Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 17:22

Φουντώνει ο «πόλεμος» Γαλλίας-Τουρκίας – Επιθέσεις της Άγκυρας στον Μακρόν

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

makronΣτα άκρα με προσωπικές επιθέσεις στον Εμμανουέλ Μακρόν, έφθασε η Άγκυρα μετά τις δηλώσεις αλληλεγγύης του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα, καθώς και για την ανάγκη να λάβει η ΕΕ ξεκάθαρη θέση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που πραγματοποιείται στην Κορσική, ξεκαθάρισε ότι «η Ευρώπη δεν δέχεται μονομερείς κινήσεις, όπως το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, παραβιάζοντας τα θαλάσσια δικαιώματα της Ελλάδας.

Στόχος μας είναι μια συμφωνία. Θέλουμε σαν Ευρώπη να έχουμε κοινή θέση, ώστε να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέλουμε να έχουμε σαφήνεια, πρέπει να έχουμε πιο σαφή φωνή απέναντι στον Ερντογάν. Όταν μιλώ για μια Pax Mediterranea, αυτή προϋποθέτει την εύρεση ενός modus vivendi με την Τουρκία. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον τουρκικό λαό, αξίζουν κάτι καλύτερο».

«Είναι προφανές ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος στην περιοχή» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία είναι σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά ένας σύμμαχος που ακολούθησε απαράδεκτες πρακτικές στις λιβυκές ακτές κατά της φρεγάτας Courbet, που συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ. Οι κόκκινες γραμμές μας είναι ξεκάθαρες: Σεβασμός στην κυριαρχία κάθε Κράτους μέλους, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, καταδίκη κάθε μονομερούς ενέργειας. Επιθυμία μας είναι να αποφύγουμε κάθε κλιμάκωση. Η αποκλιμάκωση όμως δεν σημαίνει ούτε παθητικότητα, ούτε αποδοχή. Στόχος είναι η ομόνοια. Είναι ευθύνη της Τουρκίας να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της.

Αυτό που επιθυμώ σήμερα το απόγευμα είναι εμείς, τα επτά ευρωπαϊκά κράτη, να εκφράσουμε με ισχύ τις κόκκινες γραμμές μας, αλλά και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, σε ρεαλιστική βάση. Με άλλα λόγια, τι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε και τι ζητούμε σε αντάλλαγμα, αλλά με αδιαπραγμάτευτους όρους για τους οποίους θα είμαστε ανυποχώρητοι, αυτούς που προανέφερα. Επιθυμώ επίσης να έχουμε την ίδια σαφήνεια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια πιο ενωμένη και ξεκάθαρη φωνή.

Η Γαλλία έχει μια σταθερή θέση τους τελευταίους μήνες. Όχι μια θέση κλιμάκωσης, το αναφέρω διότι πολλοί θέλησαν να μας εντάξουν στην ίδια κατηγορία με την Τουρκία. Η Γαλλία ουδέποτε προέβη σε μονομερείς ενέργειες στα χωρικά ύδατα ή στην ΑΟΖ οιουδήποτε Κράτους. Απλά εκφράσαμε τη στήριξή μας στα Κράτη μέλη της ΕΕ σε απάντηση στις μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Απλώς είπαμε πως υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Αυτή είναι η θέλησή μου. Ελπίζω πως στις συζητήσεις του απογεύματος θα προχωρήσουμε ομόφωνα με μια κοινή θέση».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ο Μακρόν θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης

Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας, η οποία δια του υπουργείου Εξωτερικών κατήγγειλε ως «αλαζονικές» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο» τα συμφέροντα της Ευρώπης.

«Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία προστίθεται ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Τσελίκ: Η Τουρκία θα σας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις

Σε σκληρή γλώσσα απάντησε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου. Με ανάρτησή του στο Twitter ο Ομέρ Τσελίκ σχολιάζοντας τη φράση του κ. Μακρόν ότι «το πρόβλημά μας δεν είναι με τον τουρκικό λαό, αλλά με τον Ερντογάν», σημειώνοντας ότι:

«Αυτό είναι ένα παλιό και ανήθικο παιχνίδι των αποικιοκρατών. Εκδήλωναν ψεύτικη αγάπη για να κατακτήσουν τους λαούς, αλλά στόχευαν στους πατριώτες ηγέτες. Είμαστε περήφανοι που ένα αποικιοκρατικό κεφάλι στοχεύει τώρα τον πρόεδρό μας. Κι εμείς έχουμε πρόβλημα όπως κι εσείς, κύριε Μακρόν, με τα αποικιοκρατικά μυαλά. Έχουμε έναν ανθρώπινο κι έναν αδελφικό δεσμό με τους λαούς που κάνατε να υποφέρουν και τους λαούς που θελήσατε να κατακτήσατε. Γι’ αυτό και είμαστε απέναντί σας. Η χώρα για την οποία χρησιμοποιείτε απειλητική γλώσσα είναι η Τουρκία».

«Η Τουρκία θα σας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις», προειδοποίησε ο Τούρκος αξιωματούχος και συνεχίζει το παραλήρημά του, αναφέροντας:
«Λόγια εκτός ορίων από το Γάλλο πρόεδρο Μακρόν! Έκκληση-σκάνδαλο για την Τουρκία στην ΕΕ: "Πρέπει να είμαστε σταθεροί και ισχυροί έναντι του Ερντογάν". Κανένας δεν έχει τη δύναμη να διαχωρίζει τον πρόεδρο από το λαό του».

Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον Πρόεδρο της Γαλλίας αναφέρει: «Κύριε Μακρόν, μη συγχέετε αυτό το μέρος με τα κράτη φυλάρχων που εύκολα ξεγελούσατε. Κανείς δεν μπορεί να διαχωρίζει τον εκλεγμένο Πρόεδρο αυτής της χώρας από το λαό της. Γνωρίζουμε το παιχνίδι που έχετε παίξει πολλές φορές στην Αφρική λέγοντας "Ο Ερντογάν άλλος, οι Τούρκοι άλλοι"».

«Αυτός έκανε τη Γαλλία ένα αποτυχημένο κράτος. Ο Μακρόν προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητά του να κυβερνήσει τη Γαλλία με επιθετική εξωτερική πολιτική. Ο Μακρόν είναι υπεύθυνος για τους μαζικούς τάφους του Χαφτάρ», κατέληξε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Πηγή:  news.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 17:42

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση