Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 16:31

Στον Βασίλη Κάλφα το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

kalfas4Κάπου εκεί προς το τέλος της δεκαετίας του '80 γνώρισα τον συνομήλικό μου Βασίλη Κάλφα σε κάτι χαλαρά καλοκαιρινά μαζέματα που έκανε το περιοδικό Ο Πολίτης (εδώ  όλα τα τεύχη 1976-2005) και ο διευθυντής του Άγγελος Ελεφάντης κάπου στην Πλάκα. Ο Κάλφας ήταν ένας από εκείνους τους αρθρογράφους του Πολίτη που πάντα διάβαζα όσα έγραφε σ'αυτό, νιώθοντας ότι μου έκανε καλό όχι μόνο σε ότι αφορούσε διάφορες γνώσεις και πολιτικές κρίσεις, αλλά γενικότερα από το ύφος και το ήθος που διαπότιζαν τα κείμενά του καθώς και από τα δυνατά επιχείρηματά του. Έτσι όταν στις αρχές της 1ης δεκαετίας του 20ου αιώνα ο Παναγιώτης Μητροπέτρος ως λυκειάρχης του 1ου Λυκείου Κερατσινίου που υπηρετούσα ξεκίνησε τις ξεχωριστές "Βραδιές Παιδείας",

από τους πρώτους που πέρασε από το μυαλό μου να προσκαλέσουμε για να μας μιλήσει σ'αυτές ήταν ο κ. Κάλφας. Δυο φορές μίλησε ο Κάλφας στο Λύκειο, με αντικείμενο των ομιλιών του κάποιες πλευρές του πλατωνικού έργου. Με όσους συζήτησα από αυτούς που τις παρακολούθησαν μόνο καλά λόγια άκουσα. Το μοτίβο αυτών ήταν πως κατάλαβαν όλα όσα είπε και ένιωσαν πως έμαθαν μερικά σημαντικά πράματα που απέπνεαν ένα κριτικό πνεύμα. 

Στη συνέχεια και κάποια βιβλία του διάβασα όπως και διάφορα άρθρα του στον τύπο και παρακολούθησα τα μαθήματά του για τον Πλάτωνα στο mathesis. Και προφανώς έχουμε αναρτήσει στη Σταγόνα άρθρα που φέρουν την υπογραφή του. Φέτος ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης Βασίλης Κάλφας θα βραβευτεί με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστιμιακής Διδασκαλίας. 

Ειλικρινά χάρηκα και μακάρι από καθηγητές σαν τον Κάλφα να εμπνέονται όσοι κινούνται στον χώρο της Παιδείας.

Το ρεπορτάζ 

Στις 13 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18.00, στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος θα απονείμει το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, στον Καθηγητή Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλη Κάλφα. Το έργο του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Ομότιμος Καθηγητής, κ. Θεοδόσης Τάσιος.

Μετά την απονομή του βραβείου, θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Βασίλη Κάλφα με θέμα: «Η φιλοσοφία ως μάθημα»

Ο Βασίλης Κάλφας είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ειδικεύεται στην πλατωνική και την αριστοτελική φιλοσοφία και στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής επιστήμης.

Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της μετάφρασης των Απάντων του Αριστοτέλη στις εκδόσεις Νήσος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της συλλογικής ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας «Πλάτων» στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη).

Έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο πανεπιστημιακής διδασκαλίας από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης και με το κρατικό βραβείο ενδογλωσσικής μετάφρασης του έτους 2015 για τη μετάφραση των Φυσικών του Αριστοτέλη.

Έχει δημοσιεύσει συνολικά δώδεκα βιβλία και έχει πάνω από 50 δημοσιευμένα άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

Φέτος συμπληρώνονται είκοσι εννέα χρόνια από τη θέσπιση του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας που είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε αυτό το Βραβείο για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού. Και οι δύο τους υπήρξαν λαμπροί επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, που χάθηκαν άδικα το 1990.

Η επιλογή του βραβευόμενου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.

Εδώ  τα έργα του Βασίλη Κάλφα κι  εδώ  έργα και άρθρα του στη βάση biblionet

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 21:03
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση