Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 09:03

Το 1ο "Δια περιφοράς" Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου Δραπετσώνας και διάφορα παράπλευρα στοιχεία

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

dimker73Καραντίνα ξεκαραντίνα, και στο βάθος ούστ απ'εδώ μια πείνα, πράμα όμως που ευτυχώς δεν σημαίνει ακόμη ότι η ιδιωτική και η δημόσια ζωή τα έχουν φτύσει. Επί του παρόντος και μέσα από παράδρομους η ζωή συνεχίζεται, έστω κι αν γίνεται όλο και πιο δύσκολη, φοβική και μοναχική, ιδιαίτερα γι'αυτούς που μετά βίας τα έφερναν βόλτα πριν μας βρει το κακό. Το δυσάρεστο είναι πως η προσωπική ζωή πολλών συνανθρώπων μας σε όλον το κόσμο δέχεται, πέρα από την απειλή του αόρατου εχθρού, ένα επιπλέον πλήγμα, εξ αιτίας της αναγκαστικής ανεργίας που βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη. Δύσκολο, αλλά άλλη τονωτική επιλογή δεν υπάρχει από το να ελπίσουμε ότι όταν τελειώσει αυτή η εκδίκηση της φύσης οι κυβερνήσεις, που σχεδόν στο σύνολό τους τις βρήκε απροετοίμαστες, θα πάρουν όσο γίνεται πιο πολλά και ουσιαστικά μέτρα ώστε η οικονομική ζωή να καταφέρει να ορθοποδήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα και η ζωή να γίνει προσπελάσιμη για όλον τον κόσμο. 

Τώρα, λόγω κορωνοϊού το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας δεν διεξήχθη όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γι'αυτό σκεφτήκαμε να κάνουμε μία αναφορά σ'αυτό το συμβούλιο που έγινε την Παρασκευή 20.3 "Δια Περιφοράς", ένας τρόπος που προβλέπεται από τον νόμο ( ΦΕΚ 55/11.3.2010). Τι σημαίνει "δια περιφοράς"; Έστειλε η δημ.αρχή στους συμβούλους τα θέματα της 5ης τακτικής συνεδρίασης και αυτοί απάντησαν με ημέιλ καταγράφοντας τις απόψεις τους και την ψήφο τους σε κάποιο συνημμένο έντυπο.  

Μία βδομάδα μετά την "συνεδρίαση" εμείς δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε εύκολα τα αποτελέσματα αυτής της διαδικτυακής ψηφοφορίας, κάτι που την ευθύνη της δημοσιοποίησής της την έχει εξ ολοκλήρου η δημοτική αρχή και ο πρόεδρος του δημ.συμβουλίου. Ίσως τέτοιες επιλογές να αποτελούν ψιλά γράμματα για την δημοτική μας αρχή ή πάλι, τώρα με τον χαμό του κολωνοϊού, τέτοια θέματα να τα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. 

Κι όμως, δύο παρατάξεις μας έστειλαν τι ψήφισαν. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" ( εδώ ) και η Δημοτική Κίνηση "Αλλάζουμε" με επικεφαλής τον κ.Καμά ( εδώ ).

Από τις ανακοινώσεις αυτών των δύο παρατάξεων συμπεράναμε πως οι αποφάσεις για τα θέματα που μπήκαν σε ψηφοφορία δεν ήταν όλες ομόφωνες. Μάθαμε επίσης πως τρία θέματα αποσύρθηκαν από την διοίκηση, όπου το ένα αφορούσε την ανταποδοτική ανακύκλωση. Πάντως αυτός ο τρόπος της "δια περιφοράς" που αποκλείει τις όποιες προσωπικές αλληλοεπιδράσεις μέσω της συζήτησης και τη δυνατότητα συνθέσεων, έχει πολλές πιθανότητες να εξελιχθεί σε κορωνοϊό της έτσι κι αλλιώς αδύναμης δημοτικής και εθνικής δημοκρατία μας. 

Για το 1ο θέμα,  που είχε να κάνει με την δημοσιονομική πολιτική για τα χρόνια 2021-24, το οποίο στην ουσία καθορίζει και την οικονομική πολιτική του δήμου για θέματα όπως αυτό των ανταποδοτικών τελών, ψήφισαν υπέρ 25 δημοτικοί σύμβουλοι, το καταψήφισαν 11 δημοτικοί σύμβουλοι (Αγγελόπουλος, Αλεξάνδράκη, Αρφαράς, Δαβγιώτη, Δατσέρη, Καλαμαράς, Καμάς, Καραγιαννίδης, Λάλος, Σταυριανάκος, Τσιρίδης) και οι 4 δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Καμπούρη δήλωσαν παρών. Η απόφαση ( εδώ ) .

Το θέμα που προκύπτει από μόνο του είναι η στάση που τήρησε σ'αυτήν την κρίσιμη ψηφοφορία η παράταξη του κ. Διαλινάκη, αλλά και αυτή του κ. Καμπούρη. Κι είναι θέμα που αξίζει να το σκεφτούμε λίγο, έστω κι αυθαίρετα, μιας και δεν υπάρχουν επιχειρήματα για να τα κρίνουμε. Τι βγάζει μάτι; Ότι πριν μερικούς μήνες αυτές οι δύο παρατάξεις είχαν καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2020 κι ένα από τα επιχειρήματά τους ήταν πως δεν προέβλεπε ο τρέχων προϋπολογισμός μείωση των δημοτικών τελών. Τώρα φαίνεται πως για κάποιους λόγους άλλαξαν γνώμη και υπερψήφισαν τους προϋπολογισμούς της δημ.αρχής για τα έτη 2021-24, παρόλο που απ'ότι προκύπτει η τάση που διαφαίνεται εξακολουθεί να είναι η μη μείωση των δημοτικών τελών. Όταν τώρα, πριν  λίγους μήνες έχεις κάνει σημαία σου στην κόντρα με τη δημοτική αρχή την μείωση των ανταποδοτικών τελών, όπως και να το κάνουμε είναι άξιον απορίας η αλλαγή γραμμής. 

Πάντως, επειδή θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν αυτοί, οι έστω τυπικοί προϋπολογισμοί, λόγω της οικονομικής κρίσης εξ αιτίας των μέτρων που πάρθηκαν σε όλον τον κόσμο και που έρχεται η κακιά με μεγάλη ταχύτητα κατά πάνω μας, θα υπάρξει χρόνος για να ξαναδούν το θέμα των προϋπολογισμών καλύτερα και εις βάθος όλες οι παρατάξεις.

Να πούμε επίσης πως σ'αυτή τη φάση αναρωτιόμαστε αν οι εμπλεκόμενοι στο δημοτικό συμβούλιο αναζητούν λίγο καλύτερους τρόπους διεξαγωγής των  συνεδριάσεων απ'αυτή της "δια περιφοράς", όπως ας πούμε η τηλεδιάσκεψη, όπου η ΚΕΔΕ προσφέρει δωρεάν τη δυνατότητα αυτή. Και δεν αξίζει άραγε να διερευνηθεί για αργότερα, αν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αναβαθμιστούν τα δημ.συμβούλια όταν συνοδεύονται με live streaming, με δημόσια δηλαδή προβολή των ζωντανών συνεδριάσεων; Το μπαλάκι είναι ευνόητο ότι εκ των πραγμάτων πέφτει στη δημοτική αρχή που στις αρχές του 21ου θα αποφασίσει αν θα συντονιστεί με τον αιώνα αυτόν ή όχι. 

Θεωρώ ότι είναι καλό να συνυπολογίσουν αυτοί που θα πάρουν αποφάσεις στο θέμα αυτό, πως θα υπάρξουν συνδημότες μας που θα προτιμήσουν έστω και σε πρώτη φάση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δ.Σ από την ασφάλεια του σπιτιού τους από το να συνωστίζονται στην αίθουσα των συνεδριάσων. Κι όταν το "έργο" είναι καλό και ουσιαστικό, δίχως μεγαλοστομίες, κορώνες, στομφώδεις φλυαρίες και ανόητες αντιπαραθέσεις, με δυνατά επιχειρήματα, με λόγο καθαρό και διάλογο υψηλού επιπέδου, τότε δε θα είναι αναμενόμενο να αυξηθούν, έστω και ελάχιστα, οι δημότες που θα παρακολουθούν on line αυτές τις συνεδριάσεις των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους; Αν αυτό συμβεί τότε δύσκολα κάποιος θα μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτό θα είναι ένα κέρδος για την τοπική πολιτική σκηνή του δήμου μας. Κι αυτό νομίζω ότι είναι κάτι που δεν μπορούμε εύκολα να το παραβλέψουμε. 

Για το θέμα αυτό  εδώ  το άρθρο του Παντελή Καμά που αναρτήθηκε στο μπλογκ στις 27.3 με τίτλο " Ανοιχτός δήμος ενάντια στη σοβιετική αντίληψη των πραγμάτων".  

Ακολουθεί ένα δελτίο τύπου των Δημοτικών Παρατάξεων "Αλλάζουμε", και "Άλλη Πρόταση" με θέμα το πάγωμα των δημοτικών τελών. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινή παρέμβαση των Δημοτικών Συμβούλων Ελένης Δαβγιώτη επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ» και Παντελή Καμά , επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης  « ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ#ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ»

Σήμερα 27/03/2020, η κυρία Ελένη Δαβγιώτη, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «  ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ», μετέφερε στο Δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας,  κύριο Χρήστο Βρεττάκο, την κοινή  πρόταση των Παρατάξεων  « Κερατσίνι- Δραπετσώνα #ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ» με επικεφαλής τον ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΜΑ και  «  ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ», για πάγωμα των Δημοτικών Τελών των Επιχειρήσεων και των Επαγγελματιών της πόλης μας. Οι μεσαίες επιχειρήσεις της πόλης μας, ιδίως αυτές που μετά από κυβερνητική απόφαση ανέστειλαν τη λειτουργία τους και οι Επαγγελματίες της πόλης μας, έχουν δεχτεί καίριο πλήγμα στην οικονομική τους δραστηριότητα. Μία ελάχιστη συνεισφορά του Δήμου μας,  στη στήριξή τους, και σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες ώρες,  θα ήταν το « πάγωμα», των Δημοτικών Τελών, όσο οι Επιχειρήσεις αυτές είτε δε λειτουργούν είτε υπολειτουργούν, είτε υφίστανται σε μεγάλη ένταση, της συνέπειες της πανδημίας που πλήττει της χώρα μας και τον κόσμο. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 19:23
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 31-03-2020 08:45
Στο μπολογκ μου στη διεύθυνση
https://mail.google.com/mail/u/1/#inbox/KtbxLxGrXghWdcSWSRKqZMFDCnWcZVzWbV
με τίτλο "Φωνάξτε έναν πιτσιρικά να σας δείξει" αναφέρομαι στο θέμα αναλυτικά.
Σας το έστειλα και με ημέιλ.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση