Κυριακή, 26 Μαΐου 2013 11:44

Για να γίνει καλή η σχέση Παιδείας και Τ.Αυτοδιοίκησης θέλει πολύ δουλειά

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Μία μικρή έκπληξη μας προκάλεσε η εκδήλωση που οργάνωσε η νεοσύστατη δημοτική παράταξη "ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ". Την έκπληξη αυτή την χρεώνουμε περισσότερο στους ομιλητές από το κοινό.

 

 

 

 

 

Το θέμα αυτής της εκδήλωσης ήταν "Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση" και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24/5 στο πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη.

Αρκετοί ήταν αυτοί που αποφάσισαν Σαββάτο απόγευμα να παρακολούθησουν μία εκδήλωση με ένα τόσο ειδικό θέμα. Ανάμεσά τους ήταν και αρκετοί εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, ο δημ.σύμβουλος Μ.Μανουσιάδης και οι βουλευτές της Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης και Τ.Βαμβακά. Εκ μέρους της δημοτικής κίνησης μίλησε ο εκπαιδευτικός Χ. Βρεττάκος. Μια ομιλία που τα κύρια προσόντα της ήταν η συνοχή της, η ακριβής φωτογράφηση των προβλημάτων και η σαφήνεια των στόχων που θα πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα θέματα της Παιδείας. Και σε πρώτη προτεραιότητα αυτήν την εποχή των μνημονίων είναι οι αγώνες για την αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας γενικά, όπως και για την αύξηση των κονδυλίων για την εκπαίδευση που διατίθενται από την μεριά του κράτους στους δήμους. Επιπροθέτως τονίστηκε ότι οι Δημ.Αρχές θα πρέπει να βρίσκουν τρόπους  ώστε να βοηθούν τα σχολεία και τους μαθητές, ιδιάιτερα αυτούς που πλήττονται πιο πολύ αυτήν την δύσκολη εποχή.

Οι περισσότεροι ομιλητές, που από την μεριά του κοινού πήραν τον λόγο, έδωσαν έμφαση σε θέματα εγγυήσεων για την εφαρμογή των προτάσεων της δημοτικής κίνησης, σε θέματα ανοίγματος των σχολείων στην τοπική κοινωνία και μίλησαν για συστράτευση μαθητών, γονέων και δήμου για αιτήματα που σχετίζονται με την υλικοτεχνική βάση, αλλά και με ποιοτικά θέματα. Κάποιοι ομιλητές ήταν αρνητικοί στην οποιαδήποτε σχέση χορηγών με τα σχολεία, όπως και στην παροχή  οικονομικής βοήθειας από τη μεριά των γονέων. Χαρακτήρισαν επίσης απαράδεχη τη σύμπτυξη σχολείων και τμημάτων.  Διακήρυξαν σε όλους τους τόνους, πως θα αγωνιστούν για να μην περάσουν αυτές οι επιλογές  της κυβέρνησης και ζήτησαν την υλοποίηση όλων των προγραμμάτων που ισχύουν για τα σχολεία.

Ένας ομιλητής τόνισε πως αν είναι σωστή, καλά οργανωμένη και τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες λειτουργίας της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου, πολλά προβλήματα θα μπορούν να αντιμετωπίζονται γρήγορα, σωστά και δίκαια. Ένας άλλος τόνισε πως η καλή σχεδιασμένη διαχείριση των διαθέσιμων οικονομικών αποθεμάτων, μαζί με τον περιορισμό της σπατάλης και της ρεμούλας, καθιστούν το οικονομικό πρόβλημα, παρόλες τις περικοπές, όχι ανυπέρβλητο, αρκεί να υπάρχει διάθεση για διαφάνεια και για υλοποίηση εκείνων των προεκλογικών εξαγγελιών που θεωρούν την εκπαίδευση πρώτο και βασικό μέλημα για την Δημ.Αρχή. Ένας άλλος ομιλητής έβαλε το πρόβλημα της ουσιασττκής παιδείας, αυτής που δίνει προτεραιότητα στην κοινωνία κι όχι στο άτομο, αυτής που καλλιεργεί τα ανθρωπιστικά ιδεώδη κι όχι τον ανελέητο ανταγωνισμό. Ένα σχόλιο, που αν και αναμενόμενο, έκανε εντύπωση, ήταν η διαπίστωση πως έχει ανέβει κατακόρυφα η αδιαφορία των μαθητών για τα μαθήματα, εξ αιτίας της μεγάλης ανεργίας.  Με κάποιο τρόπο θα αναρωτιέται ο οποιοσδήποτε μαθητής, το γιατί να κοπιάσει αν ξέρει ότι οι σπουδές του δεν θα του εξασφαλίσουν εργασία. Και αυτή η πραγματικότητα θα πρέπει να θέσει τους εκαπιδευτικούς επειγόντως στον προβληματισμό για το πως θα αντιμετωπίσουν αυτήν τη νέα δύσκολη κατάσταση. Κάποιοι ομιλητές έθεσαν το θέμα των κοινωνικών φροντιστηρίων και ζήτησαν ο δήμος να επιδιώκει τη λειτουργία τους και κάποιοι άλλοι έδωσαν έμφαση στην θετική διάθεση που θα πρέπει να διακατέχει το δήμο, ώστε με όλες του τις δυνάμεις να βοηθάει στις εκδηλώσεις και στις δράσεις που οργανώνουν τα σχολεία.

Από αυτές τις σκόρπιες τοποθετήσεις, ένα που έγινε με σαφήνεια φανερό ήταν η απαίτηση του κόσμου που παρευρέθηκε σ'αυτήν την εκδήλωση, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια στις προτάσεις για τα θέματα της παιδείας. Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι και ουσιαστικές και πραγματοποιήσιμες και συγκεκριμένες. Επίσης, υπήρξε ένας προβληματισμός για πως θα εξασφαλιστεί η υλοποίηση των εξαγγελιών. Όπως τόνισε ένας ομιλητής τό θέμα είναι αρκετά δύσκολο και θα πρέπει από τώρα να δουλέψει η επιτροπή παιδείας, ώστε στις εκλογές να υπάρχουν έτοιμες προτάσεις που θα πείθουν ότι και θα εφαρμοστούν και ότι με αυτές θα φυσήξει ούριος άνεμος στα πανιά της παιδείας στον δήμο μας. Και αυτό σε μια προοπτική ανατροπής της άθλιας κατάστασης που μας έχουν οδηγήσει τα μνημόνια. Αν κάτι τέτοιο αρχίζει να γίνεται ορατό στον κόσμο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως οι δυνάμεις αλληλεγγύης των δημοτών θα γίνουν ισχυρότερες και η διάθεση πολιτικής αντιμετώπισης των δυσκολιών θα είναι πιο έντονη.

Πιστεύω πως πέρα από ένα καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα, από την τήρηση αρχών που δίνουν προτεραιότητα στην υποστήριξη των αδυνάτων μαθητών και στην εξασφάλιση των αναγκαίων όρων για την προσφορά μιας καλής εκπαίδευσης για όλους όσους ζουν σ'αυτόν τον τόπο, υπάρχουν και τα πρόσωπα που παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι εμπειρίες μου, μού επιτρέπουν να ισχυριστώ πως οι άνθρωποι που θα βρεθούν σε οποιοδήποτε πόστο που θα έχει να κάνει με θέματα παιδείας θα είναι πολύ καλύτερα αν έχουν δυο τρία βασικά χαρακτηριστικά. Όπως ας πούμε, να πιστεύουν βαθύτατα ότι μια καλή παιδεία μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να γίνει και καλύτερος άνθρωπος και πιο δημιουργικός και πως για να γίνει αυτό απαιτείται σκληρή εργασία. Ή, να είναι οι αρμόδιοι, άνθρωποι της προσφοράς, όχι από καθήκον τόσο, ή γιατί το επιτάσσει η ιδεολογία τους, αλλά από μια αγάπη στον άλλον τέτοια που να τον κάνει ικανό να έρχεται στη θέση του και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στου μαθητή. Απαραίτητο θεωρώ επίσης να είναι πολίτες ανοιχτόμυαλοι και βαθείς γνώστες του αντικειμένου τους, ευφυείς, αλλά και συνεργάσιμοι. Αυτά ήταν τα στοιχεία, που τα χρόνια που ήμουν καθηγητής είχα διαπιστώσει πως μετρούσαν πιο πολύ και έδιναν έναν άλλο αέρα στο έργο που αναλάμβαναν να φέρουν εις πέρας μέλη της σχολικής κοινότητας. Και όλοι το ξέρουμε, πως πάντοτε και παντού υπάρχουν άνθρωποι με τέτοια προσόντα. Το ζήτημα είναι να έχει τη διάθεση η οποιαδηποτε εξουσία να τους εμπιστευθεί καίριες θέσεις και να τους αφήνει απερίσπαστους να πραγματοποιούν το έργο τους.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Ιουνίου 2013 16:32
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση