Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 11:51

Λέμε ΌΧΙ στις ματωμένες φράουλες;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχει έστω κι ένας σ'αυτόν τον τόπο που θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση των μεταναστών, που διεκδικώντας τους μισθούς έξι μηνών, εισέπραξαν σφαίρες. Θύτης ένας επιστάτης του εργοδότη τους, που τους πυροβόλησε με την καραμπίνα του. Εκεί κάτω στο Φάρ Ουέστ της Μανωλάδας.

Όμως ποιος αμφιβάλλει πως στη θέση του κακοπληρωτή εργοδότη ή των επιστατών με τα κουμπούρια άνετα θα μπορούσαν να βρίσκονται πάνω κάτω οι μισοί συμπατριώτες μας; Εμείς όχι. Έτσι νομίζουμε πως έχουν τα πράγματα, αλλά πάντα μπορεί και ν'αλλάζουν. Εξαρτάται από μας αν η αλλαγή θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Εν πάση περιπτώσει το θέμα τώρα είναι γιατί δεν έπρατταν τα δέοντα οι αρμόδιες υπηρεσίες/επιθεωρήσεις που έχουν ως αντικείμενο τους να τηρούνται οι νόμοι στα εργασιακά ζητήματα. Ιδιαίτερα στην Ηλεία, όπου συνεχώς ακούγονται ότι γίνονται χρόνια τώρα πολλές αθλιότητες και βαναυσότητες, δεν θα έπρεπε να διενεργούν ακατάπαυστα ελέγχους; Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι οι δράστες θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Και ότι επιτέλους το κράτος και οι πολίτες δεν θα επιτρέπουν σε όλη την Ελλάδα να χρησιμοποιούνται οι μετανάστες σαν σκλάβοι. 

Όσο για μας, μια σκέψη είναι να μην κάνουμε διακοπές στην Ηλεία, να μην ψωνίζουμε τα προϊόντα τους, να διαδίδουμε τα αίσχη τους. Κάτι θα σηματοδοτεί αυτή η στάση μας κι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Ίσως κάτω από αυτήν την μικρή πίεσή μας αρχίσουν οι παρανομούντες εργοδότες απανταχού της Ηλείας να ξεκινήσουν να τηρούν τους νόμους και ν'αρχίσουν να ψάχνουν για να βρουν μέσα τους κάτι από τα στοιχεία εκείνα που ξεχωρίζουν τον άνθρωπο από το ζώο. Ίσως αν αλλάξουν έτσι, καταφέρουν να μας κάνουν να μην ντρεπόμαστε τόσο συχνά που είμαστε άνθρωποι. Ακολουθεί το ρεπορτάζ. 

 Τους 28 φθάνουν οι τραυματίες αλλοδαποί εργάτες από το Μπαγκλαντές, που τραυματίστηκαν το απόγευμα από πυροβολισμούς που δέχθηκαν στην Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα από τους αλλοδαπούς διακομίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και άλλοι 19 στο νοσοκομείο του Πύργου. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οκτώ από τους τραυματίες φέρουν σοβαρότερα τραύματα. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των Ελλήνων που εμπλέκονται στο αιματηρό επεισόδιο. Σύμφωνα με την Αστυνομία ένας εκ των τριών ελλήνων, που είναι εκπρόσωποι του εργοδότη, πυροβόλησε εναντίον των αλλοδαπών, όταν οι τελευταίοι ζητούσαν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Από την πλευρά της η Αστυνομία έχει πάρει αυξημένα μέτρα στην περιοχή, ώστε να αποφευχθεί τυχόν νέα επεισόδια. Το απίστευτο περιστατικό ξεκίνησε όταν οι εκατοντάδες αλλοδαποί καλλιεργητές πήγαν το απόγευμα της Τετάρτης στο 41ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πύργου-Πατρών για να συναντήσουν τους τρεις Έλληνες επιστάτες (21, 27 και 39 ετών) και να ζητήσουν τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Ακολούθησε λογομαχία μεταξύ των και αμέσως μετά «βγήκαν τα όπλα». Οι εργάτες έτρεχαν πανικόβλητοι και δέχονταν τα σκάγια στις πλάτες τους και στο σώμα. Είκοσι εξ αυτών νοσηλεύονται σε περιφερειακά νοσοκομεία. Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση. Συνελήφθη ο 57χρονος εργοδότης των τριών επιστατών.

Για το ερωτηματικό στον τίτλο: Ο πρώτος λόγος είναι η αμφιβολία αν τέτοιου είδους διαμαρτυρίες μπορεί να είναι αποτελεσματικές. Από όσα έχουμε υπόψη μας η πίεση αυτή δεν προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις. Ίσως ένας βασικός λόγος να είναι η μικρή συμμετοχή του κοινού σε τέτοιες εξατομικευμένες πρωτοβουλίες. Ο δεύτερος λόγος είναι, αν μποϋκοτάρουμε τα προϊόντα του συγκεκριμένου παραγωγού, ονόματι Βαγγελάτου όπως λένε οι πρώτες μας πληροφορίες,  και όχι όλων που αυτό είναι λάθος, τότε δεν είναι σα να μηδενίζουμε την πιθανότητα να πληρώσει ο υπεύθυνος κάποια στιγμή τα δεδουλευμένα που χρωστάει στους εργάτες του; Γιατί, με τι λεφτά θα τους πληρώσει, αν οι πωλήσεις του πέσουν κατακόρυφα; 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Μαΐου 2013 10:52
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση