Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 18:01

Ξεπέρασαν τα 2,5 τρισ. δολάρια «ύποπτου» χρήματος που διακινήθηκαν μέσω 5 τραπεζικών κολοσσών

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pressproject 6jpgΌποτε επιλέγω να αναρτήσω κακές και δυσάρεστες ειδήσεις αυτό, λίγο η πολύ, πάντα με ρίχνει. Θα μπορούσα και να μην το κάνω. Αλλά έχω μία πίστη ότι όταν δίνουμε το αίσχος στη δημοσιότητα, αυτό που κρίνει ο καθένας ότι είναι αίσχος, το κάνουμε επαίσχυντο. Κι αυτό ίσως μπορεί να προκαλέσει σκέψεις σε έναν κόσμο που δεν μπορεί για χίλιους λόγους να δει το κακό ιδιαίτερα όταν καταλαμβάνει τον πυρήνα του κόσμου μας. Διότι τότε θα πιεστεί να πάρει θέση και ανάλογα των αρχών του, αν χρειαστεί να το πολεμήσει. Πάντα με την αδύναμη ελπίδα να περιοριστεί το κακό.

Αυτό που μου ταιριάζει και με φτιάχνει είναι να γράφω και να επιλέγω άρθρα που μέσα τους ο ήλιος αλλά και το φεγγάρι καταφέρνουν στο τέλος να διαλύουν όλα τα μαύρα σύννεφα του κόσμου των άλλων και όποτε χρειάζεται και του δικού μας κι έτσι να ζεσταίνεται για λίγο η καρδιά μας, να αγγίζει ο καθένας μας τον ουρανό των ονείρων του - αν έχει φτιάξει και πιστεύει σ'αυτά.

Τέτοιο άρθρο όμως δεν είναι αυτό που ακολουθεί και που για να έρθουν στο φως όλα αυτά τα στοιχεία δούλεψαν εντατικά 110 διεθνή μέσα από 88 χώρες κάτω από την ομπρέλα της Διεθνούς Ένωσης Ερευνητών Δημοσιογράφων ( ICIG). Να προσθέσω επίσης πως δεν με ξάφνιασε αυτή η είδηση, αφού πια πάρα πολλοί είναι εκείνοι οι πολίτες του κόσμου που βάζουν χι στις τράπεζες. Και ποιος δεν θεωρεί ότι ο κλήρος πέφτει στις κυβερνήσεις για να παίρνουν εκείνα τα αυστηρότατα μέτρα που θα εμποδίζουν να ξεσπούν τέτοια σκάνδαλα ολκής. Το θέλουν όμως;

Να προσθέσω τέλος ότι μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όχι όταν διαβάζω αυτήν την είδηση, όπου απρόσωπες τράπεζες κάνουν βρώμικο παιχνίδι και αποκομίζουν εκατομμύρια, αλλά όταν φαντάζομαι τους διάφορους συνανθρώπους μας που δουλεύουν στο σκοτάδι εναντίον μας και βάζοντας παράνομα στις τσέπες τους και στους λογαριασμούς ισχυρών και πλουσίων, για τους οποίους κάνουν υπερωρίες, τεράστια ποσά που σημαίνει ανεξέλεγκτη δύναμη.

Σωρεία αποκαλύψεων για τον ρόλο 5 διεθνών τραπεζικών κολοσσών και την ανοχή ή και συγκάλυψη σε διακίνηση πιθανώς βρόμικου χρήματος από ολιγάρχες, εγκληματίες και τρομοκράτες, περιλαμβάνει μία τεράστια έρευνα του Διεθνούς Κονσόρτιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων. Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι μεταξύ 1999 και 2017,μεταφέρθηκαν πάνω από 2 τρισεκατομμύρια πιθανώς βρόμικου χρήματος, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι 5 τράπεζες που εμπλέκονται είχαν ενημερωθεί ότι υπάρχουν στοιχεία για ξέπλυμα ή για προϊόντα εγκληματικών δραστηριοτήτων. 1,3 τρις από τα παραπάνω διακινήθηκε μέσω της γερμανικής Deutsche Bank. 

Η νέα παγκόσμια έρευνα του ICIJ είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας 110 διεθνών μέσων από 88 χώρες και βασίζεται στην ανάλυση απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών αρχών. Τα έγγραφα, που ονομάζονται FinCEN files, αποκαλύπτουν τους μηχανισμούς με τους οποίους 5 τραπεζικοί κολοσσοί, συγκεκριμένα οι JPMorgan, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon, συναλλάσσονταν με ισχυρούς ολιγάρχες, εγκληματίες και ύποπτους για τρομοκρατία, μεταφέροντας δυσθεώρητα ποσά και απομίζοντας τεράστια κέρδη, παρά το γεγονός μάλιστα ότι ήταν ενήμερες για στοιχεία εγκληματικών δραστηριοτήτων, αλλά και είχαν δεχθεί πρόστιμα από τις αρχές των ΗΠΑ για προηγούμενες αποτυχίες τους να σταματήσουν τη ροή του βρόμικου χρήματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι τράπεζες αυτές συνέχισαν τις συναλλαγές, παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα έρθουν αντιμέτωπeς ακόμα και με ποινικές διώξεις στις ΗΠΑ, αν συνεχίστον να συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες.

Τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι η JP Morgan, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, μετέφερε χρήματα για λογαριασμό εταιρειών και προσώπων που ευθύνονται για μαζική διασπάθιση δημοσίου χρήματος στη Μαλαισία και τη Βενεζουέλα. Η τράπεζα μετάφερε πάνω από 1 δισ. για λογαριασμό ενός φυγόδικου  προσώπου που εμπλέκεται σε σκάνδαλο μεγατόνων στο «ταμείο για την ανάπτυξη στη Μαλαισία», αλλά και 2 δισ. δολάρια ενός «επιχειρηματία» που κατηγορείται για εξαπάτηση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με αποτέλεσμα η ιδιωτική του εταιρεία να προκαλέσει μαζικά μπλακ άουτ σε μεγάλα μέρη της χώρας. Άλλη περίπτωση είναι αυτή του Πολ Μάναφορτ, που ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ στις εκλογές του 2016. Ο Μάναφορτ παραιτήθηκε από τη θέση του αφότου αποκαλύφθηκε πως δούλευε για τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ακολούθως καταδικάστηκε για απάτη και φοροαποφυγή.

Οι αμφιλεγόμενες συναλλαγές συνέχισαν για την τράπεζα παρά διαδοχικούς συμβιβασμούς με τις αμερικανικές αρχές για ανάλογες υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, το 2011, το 2012 και το 2014.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι 5 τράπεζες εμπλέκονται σε συναλλαγές «ύποπτου» χρήματος άνω των 2 τρις δολαρίων κατά την περίοδο 1999-2017. Τη μερίδα του λέοντος έχει η γερμανική Deutsche Bank, με 1,3 τρισ. ύποπτων συναλλαγών.

Σημειώνεται ωστόσο ότι οι «ύποπτες δραστηριότητες» σημαίνουν ότι ελεγκτικοί μηχανισμοί είχαν προειδοποιήσει για πιθανές εγκληματικές δραστηριότητες και δεν αποτελούν συγκεκριμένες αποδείξεις.

Από την άλλη ωστόσο, σημειώνεται ότι το ποσό αυτό μοιάζει να είναι ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού ποσού ύποπτων μεταφορών που πραγματοποιήθηκε εκείνη την περίοδο. Τα συγκεκριμένα έγγραφα αποτελούν μόνο το 0,02% των συνολικών αναφορών για «ύποπτες δραστηριότητες» που υποβλήθηκαν στις αμερικανικές αρχές το 2011-2017.Οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποβάλλουν αυτά τα αιτήματα όταν πιστεύουν ότι ένας πελάτης χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του για πιθανή εγκληματική δραστηριότητα. Ωστόσο, η κατάθεση ενός SAR δεν απαιτεί από την τράπεζα να σταματήσει να συνεργάζεται με τον εν λόγω πελάτη.

Η αρμόδια αρχή και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησαν στο αίτημα του ICIJ για σχόλια σχετικά με τη μαζική διαρροή.

Οι τράπεζες που εμπλέκονται εξέδωσαν ανακοινώσεις για τις αποκαλύψεις, υποστηρίζοντας ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταπολεμήσουν τέτοιες πρακτικές». Οι μετοχές τους σήμερα, σημειώνουν πτώσεις 3 με 4% στα διεθνή χρηματιστήρια.

 Οι αποκαλύψεις έχουν και ελληνικό «άρωμα» καθώς εμπλέκονται τράπεζες ελληνικών συμφερόντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύει η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, πρόκειται για πέντε ροές χρήματος από και προς την Ελλάδα οι οποίες με βάση τα αμερικανικά έγγραφα χαρακτηρίζονται ως «ύποπτες» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Συγκεκριμένα, αφορούν τέσσερις μεταφορές χρημάτων από ελληνικές τράπεζες σε τράπεζες του εξωτερικού και μια εισροή χρήματος από το εξωτερικό σε τράπεζα στην Ελλάδα.

Τα ποσά που έφυγαν από ελληνικές τράπεζες προς το εξωτερικό και κρίθηκαν ως ύποπτα είναι συνολικού ύψους σχεδόν 13 εκατ. δολαρίων, ενώ το έμβασμα που ήρθε από τράπεζα του εξωτερικού προς τη χώρα μας είναι αξίας 5.738  δολαρίων. Οι τράπεζες από τις οποίες έφυγαν τα ύποπτα ποσά προς το εξωτερικό ήταν η EFG Eurobank Ergasias και η Aegean Baltik Sa, ενώ η τράπεζα η οποία ήταν αποδέκτης στη χώρα μας ύποπτης χρηματικής συναλλαγής 5.738 δολαρίων ήταν η HSBC Bank Plc. 

Πηγή:  thepressproject.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 20:57
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση