Γιώργος Καββαδίας

Γιώργος Καββαδίας

Για μια ακόμα φορά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επέμεινε ότι:

«Η αξιολόγηση, που εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το τοπίο στην εκπαίδευση, αποτελώντας κρίσιμη παρακαταθήκη για τη σταθερή αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.» (Ανακοίνωση ΥΠΑΙΘ 19 – 1– 2023).

Η αξιολόγηση μηχανισμός ιδεολογικής χειραγώγησης – κατηγοριοποίησης και κατεδάφισης σχολείων!

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΝΩΣΗ - Εκπαιδευτική Λέσχη

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 09:34

Η βία στα σχολεία

gkavad7Πολύμορφη η βία στα σχολεία: από τον ενδοσχολικό εκφοβισμό (με το διεθνές όνομα bullying από το 1994, τον ψευτοπαληκαρισμό, το πείραγμα, τη λεκτική – ψυχολογική, αλλά και σωματική βία, το κυνήγι του αδύναμου) μέχρι την κρατική, θεσμική βία και την εγκληματική δράση συμμοριών. Από το χουλιγκανισμό μέχρι το ρατσισμό και το νέο – ναζισμό που  σε συνθήκες οικονομικής, ανθρωπιστικής κρίσης παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις περνώντας τις ανοχύρωτες πύλες του σχολείου.

gkavad6Σε επιστολή της με την ευκαιρία των γιορτών η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρουσιάζει συνολικά το έργο της στην εκπαίδευση. Στο μόνο που θα συμφωνήσουμε είναι το «σλόγκαν»  «η Παιδεία αλλάζει, στην πράξη!». Είναι αλήθεια ότι αλλάζει το  DNA του σχολείου και ακυρώνεται ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας του!

 Από το μπαράζ των αντιεκπαιδευτικών μέτρων κομμένων και ραμμένων στις επιταγές του κεφαλαίου της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Το σχολείο με τους νόμους 4692/2020 και 4823/2021  συνιστά ένα αριστοκρατικό σύστημα, όπου κυριαρχεί η ταξική επιλογή, οι πολλαπλοί μηχανισμοί μορφωτικού αποκλεισμού των παιδιών των ασθενέστερων τάξεων και στρωμάτων και των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Περίπου 40.000 υποψήφιοι - αριθμός ρεκόρ- αποκλείστηκαν φέτος από την τριτοβάθμια εκπαίδευση!

gkavad5Η σημερινή ημέρα 5 Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών. Δίνεται, έτσι, ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο ο διάλογος και ο προβληματισμός για τον ρόλο των εκπαιδευτικών στη σύγχρονη κοινωνία.

Ένα μικρό σημείωμα του διαχειριστή, που εργάστηκε ως εκπαιδευτικός, στο τέλος αυτού του άρθρου.

Η θρυμματισμένη εικόνα των εκπαιδευτικών στο σχολείο των «παραγκωνισμένων»

Μέσα στο κύμα της απαξίωσης του σημερινού σχολείου, ξεχωρίζει ένα πρόσωπο, ο εκπαιδευτικός. Είναι ο «σημαντικός άλλος», η μόνη φανερή φιγούρα του ανώνυμου σχολικού μηχανισμού που στα μάτια των μαθητών και της πλειονότητας της κοινωνίας έχει μια θαυματουργική δύναμη, άλλοτε θεία και άλλοτε διαβολική, άλλοτε ως φορέας σωτηρίας και άλλοτε ως φορέας απώλειας.

gkavad4Για μια ακόμα φορά πήρε «άριστα» στο μάθημα του κυνισμού και του αυταρχισμού η Υπουργός Παιδείας: "Η ύλη προχωρά κανονικά στα παιδιά που κάνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης" τόνισε στις 3.2 στην ΕΡΤ και συνέχισε: «Όπως σας είπα παρακολουθούμε πολύ στενά  την   κάλυψη  της ύλης και σε κάθε περίπτωση, πριν από το τέλος της χρονιάς  θα έχουμε συνολική εικόνα και σύμφωνα αυτή επιλέγονται και τα θέματα. Στις Πανελλαδικές οι εξεταστές που απαρτίζουν  την Κεντρική Επιτροπή που επιλέγει  τα θέματα   έχουν εικόνα το ποια ύλη  έχει καλυφθεί ακριβώς σε όλη τη χώρα».  

gkavad3Όλη αυτή η ρεπορταζοφλυαρία για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων που σφραγίστηκε με την επίσημη ανακοίνωση για την 1η Φλεβάρη επιμένει να αγνοεί τους βασικούς όρους για την ασφαλή λειτουργία τους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ανοίγουν χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας πέρα από τα συνηθισμένα που δεν μπορούν να θωρακίσουν ουσιαστικά μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς απέναντι στην πανδημία.   

polytexnioΣτις σημερινές συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, όπου ο λαός μετράει τους νεκρούς του βλέποντας το ΕΣΥ να καταρρέει από την αναλγησία της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, τα ιδανικά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως εκφράζονται από το συμπυκνωμένο τρίπτυχο «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» διατηρούν την ιστορικότητά τους εκφράζοντας σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες με αναγκαίο συμπλήρωμα τη δημόσια υγεία.

gkavad2Μπορεί ο πυρήνας των Χρυσαυγιτών να βρίσκεται στη φυλακή, αλλά με τα ναζίδια και τον χρυσαυγιτισμό δεν έχουμε ξεμπλέξει. Απόδειξη η βεβήλωση του γκράφιτι του Παύλου Φύσσα στο σχολείο στο οποίο φοίτησε, το 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου.

Ναζίδια ζωγράφισαν αγκυλωτό σταυρό στο εικονιζόμενο πρόσωπο του Παύλου. Ανθρωποειδή που δε σέβονται ακόμα και νεκρό τον Παύλο. Ενέργεια που δείχνει το μίσος, αλλά και τον τρόμο που έχουν ακόμα και τώρα για τον Παύλο Φύσσα.

gkavadΜε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προεδρεύει πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/10 σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης 114 δήμαρχοι από ολόκληρη την Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο  ΥΠΕΣ Τ. Θεοδωρικάκος, «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στη διατύπωση ξεχωριστής πρόσκλησης μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τα έργα που συνδέονται με την αφετηρία του εορτασμού των 200 χρόνων. Ο καταρχήν προϋπολογισμός φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ και μπορούν να ενταχθούν αμέσως 102 έργα υποδομών από 59 Δήμους και 4 Περιφέρειες της χώρας.

kerameusΤα 5 Fake News που ακούγονται στον χώρο της Παιδείας αναλύει η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, δίνοντας σειρά απαντήσεων με τα δικά της Fake News την ώρα που επιστρατεύει κάθε είδους αυταρχικό μέτρο για να «σπάσει» τις μαθητικές καταλήψεις.

Αναλυτικά, η κυρία Κεραμέως αναφέρει τα 5 Fake News για την Παιδεία και εμείς αποδεικνύουμε ότι η ίδια απαντά με τα δικά της Fake News και παρουσιάζουμε την πραγματικότητα.  

Σελίδα 1 από 4