Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020 16:12

Ο ήχος των ψαλμών στην Αγία Σοφία όπως ακουγόταν τα χρόνια πριν από την 29η Μαΐου 1453

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

agiasofiaΟι “ελιγμοί της αντήχησης” είναι η τεχνολογία μεταφοράς των συνθηκών ακουστικής μιας αίθουσας εποχής στον παρόντα χώρο και χρόνο που επιτρέπει στην χορωδία να ακούγεται – ακόμα και σε συνθήκες στούντιο -ωσάν να ήταν μέσα σε γοτθικούς καθεδρικούς ναούς ή σε βυζαντινές εκκλησίες.

Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για να διερευνηθεί περαιτέρω ο ήχος του ναού της Αγίας Σοφίας (μουσείο σήμερα) της Κωνσταντινούπολης από τους καθηγητές του  πανεπιστημίου Stanford, την ιστορικό τέχνης Bissera Pentchera και τον Jonathan Abel ο οποίος διδάσκει στο τμήμα Μουσικών Υπολογιστών και Σπουδών.

Για την ανάλυση, σύνθεση και επεξεργασία του ήχου στην Αγία Σοφία, οι Pentchera και Abel χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες από τη διάχυση του ήχου που έδωσαν μπαλόνια ενώ έσκαγαν στο χώρο, κατόπιν αδείας των τουρκικών αρχών. Τα στοιχεία που προέκυψαν δημιούργησαν ένα ψηφιακό φίλτρο που μπορεί να κάνει οτιδήποτε να ακούγεται ως να ήταν μέσα στην Αγία Σοφία. 

Οι διεπιστημονικές μέθοδοι εξερεύνησης και ανάπτυξης της ψηφιακής τεχνολογίας στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του φωνητικού και οπτικού περιβάλλοντος της Αγίας Σοφίας αποτυπώνονται στο βιβλίο της Bissera Pentcheva “Hagia Sophia: Sound, Space, and Spirit in Byzantium”(1917),(*) το οποίο διερευνά εις βάθος υλικό που κανείς δεν είχε έως τώρα προσεγγίσει: αρχαία ακουστική, ιστορία της τέχνη, αρχιτεκτονική έρευνα στη βυζαντινή μεσαιωνική περίοδο.

κείμενο:  anyteart.com

Icons of Sound: Cappella Romana in a virtual Hagia Sophia - Prokeimenon

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020 16:23

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση