Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 04:07

Κάποιοι αντάρτες που ξεχώρισαν κατά Χαριτόπουλο στην Εθνική Αντίσταση '40-'44

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo34Το βιβλίο "Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων" (1997), είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή του Διονύσιου Χαριτόπουλου (Πειραιάς, 1947), όπου Άρης είναι ο Βελουχιώτης. Μιλάμε για ένα βιβλίο που παρόλο στο τέλος με πότισε μια πίκρα, εν τούτοις με συνεπήρε και με συγκίνησε.

Τώρα ο Χαριτόπουλος επιστρέφει σ'εκείνη την εποχή, με μικρά άρθρα όπου φιλοτεχνεί τα πορτρέτα κάποιων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που τις εξαιρετικές πράξεις τους τις ζωντανεύει όσο πιο λιτά και σεμνά γίνεται. Και παρόλο που δεν είμαι πια σ'αυτό το κλίμα, εν τούτοις, από κεκτημένη ταχύτητα τα άρθρα τα διάβασα και τα βρήκα καλογραμμένα και ενδιαφέροντα.

 

Το θέμα είναι ποιους και γιατί, ιδιαίτερα νέους, μπορεί να ενδιαφέρουν στην εποχή μας τέτοια άρθρα που εστιάζουν σε αγωνιστές που πολέμησαν εναντίον των κατακτητών την περίοδο '40-'44; Αλήθεια, ποια σημερινή τους ανάγκη μπορεί να καλύπτουν αυτές οι αναζητήσεις;

Ένα απ'αυτά για το οποία αναρωτιέμαι και κατά κάποιο τρόπο νομίζω ότι έχει ένα ενδιαφέρον, είναι αν όλοι αυτοί οι συμπατριώτες μας που διέπρεψαν με τα ανδραγαθήματά τους στην κατοχή, άραγε υπό κανονικές συνθήκες θα ξεχώριζαν; Θα εκδήλωναν σε κατάσταση ειρήνης με τις πράξεις τους, προφανώς σε άλλα πεδία, και την στάση τους στα δύσκολα, ιδιότητες που θα τους έβγαζαν από την σειρά των πολλών; Τολμώ να απαντήσω, διαισθητικά, πως όχι. 

Η πρώτη φορά που μου καρφώθηκε ένα τέτοιο ερώτημα ήταν όταν μικρός διάβασα τη ζωή του Γαλιλαίου. Τότε δίχως επιχειρήματα και βαθιές σκέψεις, ήμουν σίγουρος πως σε μια άλλη εποχή ο Γαλιλαίος ακόμα και στην Φλωρεντία, θα ήταν μάλλον κάτι το ιδιαίτερο αλλά δε θα περνούσε ως μία εμβληματική μορφή στην ιστορία. Για να συμβεί αυτό, εκτός από την τύχη παίζουν πολλά πράματα ρόλο, όπως και οι συνδυασμοί των χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων που έχει ο τυχαίος συνάνθρωπός μας και στο κατά πόσο η συγκυρία ευνοεί να εκδηλωθούν. Μας προκαλούν τέτοιες περιπτώσεις να συμπεράνουμε ότι το περιβάλλον δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο όλους τους ανθρώπους ακόμα κι αν μεταφέρουν το ίδιο ενεργειακό δυναμικό. 

Χρόνια αργότερα φαίνεται ότι και τους αδελφούς Κοέν τους απασχόλησε μια τέτοια προβληματική. H ταινία τους Inside Llewyn Davis ( 2013) κεντράρει σε έναν νεαρό ταλαντούχο μουσικό, που τη δεκαετία του '60 προσπαθεί να αναρριχηθεί στη φολκ μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης. Αν και εργάζεται σκληρά και επίμονα στο τέλος αποτυγχάνει. Η ταινία κλείνει με ένα πλάνο από μακρυά που δείχνει τη φιγούρα του Μπομπ Ντύλαν να μπαίνει σε ένα από τα μπαρ που δοκιμαζότανε ο ήρωας της ταινίας. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί η αποτυχία του ενός και η επιτυχία του άλλου, και γι'αυτό είναι ένα θέμα βούτηρο στο ψωμί για τα περίεργα ψαχτήρια.

Ακολουθούν τα κείμενα του Χαριτόπουλου. 

Ψαλμός για μελλοθάνατους  Στην Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, ένας παπάς στο Αγρίνιο, ο Κωνσταντίνος Βαλής, γνωστός ως Παπαβαλής, πρέπει να ξεπέρασε, με την τόλμη και τις επινοήσεις του, κάθε άλλον.

Στέφανος Μαλιάτσης  Τη νύχτα της 15ης Oκτωβρίου 1943 μια δύναμη περίπου εκατόν είκοσι Γερμανών, με οδηγό κάποιον σύγχρονο Εφιάλτη, κατορθώνει περνώντας από δύσβατα μονοπάτια, να βρεθεί πίσω από τη γραμμή των ανταρτών και βαδίζει εναντίον του χωριού Πύλη. 

Ο πρόδρομος του Άρη  Για τον Γιώργο Χουλιάρα από τα Καστέλια Παρνασσίδας, τον νηφάλιο, λιγόλογο και ακριβοδίκαιο Καπετάν-Περικλή, υπαρχηγό του Άρη Βελουχιώτη.

Θερμοπύλες 1943 μ.Χ.  Στην άψα της ένοπλης αντίστασης, ένα γερμανικό τμήμα προερχόμενο από τη Λαμία συγκρούσθηκε με λίγους εφεδρικούς του ΕΛΑΣ κοντά στα Στενά των Θερμοπυλών.

Ο γερο-Διάβολος   Ανήκει στους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ, με το όνομα Διαμαντής. Τίποτα πάνω του δεν προϊδέαζε για τη δύναμη του χαρακτήρα του και το στρατιωτικό του δαιμόνιο που σιγά σιγά θα αποκαλυφθούν.

Ο εθνικός μας Εύελπις  Στη διάρκεια της Κατοχής στα βουνά της Ρούμελης εμφανίστηκε το εγγόνι του Καραϊσκάκη. Ήταν ο χαρισματικός νεαρός αξιωματικός Δημήτρης Δημητρίου, το μεγάλο αστέρι της Σχολής Ευελπίδων, από την Αγόριανη. 

Ο στοχαστικός αντάρτης με το όνομα Κωστούλας  Αγραφιώτης πήρε μέρος σε όλες τις μάχες στη Ρούμελη και δοκιμάστηκε σε πολύ δύσκολες αποστολές. 

Στη φωτό του άρθρου οι Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής) – Χαρίλαος Φλωράκης (Γιώτης) 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020 18:30
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση