Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 20:03

Λευτέρης Γιοβανίδης, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

giovanidisΔελτίο τύπου της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς για όλους": Καλωσορίζουμε τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Λευτέρη Γιοβανίδη. Έναν ικανό και με επιτυχημένη σταδιοδρομία νέο σκηνοθέτη πειραιώτικης καταγωγής, στο τιμόνι του θεάτρου.

Του ευχόμαστε να πετύχει στο έργο του, να διατηρήσει τον θεσμό στο επίπεδο που το ανέβασαν οι προηγούμενοι διευθυντές, ο Τάκης Τζαμαργιάς και ο Νίκος Διαμαντής, και ακόμη πιο ψηλά. Διαβεβαιώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα του, στηρίζοντας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του, όπως πράξαμε με συνέπεια και κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Τώρα όμως που έχουμε καλλιτεχνικό διευθυντή, ήλθε η ώρα,  o κύριος Βουράκης πρόεδρος του δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝ) να επιστρέψει στα καθημερινά υπηρεσιακά του καθήκοντα και στο κύριο αντικείμενο του, τα γήπεδα και τα κολυμβητήρια, αφήνοντας απερίσπαστη, την καλλιτεχνική ηγεσία του θεάτρου να κάνει τη δουλειά της.

Η επισήμανση αυτή γίνεται διότι ο «πολιτικός προϊστάμενος" του θεάτρου, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ, μέσα σε μία μόλις 9μηνη θητεία κατόρθωσε τα ακατόρθωτα: Να μείνει ακέφαλο το θέατρο στα καλά – καθούμενα, να το μετατρέψει στη συνέχεια σε πεδίο προσωπικής προβολής του ίδιου, τέλος να μετατρέψει εν μέσω πανδημίας ένα θέμα ευρύτατης συναίνεσης, όπως η επιλογή διευθυντή, σε μία αντιδημοκρατική αδιαφανή και με μεγάλες αστοχίες  διαδικασία.

Είχαμε πει και επιμένουμε ότι έτσι κι αλλιώς, δεν γίνεται ένας τέτοιου αντικειμένου οργανισμός να διοικεί το θέατρο. Αυτό θα το ξαναθέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά σύντομα.

Ο λόγος που οι δημοτικοί σύμβουλοι του «Πειραιάς για Όλους» δεν δίνουμε συνέχεια, είναι για να προστατεύσουμε τη νέα καλλιτεχνική διοίκηση και το ίδιο το θέατρο, από τους επικίνδυνους και λανθασμένους αυτοσχεδιασμούς της διοίκησης. Διότι ο μεγάλος ιστορικός θεσμός, ο θησαυρός της πόλης, είναι το Δημοτικό Θέατρο, όχι το προσωπικό γραφείο ενός δημοτικού συμβούλου, τον οποίο επέλεξε δυστυχώς ο δήμαρχος Πειραιά για να του αναθέσει την υπηρεσιακή διαχείριση.

Με τις ευχές μας για καλή επιτυχία στον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή.
Οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι «Πειραιάς για Όλους».

Το ρεπορτάζ και οι δηλώσεις του δημάρχου Μώραλη και του νέου διευθυντή  εδώ  

Βιογραφικά στοιχεία

 Ο Λευτέρης Γιοβανίδης ( Πειραιάς, 1974) είναι Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης και μεταφραστής. Από το 2018 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης .

Σπούδασε στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και σε ηλικία 23 χρονών εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ όπου σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου στα Michael Howard Studio και Herbert Bergohof Studio της Νέας Υόρκης. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στο Actor’s Studio NYC. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2000.

Έχει σκηνοθετήσει 33 έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει μεταφράσει 14 θεατρικά έργα και έχει πραγματοποιήσει την θεατρική διασκευή έξι βιβλίων. Επίσης έχει σκηνοθετήσει τις τελετές απονομής μεταλλίων για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ρυθμικής Γυμναστικής του 2007 στην Πάτρα.  Έχει διδάξει το μάθημα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού στη σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Επίσης έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Φεστιβάλ Αθηνών, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, τον Ελληνικό Κόσμο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Κρατικό Θέατρο Κροατίας (Kazaliste Marina Drzica) κλπ. Από το 2018 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Ήταν παντρεμένος με την δικηγόρο Χριστίνα Μανωλοπούλου και έχει έναν γιο.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 09:22

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση