέσα στο ίδιο το σχολείο μας οι μαθητές είχαν διαχωριστεί σε όσους τρώγανε και σε όσους πεινούσανε.

amalΤο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι ο τελευταίος σταθμός για την Αμάλ, που ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την Ελλάδα από το μεγαλύτερο λιμάνι της, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου.

Αφού διέσχισε τη χώρα ψάχνοντας τη μητέρα της, η Μικρή Αμάλ φτάνει στο λιμάνι του Πειραιά και ένα νέο κεφάλαιο της ζωής της ξεκινάει. Αποχαιρετά την Ελλάδα, τους ανθρώπους της, τους φίλους που έκανε και κρατάει τις αναμνήσεις της ζωντανές.

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει σ΄ αυτό το γενναίο ταξίδι της η Μικρή Αμάλ, που ξεκίνησε από τη Συρία για να διασχίσει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της.

Σάββατο, 28 Αυγούστου 2021 17:49

Μη μου τη στρατηγική τάραττε

coronoios27Ιωάννα Δρόσου. «Είναι προφανές ότι πηγαίνουμε σε ένα δύσκολο χειμώνα, με μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, δυστυχώς γιατί μία μικρή –αλλά όχι τόσο μικρή, ώστε να μην μας ανησυχείμειοψηφία έχει αποφασίσει να τινάξει τη χώρα στον αέρα (…) Νομίζω ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά». Με αυτό τον ακραίο και βάρβαρο τρόπο –όπως συνηθίζει- ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης είχε περιγράψει εκ προοιμίου τα μέτρα που θα λάμβανε η κυβέρνηση σήμερα.

Από 13 Σεπτεμβρίου, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν έχουν πρόσβαση σε διαγνωστικά κέντρα των δήμων ή του ΕΣΥ, καθώς το rapid test θα είναι υποχρεωμένοι να το πληρώνουν.

lifo245Ζωή Παρασίδη. Ανιχνεύει τα αρχαία και ξεχασμένα, βελτιώνει τη βατότητάς τους, τα οργανώνει σε δίκτυο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σημερινών πεζοπόρων, ασχολείται με την προβολή τους. 11 χρόνια πριν, ο Φοίβος Τσαραβόπουλος σκέφτηκε έναν εναλλακτικό τρόπο προκειμένου να εξοικειωθούμε με ένα μέρος χωρίς να χρειαζόμαστε ξεναγό.

Πριν από 11 χρόνια λίγα μονοπάτια ανά την Ελλάδα βρισκόντουσαν σε καλή κατάσταση, αυτά ήταν τα πιο «διάσημα», όπως το φαράγγι της Σαμαριάς, ή τα ορειβατικά που όμως δεν θεωρούνται πάντα περιηγητικά. Η σήμανση - όπου αυτή υπήρχε - ήταν συνήθως μόνο στα ελληνικά, και γενικά, οι διαθέσιμες πληροφορίες γι’ αυτά ήταν ελάχιστες ή ανύπαρκτες.

lifo234Μιχάλης Γελασάκης, Η άγνωστη εμπορική σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινάει από το Θριάσιο και καταλήγει -μέσω ενός τούνελ κάτω από τα σπίτια- εντός των γιγαντιαίων εγκαταστάσεων της Cosco στο Νέο Ικόνιο.

Ως παιδιά οι περισσότεροι είχαμε την περιέργεια να μπούμε σε κάποιο πιλοτήριο, στη γέφυρα ενός καραβιού ή και στην καμπίνα του μηχανοδηγού. Ένα τέτοιο παιδικό απωθημένο μάλλον μας οδήγησε να κάνουμε το δρομολόγιο της άγνωστης εμπορικής σιδηροδρομικής γραμμής που ξεκινάει από το Θριάσιο (στάση Ασπρόπυργος) και καταλήγει -μέσω ενός τούνελ κάτω από τα σπίτια- εντός των γιγαντιαίων εγκαταστάσεων της Cosco στο Νέο Ικόνιο. Οι σκέψεις πολλές, οι εικόνες εντυπωσιακές, οι εκπλήξεις μεγάλες. Ανυπολόγιστοι τόνοι εμπορευμάτων αξίας δισεκατομμυρίων διακινούνται με αφετηρία μία αυτοματοποιημένη βιομηχανική κυψέλη.

Σελίδα 1 από 39