Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 17:02

Μείωση αρμοδιοτήτων Δημοτικών Συμβουλίων: Τι ψήφισαν τα κόμματα

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

airetos1Για όσους ενδιαφέρονται για το νομοθετικό καθεστώς της λειτουργίας των δήμων έχει μια σημασία η τελευταία τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή μετά από πρόταση της κυβέρνησης. Αυτό που ο καθένας μπορεί να καταλάβει εύκολα είναι η προτίμηση της Ν.Δ στην κυβερνησιμότητα έναντι τoυ πνεύματος της απλής αναλογικής. Πρακτικά αυτό σημαίνει στο να αποφασίζουν όσο γίνεται πιο λίγοι εκλεγμένοι για όλα πιο πολλά από τα σημαντικά θέματα που είχε στην αρμοδιότητά του το Δ.Σ.  Οι τροπολογίες περιορισμού αρμοδιοτήτων ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του '19 και συνεχίστηκαν τώρα. Όλες αυτές οι τροπολογίες της κυβέρνησης έφτιαξαν ένα Δημοτικό Συμβούλιο που στην ουσία δεν θα αποφασίζει για κανένα σοβαρό θέμα απ'αυτά που αφορούν τη λειτουργία του δήμου και την επίδραση που μπορεί να έχει αυτό, εκφράζοντας μέσα απο συνθέσεις και συναινέσεις ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων, στην επίλυση των προβλημάτων της κάθε πόλης και στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της.

Πατώντας  airetos.gr  θα σας εμφανιστεί το άρθρο που αναρτήθηκε στις 9.3 στον airetos με τίτλο "Μείωση αρμοδιοτήτων Δημοτικών Συμβουλίων: Τι ψήφισαν τα κόμματα". 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 16:47

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 10-03-2020 16:02
Τα δημοτικά συμβούλια είναι ένα κακέκτυπο της κακής λειτουργίας της Βουλής (-https://www.dianeosis.org/pr oduct/polynomia_kai_kakonomia_ stin_ellada/-) Καθώς είναι «κοντά στο λαό» όμως καταφέρνουν να εκθέτουν μονίμως τους «δημοκρατικούς θεσμούς» κι αυτό στενοχωρεί την εκτελεστική εξουσία. Η οποία από την μια θέλει να βάλλει φρένο σ αυτή την έκθεση, από την άλλη έχει κι αυτή το ίδιο χάλι -που είναι καλυμμένο στην απόσταση που υπάρχει μεταξύ πολιτών και εξουσίας. Τι να κάνει;
Αφαιρεί αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια με την ελπίδα να αποκαλύπτονται όσο γίνεται λιγότερα.
Βλέπουμε να νομοθετείται το αναμενόμενο και όχι το λογικό. Η μείωση δηλαδή των αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων δεν αφορά σε σαχλαμάρες θέματα που σωρηδόν απασχολούν τα συμβούλια ενώ θα έπρεπε να τελειώνουν με αποφάσεις του δημάρχου (πχ άδεια τραπεζοκαθισμάτων) ώστε να διευρυνθούν και να αποκτήσουν καθοριστικό περιεχόμενο οι συζητήσεις που αφορούν στην φυσιογνωμία της κάθε πόλης (πχ δανεισμός ή συνέπειες από το εργοστάσιο απορριμμάτων ή την επέκταση της COSCO)
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση