Τρίτη, 21 Απριλίου 2020 09:20

Τι μας κρατάει μέχρι στιγμής πιο πολύ μέσα: Η ευθύνη ή ο φόβος; Από το JaJ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

athina7Φαίνεται ότι το τρίπτυχο "μένουμε μέσα - πλένουμε τα χέρια μας - κρατάμε τις αποστάσεις" αυτές τις εβδομάδες της καραντίνας δούλεψε καλά. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία κρουσμάτων και νεκρών και από την προσωπική αίσθηση που έχουμε του περίγυρου. Με λίγα λόγια και επί του παρόντος ως χώρα τα πάμε αρκετά καλά κι αυτό είναι μία χαρμόσυνη είδηση που συν τω χρόνω μπορεί να προκαλέσει θετικές αλλαγές στην συμπεριφορά - νοοτροπία μας αλλά και σε επίπεδο θεσμών. 

Τα κακά νέα που μαθαίναμε τον Φεβρουάριο από τα ΜΜΕ για την Ιταλία και μετά για την Ισπανία νομίζω ότι μας φόβισαν αρκετά ως προς το ότι μπορεί και να πούμε για πάντα αντίο πριν έρθει η ώρα μας. Μας φόβισαν τόσο ώστε να μας πείσουν αρκετά εύκολα οι προτάσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες σ'αυτό το θέμα χοντρικά συμφωνούσαν όλα τα κόμματα. Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή το πανάρχαιο ο φόβος φυλάει τα έρμα το μεταλλάξαμε σε μια σοφή στάση που είχε ως αποτέλεσμα την πειθαρχία στα κυβερνητικά μέτρα. Μια στάση που σιγά σιγά άρχισε να συνυπολογίζει και τις ζωές των άλλων, γνωστών και αγνώστων. Επιγραμματικά αυτή είναι η γνώμη μου.

Μια προσπάθεια για να φωτιστεί καλύτερα το τι ακριβώς ως κοινωνία πράξαμε αυτούς τους δυο μήνες επιχείρησε το μπλογκ JaJ (Journalists about Journalism). Το ερώτημα που έθεσε ο Αντώνης Παγκράτης σε έξι ανθρώπους – εργάτες του πνεύματος, υπό τη στενή έννοια, είναι το εξής: Ικανός αριθμός δημοσιευμάτων του ξένου τύπου για την αντίδραση της Ελλάδας στην απειλή της πανδημίας του κορονοϊού, μας επιτρέπει να ισχυριστούμε ότι οι απόψεις τους συγκλίνουν σε δύο βασικά συμπεράσματα: Εκθειάζουν την άμεση και αποφασιστική δράση της ελληνικής κυβερνήσεως και την απρόσμενη πειθαρχία με την οποία δέχτηκε τα μέτρα προστασίας η ελληνική κοινωνία. Ποιά είναι η γνώμη σας ή και η ερμηνεία σας για τα παραπάνω συμπεράσματα.  

 Οι έξι που επέλεξε το μπλογκ να τους ζητήσει μία απάντηση μέσα σε 200 λέξεις, είναι οι εξής: Τάσος Αναστασιάδης, καθηγητής  στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά - Νῖκος Καλαποθᾶκος, συγγραφέας πέντε βιβλίων - Βασίλειος Ν. Μακρίδης, καθηγητής Θρησκειολογίας στη Φιλοσοφική Σχολήτου Πανεπιστημίου Έρφουρτ στη Γερμανία - Χρήστος Μαρσέλλος, συγγραφέας-μεταφραστής - Νικήτας Σινιόσογλου, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Cambridge και συγγραφέας - και Θεοφάνης Τάσης, λέκτωρ Σύγχρονης Πρακτικής Φιλοσοφίας στο Alpen-Adria Universität. 

Πατώντας  jaj.gr  θα σας εμφανιστεί το καλό κατά την γνώμη μας αυτό άρθρο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 11:23
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση