Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 09:46

Η υπόθεση των Αντικυθήρων μέσα από την απάντηση της Δ.Κουτσούμπα στο δήμαρχο Σ.Χαρχαλάκη

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

kithiraΗ αρχαιοκαπηλία δεν είναι καλό πράμα για την χώρα, ούτε νόμιμο. Φαντάζομαι ότι έτσι θα απαντούσαν σχεδόν όλοι οι Έλληνες στην ερώτηση ποια είναι η γνώμη τους για τους αρχαιοκάπηλους. Έτσι θα απαντούσα κι εγώ. Τώρα πόσοι απ'αυτούς θα είμασταν ειλικρινείς και πόσοι θα παραδίδαμε στο κράτος τυχόν αρχαία που θα βρίσκαμε σκάβοντας στο χωράφι μας ή στη θάλασσα είναι ένα θέμα συζητήσιμο. Όπως και το πόσοι ενδιαφέρονται για ειδήσεις σχετικά με αρχαιοκαπηλίες.

Οι τρεις λόγοι που κάνουμε αναφορά στην υπόθεση που εμπλέκει τον Π.Λασκαρίδη σε μία υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Αντικύθηρα είναι ότι ο κ.Λασκαρίδης έχει σχέση με το ομώνυμο ίδρυμα που εδρεύει στον Πειραιά και έχει ξεχωριστή πολιτισμική προσφορά, η περίεργη στάση του δημάρχου Κυθήρων - Αντικυθήρων Στράτου Χαρχαλάκη σ'αυτήν την ιστορία, που γνώριζε για την ανέλκυση πριν γίνει δημόσια γνωστή και υποστήριξε ότι είναι ντροπή να σπιλώνεται ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του υπουργείου Πολιτισμού» και η αντίδραση της αρχαιολόγου συνδικαλίστριας Δέσποινας Κουτσούμπα. 

Με λίγα λόγια η ιστορία έχει ως εξής: Δύτες ανέλκυσαν παράνομα στις 12 Αυγούστου μια αρχαία άγκυρα και ένα κανόνι του 17ου-18ου αιώνα, τα οποία φορτώθηκαν στο γιοτ «Γλάρος», μεταφέρθηκαν σε ιδιωτική αποθήκη και παραδόθηκαν τελικά στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στις 21 Αυγούστου ● Είχε προηγηθεί φωτογράφηση του περιστατικού και καταγγελία στις τοπικές λιμενικές αρχές από Ευρωπαίο επισκέπτη του νησιού. ● Το γιοτ ανήκει στον εφοπλιστή Λασκαρίδη, έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές του υπουργείου Πολιτισμού! ( efsyn.gr  το άρθρο της Βασιλικής Τζεβελέκου) 

 Ακολουθεί η απάντηση της Δέσποινας Κουτσούμπας σε μία επιστολή του δημάρχου Κυθήρων όπου στις 28.8 την ενημέρωσε ότι θα της κάνει μήνυση για όσα έγραψε στο fb σχετικά μ'αυτήν την ιστορία. 

Με αφορμή την επιστολή που μου απέστειλε ο Δήμαρχος Κυθήρων (διά της υπηρεσίας μου) στις 28/8, για το θέμα της παράνομης ανέλκυσης στα Αντικύθηρα, είμαι υποχρεωμένη να απαντήσω τα εξής:
1. K. Χαρχαλάκη, αν θέλετε να απευθυνθείτε στην Πρόεδρο του ΣΕΑ, καθώς με αυτή την ιδιότητα έκανα την ανάρτησή μου, να στέλνετε τις επιστολές σας στο email του Συλλόγου (δεν είναι δα και τόσο δυσεύρετο, στο site του Συλλόγου είναι αναρτημένο). Στην υπηρεσία μου θα απευθύνεστε αν με θέλετε για κάποιο υπηρεσιακό θέμα. Αν πάλι κάποιος ή κάποια σας συμβούλεψε να βρείτε κάποιο τρόπο, επειδή ενοχλεί η δράση μου ως συνδικαλίστριας, να εμπλέξετε την υπηρεσιακή μου ιδιότητα, μεταφέρετέ του σας παρακαλώ ότι λάθος πόρτα χτυπάει. Είναι διακριτή η ιδιότητα του υπαλλήλου και του συνδικαλιστή και εμπίπτουν σε άλλες διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα: κάτι άρθρα που λένε για συνδικαλιστική ελευθερία, αν έχετε ακούσει…
2. Oυδέποτε θέλησα -και ούτε θέλω- “να απαλλαγώ από την ευθύνη των λεγομένων μου”, άρα να μην ταράζεστε για τα εισαγωγικά που χρησιμοποιώ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις φράσεις μου αυτούσιες αν θέλετε εσείς -ή άλλος από τους εμπλεκόμενους στο περιστατικό- να μου κάνετε αγωγή, όπως με προειδοποιείτε “επιφυλασσόμενος για κάθε νόμιμη ενέργειά σας”. Για την ακρίβεια, με χαρά θα παραστώ στην Ευελπίδων -η προηγούμενη εμπειρία μου με την αγωγή της κ. Παναγιωταρέα ήταν άκρως αναζωογονητική, ειδικά την ημέρα που αναγκάστηκε να την αποσύρει (ματαίωσε, κατά τη δικονομική ορολογία).
3. Ας μπούμε όμως και στην ουσία: Αναφέρεστε συνεχώς σε ένα sms που σας απέστειλε ο κ. Π. Λασκαρίδης στις 12/8 και βασίζετε σε αυτό όλη τη συλλογιστική σας. Προσωπικώς ποτέ δεν αναφέρθηκα σε αυτό το sms για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι δεν το έχω δει, κι όταν μιλάω βασίζομαι μόνο σε πραγματικά περιστατικά. Αν είναι τόσο σημαντικό αυτό το sms, γιατί δεν μας δείχνετε ένα print screen να μπορούμε και όλοι εμείς οι υπόλοιποι να κρίνουμε; Ο δεύτερος και σημαντικότερος, χωρίς να θέλω να σας σοκάρω, είναι ότι το sms που λέτε ότι σας έστειλε ο κ. Π. Λασκαρίδης πριν την παράνομη ανέλκυση, έχει περίπου την ίδια αξία με το να είχε στείλει email κάποιος σε μένα ότι θέλει να μπει στη ρύθμιση οφειλών της Εφορίας. Θα του απαντούσα “συγνώμη, είμαι αναρμόδια να μου δηλώσετε κάτι τέτοιο, δηλώστε το στη Εφορία”. Και σίγουρα δεν θα έβγαινα δημόσια να επικαλεστώ ότι η Εφορία πρέπει να του ρυθμίσει τα χρέη επειδή έστειλε εμπρόθεσμα μήνυμα σε μένα την αναρμόδια. Το παράδειγμα, βέβαια, δεν έχει ποινικές διαστάσεις.
4. Τα πραγματικά περιστατικά είναι σαφή:
α. Ανελκύστηκαν δύο αντικείμενα (και όχι ένα) από τον βυθό των Αντικυθήρων, χωρίς να έχει ρωτηθεί ή ενημερωθεί ή δώσει άδεια η αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, άρα ανελκύστηκαν παράνομα (Μάλιστα η λίθινη άγκυρα ανελκύστηκε, κατα τη δήλωση του κ. Π. Λασκαρίδη, στις 11/8/2020. Είναι η ίδια ημερομηνία που εσείς λέτε ότι βρεθήκατε το βράδυ με τον κ. Λασκαρίδη και "εκλεκτή παρέα"-δικά σας λόγια). Τα προστατευόμενα αυτά από την αρχαιολογική νομοθεσία αντικείμενα μετά την παράνομη ανέλκυσή τους παρακρατήθηκαν και επί δεκαήμερο παρέμειναν στην κατοχή του κ. Π. Λασκαρίδη (σκάφος και ιδιωτική αποθήκη), μέχρι δηλαδή να τα παραλάβει η αρμόδια Υπηρεσία, αφού του ζήτησε να τα παραδώσει.
β. Όλες οι ενέργειες που επικαλείται μέχρι στιγμής ο κ. Π. Λασκαρίδης (email στην Υπουργό και την κ. Σίμωσι, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ευβοίας -άσχετο!-, επιστολή στην ΕΕΑ κλπ) συνέβησαν ΜΕΤΑ την καταγγελία με ευκρινέστατη και μη επιδεχόμενη ερμηνείας φωτογραφία που κατέθεσαν πολίτες άλλου κράτους στις 16/8, την οποία και παραθέτω. (Δικαιούται λοιπόν ο κάθε αντικειμενικός δέκτης της πληροφορίας, που τον επικαλείστε κι εσείς, να αναρωτηθεί ποια θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων αν δεν είχε σταλεί η καταγγελία με τη φωτογραφία στις 16/8;)
γ. Από τις 11 και 12/8/2020 (που κατά δήλωσή του έγινε η ανέλκυση) ο Π. Λασκαρίδης δεν επικοινώνησε, ούτε γραπτώς ούτε τηλεφωνικώς ούτε με ηλεκτρονικό μήνυμα ούτε με άλλον τρόπο, με την αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ως τις 18/8. Και δύσκολα θα επικαλεστεί κανείς ότι ο εφοπλιστής δεν διαθέτει ούτε υπολογιστή, ούτε ίντερνετ ούτε τηλέφωνο, έστω ένα VHF βρε αδερφέ, πάνω στο σκάφος του. Γνωρίζω επίσης ότι στην επιστολή του (που ο ίδιος δημοσιοποίησε οικειοθελώς σε πολλούς αποδέκτες) ενημέρωνε την αρμόδια Υπηρεσία ότι οι αρχαιότητες που “ανελκύστηκαν” (μόνες τους;) βρίσκονταν “στην αποθήκη της εταιρείας του” στο Λαύριο και καλούσε την αρμόδια υπηρεσία αν θέλει “να τις επιθεωρήσει”. Αν δε με απατούν οι γνώσεις μου, η φράση “να τις επιθεωρήσετε” με τη φράση “επιθυμώ να τις παραδώσω” δεν είναι συνώνυμες.
Τα παραπάνω είναι τα γεγονότα και μπορεί να τα κρίνει ο καθένας. Όπως μπορεί ο καθένας να κρίνει και τις δικές σας τοποθετήσεις για αυτά τα γεγονότα. Για παράδειγμα, το ότι γράψατε για τους πολίτες που κατήγγειλαν το περιστατικό: “Με είδαν να βρίσκομαι στο σκάφος του κ. Λασκαρίδη το βράδυ της 11ης/8, γιατί δεν ήρθαν να με ρωτήσουν μήπως ήξερα κάτι;” Τι εννοούσατε με αυτό; Από τη στιγμή που μόνος σας αναγνωρίζετε ότι είστε αναρμόδιος για το θέμα, τι θα άλλαζε αν σας ρωτούσαν; Θα έπαυε η πράξη να είναι παράνομη; Τι θα τους απαντούσατε άραγε;
5. Να ξαναδούμε την ιστορία αλλιώς; Στην περιοχή του Δήμου σας τελέστηκε μια παράνομη πράξη. Ο μόνος που γνώριζε την πράξη ΠΡΙΝ τελεστεί, κατά δήλωσή σας, ήσασταν εσείς. Γνωρίζατε επίσης ότι είστε αναρμόδιος για το θέμα. Με τη θεσμική σας ιδιότητα, δεν φροντίσατε ούτε να αποτρέψετε την τέλεση της πράξης, ενώ οφείλατε και μπορούσατε, ούτε να εξασφαλίσετε ότι ο κ. Λασκαρίδης θα απευθυνθεί στην αρμόδια Υπηρεσία, ούτε φροντίσατε εσείς ο ίδιος να επικοινωνήσετε με την αρμόδια Υπηρεσία για να διασφαλίσετε πως, αν γίνει κάτι, θα γίνει με τις νόμιμες διαδικασίες και σύμφωνα με την αρχαιολογική δεοντολογία, την οποία γνωρίζετε από την εμπλοκή σας επί 8ετία στην έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων. Όταν η υπόθεση τελικά δημοσιοποιήθηκε, σπεύσατε σε υπεράσπιση του κ. Π. Λασκαρίδη και επιτεθήκατε σε όποιον κατήγγειλε ή δημοσιοποίησε το περιστατικό. Και τώρα κατηγορείτε εμένα ότι σας θίγω επειδή επεσήμανα όλα τα παραπάνω; Χμ...
6. Υπάρχει και κάτι άλλο που δεν αλλάζει πάντως: η σοφία των ρήσεων του λαού μας. Θα σας πω μερικές: “εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι”, “αγαπάει ο θεός τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη”. Επίσης, “όποιος σκάβει το λάκκο του αλλουνού, πέφτει ο ίδιος μέσα”.
Παρά τις διαδοχικές σας αναρτήσεις, δεν είχα σκοπό να σας απαντήσω. Άλλωστε είναι πληρέστατη η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που εκδόθηκε για το θέμα http://www.sea.org.gr/details.php?id=1073. Απαντώ επειδή με προκαλέσατε προσωπικά και είναι καλό είναι να γνωρίζετε, εσείς και τυχόν άλλοι, ότι δεν φοβάμαι.
Σας θυμίζω λοιπόν ότι αυτό είναι ένα δημόσιο μέσο, και ανυπομονώ να τα πούμε από κοντά στην Ευελπίδων!
Στη φωτό ο κόλπος του Ποταμού στα Αντικύθηρα απ' όπου ανελκύστηκε το κανόνι. Στο βάθος τα σπίτια του οικισμού.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 11:34

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση