Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 16:36

Στην έρημη πολιτεία των «Λιπασμάτων» και στο «Γυαλάδικο»

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
lipasmata1Το όνομα του Νικόλαου Κανελλόπουλου είναι εκείνο που συνδέθηκε άρρηκτα με τα γνωστά «Λιπάσματα» της Δραπετσώνας όπως για συντομία ο κόσμος αποκαλούσε, την Ελληνική Εταιρεία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων, που ήταν δικό του δημιούργημα.
 
 Αντικρίζοντας σήμερα το απόλυτο κενό της περιοχής που καλείται «Λιπάσματα» είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό το μέγεθος της πολιτείας που μόλις λίγα χρόνια πριν δέσποζε στο σημείο αλλά και τον σκληρό εργασιακό βίο, τις δύσκολες συνθήκες που κυριαρχούσαν για πολλά χρόνια στην αχανή αυτή πλέον έκταση, που απλωνόταν ανάμεσα στον όρμο Φωρών και την προβλήτα του Βασιλέως Γεωργίου (Κράκαρη).
Τα «Λιπάσματα» ήταν κάτι περισσότερο από ένα εργοστάσιο χημικών. Ήταν πολιτεία ολάκερη με τους δικούς της νόμους, τους δρόμους, τα σπίτια και τους ανθρώπους της. Αποτελούσε ένα όραμα του ιδρυτή της του Νικόλαου Κανελλόπουλου που το είχε συλλάβει για πρώτη φορά στη Ζυρίχη της Ελβετίας όταν φοιτούσε στο εκεί πολυτεχνείο για να γίνει χημικός. 
Πατώντας  pireorama.blogspot.com  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Στέφανου Μίλεση που αναρτήθηκε το 2017 κι αφηγείται ένα μέρος από την ιστορία των Λιπασμάτων με πολλές φωτογραφίες. Όπως κάθε εξιστόρηση έτσι κι αυτή διαμορφώνει την προσέγγισή της βάσει της οπτικής του αρθρογράφου.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 11:01
Οδυσσέας

Οδυσσέας

Σχόλια   

0 # Οδυσσέας Κουντουπίδης. 09-03-2020 18:41
Το άρθρο το πρωτοσυνάντησα στον τοίχο της Αντωνίας μας στο fb. Άρα γι' αυτήν την ανάρτηση τον πρώτο λόγο έχει η Αντωνία Βαρθαλίτου, που μας το κοινοποίησε. Φυσικά κι αυτή με την σειρά της, μετά από τον συντάκτη του άρθρου Στέφανου Μίλεση από το pireorama. Άρα εγώ είμαι τρίτος και καταϊδρωμένος
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση