Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020 12:46

Στην συσχέτιση αριθμού κρουσμάτων και ταχύτητα επιστροφής στην προ πανδημίας οικονομική δραστηριότητα πάμε αρκετά καλά

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

koronoiosΑν και η πανδημία έχει ακινητοποιήσει τον πλανήτη, μετά από ένα βασανιστικό τρίμηνο πλήρους αβεβαιότητας, παρατηρούνται κάποιες αργές μεταβολές με στοιχεία βελτίωσης της αποτελματωμένης σε διεθνές επίπεδο κατάστασης. Με 41 βασικές οικονομίες του πλανήτη, στις οποίες αρκετά παράδοξα συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα που δεν αποτελεί βασική οικονομία, έχουν ήδη σχεδιασθεί δύο βασικοί αλγόριθμοι που υπολογίζουν την κινητικότητα και τον ρυθμό αποφόρτισης από τις οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας.

Η κινητικότητα επικεντρώνεται στην ταχύτητα των μεταβολών που επέρχονται στους χώρους εργασίας, λόγω επιστροφής σε κανονικές συνθήκες, μετά από αφαίρεση των οικιακών δραστηριοτήτων, που μετρούνται με την μορφή μίας ποσοστιαίας απόκλισης από την γραμμή βάσης, δηλαδή τις συνθήκες πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, που ουσιαστικά βαθμονομεί την κινητικότητα. Ο ρυθμός αποφόρτισης υπολογίζεται με βάση διεθνή δεδομένα που προκύπτουν από τις ανά τον κόσμο υγειονομικές υπηρεσίες και εισάγονται με μορφή ποσοστού των συνολικών κρουσμάτων σε μία χώρα. 

Τα στοιχεία συλλέγονται από μεγάλες διαδικτυακές ψηφιακές εφαρμογές και από την υγειονομική ψηφιακή εφαρμογή Corona Tracker. Η εν λόγω εφαρμογή συγκεντρώνει πληροφορίες και δεδομένα από πολλές διαφορετικές πηγές οργανισμών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για να τα επεξεργασθεί αυτόματα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα. Δυστυχώς στις μετρήσεις δεν συμμετέχει η Κίνα που από την έναρξη της πανδημίας δεν συνεργάζεται με εξειδικευμένες ψηφιακές εφαρμογές.

Επάνοδος βήμα βήμα – Η θέση της Ελλάδας

Σε αδρές γραμμές η κινητικότητα ανάλογα με το μέγεθος στοιχειοθετεί τα υποκείμενα μεγέθη της γενικής οικονομικής δραστηριότητας, ενώ συσχετίζεται και με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν ανανήψει από την προσβολή του ιού. Για λόγους ευκολίας, οι χώρες συγκεντρώνονται σε τέσσερις ομάδες, δηλαδή

  1. στην ομάδα με υψηλή κινητικότητα και υψηλή αποφόρτιση,
  2. στην ομάδα με υψηλή κινητικότητα και χαμηλή αποφόρτιση,
  3. στην ομάδα με χαμηλή κινητικότητα και υψηλή αποφόρτιση και
  4. στην ομάδα με χαμηλή κινητικότητα και χαμηλή αποφόρτιση.

Στην πρώτη ομάδα, η Νέα Ζηλανδία έχει να επιδείξει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις, έχοντας επανέλθει σχεδόν κατά 100% σε συνθήκες αποφόρτισης, αφού μετά από ένα δίμηνο εγκλεισμού και ακινητοποίησης της οικονομίας η κυβέρνηση προτείνει ελαστική εβδομάδα εργασίας 4 ημερών, για να υποστηρίξει άμεσα την οικονομική δραστηριότητα.

slpr1Στον πίνακα 1 βλέπουμε τα τελευταία δεδομένα στην κινητικότητα από 22 Μαΐου 2020 και στην αποφόρτιση από 28 Μαΐου 2020. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τον οκταπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα, δεν συμπεριλαμβάνεται στην έρευνα λόγω του ότι τα δεδομένα που δημοσιεύει κρίνονται ανεπαρκή και αναξιόπιστα.

Ιδιαίτερα ελκυστικές επιδόσεις στην κινητικότητα εμφανίζουν η Ταϊβάν το Χονγκ-Κόνγκ, η Νότιος Κορέα, η Ελλάδα και η Τσεχία, με τις δύο τελευταίες χώρες να έχουν ανακτήσει σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα της κανονικής οικονομικής δραστηριότητας.

 

 

 

 

slpr2Όπως φαίνεται αριστερά και στον πίνακα 2, η απροσδόκητα καλή πορεία της Ελλάδας στις αγορές ενισχύεται και από ψυχολογικές παραμέτρους, λόγω των επιδόσεών της στην πανδημία. Στις 28 Ιανουαρίου 2020 το δεκαπενταετές ομόλογο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ συγκεντρώνει 18,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε προσφορές με τελικό επιτόκιο 1,875% σε περίοδο προ πανδημίας.

Στις 9 Ιουνίου 2020, εν μέσω πανδημίας και μετά την ανακοίνωση μέτρων στήριξης των οικονομιών της ΕΕ, το δεκαετές ομόλογο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ συγκεντρώνει 17,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε προσφορές με τελικό επιτόκιο 1,550%. Το θετικό ψυχολογικό κλίμα για την Ελλάδα θα διαρκέσει ακόμα 6 εβδομάδες, οπότε στο διάστημα αυτό επιβάλλεται να ολοκληρωθούν οι ομολογιακές εκδόσεις, κυρίως λόγω του ότι τα επικείμενα αποτελέσματα των τριμήνων αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές.

Πατώντας  slpress.gr  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Ηλιόπουλου. Στο άρθρο αυτό παίζουν ιδιαίτερο ρόλο οι πίνακες στους οποίους εμφανίζονται τα αποτελέσματα κάποιων βασικών συσχετίσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020 13:15
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση