Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 22:22

Ομολογεί και πληρώνει στις ΗΠΑ η Novartis – Άλλα αντ’ άλλων τα ελληνικά κόμματα

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

slpr5Χάθηκαν στη μετάφραση, για άλλη μία φορά, τα ελληνικά κόμματα, την ώρα που η Novartis ομολογεί στις ΗΠΑ όσα έπραξε στην Ελλάδα και πληρώνει, για τα πεπραγμένα της, σημαντικά πρόστιμα στο αμερικανικό δημόσιο. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο καβγάς συνεχίζεται για το αν η Novartis παραδέχθηκε η όχι, ότι χρημάτισε Έλληνες πολιτικούς.

Η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 346  εκατ. δολαρίων, τα 310 από τα οποία αφορούν παράνομες πρακτικές που η εταιρία εφάρμοσε στην Ελλάδα. Ο συμβιβασμός της Novartis με την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε προκειμένου να κλείσει η υπόθεση, μέσω αυτού, ωστόσο, «γίνεται παραδοχή εκ μέρους της εταιρείας παράνομων πρακτικών».

Η εξέλιξη σημειώθηκε την ώρα που στην Αθήνα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αποχωρούσε από την Εξεταστική Επιτροπή,  καταγγέλλοντας μεθοδεύεις για παραπομπή του. Πρόκειται για την Επιτροπή, η οποία προέκυψε ως επακόλουθο της διερεύνησης του “σκανδάλου Novartis” και έχει ως αντικείμενο την εξέταση ενδεχόμενων παρεμβάσεων του πρώην υπουργού σε ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις με πολιτικό αντίκτυπο.

Τελικά τι παραδέχθηκε η Novartis;

Η ουσία του θέματος έγκειται, πάντως, στο γεγονός ότι μια πολυεθνική εταιρία πληρώνει πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων στις ΗΠΑ για «παράνομες πρακτικές» που εφάρμοσε στην Ελλάδα. Πρακτικές που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο εν μέσω μνημονίων και επέφεραν βλάβες στους Έλληνες φορολογούμενους και τον ελληνικό λαό. Η αντιπαράθεση των ελληνικών κομμάτων εστιάζει, ωστόσο, στον αν η Novartis παραδέχθηκε η όχι ότι χρημάτισε πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα.

Η ουσία του θέματος έγκειται, πάντως, στο γεγονός ότι μια πολυεθνική εταιρία πληρώνει πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων στις ΗΠΑ για «παράνομες πρακτικές» που εφάρμοσε στην Ελλάδα. Πρακτικές που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο εν μέσω μνημονίων και επέφεραν βλάβες στους Έλληνες φορολογούμενους και τον ελληνικό λαό. Η αντιπαράθεση των ελληνικών κομμάτων εστιάζει, ωστόσο, στον αν η Novartis παραδέχθηκε η όχι ότι χρημάτισε πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα.

Η ΝΔ αναφερόμενη στην ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για το κλείσιμο της υπόθεσης Novartis κάνει λόγο για «επιβολή προστίμου 112 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων». Υποστηρίζει επίσης ότι αυτή η εξέλιξη «ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό» και ότι «κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο "μαγαζί" του ΣΥΡΙΖΑ».

Παραλλήλως αναφέρει ότι στην Ελλάδα «δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και των αμερικανικών αρχών». Η ΝΔ σημειώνει επίσης ότι «το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος, υπήρχε», κάτι που όπως αναφέρει το υποστήριζε και ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά «ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό σκάνδαλο για να στήσει μια πολιτική σκευωρία».

Όχι εμείς, οι άλλοι ...

Παρόμοια είναι και η τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο επίσης κάνει λόγο για «ταφόπλακα στη σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ», αφού, όπως υποστηρίζει, από τον  εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis και τις ανακοινώσεις των αμερικανικών Αρχών δεν προκύπτει «καμιά εμπλοκή πολιτικών προσώπων». Διαφορετικά διαβάζει όμως, για την ακρίβεια μεταφράζει, τις εξελίξεις στις ΗΠΑ η Κουμουνδούρου. Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το βράδυ της Πέμπτης, κάνει λόγο για απόφαση κόλαφο των αμερικανικών αρχών που, όπως υποστηρίζει, «ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 340 εκατ. ευρώ σε συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο, από τα οποία τα 310 αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παράνομη δραστηριότητα της στην Ελλάδα». Προσθέτει επίσης, ότι η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία παραδέχεται «πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά».

 Απευθυνόμενος μάλιστα στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι ίσως αυτές οι εξελίξεις και συγκεκριμένα η «παραδοχή της ίδιας της Novartis» να εξηγούν την «απόφαση του Μητσοτάκη να ρίξει τώρα στην αρένα το παρακράτος των παράνομων ηχογραφήσεων, λίγες ημέρες πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση αυτή, που του ήταν ήδη γνωστή...».            Η ανάγνωση Τσοβόλα                                                                                                                                                     Πατώντας  slpress.gr  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο της σύνταξης του SLpress.gr                                            Κι  εδώ  το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα Thepressproject που αναρτήθηκε με τον τίτλο "Εξωδικαστικός συμβιβασμός 300 εκατ. δολ. της Novartis στις ΗΠΑ για τη δράση της στην Ελλάδα σε φόντο εγχώριας συγκάλυψης".

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 10:31

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση