Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013 20:39

Για όσους ανησυχούσαν, τα έργα στο Καστράκι στη Δραπετσώνα, σταμάτησαν.

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με ρωτούσαν. Καλέ τι γίνεται στο Καστράκι; Που να ξέρω τους απαντούσα. Πινακίδα δεν υπήρχε. Θα κοιτάξω μπας και μάθω, τους ξανααπαντούσα. Ρώτησα ανθρώπους που είναι χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι άλλους νέους.

Εκτός από έναν, όλοι οι άλλοι μαύρα μεσάνυχτα. Αυτό δεν σήμαινε ότι δεν γινόταν τίποτα. Γινόταν.Το βλέπαμε με τα μάτια μας. Εκσκαφείς δούλευαν αρκετές μέρες επί εβδομάδες. Άνθρωποι της Δημ.Αρχής, πηγαινοερχόντουσαν φουριόζοι κι όλο μπούρου μπούρου με κάτι μούρες. Αυτό που μας είπε ο ένας που ήξερε, ήταν ότι συνεχιζόντουσαν τα έργα που είχαν ξεκινήσει πριν 20 χρόνια περίπου. Μάλιστα. Και πως κάποια στιγμή το έργο θα έμπαινε για συζήτηση στο Δημ.Συμβούλιο. Αυτό το ζητούσαν εδώ και καιρό οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά η Δημ.Αρχή έκανε ότι δεν καταλάβαινε. Όμως και οι νεοσύστατες δημοτικές παρατάξεις, αυτές οι ορμητικές που θέλουν να τ'αλλάξουν όλα,  ε, όλα στο περίπου τα ήξεραν. Φλου γνώσεις κι ενημερώσεις, συνεπάγονται φλου αλλαγές. Έτσι δεν είναι;

Αυτά τα ελάχιστα κι αόριστα είχα μάθει.  

Το νέο είναι πως το έργο, χωρίς να ολοκληρωθεί, σταμάτησε πριν λίγο καιρό. Οι μπουλντόζες είναι αραγμένες μπροστά στην είσοδο. Και τα μπάζα, στο βάθος αφημένα, δυστυχώς θα εμποδίσουν φέτος να πεταχτούν οι υπέροχες μαργαρίτες και να ξετσουμίσουν  τα μυρωδάτα χαμομήλια που φυτρώνουν εκεί. Τι συνέβη;

Λοιπόν, συνέβη το εξής κουφό. Ο κ. Κούβερης είναι δημ.σύμβουλος της Τραγακικής δεξιάς, του Μελά δηλαδή. Προσέφυγε λοιπόν αυτός, κι όχι κάποιος από την μείζονα αντιπολίτευση της Αναγέννησης ή από την αγωνιστική παράταξη του Κ.Κ.Ε, ή από τους ανεξάρτητους που αποχαιρέτισαν βρίζοντας το «Καλή Μέρα Κερατσίνι – Δραπετσώνα», προσέφυγε λέω στον Συμπαραστάτη του Δημότη, τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Λάλο Κανέλο. Κι ο Συμπαραστάτης απάντησε ότι το έργο που γίνονταν στο Καστράκι από εργολάβο, κακώς γινόντανε. Η εξήγηση που έδωσε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου στον Συμπαραστάτη ήταν ότι δεν υπήρχε έργο στο Καστράκι. Αλλά τότε τι έκαναν όλοι αυτοί εκεί; Να βρε παιδιά, γίνονται κάποιες εργασίες από τον μελετητή σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες για να ανοιχτούν τομές στο έδαφος και να διαπιστωθεί η σαθρότητα του εδάφους, ώστε να προταθεί η ανάλογη μέθοδος θεραπείας. Τι λες ρε παιδί μου; Ολόκληρη τάφρο έχουν ανοίξει κι αυτό το λένε τομή; Αν καταλάβαμε καλά, οι εργασίες που έγιναν ήταν στα πλαίσια μιας μελέτης που πλήρωσε ή θα πληρώσει ο δήμος με κάποιο τρόπο και το θέμα δεν είχε συζητηθεί πουθενά και δεν είχε εγκριθεί από κανένα όργανο του Δήμου. 

Η παράγραφος που ακολουθεί είναι από ένα κείμενο που ανάρτησε στο μπλογκ του ο δημ.σύμβουλος της Αναγέννησης, Γ.Τσιρίδης. "Να σημειώσω τέλος ότι για το Καστράκι ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΕΤΗ που την έχει πληρώσει ο Δήμος και ακόμη αυτή η μελέτη ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ κάποια στιγμή με τρόπο που να συμπεριλάβει όλες τις απαιτήσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Δεν καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο πρέπει να εκπονηθεί νέα μελέτη σε ένα έργο που έχει δημοπρατηθεί ήδη από το 1994 και έχει ανατεθεί εκ νέου σε εργολάβο το 1999. Αυτή η 3η στην ουσία μελέτη (μετά την αρχική και την τροποποίησή της) τι άλλο έχει να προσφέρει εκτός από χρήματα στους μελετητές; Σε μια εποχή μάλιστα που εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι, κοινωνικές δομές καταργούνται λόγω έλλειψης χρημάτων και τα σχολεία, η υγεία και οι άλλες κοινωνικές παροχές υποχρηματοδοτούνται, ποιος λόγος υπάρχει να γίνεται ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ πάνω σε δημόσιο έργο που βρίσκεται εν εξελίξει;"

Τα συμπεράσματα εύκολα μπορεί να τα βγάλει ο καθένας μόνος του. Μία παρατήρηση μόνο. Που η βάση της είναι πως αν διεκδικείς με υπεύθυνο τρόπο την όποια εξουσία, τότε το ουσιαστικό δεν είναι στα κάθε φορά συγκεκριμένα προβλήματα να προτείνεις συγκεκριμένες λύσεις; Απευθύνεται η παρατήρηση αυτή προπάντων στις νέες δημοτικές κινήσεις που συστάθηκαν στην πόλη μας. Λοιπόν, φίλοι, δεν θα ήταν πιο συμβατό με τις αρχές σας να παρακολουθείται τα θέματα που «παίζουν» στο Δήμο, να μας ενημερώνεται και να δημοσιοποιείται τις απόψεις σας; Νομίζω πως πέρα από τις γενικές αρχές σας και τις θέσεις σας στα μεγάλα θέματα του δήμου μας, απαραίτητο είναι να φανερώνεται στους δημότες και στα τοπικά μέσα επικοινωνίας τις απόψεις σας κι ιδιαίτερα σε όλα εκείνα τα θέματα που κινούνται στα όρια της νομιμότητας. Το λέω αυτό, γιατί ο νυν δήμαρχος, όπως ακούγεται, έχει μία έφεση προς τέτοια έργα και δράσεις.

Στο συγκεκριμένο θέμα η μόνη πληροφόρηση που έτυχε να έχω ήταν αυτή από τον Γ.Τσιρίδη. Άσχετο, αλλά θέλω να προσθέσω παρεμπιπτόντως, πως πέρα από τα αμιγώς δημοτικά θέματα, οι παρατάξεις της αυτοδιοίκησης δεν θα πρέπει να έχουν στο μάτι και να παρακολουθούν θέματα κοινωνικά ή πολιτικά, ιδιάιτερα όταν αυτά προκαλούν το κοινό αίσθημα; Λόγου χάρη, το πρόβλημα με τους μετανάστες που τους έχουν μπουζουριάσει στο Α.Τ Δραπετσώνας και τους έχουν κάνει το βίο αβίωτο εδώ και πολύ καιρό, το θέμα αυτό λοιπόν, αγαπητοί φίλοι, το σήκωσαν συναγωνιστές από τον Πειραιά. Αυτής της παρατήρησης προφανώς τα σκάγια παίρνουν κι εμένα.   

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Μαΐου 2013 10:56
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση