Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 16:22

Επειδή τίποτα δεν είναι δεδομένο..., της Πέλας Σουλτάτου, από το fb

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
coronavirus9Η 7η Απριλίου 1948 είναι η ημερομηνία ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ενός εξειδικευμένου για θέματα υγείας οργάνου του Ο.Η.Ε.
Η φετινή "παγκόσμια ημέρα υγείας" μας βρήκε έγκλειστους λόγω πανδημίας. Και γίνεται από μια τυπική κι άγνωστη στους πολλούς ημέρα, ορόσημο αναστοχασμού και διεκδίκησης.
Να σκεφτούμε το πολύτιμο αγαθό που λέγεται υγεία που συνήθως το θεωρούμε κεκτημένο και το εκτιμούμε μόλις το χάσουμε. Και να το προστατεύσουμε.
 Να σκεφτούμε τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κοροναϊού όχι ευκαιριακά αλλά το έργο τους πριν έρθουν στο προσκήνιο, τον αγώνα τους μετά, όταν κοπάσει ο θόρυβος. Και να μην τους ξεχάσουμε.
Να σκεφτούμε τα κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας σε σχέση με την περίθαλψη: οι οικονομικοί πόροι (διαθέτουμε από τις χαμηλότερες δαπάνες υγείας στην Ευρώπη), το ανθρώπινο δυναμικό, ο εξοπλισμός, φάρμακα. Και να προσφέρουμε την κοινωνική υποστήριξη των πάγιων αιτημάτων.
Να σκεφτούμε τη σοφή αριστοτελική ρήση “κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν” και τις ελλείψεις στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Και να απαιτήσουμε την εμπέδωση μίας κουλτούρας πρόληψης όχι ατομοκεντρική, αλλά σε συλλογικό επίπεδο.
Να σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό που ακούμε στα πολυδάπανα διαφημιστικά σποτάκια “μιλήστε με τον γιατρό μας”, δεδομένου ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού δεν έχει αυτό το προνόμιο πρόσβασης σε ιδώτη γιατρό. Και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης σε “οικογενειακό γιατρό”.
Να σκεφτούμε τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες κλονίζονται ακόμα περισσότερο μέσα σε συνθήκες εγκλεισμού, περιστολή υπηρεσιών υγείας, πανικού και φτωχοποίησης. Και να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθησή μας.
Να σκεφτούμε ότι οι πολιτικές υγείας δεν διαμορφώνονται στο κενό, επηρεάζονται σαφέστατα από συγκεκριμένες ιδεολογίες και ιδεοληψίες. Η ιδεοληψία υπέρ του ιδιωτικού τομέα δέχτηκε ανηλεές πλήγμα μέσα στις συνθήκες:
Ο Στέφανος Μάνος και ο Αλέξης Παπαχελάς, γνωστοί υπερασπιστές του οικονομικού φιλελευθερισμού και συνακόλουθα της ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας, απέδωσαν μετανοημένοι τα εύσημα στο ΕΣΥ για τις άοκνες και υπεράνθρωπες προσπάθειές του.
Και να απαιτήσουμε δυναμικά και αταλάντευτα το δικαίωμα στην υγεία, δηλαδή το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια.
Επειδή τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Υ.Γ Και φυσικά σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε ότι η βιοϊατρική έρευνα θα πρέπει να ανατίθεται σε δημόσιους φορείς, δλδ ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, που παράγουν καινοτομία όχι με βασικό γνώμονα το κέρδος αλλά το κοινό καλό.
Σ.Δ: Ρεπορτάζ: Συμβολικές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν σήμερα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία της χώρας. Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Διαμαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών - Ένταση στον Ευαγγελισμό
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 16:46

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση