Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020 09:27

Ξεπέρασαν παγκοσμίως τα 10 εκ. κρούσματα του κορωνοϊού και τις 500 χιλ. οι νεκροί

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

coronoios1Σ.Δ: Τα μέχρι τώρα στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα και τα θύματα που οφείλονται στον COVID-19 παρόλο τα πρωτοφανή μέτρα που πήραν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου καθώς και τα αντίστοιχα που προκαλούν οι άλλες μορφές γρίπης για σύγκριση, δεν τα δημοσιοποιούμε για εκφοβισμό. Απευθύνονται πιο πολύ σε όλους εκείνους, τους αρκετά πολλούς συνανθρώπους μας, που για τον έναν ή τον άλλο λόγο αρνήθηκαν την ιογενή πανδημία ή την επικινδυνότητά της καθώς και την σκοπιμότητα των μέτρων που πάρθηκαν. Ελάχιστα "επιχειρήματα" μπορούν πια να επικαλεσθούν, με το πιο ισχυρό τους να εξακολουθεί να είναι πως οι αριθμοί αυτοί δεν είναι αληθείς. Αλλά αυτή η γνώμη δεν μπορεί να αποδειχθεί από κανέναν τυχαίο πολίτη. Από τη στιγμή λοιπόν, που δεν εμπιστεύεσαι τα διάφορα κέντρα που συλλέγουν τα στοιχεία και που όλα συγκλίνουν στους αριθμούς, τότε συζήτηση δεν μπορεί να γίνει.

Σιγά σιγά όμως φαίνεται πως η αρχική βεβαιότητα των αντιρρησιών για τον "χαλκευμένο" ιό και τις εξ αιτίας του μεγάλες συνέπειες έχει εξασθενήσει. Ένα από τα δύσκολα προβλήματα που θέτουν παγκόσμια οι σοβαροί ερευνητές είναι η ανθεκτικότητα του συγκεκριμένου κορωνοϊού και ο φόβος της δυναμικής επανεμφάνισής του. Να ελπίζουμε ότι θα βρούν τρόπους οι κυβερνήσεις να περιορίσουν τη δράση του δίχως μεγάλες απώλειες και ως προς αυτούς που θα μολυνθούν και ως προς την οικονομική και κοινωνική ζωή;  

 Τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό ξεπέρασαν σήμερα Κυριακή τα δέκα εκατομμύρια, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, μείζον ορόσημο στην εξάπλωση της πανδημίας η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στον πλανήτη μέσα σε επτά μήνες. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο είναι περίπου ο διπλάσιος των πολύ σοβαρών περιπτώσεων γρίπης που καταγράφονται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 Το ορόσημο αυτό καταγράφεται την ώρα που πολλές χώρες αίρουν τα μέτρα περιορισμού που επέβαλαν, ωστόσο προωθούν λιγότερο ή περισσότερο αλλαγές των κανόνων ως προς την εργασία και την κοινωνική ζωή, που ίσως διαρκέσουν έναν χρόνο ή και περισσότερο, ωσότου να είναι διαθέσιμο εμβόλιο. Πολλές χώρες βιώνουν αναζωπύρωση των κρουσμάτων μόλυνσης, γεγονός που εξωθεί τις αρχές να επαναφέρουν εν μέρει τα μέτρα σε ισχύ. Αυτό, προειδοποιούν ειδικοί, μπορεί να επαναλαμβάνεται τους προσεχείς μήνες αλλά και το 2021

Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική και Ευρώπη έχουν επιβεβαιώσει η καθεμιά περίπου το 25% των κρουσμάτων, ενώ στην Ασία και στη Μέση Ανατολική αντιστοιχούν το 11% και το 9% αντίστοιχα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ρόιτερς, η οποία βασίζεται σε επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις. Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν πλέον ξεπεράσει τους 497.000, είναι δηλαδή χονδρικά ισάριθμοι με αυτούς που οφείλονται στη γρίπη σε ετήσια βάση.

Τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν τη 10η Ιανουαρίου στην πόλη Ουχάν, στην Κίνα, προτού οι μολύνσεις και οι θάνατοι να παρουσιάσουν ραγδαία αύξηση στην Ευρώπη, μετά τις ΗΠΑ, κατόπιν στη Ρωσία. Η πανδημία έχει πλέον εισέλθει σε νέα φάση, με την Ινδία και τη Βραζιλία να καταγράφουν πάνω από 10.000 και πάνω από 30.000 κρούσματα μόλυνσης η καθεμία καθημερινά, κάτι που θέτει υπό τεράστια πίεση τα συστήματα υγείας τους.

Αυτές οι δυο χώρες κατέγραψαν πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των νέων κρουσμάτων μόλυνσης στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα. Η Βραζιλία κατέγραψε θλιβερό ρεκόρ 54.700 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες τη 19η Ιουνίου. Ορισμένες ερευνητές λένε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Λατινική Αμερική ενδέχεται να ανέρχεται σε πάνω από 380.000 τον Οκτώβριο· ξεπέρασαν τους 100.000 αυτή την εβδομάδα.

 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης συνέχισε να αυξάνεται με ρυθμό 1-2% ημερησίως την περασμένη εβδομάδα, ενώ έφθανε το 10% τον Μάρτιο. Χώρες όπως η Κίνα, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία εντόπισαν νέες εστίες τον περασμένο μήνα, ενώ είχαν μπορέσει σχεδόν να εκμηδενίσουν τα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης. Στο Πεκίνο, όπου έχουν διαγνωστεί πάνω από 310 νέα κρούσματα μόλυνσης μετά τον εντοπισμό εστίας σε χονδρική αγορά τροφίμων, τα τεστ έχουν αυξηθεί εκθετικά, σε περίπου 300.000 την ημέρα.

Οι ΗΠΑ, όπου εντοπίζεται ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη — 2,5 εκατομμύρια — είχαν καταφέρει να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορονοϊού τον Μάιο, αλλά βλέπουν τις τελευταίες εβδομάδες την πανδημία να επεκτείνεται σε αγροτικές περιοχές, και ιδίως σε πολιτείες του Νότου και της Δύσης που παρέμεναν ως εδώ συγκριτικά αλώβητες. Σε πολλές χώρες με περιορισμένες δυνατότητες ως προς την διενέργεια τεστ, οι επίσημοι απολογισμοί κρουσμάτων δεν αντανακλούν παρά μόνο μέρος των πραγματικών. Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους οι οποίοι είναι γνωστό ότι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό ανέρρωσαν.

Πηγή:  slpress.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020 19:45
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση