Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 08:47

Κορωνοϊός και ανεργία

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

anergia3Ως και 25 εκατ. θέσεις εργασίας μπορούν να χαθούν ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πιο εφιαλτικό σενάριο, η πανδημία του κορωνοϊού, από την οποία βλέπουμε να χάνονται καθημερινά δισεκατομμύρια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεργία υψηλότερη και από εκείνην που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 -09 όπου τότε εχάθηκαν 24 εκατομμύρια θέσεις και οι άνεργοι στα τέλη του 2009 έφτασαν τα 210 εκ. που αντιστοιχεί στο 6% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι πριν από την πανδημία, το 61% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού είχε ανεπίσημη απασχόληση, που είναι κατά κανόνα επισφαλείς θέσεις εργασίας με χαμηλό μισθό και χωρίς κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του '19 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Ο Οργανισμός υπολογίζει στο ευτυχέστερο σενάριο να χαθούν περίπου 5,3 εκατ θέσεις εργασίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη αυξάνει τον αριθμό αυτό σε 24,7 εκατ.

Ο κορωνοϊός σπρώχνει εκατομμύρια εργαζόμενους στη φτώχεια

Επιπλέον, η κρίση από τον κορωνοϊό θα αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε αριθμούς μεταξύ 8,8 και 35 εκατ., σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο και το πιο μελανό σενάριο αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου ο Διεθνής Οργανισμός καλεί σε μέτρα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο ώστε να περιοριστεί η ανεργία που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός. Συγκεκριμένα, καλεί στον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την προστασία τους στους χώρους εργασίας, την ενίσχυση της οικονομίας και την υποστήριξη εισοδημάτων και θέσεων εργασίας. 

Τέλος οι οικονομολόγοι των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να χάσουν συνολικά τουλάχιστον 3,4 τρις δολάρια σε εισοδήματα λόγω της πανδημίας. 

 Σ.Δ:Τα στοιχεία που προέκυψαν από μία έρευνα στην Ελλάδα για την περίοδο 2008-16 δείχνουν πως τότε χάθηκαν 854.106 θέσεις εργασίας (-23%) με τη μέση αμοιβή να μειώνεται κατά 21,8%. Την ίδια περίοδο 450χιλ. Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία. Αυτοί ήταν κυρίως νέοι, άγαμοι, κάτοικοι αστικών κέντρων και υψηλής μόρφωσης. Το 80% απ'αυτούς μετακινήθηκαν σε χώρα της ΕΕ με τη Γερμανία και τη Βρετανία να δέχεται από το 25% του συνόλου η κάθε μία.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 09:44

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση