Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 08:12

Οι γνωστές πρακτικές οδηγίες για το πως προστατευόμαστε από τον κορωνοϊό και ποια είναι η εξήγηση

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
coronavirus1Το πανεπιστήμιο Johns Hopkins δίδει τις ακόλουθες οδηγίες για την αποφυγή μεταδόσεως τού ιού:
- Ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός, αλλά ΜΟΡΙΟ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ που καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα λιπιδίου (λίπος), το οποίο όταν απορροφάται από τα κύτταρα τού οφθαλμικού, ρινικού ή στοματικού βλεννογόνου, αλλάζει τον γενετικό τους κώδικα (μετάλλαξη) μετατρέποντάς τα σε επιθετικά, πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα.
- Δεδομένου ότι ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός αλλά πρωτεϊνικό μόριο, δεν θανατώνεται, αλλά αποσυντίθεται μόνος του. Ο χρόνος αποσυνθέσεως εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον τύπο τού υλικού όπου βρίσκεται.
 
- Ο ιός είναι πολύ ευαίσθητος. Το μόνο που τον προστατεύει είναι ένα λεπτό εξωτερικό στρώμα λίπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το απλό σαπούνι ή το απορρυπαντικό είναι το καλύτερο φάρμακο, επειδή ο αφρός ΚΟΒΕΙ το ΛΙΠΟΣ (γι 'αυτό και πρέπει να τρίβουμε τα χέρια μας τόσο πολύ: για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, για να φτιάχνουμε πολύ αφρό). Με τη διάλυση τής στιβάδας λίπους, το μόριο πρωτεΐνης διασκορπίζεται και διασπάται από μόνο του.
- Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ λιώνει το λίπος. Γι 'αυτό είναι καλό να χρησιμοποιείτε νερό πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου για πλύσιμο χεριών, ρούχων και οτιδήποτε άλλο. Επιπλέον, το ζεστό νερό παράγει περισσότερο αφρό και αυτό το κάνει ακόμα πιο χρήσιμο.
- Το αλκοόλ ή οποιοδήποτε αλκοολούχο μείγμα πάνω από 65% ΔΙΑΛΥΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ λίπος, ειδικά το εξωτερικό λιπιδικό στρώμα τού ιού.
- Οποιοδήποτε μείγμα 1 προς 5 χλωρίνης-νερού διαλύει άμεσα την πρωτεΐνη, και διασπά τον ιό από μέσα προς τα έξω.
- ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΤΟΝΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΝΕ. Ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός όπως τα βακτήρια. Δεν μπορούν να τον σκοτώσουν.
- Μην τινάζετε ΠΟΤΕ χρησιμοποιημένα ή αχρησιμοποίητα ρούχα, σεντόνια ή πανιά. Όσο ο ιός είναι κολλημένος σε μια πορώδη επιφάνεια, είναι πολύ αδρανής και αποσυντίθεται σε περίπου 3 ώρες (σε ύφασμα και πορώδη υλικά), 4 ώρες (σε χαλκό, γιατί είναι φυσικά αντισηπτικός ― και σε ξύλο, γιατί το ξύλο απομακρύνει την υγρασία και δεν αφήνει να αποκολληθεί και να αποσυντεθεί), 24 ώρες (σε χαρτόνι), 42 ώρες (σε μέταλλο) ή 72 ώρες (σε πλαστικό). Αλλά αν τα τινάξετε ή χρησιμοποιήσετε φτερό για να καθαρίσετε, τα μόρια τού ιού παραμένουν στον αέρα έως και για 3 ώρες και μπορούν να κατακαθίσουν στη μύτη σας.
- Τα μόρια τού ιού παραμένουν πολύ σταθερά στο εξωτερικό κρύο, ή σε τεχνητό κρύο (κλιματιστικά σε σπίτια και αυτοκίνητα). Χρειάζονται επίσης υγρασία για να παραμείνουν σταθερά, ιδιαιτέρως δε το σκοτάδι. Επομένως, τα αφυδατωμένα, ξηρά, ζεστά και φωτεινά περιβάλλοντα θα υποβαθμίσουν τον ιο ταχύτερα.
- ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ (UV LIGHT) που πέφτει πάνω σε οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να περιέχει τον ιό, διασπά τη πρωτεΐνη τού ιού. Επί παραδείγματι, η απολύμανση και η επαναχρησιμοποίηση μάσκας γίνεται με υπεριώδη ακτινοβολία. Προσέξτε, όμως, γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά και το κολλαγόνο (που είναι πρωτεΐνη) στο δέρμα, προκαλώντας τελικά ρυτίδες και καρκίνο τού δέρματος.
- Ο ιός ΔΕΝ μπορεί να περάσει από υγιές δέρμα.
- Το ξύδι ΔΕΝ είναι χρήσιμο γιατί δεν διασπά το προστατευτικό στρώμα τού λίπους του.
- Κανένα αλκοολούχο ποτό δεν βοηθά. Η ισχυρότερη βότκα περιέχει 40% αλκοόλ, και το λίπος για να σπάσει χρειάζεται τουλάχιστον 65%.
- Το LISTERINE βοηθά! Φτάνει να είναι αυτό που εμπεριέχει τουλάχιστον 65% αλκοόλ και όχι αυτό χωρίς.
- Όσο πιο περιορισμένος είναι ένας χώρος, τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση τού ιού που μπορεί να υπάρξει εντός του. Όσο πιο ανοιχτός ή φυσικά αεριζόμενος, τόσο λιγότερη.
- Το λέμε και το ξαναλέμε, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε αλλά και αφού έχετε αγγίξει οποιοδήποτε βλεννογόνο, φαγητό, κλειδαριές, διακόπτες, τηλεχειριστήριο, κινητό τηλέφωνο, ρολόγια, υπολογιστές, τραπέζια, τηλεόραση, κλπ. Και φυσικά, όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο.
- Κρατήστε να νύχια σας κοντά, έτσι ώστε ο ιός να μην κρύβεται εκεί. Καθαρίζετέ τα δε όσο συχνότερα μπορείτε.
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 10:51

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση