Με το υπηρετικό του προσωπικό.
Και μιλάμε για πλήθος κόσμου: Σεφ, μάγειροι, σερβιτόροι, καμαριέρες, καθαρίστριες, , οδηγοί, κηπουροί, παραδουλεύτρες και ότι άλλο χρειάζεται για να περνάει κάποιος μπέικα. Το ότι δεν τους ξέρουμε όλους αυτούς είναι γιατί δεν τους δείχνει η τηλεόραση. Όταν μπαίνει η τηλεόραση τους κρύβουν δεξιά, αριστερά σαν τα ποντίκια. Σιγά μη βγάλουμε στην επιφάνεια και τούς μεροκαματιάρηδες τώρα!
Α! Κι ένας τύπος ντυμένος με ενδυμασία, όπως το πρωτόκολλο επιτάσσει. Επί των τιμών μου φαίνεται τον λένε.
Αυτόν τον δείχνει η τηλεόραση! Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα που λέμε.
Και με δουλειά βαρβάτη.
Επιφορτισμένος να συνοδεύει τους καλεσμένους του μέγαρου, από την εξώπορτα μέχρι την αίθουσα συνάντησης. Μετά απ' αυτό το άχθος κλείνει τις πόρτες και οι εμπλεκόμενοι ξεμοναχιάζονται. Ώρα για ξεκούραση!
Τούτο δω, σε σύγκριση με τον υπάλληλο της Βουλής που ανανεώνει τα ποτήρια με νερό, όταν στο βήμα αλλάζουν οι ομιλητές, το λες και κάτεργο!
Ωραία λοιπόν, προτάθηκες, εκλέχθηκες και να 'σαι.
Δεν απορείς τι δουλειά θα κάνεις; Τι αρμοδιότητες θα έχεις; Αυτά μάλλον τα ξέρεις από την αρχή αλλά κάνεις το κορόιδο.
Τι θα κάνω ρε παιδιά; Ρωτάς τάχα με αφέλεια!
Έλα τώρα που δεν ξέρεις. Απολύτως τίποτα!
Καταστάσεις θα επηρεάζω; Μπα!
Αντιρρήσεις θα έχω; Δε νομίζω.
Τίποτε πρωτοβουλίες θα παίρνω; Κάτσε καλά. Εδώ είδαμε και πάθαμε να σε προτείνουμε και να σε εκλέξουμε. Τι ερωτήσεις είναι αυτές τώρα! Κάτσε στ' αυγά σου. Και να κάνεις ότι σου λέμε.
Όχι, πρέπει να ξέρω τι θα κάνω.
Άκου λοιπόν αφού επιμένεις. Μη σκιάζεσαι δεν είναι δα και τόσο δύσκολα τα πράγματα.
Θα τρως, από τα μαγειρευμένα, θα κοιμάσαι, στα στρωμένα, θα ξυπνάς, μες τα πούπουλα, θα βολτάρεις στο πιο όμορφο κήπο της χώρας. Ο πιο όμορφος αλλά μετά τον Βασιλικό κήπο έτσι!
Ε! μην τα θες κι όλα δικά σου! Δεν είσαι και Βασιλιάς! Ένας απλός πρόεδρος είσαι!
Έτσι χωρίς να κάνεις τίποτα θ' αρχίσεις να βαριέσαι.
Εδώ έχει προνοήσει ο κινητικός αυτοματισμός. Στη πρώτη βαρεμάρα, χωρίς καν να το καταλάβεις, θα αρχίσεις να τα ξύνεις.
Τώρα, ξύσε, ξύσε θα κινδυνέψεις να τα γδάρεις. Εδώ παρεμβαίνει η υπηρεσία η οποία καιροφυλαχτούσα έχει φροντίσει, μετά πλείστης προσοχής, για την αρτιμέλεια σου.
Σου έχει στο πρόγραμμα μια εκδρομούλα στα Καλάβρυτα για να εκφωνήσεις βαρυσήμαντο λόγο για την θηριωδία των Γερμανών στην περιοχή.
Τέτοιες αφορμές για εκδρομούλες και ταξιδάκια θα έχεις πάμπολλες.
Και άμα σου κάτσει να επανεκλεγείς, τότε μπορεί να γυρίσεις όλον το κόσμο. Με τα έξοδα δικαιολογημένα από την Προεδρία. Όλα πληρωμένα.
Υπάρχουν και δυσκολότερες δραστηριότητες. Στις γιορτές και στις σχόλες ας πούμε, επιλεγμένα άτομα ή συλλογικότητες, θα σου λένε τα κάλαντα ή θα σου φέρνουν ρεγάλο πασχαλινά τσουρέκια. Ευτυχώς αυτή η αγγαρεία δεν κρατάει πολλές μέρες. Τελειώνει πριν προλάβουν να σου τα κάνουν τσουρέκια. Η νιρβάνα που ακολουθεί σβήνει όλη αυτή την ταλαιπωρία μονομιάς.
Θα έχεις το πιο γαμηστερό, το πιο πλουσιοπάροχο μηνιάτικο του Δημοσίου στη χώρα. Κανένας δεν θα παίρνει περισσότερα από σένα. Θα το εισπράττεις ντάγκα -ντάγκα κάθε μήνα. Θα είναι πεντακάθαρο κι ατόφιο για να το αποταμιεύεις, κάνοντας ένα γερό μπαγιόκο για τα στερνά σου! Φως, νερό, τηλέφωνο, πετρέλαια, βενζίνες, φαγιά, ποτά, όλα πληρωμένα!
Χώρια που θα σε σέβονται όλοι. Όπου πηγαίνεις, όπου παρίστασαι, σούζα θα στέκονται. Θα είσαι ο πρώτος πολίτης της χώρας! Θα παιανίζουν οι μπάντες σε κάθε σου εμφάνιση!
Θα είσαι ΘΕΣΜΟΣ!
Θεσμός ο πρόεδρος των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. θεσμός ο Δήμαρχος της Στυλίδας, θεσμός ο πρόεδρος του συλλόγου των Παροναξιωτών, θεσμός ο πρόεδρος των συνταξιούχων, θεσμός ο Αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού, θεσμός κι εσύ.
Και να ξέρεις στην ποδιά σου θα σφάζονται παλικάρια.
Και μόνο υποψηφιότητα σου μπορεί να ανεβάσει και να κατεβάσει Κυβερνήσεις. Μέχρι να εκλεγείς για να μην κάνεις τίποτα, μπορεί να δρομολογηθούν τρομερές πολιτικές εξελίξεις!
Γιατί είσαι ο ΘΕΣΜΟΣ των θεσμών.
Μόνο που εσύ θα επιλεγείς από μιά συγκεκριμένη δεξαμενή προνομιούχων προσώπων γνωστών και μη εξαιρετέων.
Μιά δεξαμενή γεμάτη από μια κάστα ατόμων που είτε από τύχη, είτε από τετριμμένες ικανότητες, καταχωρήθηκαν στους προύχοντες της χώρας.
Βέβαια ίδια με τα δικά σου προσόντα και καλύτερα λέμε, έχουν χιλιάδες συμπολίτες μας. Μόνο που αυτοί ζουν ανάμεσα μας μακριά από οφίκια και διασυνδέσεις. Άρα ακατάλληλοι για οποιονδήποτε θώκο. Ποιός να κάτσει ν' ασχοληθεί με δαύτους.
Σιγά μην προταθεί για Πρόεδρος κανένας νομπελίστας. Κανένας διακεκριμένος επιστήμονας. Κανένας φτωχομπινές δασκαλάκος. Αν είναι δυνατόν να προτείνουμε τον γιατρουδάκο του ΕΟΠΠΥ.
Την Σουλτάνα την καθαρίστρια; Έλα Θεέ και Κύριε! Δεν κάνουμε καλύτερα κλήρωση!
Γιατί εσύ, όποιος και να 'σαι, μέχρι την στιγμή που θα σε διαλέξουν, πρέπει να έχεις κάνει ήδη την τύχη σου μέσα από άλλα "μετερίζια".
Εδώ έρχεσαι έτοιμος, τακτοποιημένος. Αν δεν έχεις αυτό το προσόν δεν κάνεις για πρόεδρος. Είσαι off!
Και μη πεις δεν με νοιάζει, δεν έχω ανάγκη.
Το Τζόκερ είπαμε!
Τι δεν είπαμε. Δεν είπαμε ότι για να μπεις σ' αυτό το παιχνίδι και να εκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας η προσωπικότητα σου πρέπει κάτι να σηματοδοτεί.
Αν έχουμε Δεξιά Κυβέρνηση διαλέγουμε Αριστερό, (Λέμε τώρα! ) υποψήφιο. Αν έχουμε Αριστερή Κυβέρνηση ( Καλά τώρα! ) διαλέγουμε Δεξιό υποψήφιο.
Στην δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι απείρως ευκολότερα. Η επιλογή θα γίνει από ένα μάτσο Δεξιούς υποψήφιους:
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, μουσικοί, καλλιτέχνες, λογοτέχνες, διανοούμενοι, αθλητές, στριμώχνονται να πάρουν θέση στην επετηρίδα ελπίζοντας. Ήδη μετράνε τα μόρια τους. Μην πάει ο νους σας στο πονηρό. Για τη σειρά προτεραιότητας μιλάμε. Ένας θα 'ναι όμως ο τυχερός.
Οι περισσότεροι απ' αυτούς μπορεί να είναι και πρώην Αριστεροί, που είδαν κι αποείδαν.
Μάτσο!
Είδατε τι εύκολα και τι άνετα τον βρήκε ο προηγούμενος! Τσακ μπαμ!
Και πρόσεξε, όλα για σένα γίνονται. Για να υπάρχει συναίνεση στην εκλογή σου.
Ακολουθώντας την πεπατημένη.
Ένας Αριστερός ( Άσε τώρα )που εξελέγη πρωθυπουργός δεν ξέφυγε από την πεπατημένη. Αν και γι' αυτό είχε εκλεγεί. Για να αγνοήσει την πεπατημένη και να κάνει άλλα πράγματα. Καινούργια! Νέα! Προοδευτικά! Αλλά δεν!
Και την "πεπάτησε"!
Και όχι μόνο στην επιλογή του Προέδρου αλλά και σε πολλά άλλα καίρια θέματα.
Τώρα επιμένει σ' αυτήν την λαθεμένη επιλογή Προέδρου κι ας είναι στην αντιπολίτευση.
Άβυσσος η ψυχή του Σοσιαλιστικού ανθρώπου.
Επιμένει παρόλο που τώρα άλλος αποφασίζει. Με πρόφαση τη συναίνεση!
Άλλος, που μέχρι τώρα τρώει από τα "έτοιμα" που του άφησε ο Αριστερός.
Η επιμονή να μαζέψει αυτά τα "έτοιμα" και να τα ονομάσει μαξιλαράκι, για το καλό της χώρας, ήτανε μια από τις αιτίες που του άρπαξε ο Δεξιός την εξουσία.
Μέχρι τότε όλες, μα όλες οι Κυβερνήσεις απ' την Μεταπολίτευση και μετά, κοίταζαν να βγάλουν άρον - άρον τη θητεία τους. Να φάνε ότι φάνε και να παραδώσουν στους επόμενους "καμένη γη". Έτσι την είπαν όλοι που έπαιρναν την σκυτάλη. Με μεγάλο παράπονο. Αναγκασμένοι απ' αυτή τη κληρονομιά να βγάλουν αυτοί τα κάστανα απ' την φωτιά. Μέχρι να παραδώσουν άρον -άρον στους επόμενους μη τυχόν και σκάσει ο μουτζούρης στα χέρια τους.
Κι όλα αυτά εν χορδαίς και οργάνοις.
Τώρα ο Δεξιός κοιμάται ακουμπώντας στο μαξιλαράκι που βρήκε κληρονομιά από τον Αριστερό και ονειρεύεται. Ονειρεύεται κρατώντας και τα κλειδιά του υπόλοιπου ταμείου, πώς θα τα διαχειριστεί επ' ωφελεία ενός δικού του σύμπαντος.
Και ευγνωμονεί την Εκκλησία, τα Μ.Μ.Ε, τα διαπλεκόμενα, τις Πρέσπες, την ηλιθιότητα μας!
Ακόμα προβάρει το κουστούμι, τη γραβάτα, το φράκο, το πουλόβερ.
Τώρα αν το πουλόβερ "Πρόεδρος" το ξεχειλώνει για να έρθει στα μέτρα του, στο τέλος θα το φοράει και θα πλέει. Έχοντας την πρωτοκαθεδρία στις εξελίξεις έχει μπλέξει τα μπούτια του. Και δεν είναι και κανένα σαΐνι να τα ξεμπλέξει!
Άσε που κινδυνεύει στο ράβε, ξήλωνε να του προκύψει κανένας Αγκαλίτσας.
Παρασύρθηκα και μου 'φαγαν χρόνο αυτοί που αποφασίζουν για τον Πρόεδρο.
Ο Πρόεδρος είναι το θέμα μας. Εδώ είναι το ζουμί.
Με τόσα προνόμια και τόσες τιμές μπορεί ένας Πρόεδρος να παραμείνει ταπεινός;
Δύσκολο!
Θα μπορέσει να αποφύγει τη χλιδή και να πάει το βράδυ να κοιμηθεί στο σπιτάκι του;
Θα αποφύγει τα πήγαινε έλα να γίνονται με λιμουζίνες και τεθωρακισμένα αυτοκίνητα;
Θα προτιμήσει γι' αυτές τις μετακινήσεις το ποδήλατο του;
Μην πούμε δεν γίνεται. Δεν μπορεί κάποιος θα το 'χει κάνει.
Κάποιος που ίσως να ήτανε και Δεξιός!
Τελικά όποιος και να εκλεγεί θα έχει κερδίσει το Τζόκερ. Αυτό είναι νομοτελειακό.
Θα είναι ένας και μοναδικός νικητής.
Κι αν βγάλει και τίποτα "πεντάρια" θα διαθέσει ένα, πολύ μικρό μέρος απ' αυτά τα λιανά, τα Χριστούγεννα, στα παιδιά που θα του πουν τα κάλαντα.
Οι μόνοι που δεν θα συμμετέχουμε σ' αυτήν την εκλογή θα είμαστε εμείς.
Για ότι υλικό ή ηθικό θα προκύψει, άλλοι θα επωφεληθούν.
Είναι κανονισμένα τα πράγματα.
Εμείς δεν έχουμε σε τίποτα να ωφεληθούμε απ' αυτήν την εκλογή.
Πέραν από το αισθητικό αποτέλεσμα.
Καλλιστεία, που λένε κάποιοι!