
Τρύφων Μπεκετιάδης
To LinkedIn προσθέτει την επιλογή «μητέρα στο σπίτι» στους τίτλους εργασίας
Για χρόνια, μητέρες που είχαν σταματήσει να εργάζονται προσωρινά ζητούσαν από το LinkedIn περισσότερους τρόπους για να προσθέτουν στα βιογραφικά τους τη συγκεκριμένη διακοπή και τώρα η πλατφόρμα αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημά τους.
Η γνωστή πλατφόρμα δικτύωσης επαγγελματιών, ιδιοκτησίας Microsoft, πρόσθεσε νέους τίτλους εργασίας, μεταξύ άλλων «stay-at-home mom» [σ.σ. μητέρα στο σπίτι] για να επιτρέψει σε γονείς και άλλους φροντιστές, που απασχολούνται πλήρως με το σπίτι και τα παιδιά, να παρέχουν πιο ακριβείς περιγραφές του χρόνου τους εκτός αμειβόμενης εργασίας.
Το 24ωρο μιας εντατικολόγου σε ΜΕΘ, εν μέσω Covid. Μικρές στιγμές καθημερινότητας
Ελένη Γκίνη.
7.15 Ξυπνάω Κατεβάζω δυο καφέδες, τον πρώτο για να ανοίξει το μάτι μέχρι να πλύνω τα μούτρα μου και τον δεύτερο για να μην ξεχάσω κάτι. Βγάζω τις πιτζάμες μου- φοράω τις άλλες πιτζάμες (σκραμπς), παίρνω σακίδιο εφημερίας, τσεκάρω ότι δεν ξέχασα κάτι χρήσιμο, φοράω μάσκα και φεύγω.
8.00 Είμαι στη δουλειά. Πρώτο μου μέλημα, να δω τη συγκεντρωτική οθόνη με τα monitors: το 1 ξεκινά απύρετο σήμερα-ουάου ψηνόταν μέχρι χθες, το 3 έχει 5 πίεση!; όχι, δεν είναι καλό το κύμα,”καλημέρα σε όλους, ποιος έχει το 3; φλασάρετε λίγο τη γραμμή του”. Το 7… κενό;;; πέθανε;;; “παιδιά τι σκ@τ# έγινε με το 7;!;!” Ευτυχώς τον έχουν αποσυνδέσει από το μόνιτορ της μονάδας, γιατί θα μεταφερθεί για αξονική. Γύρισε η καρδιά μου στη θέση της…Γιατί άραγε όμως χρειάζεται αξονική; Τι προέκυψε στη χθεσινή εφημερία; Θα μας τα πουν οι εφημερεύοντες.
«Καλή ανοσία», μια νέα, αναγκαία ευχή, του Παντελή Μπουκάλα
Την ευχή «καλή ανοσία» δεν έχει τύχει ακόμα να την ακούσω με τα ίδια μου τ’ αυτιά. Με πληροφόρησε γι’ αυτήν καλός φίλος, ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος, αυτήκοος μάρτυρας. Οσο τη σκέφτομαι, τόσο πιο επιτυχημένη και αναγκαία τη βρίσκω. Και το «καλή συνέχεια» μας ξάφνιασε πριν από χρόνια, με τα εισόδιά του στην καθημερινή γλωσσική μας ρουτίνα, έπιασε όμως. Και πια το λέμε σχεδόν όλοι. Είναι πολύ προτιμότερο να εύχεσαι «καλή συνέχεια» στις δύο το μεσημέρι παρά «καλό βράδυ», όπως επικράτησε να λέμε σ’ έναν τόπο που διατηρεί καλές σχέσεις με τον ήλιο και το φως. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, παρά μόνο ένας χρόνος από τη μυθική εποχή που ακόμα και στις δύο μετά τα μεσάνυχτα αν ευχόσουν «καλή συνέχεια» στους γνωρίμους σου, δεν θ’ ακουγόσουν περίεργος και υπερβολικός.
Αθηνόραμα: Οι 50 καλύτερες σκηνές στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, θέσεις 10-1
Η κορυφαία δεκάδα της αντίστροφης μέτρησης συνοψίζει εν πολλοίς τα πάθη του ελληνικού κινηματογράφου. Την πολιτική αντιπαράθεση, τις ανεπούλωτες πληγές, το λυρισμό μιας βραδιάς στα μπουζούκια, την εξιλέωση μέσω του γέλιου. Τους έρωτες που έσμιξαν κι εκείνους που έμειναν ανεκπλήρωτοι. Συγκεντρώνει εικόνες κινηματογραφικής ποίησης και πράξεις που καρφώθηκαν στο θυμικό της ντόπιας κουλτούρας. Αυτές, λοιπόν, είναι οι 10 σπουδαιότερες σκηνές του ελληνικού σινεμά.
Ο μύθος της παντοδυναμίας των γονιδίων
Σπύρος Μανουσέλης. Με αφορμή την ελληνική μετάφραση του βιβλίου «Τι είναι, τελικά, τα γονίδια;» ζητήσαμε από τον συγγραφέα του, τον Κώστα Καμπουράκη, να μας εξηγήσει γιατί θεωρεί επιστημονικά επιβεβλημένη και κοινωνικά αναγκαία την αναθεώρηση κάποιων ευρέως διαδεδομένων παρανοήσεων σχετικά με την παντοδυναμία των γονιδίων μας και γιατί υποστηρίζει ότι τα πολυδιαφημισμένα «γενετικά τεστ» δεν είναι σε θέση να προδικάζουν το γενετικό προφίλ της υγείας μας ή να κάνουν ασφαλείς προγνώσεις για τις μελλοντικές μας παθήσεις.
«Δεν ήθελα να γεράσω ξέροντας ότι δεν τόλμησα»
«Είναι σαφές ότι έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος εναντίον των θυμάτων. Κάτι πρωτοφανές στην εξέλιξη του ελληνικού metoo. Οταν βγήκε με παρρησία και σθένος η Σοφία Μπεκατώρου και μίλησε για την υπόθεσή της, κανένας δεν βγήκε από οποιαδήποτε απέναντι πλευρά να θριαμβολογήσει κάνοντας λόγο για παραγραφείσες υποθέσεις, αντιθέτως εξ αυτού και με την υποστήριξη της κυβέρνησης και των ΜΜΕ κινήθηκε μια ολόκληρη διαδικασία η οποία ανέδειξε άλλους βιασμούς που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού».
Εμμανουέλα Δούση: «Οι σύγχρονες συνήθειες και ανάγκες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του περιβάλλοντος»
Ανεβαίνει η θερμοκρασία της Γης; Αυξάνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου; Τι σηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία; Απαντά στις ερωτήσεις του Γιάννη Πανταζόπουλου η καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, Ειδική Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και κάτοχος έδρας UNESCO στην κλιματική διπλωματία, Εμμανουέλα Δούση.
— Τι μας έμαθε η πανδημία σχετικά με τη δύναμη της φύσης;
Η πανδημία του κορωνοϊού, παρά το γεγονός πως ήταν μια κρίση συμμετρική όσον αφορά την προέλευσή της, είχε συνέπειες τελείως ασύμμετρες. Αν μας δίδαξε κάτι, λοιπόν, είναι ότι τέτοια γεγονότα δεν γνωρίζουν σύνορα και η σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη λειτουργία του κόσμου ευνοεί και επιταχύνει την εξάπλωσή τους.
Ο 31χρονος Λιθουανός Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον ανοίγει τα χαρτιά του
Γιάννης Πανταζόπουλος. ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση, η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα απόβλητα συνθέτουν τα κυριότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, το ακανθώδες χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Περιβάλλον και Ωκεανοί» έχει αναλάβει ο Λιθουανός Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους. Γεννημένος στις 4 Νοεμβρίου 1990, σε ηλικία μόλις 31 ετών θεωρείται πλέον ένα πρόσωπο που έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πολιτική καριέρα, αφού, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικών της χώρας του. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για τις περιβαλλοντολογικές προκλήσεις, τις δράσεις της Ευρώπης, την πανδημία, τη δική του διαδρομή αλλά και το τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή.
Τα χιόνια στην Αθήνα τα τελευταία 110 χρόνια
Με αφορμή της χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, πιθανώς και στην πρωτεύουσα, το ΕΑΑ-meteo παρουσίασε έναν πίνακα με τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και τις απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα τελευταία 110 χρόνια (όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο).
Το σημαντικότερο επεισόδιο χιονόπτωσης σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, όταν είχαν πέσει έως ενάμισι μέτρο χιόνι, ενώ η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο σημαντικής χιονόπτωσης στην Αθήνα ήταν στις 17-18 Φεβρουαρίου 2008, όταν είχαν πέσει 20 εκατοστά χιονιού.
Το "Δυτικό Μέτωπο" καλεί τον ΕΔΣΝΑ σε μία δημοκρατική συζήτηση για τη Φυλή και το Σχιστό
Αίτημα από το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ( Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας) να συγκληθεί άμεσα και σε ειδική συνεδρίαση και όχι δια περιφοράς, το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ ( Ειδικός Διαβαθμιακός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) και να λάβει αποφάσεις όπως πράττει μέχρι τώρα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και για τις δυο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή και το Σχιστό.