Τρύφων Μπεκετιάδης

Τρύφων Μπεκετιάδης

fortuneΓια χρόνια, μητέρες που είχαν σταματήσει να εργάζονται προσωρινά ζητούσαν από το LinkedIn περισσότερους τρόπους για να προσθέτουν στα βιογραφικά τους τη συγκεκριμένη διακοπή και τώρα η πλατφόρμα αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημά τους.

Η γνωστή πλατφόρμα δικτύωσης επαγγελματιών, ιδιοκτησίας Microsoft, πρόσθεσε νέους τίτλους εργασίας, μεταξύ άλλων «stay-at-home mom» [σ.σ. μητέρα στο σπίτι] για να επιτρέψει σε γονείς και άλλους φροντιστές, που απασχολούνται πλήρως με το σπίτι και τα παιδιά, να παρέχουν πιο ακριβείς περιγραφές του χρόνου τους εκτός αμειβόμενης εργασίας.  

coronoios21Ελένη Γκίνη.  

7.15 Ξυπνάω  Κατεβάζω δυο καφέδες, τον πρώτο για να ανοίξει το μάτι μέχρι να πλύνω τα μούτρα μου και τον δεύτερο για να μην ξεχάσω κάτι. Βγάζω τις πιτζάμες μου- φοράω τις άλλες πιτζάμες (σκραμπς), παίρνω σακίδιο εφημερίας, τσεκάρω ότι δεν ξέχασα κάτι χρήσιμο, φοράω μάσκα και φεύγω.

8.00 Είμαι στη δουλειά. Πρώτο μου μέλημα, να δω τη συγκεντρωτική οθόνη με τα monitors: το 1 ξεκινά απύρετο σήμερα-ουάου ψηνόταν μέχρι χθες, το 3 έχει 5 πίεση!; όχι, δεν είναι καλό το κύμα,”καλημέρα σε όλους, ποιος έχει το 3; φλασάρετε λίγο τη γραμμή του”. Το 7… κενό;;; πέθανε;;; “παιδιά τι σκ@τ# έγινε με το 7;!;!” Ευτυχώς τον έχουν αποσυνδέσει από το μόνιτορ της μονάδας, γιατί θα μεταφερθεί για αξονική. Γύρισε η καρδιά μου στη θέση της…Γιατί άραγε όμως χρειάζεται αξονική; Τι προέκυψε στη χθεσινή εφημερία; Θα μας τα πουν οι εφημερεύοντες.

emvolia2Την ευχή «καλή ανοσία» δεν έχει τύχει ακόμα να την ακούσω με τα ίδια μου τ’ αυτιά. Με πληροφόρησε γι’ αυτήν καλός φίλος, ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος, αυτήκοος μάρτυρας. Οσο τη σκέφτομαι, τόσο πιο επιτυχημένη και αναγκαία τη βρίσκω. Και το «καλή συνέχεια» μας ξάφνιασε πριν από χρόνια, με τα εισόδιά του στην καθημερινή γλωσσική μας ρουτίνα, έπιασε όμως. Και πια το λέμε σχεδόν όλοι. Είναι πολύ προτιμότερο να εύχεσαι «καλή συνέχεια» στις δύο το μεσημέρι παρά «καλό βράδυ», όπως επικράτησε να λέμε σ’ έναν τόπο που διατηρεί καλές σχέσεις με τον ήλιο και το φως. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, παρά μόνο ένας χρόνος από τη μυθική εποχή που ακόμα και στις δύο μετά τα μεσάνυχτα αν ευχόσουν «καλή συνέχεια» στους γνωρίμους σου, δεν θ’ ακουγόσουν περίεργος και υπερβολικός.

athinorama23Η κορυφαία δεκάδα της αντίστροφης μέτρησης συνοψίζει εν πολλοίς τα πάθη του ελληνικού κινηματογράφου. Την πολιτική αντιπαράθεση, τις ανεπούλωτες πληγές, το λυρισμό μιας βραδιάς στα μπουζούκια, την εξιλέωση μέσω του γέλιου. Τους έρωτες που έσμιξαν κι εκείνους που έμειναν ανεκπλήρωτοι. Συγκεντρώνει εικόνες κινηματογραφικής ποίησης και πράξεις που καρφώθηκαν στο θυμικό της ντόπιας κουλτούρας. Αυτές, λοιπόν, είναι οι 10 σπουδαιότερες σκηνές του ελληνικού σινεμά.

ets9Σπύρος Μανουσέλης. Με αφορμή την ελληνική μετάφραση του βιβλίου «Τι είναι, τελικά, τα γονίδια;» ζητήσαμε από τον συγγραφέα του, τον Κώστα Καμπουράκη, να μας εξηγήσει γιατί θεωρεί επιστημονικά επιβεβλημένη και κοινωνικά αναγκαία την αναθεώρηση κάποιων ευρέως διαδεδομένων παρανοήσεων σχετικά με την παντοδυναμία των γονιδίων μας και γιατί υποστηρίζει ότι τα πολυδιαφημισμένα «γενετικά τεστ» δεν είναι σε θέση να προδικάζουν το γενετικό προφίλ της υγείας μας ή να κάνουν ασφαλείς προγνώσεις για τις μελλοντικές μας παθήσεις.

metoo4«Είναι σαφές ότι έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος εναντίον των θυμάτων. Κάτι πρωτοφανές στην εξέλιξη του ελληνικού metoo. Οταν βγήκε με παρρησία και σθένος η Σοφία Μπεκατώρου και μίλησε για την υπόθεσή της, κανένας δεν βγήκε από οποιαδήποτε απέναντι πλευρά να θριαμβολογήσει κάνοντας λόγο για παραγραφείσες υποθέσεις, αντιθέτως εξ αυτού και με την υποστήριξη της κυβέρνησης και των ΜΜΕ κινήθηκε μια ολόκληρη διαδικασία η οποία ανέδειξε άλλους βιασμούς που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού». 

oikol1Ανεβαίνει η θερμοκρασία της Γης; Αυξάνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου; Τι σηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία; Απαντά στις ερωτήσεις του Γιάννη Πανταζόπουλου η καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, Ειδική Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και κάτοχος έδρας UNESCO στην κλιματική διπλωματία, Εμμανουέλα Δούση.

— Τι μας έμαθε η πανδημία σχετικά με τη δύναμη της φύσης;

 

Η πανδημία του κορωνοϊού, παρά το γεγονός πως ήταν μια κρίση συμμετρική όσον αφορά την προέλευσή της, είχε συνέπειες τελείως ασύμμετρες. Αν μας δίδαξε κάτι, λοιπόν, είναι ότι τέτοια γεγονότα δεν γνωρίζουν σύνορα και η σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη λειτουργία του κόσμου ευνοεί και επιταχύνει την εξάπλωσή τους.

lifo140Γιάννης Πανταζόπουλος. ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση, η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα απόβλητα συνθέτουν τα κυριότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, το ακανθώδες χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Περιβάλλον και Ωκεανοί» έχει αναλάβει ο Λιθουανός Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους. Γεννημένος στις 4 Νοεμβρίου 1990, σε ηλικία μόλις 31 ετών θεωρείται πλέον ένα πρόσωπο που έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πολιτική καριέρα, αφού, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικών της χώρας του. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για τις περιβαλλοντολογικές προκλήσεις, τις δράσεις της Ευρώπης, την πανδημία, τη δική του διαδρομή αλλά και το τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή.  

xartis2Με αφορμή της χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, πιθανώς και στην πρωτεύουσα, το ΕΑΑ-meteo παρουσίασε έναν πίνακα με τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και τις απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα τελευταία 110 χρόνια (όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο).  

Το σημαντικότερο επεισόδιο χιονόπτωσης σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, όταν είχαν πέσει έως ενάμισι μέτρο χιόνι, ενώ η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο σημαντικής χιονόπτωσης στην Αθήνα ήταν στις 17-18 Φεβρουαρίου 2008, όταν είχαν πέσει 20 εκατοστά χιονιού.

filis1Αίτημα από το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ( Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας) να συγκληθεί άμεσα και σε ειδική συνεδρίαση και όχι δια περιφοράς, το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ ( Ειδικός Διαβαθμιακός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) και να λάβει αποφάσεις όπως πράττει μέχρι τώρα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και για τις δυο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή και το Σχιστό.

Προς:Πρόεδρο ΕΔΣΝΑ κ. Βασ. Κόκκαλη
Όπως γνωρίζετε, στις 3/2/2021 ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, «η ΜΠΕ λειτουργεί ως εργαλείο μονιμοποίησης της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής και, για το λόγο αυτό, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το σκοπό της εκπόνησής της, που είναι η αποσυμφόρηση της εγκατάστασης», ενώ στην αναλυτική παρέμβασή, που σας επισυνάπτουμε, ανασκευάζονται οι βασικότεροι από τους ισχυρισμούς της ΜΠΕ.
Σελίδα 1 από 36