Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020 20:52

Λόγος υπέρ της χρησιμότητας των μαθηματικών στη ζωή μας, του Στράτου Μάκρα, από το fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
makras2Με την ευκαιρία μιας ανάρτησης, μαζί με μια ωραία φωτογραφία που την συνοδεύει, του καθηγητή Στέλιου Νεγρεπόντη. Να πω μερικά που μου τριβελίζουν το μυαλό τον τελευταίο καιρό.
Ουδέν κακόν αμιγές! Επιτέλους, με την ευκαιρία της πανδημίας, μαζί με τις απόψεις διαφόρων φανατικών, ψεκασμένων και λοιπών, πολλοί άκουσαν και αρκετοί κατάλαβαν ότι τα μαθηματικά είναι και χρήσιμα! Γιατί το "Έλα μωρέ, τι χρησιμεύουν τα μαθηματικά στην ζωή μας;" το έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές! Πολλοί τα βλέπουν σαν περίεργα παιχνίδια περιέργων αν όχι "τρελλών" ανθρώπων.
Λες και θα είχαμε καταλάβει τον ουρανό αλλά και θα κάναμε αναίμακτη λιθοτριψία χωρίς τον Απολλώνιο, θα μπαίναμε σε ασφαλή αεροπλάνα χωρίς τους "ανύπαρκτους" μιγαδικούς, θα σχεδιάζαμε τα ερευνητικά προγράμματα στην Βιολογία, την Γεωπονία και αλλού χωρίς τα "Ελληνολατινικά Τετράγωνα " του Euler, θα μαθαίναμε για τον αυριανό καιρό χωρίς τον Lorenz και τους "παράξενους ελκυστές", θα είχαμε ασφαλείς συναλλαγές χωρίς την θεωρία αριθμών, κλπ,κλπ.
Αν θέλαμε να διορθώσουμε την κοίλη μας δεν θα βάζαμε πλέγμα αλλά θα πηγαίναμε στον μάγο της φυλής, αν θέλαμε να αλλάξουμε γοφό δεν θα χρειαζόμαστε "ρομποτικό" βοηθό του χειρούργου, θα τηλεφωνούσαμε στον κ. Φελάκη να μας πει τον ωροσκόπο των οστών μας ή θα πασαλειβόμαστε με το "Σουλουποκοκαλικόν" και άλλα ματζούνια του Φελόπουλου.
Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι υπερηφάνως δηλώνουν την αδυναμία τους να καταλάβουν οτιδήποτε έχει σχέση με μαθηματικά. Εμμέσως πλην σαφώς, αρκετοί υπονοούν ότι αυτό τους εξασφαλίζει ιδιαίτερη ευαισθησία ψυχής ! Βλέπε και το «συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί». Επίσης, ότι η άγνοια των αριθμών εξασφαλίζει, εκτός από την ευαισθησία, το ταλέντο στις καλές τέχνες και τα γράμματα, πράγματα που αφήνουν αδιάφορους τους ψυχρούς και αναίσθητους μαθηματικούς με το "τετράγωνο" μυαλό. Έχω κι εγώ προσωπική εμπειρία. Όταν τον Οκτώβριο το 2005 πήγα σε ένα Δημοτικό εργαστήριο ζωγραφικής για να μάθω να πιάνω το πινέλο, ο δάσκαλος με ρώτησε τι δουλειά κάνω. Όταν του είπα ότι είμαι μαθηματικός, με κοίταξε σαν να ήμουν πιγκουίνος που ήθελε να γραφτεί σε ομάδα βόλεϊ!
Αντιθέτως, ποιος θα τολμούσε να δηλώσει αναίσθητος στην λογοτεχνία, στην ποίηση, ή στην μουσική χωρίς να θεωρηθεί άξεστος;
Βεβαίως, όσοι έχουν έλθει σε επαφή με τα αληθινά μαθηματικά γνωρίζουν,ότι τα συναισθήματα που προκαλούν δεν υπολείπονται σε ένταση και ποιότητα από αυτά που προκαλεί το άγγιγμα των μουσών! Το πως σου «κατεβαίνει» μια καλή ιδέα και η χαρά που σου προκαλεί η απόδειξή της (αν την καταφέρεις) είναι πράγματα που χάνει κανείς αν δεν τα έχει ζήσει. Μπορεί αρκετοί να αισθάνονται απέχθεια για τα μαθηματικά και συνήθως αυτό οφείλεται σε κάποιον αγριάνθρωπο που έκανε ότι τους τα διδάσκει στο σχολείο, αλλά όχι ότι δεν αξίζουν τον κόπο να τα καταλάβει κανείς. Δεν ξέρει τι χάνει!
Να βάλω κι εγώ μια φωτογραφία: Τον "Μαθηματικό", του Diego Rivera, ο οποίος, ζωγραφισε τον φίλο του μαθηματικό Renato Parescat.
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Μαΐου 2020 06:58

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση