Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 10:56

Τα σχολεία που ξεκίνησαν καταλήψεις στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

likio4Είδηση: Μάθαμε για τέσσερα σχολεία του δήμου Κερατσνίου Δραπετσώνας που ξεκίνησαν κατάληψη με διάφορα αιτήματα. Αυτό το αίτημα που είναι κοινό και καταλάβαμε ότι έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα είναι να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Κι αυτό διότι με τα 25 και πάνω άτομα που υπάρχουν σε κάθε τμήμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο προφύλαξης που απαιτεί 2 μέτρα απόσταση ανάμεσα στα άτομα που βρίσκονται προπάντων σε κλειστούς χώρους και για πολύ ώρα. 

Τα σχολεία αυτά είναι το 4ο Λύκειο Κερατσινίου, το 5ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, το 2ο Λύκειο Δραπετσώνας και το 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας. Εννοείται συνεχίζει και το 4ο Γυμνάσιο Κερατσινίου όπου έγινε το απαράδεχτο επεισόδιο με την προσαγωγή 12 μαθητών από ομάδα του ΔΙΑΣ προχθές. Σήμερα Πέμπτη τα σχολείο που τελούν υπό κατάληψη σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται στα 200, ενώ κλειστά λόγω κορωνοϊού είναι 86.

Το επίκαιρο αίτημα που έχουν τώρα οι καταληψίες μαθητές και σε άλλα σχολεία της χώρας είναι να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα. Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι αυτό το αίτημα των μαθητών είναι λογικό και σωστό; Μόνο που το υπουργείο Παιδείας για να το υλοποιήσει θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει την προσπάθεια ανεύρεσης - δημιουργίας νέων αιθουσών εφοδιασμένες με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, με το που τέλειωσε η προηγούμενη σχολική χρονιά. Και προφανώς να εύρισκε χρήμα για τον διορισμό επιπλέον δασκάλων και καθηγητών. Δυστυχώς τίποτα απ'αυτά δεν έγιναν και δεν ξέρω αν τώρα μπορεί να γίνει κάτι, έστω το ελάχιστο, όταν μάλιστα και στη δημοτική και στη μέση εκπαίδευση τα κενά ήδη είναι μεγάλα.  

Αν εξαιρέσουμε τις δύο πρώτες φορές που ξεκίνησαν οι καταλήψεις στα σχολεία τη δεκαετία του ΄80 και τις υποστήριξα, στη συνέχεια πείστηκα εκ των πραγμάτων ότι οι καταλήψεις όποια κι αν είναι τα αιτήματα, περισσότερο κακό παρά καλό προκαλούν στο έργο του σχολείου και στις σχέσεις των μελών της σχολικής κοινότητας. Έτσι πάντα προσπαθούσα μαζί με αλλους καθηγητές που είχαν την ίδια αντίληψη να πείσουμε τους μαθητές να σταματήσουν την κατάληψη στο σχολείο που εργαζόμουν.Τις περισσότερες φορές η κατάληψη εκφυλιζόμενη τέλειωνε κακήν κακώς και το μόνο πρόσκαιρο κέρδος το είχαν οι καλοί μαθητές της γ' λυκείου που τις μέρες της κατάληψης είχαν περισσότερο χρόνο για να διαβάζουν με τη συνδρομή των φροντιστηρίων τα μαθήματα στα οποία θα εξεταζόντουσαν για την είσοδό τους στις Ανώτατες σχολές.  

Υποστηρίζω ότι το μόνο καλό που κατά την γνώμη μου μένει τώρα είναι να προσπαθήσουν εκείνα τα μέλη της κάθε σχολικής κοινότητας που επί της ουσίας διαφωνούν γενικά με τις καταλήψεις και προφανώς όχι για μικροκομματικούς λόγους, να πείσουν τους καταληψίες μαθητές να επιστρέψουν στα μαθήματά τους. Όσο πιο σύντομα γίνει αυτό τόσο μικρότερη θα είναι η ζημιά. Ο αγώνας μπορεί να συνεχιστεί με άλλες μορφές και επαφίεται στη δράση όλων των παραγόντων της κάθε σχολικής κοινότητας 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020 19:18
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Ιγνατιάδης Λάκης 12-10-2021 11:35
# Ιγνατιάδης Λάκης 12-10-2021 11:29
α) Το άρθρο στο οποίο πρόσθεσαν το σχόλιό τους οι δύο τελευταίοι επισκέπτες να σημειώσουμε ότι είναι περσινό.
β) Με δεδομένο ότι θεωρώ πως οι καταλήψεις εξαθλιώνουν τα σχολεία ανεξάρτητα από τα αιτήματά τους και αυτοί που θίγονται πιο πολύ απ'όλους επί του γνωστικού επιπέδου είναι οι αδύναμοι μαθητές, με ενδιέφερε τότε που ήμουν καθηγητής οι τρόποι που δε θα γινόντουσαν καταλήψεις.
γ) Κατά βάση αυτό που είναι σημαντικό σ'αυτήν την ιστορία είναι να μην θέλουν οι ίδιοι οι μαθητές να κάνουν καταλήψεις γιατί χαίρονται τη σχολική ζωή εξ αιτίας της δημιουργικής ζωής που επικρατεί σ'αυτά. Τέτοια σχολεία ξέρω ότι, έστω και λίγα, υπάρχουν. δ) Αυτό εν δυνάμει, δηλαδή αν ήταν υγιή τα πράματα στην κοινωνία, δε σημαίνει ότι σχεδόν σε όλα τα σχολεία μπορούν μαθητές, καθηγητές και υπουργείο Παιδείας να δημιουργούν τέτοιες καλές μαθησιακές σχέσεις και συνθήκες που τις καταλήψεις να είναι πολύ δύσκολο να τις επιλέγουν οι μαθητές για να λύνουν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, συνήθως ανύπαρκτα ή μικρής σημασίας απ'αυτά που εύκολα λύνονται; ε) Στην τρέχουσα κοινωνική φάση που διάγουμε και που πολλοί εξωσχολικοί παράγοντες τσογάρουν υπέρ των καταλήψεων, πέρα από μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θα επικρατεί στη σχολική κοινότητα κατά των καταλήψεων, ίσως μπορούν να βοηθήσουν και κάποια διοικητικά μέτρα που εμμέσως θα στρέφονται κατά των καταλήψεων, όπως π.χ οι ελάχιστες μέρες παρακολούθησης μαθημάτων που θα επιτρέπει σε κάθε μαθητή να έχει το δικαίωμα να πάρει μέρος στις ετήσιες εξετάσεις. στ) Τώρα αν οι ακραίες τιμωρητικές επιλογές μπορούν να σταματούν τις καταλήψεις ή να τις ενισχύουν οδηγώντας τα πράματα σε βιαιότητες, θεωρώ ότι η δεύτερη επιλογή είναι η πιο πιθανή εξέλιξη, αυτή που στην ουσία θα υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το θέμα της παιδείας και τις καλές σχέσεις των ανθρώπων.
Παράθεση
0 # Άγγελος-Ιωάννης 11-10-2021 18:13
Αν ήταν υγιή τα πράγματα στην κοινωνία θα είχαν γίνει τέτοιοι Νόμοι που οι επίδοξοι καταληψίες θα έπαιρναν δρόμο.
Πως;
Οι καταληψίες θα παραδίδουν τις ταυτότητες στην έδρα του διευθυντή,και ό καθ'ένας θα βαρύνεται με 80.000 Ε πρόστιμο.
Αν ο Χ' Πεισματάρης Παραβάτης επιμείνει τότε να φάει Άγριο Ξύλο δημοσίως(και σε Ζωντανή Μετάδοση)απ'τους γονείς.
Παράθεση
0 # Βολγοσ 30-09-2021 13:43
2 γυμνασίου
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση