Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 15:47

Ανακοινώσεις για την πρόταση τροπολογίας νόμου του δήμου για την απομάκρυνση των ρυπογόνων εστιών από Κερατσίνι Δραπετσώνα

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kerdraΔελτίο Τύπου του Δήμου και ανακοινώσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, και των επικεφαλής  Παντελή Καμά και Γιώργου Τσιρίδη.

Δελτίο τύπου: Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ (24/6/2020) η προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας για την έγκριση πρότασης τροπολογίας για την άμεση μετεγκατάσταση των ρυπογόνων βιομηχανιών από τον οικιστικό ιστό της πόλης μας. Στη συζήτηση συμμετείχαν, κατόπιν πρόσκλησης, οι βουλευτές των κομμάτων της Β΄ Πειραιά κ. Μαρκόπουλος, κ. Κασιμάτη, κ. Ραγκούσης, κ. Αλεξιάδης, κ. Δρίτσας (Α’ Πειραιά), κ. Μανωλάκου, κ Μπακαδήμα, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Αντωνάκου, καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε: 

1) Να κατατεθεί προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, με βάση τα στοιχεία του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου που αποδεικνύουν ότι οι ρυπογόνες βιομηχανίες αποτελούν πηγή δυσοσμίας και επικίνδυνων χημικών ενώσεων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αίτηση για την ανάκληση τώρα της άδειας λειτουργίας της Oil one.
2) Να ζητηθεί από τα πολιτικά κόμματα να υιοθετήσουν σχετική τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο και η οποία θα επιβάλλει τη μετεγκατάσταση της Oil one, της Lafarge και την απομάκρυνση των δεξαμενών των ΕΛΠΕ, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής να υιοθετήσει κι αυτό με τη σειρά του την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων της πόλης μας. Ταυτόχρονα, το δημοτικό συμβούλιο θα έρθει σε επικοινωνία με τα προεδρεία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων, προκειμένου να καταθέσουν τη σχετική τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο. 

Σ.Δ: Πληροφορηθήκαμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση. Πέρασε η πρόταση της δημοτικής αρχής με 25 έναντι 3 αν δεν κάνω λάθος. Δεν μάθαμε αν οι υπόλοιποι 13 δημοτικοί σύμβουλοι (ποιοι και γιατί) απουσίαζαν ή ψήφισαν παρών ή λευκό ας πούμε. Ο Δήμος πάντως θα δώσει την τροπολογία στις κοινοβουλευτικές ομάδες, που θα την επεξεργαστούν και θα αναμένουμε κάποιοι να την καταθέσουν με όποιες διορθώσεις προκύψουν.

Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Κερατσινίου - Δραπετσώνας  προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 24/6/2020

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου – Δραπετσώνας καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να δυναμώσουν τον αγώνα τώρα για όλα τα σύγχρονα δικαιώματά τους που τσακίζονται για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Να δυναμώσουν τον αγώνα των δεκάδων σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής μας που όλα αυτά τα χρόνια συγκρούονται πραγματικά με τις αιτίες και του υπεύθυνους που ματώνουν την ζωή μας. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου – Δραπετσώνας καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αιτήματα του λαού και των δεκάδων εργατικών σωματείων και φορέων της περιοχής:

      Να φύγουν τώρα τα καζάνια του θανάτου από τις γειτονιές μας. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μακριά από κατοικημένες περιοχές, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον.

     Να αποδοθεί το σύνολο των 640 στρ. στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση. Αξιοποίηση του συνόλου της έκτασης για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε αναψυχή, πολιτισμό, άθληση, υγειά. Καμία δραστηριότητα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καμία ανταποδοτική λειτουργία άμεση ή έμμεση.

       Αποκλειστική χρηματοδότηση και συντήρηση της έκτασης και των υποδομών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

     Άμεσα μέτρα, για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ). Ενημέρωση των κατοίκων για σχέδιο έκτακτης κατάστασης, σχέδιο που αφορά Πυροσβεστική και Αστυνομία, διαθεσιμότητα υποδομών σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, εναλλακτικός δρόμος διαφυγής κ.λπ.

   Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. 

      Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους της Oil One.

  Μαζικοί ιατρικοί έλεγχοι στον λαό της περιοχής μας και στους εργαζόμενους της Oil One με κονδύλι της περιφέρειας.

Ακολουθεί μία ανακοίνωση του Δημ.Συμβούλου Γιώργου Τσιρίδη 

Το Δημοτικό συμβούλιο με σκοπό την ψήφιση τροπολογίας που το ΔΣ θα προτείνει στην κυβέρνηση και την Βουλή για τις βιομηχανίες στην περιοχή της ανάπλασης.
Εδώ και μια ώρα ακούγονται λόγοι. Δήμαρχος και βουλευτές βγάζουν λόγους. Άχρηστους αν σκεφτεί κανείς ότι μιλούν σε ακροατήριο υποψιασμένο. Παρόντες περίπου 100 άνθρωποι, 40 δημοτικοί σύμβουλοι, 20 βουλευτές, συνεργάτες κτλ κι άλλοι 20 πάνω κάτω γνωστοί και φίλοι.
Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται μια διαδικασία να είναι τόσο άγονη, βαρετή και αναποτελεσματική. Θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε εντός ενός τετάρτου και να πέσουν οι σημαντικές παρατηρήσεις εντός ενός ακόμη τέταρτου. Η μισή αναγκαία ώρα επεκτάθηκε και θα συνεχίσει να επεκτείνεται χωρίς λόγο. Περιμένω για να ψηφίσω και θλίβομαι.
Να πω μια σημαντική παρατήρηση που έκανε ο Ραγκούσης. Ανέφερε τον νόμο 3325 του 2005 (άρθρο 31 παρ. 4) και διάβασε την σχετική διάταξη που λέει ότι για να γίνει απομάκρυνση βιομηχανίας (σε 20 ή 12 ή 7 χρόνια) πρέπει να έχει ήδη βρεθεί υποδοχέας κα να έχει αδειοδοτηθεί η ίδια δραστηριότητα στον ίδιο ή όμορο δήμο. Αν είναι έτσι, φέξε μου και γλίστρησα. Και να ψηφιστεί η τροπολογία όπως την θέλουμε δεν θα φύγει η Όιλ Ουάν ούτε σε εκατό χρόνια.
Με εκνευρίζει το γεγονός ότι δεν ξέραμε αυτή την διάταξη κι έπρεπε να έρθει ο Ραγκούσης να μας την πει. Κι είναι νόμος του 2005, άρα έπρεπε να το ξέρουμε. Νιώθω λίγο σαν κορόιδο.

 Άξονες Τοποθετήσεις του Παντελή Καμά, Επικεφαλής του Συνδυασμού Κερατσίνι- Δραπετσώνα #ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ, στην Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την OIL ONE

4 ΟΧΙ και Μία Διεκδίκηση για το Μέλλον της Πόλης

1. Ο Συνδυασμός Κερατσίνι- Δραπετσώνα#ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ, από την ιδρυτική του διακήρυξη έχει ξεκαθαρίσει ότι πιστεύει σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής μας, της πόλης μας. Θεωρούμε ότι μέλλον του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας βρίσκεται στην προοπτική μίας πόλης παροχής υπηρεσιών χαμηλής όχλησης. Θεωρούμε και έχουμε καταγράψει ως  της πόλης ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, με τη συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που θα επενδύσει σε ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον. Πραγματική Ανάπτυξη έχουν οι πόλεις που έχουν αναβαθμισμένο περιβάλλον.  

2. Διαχρονικά η πολιτική εξουσία στην πατρίδα μας, αντιμετώπισε την πόλη μας, ως το χώρο υποδοχής των οχλούσων δραστηριοτήτων του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Χωματερή, ακροκέραμος, λιπάσματα, είναι η εμβληματική αποτύπωση των μνημείων κακοποίησης της πόλης μας. Από την δεκαετία του 1980, έως την κρίση δημιουργήθηκε σταδιακά η πεποίθηση ότι η περιοχή θα είχε διαφορετική προοπτική. Η πολιτική εξουσία βρέθηκε δίπλα στον πολίτη των περιοχών μας. Η πόλη άρχισε να αναβαθμίζεται, κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Εκεί που κάποτε ήταν χωματερές, γινόταν πάρκα. Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, αυτή τη τάση αναστράφηκε.

- Η επαναλειτουργία ρυπογόνων Βιομηχανιών, δίπλα από τον οικιστικό ιστό

- Η αδηφάγα επέκταση της Cosco, λαμπρό παράδειγμα

ότι τα κέρδη μπαίνουν πάνω από τους ανθρώπους

- Η αντίληψη που τείνει να παγιωθεί ότι το Σχιστό είναι η

πίσω αυλή της Αττικής

- Η απόφαση του Δήμου Πειραιά, να επαναλειτουργήσει το

Νεκροταφείο της Ανάστασης

Είναι μερικές ενδεικτικές αποδείξεις του Μέλλοντος που κάποιοι θέλουν να έχει αυτή η πόλη.

ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΠΟΛΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

3. Θεωρούμε ότι τα τελευταία έξι χρόνια, μπήκαν οι βάσεις για

την υποβάθμιση της πόλης μας, την υποβάθμιση της ζωής

μνας. Ο « ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», εγκλωβίστηκε.

Εγκλωβίστηκε όταν συνομολόγησε εργοστάσιο απορριμμάτων στο Σχιστό,

κατά τη διάρκεια της θητείας της κυρίας Δούρου.

Εγκλωβίστηκε όταν μπήκε σε συζήτηση για το προηγούμενο

σχέδιο επέκτασης της Cosco. Θεωρούμε ότι εγκλωβίστηκε

στην ανοχή της Oil ONE, όταν δεν αντιμετώπισε εγκαίρως

την χρονική παράταση στην λειτουργία της, και τη διεύρυνση

του αντικειμένου της από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρούμε ότι εγκλωβίστηκε όταν μέσα από την αδράνεια

της Διοίκησης του κυρίου Βρεττάκου, επιτράπηκε στο Δήμο

Πειραιά, να ζητήσει για πρώτη φορά άδεια για την

επαναλειτουργία του Νεκροταφείου της Ανάστασης. Έξι

χρόνια «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», είναι έξι χαμένα χρόνια για

την πόλη και το μέλλον της.

4. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους πολίτες, ότι το

Φεβρουάριο του 2020, η θέση της Διοίκησης δεν ήταν

απορριπτική για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

 « Το όχι σε Μονάδα Επεξεργασία Απορριμμάτων 180.000

τόνων, το όχι σε ΣΔΙΤ», δεν σημαίνει ότι απορρίπτεται η

λογική λειτουργίας Μονάδας Επεξεργασίας

Απορριμμάτων στο Σχιστό, από τη Διοίκηση του Δήμου.

Μετατοπίστηκε η θέση της Δημοτικής Αρχής, και είναι προς

τιμήν της, εξαιτίας της δικής μάς άρνησης. Θέλουμε να

υπενθυμίσουμε ότι μόλις στις 16 Ιουνίου 2020, δεν

αξιολογήθηκε στα μεγάλα ζητήματα της πόλης το

Νεκροταφείο, της Ανάστασης και η επαναλειτουργία του.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα και η περίφημη

πρόταση Νόμου που σήμερα θα ψηφίσουμε, έχει εξαγγελθεί

εδώ και ένα χρόνο.

5. Τα μέτωπα της πόλη μας είναι σαφή, και ισότιμα. Ορίζονται

από 4 ΟΧΙ και μία Διεκδίκηση. ΟΧΙ στην Μονάδα

Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό. ΟΧΙ, στη

Βιομηχανίες στην περιοχή της Ανάπλασης. ΟΧΙ, στην

αδηφάγα επέκταση της COSCO. OXI, στην

επαναλειτουργία του Νεκροταφείου της Ανάστασης. Η πόλη

διεκδικεί την αύξηση του Δημοσίου Χώρου, με την απόδοση

 του χώρου του εργοστασίου της ΔΕΗ στους πολίτες.

6. Προφανώς όμως, η πόλη έχει Δημοτική Αρχή, και Δήμαρχο.

Σε αυτήν και αυτόν ανήκουν οι θεσμικές πρωτοβουλίες.

Εκείνη και εκείνος έχουν την ευθύνη χάραξης της

στρατηγικής και υλοποίησή της. Εκείνος και εκείνη θα

 κριθούν στο τέλος της τετραετίας.

7. Ο Δικός μας ρόλος, στην αντιπολίτευση, επιδιώκουμε να

είναι δημιουργικός. Ασκούμε την κριτική μας, κάνουμε τις

προτάσεις μας, αναδεικνύουμε τα ζητήματα που θεωρούμε

μεγάλα και σοβαρά. Δεν συνδιοικούμε, και ούτε το

επιθυμούμε, και προφανώς δεν έχουμε συνευθύνη, για τίποτα που δεν συναποφασίσαμε.

8. Είναι όμως ζήτημα ευθύνης να στηρίξουμε κάθε

πρωτοβουλία που αναδεικνύει τα θέματα της πόλης μας.

Όταν αναδεικνύονται τα θέματα μπορούμε να είμαστε

περισσότερο βέβαιοι ότι είναι δυνατόν και να λυθούν.

9. Θέλω όμως να διευκρινίσω. Δεν έχουμε καμία σχέση φιλική ή

εχθρική, με κανέναν επιχειρηματικό όμιλο. Δεν έχουμε

συναντήσει στο γραφείο του ή αλλού, κανέναν επιχειρηματία

της πόλης. Δεν διαμορφώνει, πιστεύω όλο το Δημοτικό

Συμβούλιο, την πολιτική του με βάση την ατζέντα κέντρων

της οικονομικής της εξουσίας. . Πιστεύω όμως, και

πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι, ότι οι άνθρωποι και οι

ζωές τους, η υγείας τους, η ασφάλεια τους, είναι πάνω

από τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων.

10. Για αυτό είναι για εμάς θέμα ευθύνης να μην παίξουμε

σήμερα την κολοκυθιά. Δεν θα αναμετρηθούμε στο ποιος

είναι πιο αριστερός ή αγωνιστής σε νομοτεχνικά κείμενα. Ο

Λαός αξιολογεί, βλέπει κρίνει. Θα υπερψηφίσουμε την

πρόταση εφόσον θέτει ως απώτατο όριο απομάκρυνσης

των ρυπογόνων βιομηχανιών, από την πόλη τα

επόμενα δύο χρόνια. Θα αναζητήσουμε και θα προτείνουμε

λύσεις για όσο διάστημα παραμένουν, να μη ρυπαίνουν την

περιοχή. Θέλουμε να τονίσουμε, ότι τα τελευταία

παραδοτέα του Δημόκριτου, εντοπίζουν αυξημένες

σωρεύσεις, από Μερκατάνες. Ουσία Καρκινογόνα, που

επιδρά στον ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Δεν έχουν

μεν όριο στην ατμόσφαιρα, , αλλά στον ανθρώπινο

οργανισμό πρέπει να είναι μηδενικές. Θα συμβάλλουμε

δημιουργικά , στο μέτρο και στο βαθμό που μας αναλογεί

στην πληρέστερη αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουμε

μπροστά μας. Θα συνοδεύσουμε το Δήμαρχο, στη

συνάντηση με όποια κοινοβουλευτική ομάδα μάς ζητηθεί να

το κάνουμε και θα ασκήσουμε κάθε επιρροή που μπορούμε

να έχουμε στην κατεύθυνση της λύσης των προβλημάτων.

Υπάρχουν πολλά και υπαρκτά ζητήματα να

διαφωνήσουμε με τον κύριο Βρεττάκο. Δεν θα το

κάνουμε όμως εκεί που ο ίδιος υπερασπίζεται την κοινή λογική.

11. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μέλλον της πόλης βρίσκεται στους αγώνες. Στους Αγώνες Με Ενότητα και Μαζικότητα. Ο αέρας που αναπνέουμε, είναι ο ίδιος, είτε είμαστε αριστεροί είτε είμαστε Δεξιοί, είτε είμαστε κεντρώοι. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα ίδια, είτε είμαστε αριστεροί, είτε Δεξιοί, είτε Κεντρώοι. Οι λύσεις που πρέπει να βρούμε αφορούν όλους τους πολίτες είτε είναι Αριστεροί, είτε είναι Δεξιοί, είτε είναι Κεντρώοι. Η πόλη περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη να στηθούν γέφυρες συνεννόησής και όχι να τείχη μεταξύ των ανθρώπων της και των δυνάμεων που πολιτικά τους εκφράζουν.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 02:26

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση