Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 19:54

Ο περίεργος βηματισμός των Μοντυ Πάιθον στο Silly walk, δεν ήταν απλά ένα αστείο σκετς, του Akis Gavriilidis

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

monty pythonΤα κορίτσια εμφανίστηκαν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου να βηματίζουν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ακαλούπωτες υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python. Με το δικό μας silly walk και ρυθμό  κάνοντας ταυτόχρονα διάφορες χειρονομίες εξήγησαν το σκεπτικό τους και γιατί επέλεξαν αυτή την περιοχή ( εδώ )

Ο περίεργος βηματισμός των Μοντυ Πάιθον στο Silly walk, δεν ήταν απλά ένα αστείο σκετς, αλλά μια υπενθύμιση όλων εκείνων των στρατιωτών του Α Παγκοσμίου πολέμου που έπασχαν από Shell shock.

Κατά την διάρκεια του Α Παγκοσμίου πολέμου, ο στατικός πόλεμος των χαρακωμάτων με βομβαρδισμούς, επιθέσεις με αέρια κ. λπ. οδήγησε πολλούς στρατιώτες να πάθουν νευρικό κλονισμό. Είτε κοιτούσαν το κενό χωρίς να επικοινωνούν με το περιβάλλον, είτε είχαν ένα νευρικό περίεργο περπάτημα το οποίο μοιάζει με αυτό των Μόντι Πάιθον.
Γιατί όμως Ministry of Silly walks?

 Πολλοί από αυτούς που έπασχαν από αυτό το σύνδρομο, πέρασαν στρατοδικείο και εκτελέστηκαν διότι δεν ακολουθούσαν τις διαταγές. Μόνο όταν τα περιστατικά αυξήθηκαν αρκετά, η διοίκηση κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αλλά και τότε απλά θεώρησαν ότι "τρελάθηκαν" και τους αντιμετώπιζαν σαν "ανόητους" (silly). Ήταν μη "πατριωτικό" να παραδεχτούν ότι ο πόλεμος είχε τσακίσει την ψυχολογία των ανδρών αυτών.
Όσοι από αυτούς κατάφεραν να γυρίσουν από την κόλαση του δυτικού μετώπου, έπρεπε να καταφέρουν να επιβιώσουν μόνοι τους (δεν υπήρχε ουσιαστικά κοινωνικό κράτος). Για αρκετά χρόνια, οι κυβερνώντες αρνούνταν να παραδεχτούν ότι υπήρχε τέτοιο σύνδρομο –άρα και ότι όφειλαν αποζημιώσεις στους στρατιώτες αυτούς.
Το νόημα αυτού του σκετς είναι ότι ο Πόλεμος είναι Κόλαση και δεν υπάρχει τίποτα "όμορφο" να θυμάσαι για αυτό. Κρατάμε μια χλιαρή μνήμη του πολέμου και όχι αυτών που αγωνίστηκαν, σκοτώθηκαν και επιβίωσαν τσακισμένοι από τον πόλεμο.
Η παρέλαση, η άβουλη ευθυγράμμιση για θάνατο βασίζεται στην πολύ ανόητη φασιστική αντίληψη του μη όντος. Δεν έχεις θέληση, δεν είσαι άνθρωπος, είσαι απλά κάτι ακόμα που πάει να σκοτωθεί. Είναι μια γραμμή παραγωγής θανάτου.
Το σκετς των κυριών αυτών είναι ίσως ότι πιο μεγαλειώδες έχει γίνει σε παρέλαση στην Ελλάδα από δημιουργίας του ελληνικού κράτους.
Υποκλίνομαι στο κουράγιο τους, το θάρρος τους να προκαλέσουν και να φτύσουν στην μούρη αυτό το εθνοκεντρικό μύθευμα όχι με μούντζες και γύρισμα κεφαλιού αλλά σκληροπυρηνική σάτιρα. Μόνο αλληλεγγύη στις κυρίες αυτές οι οποίες δέχονται τώρα απειλές κατά της ζωής τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2019 17:01
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση