Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020 16:03

Claudio Arrau Beethoven "Moonlight Sonata" (Full)

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
fb3-Ωραίο αυτό που παίζεις στο πιάνο, Yoko.
-Beethoven είναι John, δε γράφονται παρόμοια αριστουργήματα πια..
-Α, αλήθεια; για ξαναπαίξε εκείνα τα αρπίσματα, αλλά αντίστροφα. Από το τέλος προς την αρχή. Ναι, έτσι! Έτοιμο το καινούργιο μου τραγούδι!
Προφανώς και πρόκειται για φανταστικό διάλογο ανάμεσα στον John Lennon και την Yoko Ono.
Πάντως, φημολογείται πως κάπως έτσι γεννήθηκε (1969) το Because των Beatles!
 Το κομμάτι που έπαιζε η Yoko στο πιάνο, ήταν η "Σονάτα Ν.14 σε Ντο# Ελάσσονα" του Beethoven. Μια δημοφιλής σύνθεση γνωστότερη ως "Moonlight Sonata" - "Σονάτα υπό το Σεληνόφως", τίτλο που της έδωσε ο Γερμανός ποιητής και μουσικοκριτικός Ludwig Rellstab. Πάντως, ο ίδιος ο συνθέτης την είχε χαρακτηρίσει "Σονάτα - Σχεδόν μια Φαντασία", πιθανώς επειδή ακολουθούσε την ελεύθερη δομή της Φαντασίας (που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό), παρά της Σονάτας.
 Το υπέροχο έργο ξεκινά μ' ένα στοιχειωμένο, συναισθηματικά φορτισμένο πρώτο μέρος, ξεδιπλώνεται ήρεμα και λυρικά στο δεύτερο -σαν "ένα λουλούδι ανάμεσα σε δύο γκρεμούς" σύμφωνα με τη θαυμάσια περιγραφή του Franz Liszt- και ολοκληρώνεται συναρπαστικά στο τρίτο μέρος, ένα ασυγκράτητο ξέσπασμα μουσικών ιδεών, ένα χείμαρρο εντάσεων και συναισθημάτων. Διάλεξα την εκτέλεση του Claudio Arrao που πιστεύω πως εκφράζει πανέμορφα όλα τα παραπάνω.
Thunder Road της Μαρίας Σπανουδάκη
ΑΘΗΝΕΑ
2/7/20
 
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020 16:32

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση