Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 15:49

Κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, από το fb

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

panouΠαρακαλώ τους φίλους μου να αφιερώσουν 2-3 λεπτά και να διαβάσουν το παρακάτω κείμενο, ειδικά εκείνους που αγανακτούν και ολοφύρονται με τους πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκρατήστε λίγο τα συναισθήματα σας και ενημερωθείτε (όπως κι εγώ) με στοιχεία, αριθμούς κι επίσημες έρευνες και καταγραφές. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, όμως ας αποφύγουμε τις υστερικές αντιδράσεις κάνοντας μια προσπάθεια να κατανοήσουμε την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις. Χώρος για επιφυλάξεις και αμφισβητήσεις πάντα υπάρχει, η σφαιρική γνώση και ενημέρωση όμως μόνο καλό θα μας κάνει.
Elias Zaikos

 Απο Βασίλη Μανωλάκο

Το θέμα είναι τεράστιο-γι'αυτό λίγες και ξεκάθαρες διευκρινίσεις:
✓Επιδόματα ΟΑΕΔ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα τέκνων, Επίδομα Ενοικίου, Επίδομα Ανεργίας, διάφορα άλλα προνοιακά επιδόματα) ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΎΤΑΙ και ΔΕΝ ΛΑΜΒΆΝΕΙ κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης._
 ✓ τα χρήματα που λαμβάνουν μηνιαίως ως βοήθημα, αυτά δλδ που κάνουν αναλήψεις από τα ATM, ΠΡΟΈΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ και ΣΤΟ ΣΎΝΟΛΌ ΤΟΥΣ από τα σχετικά Ευρωπαϊκά κονδύλια της UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), όπως ακριβώς το σύμβολο της UNHCR φέρει η γαλάζια προπληρωμένη κάρτα που χρησιμοποιούν στα ATM των τραπεζών.

✓ Η Ύπατη Αρμοστεία (UNHCR) φροντίζει ώστε όλοι οι ωφελούμενοι του Προγράμματος Στέγασης να φιλοξενούνται σε αξιοπρεπή καταλύματα (διαμερίσματα, ξενοδοχεία, δομές φιλοξενίας).
Παράλληλα οι βασικές καθημερινές ανάγκες τους υποστηρίζονται με τη χορήγηση προπληρωμένων καρτών. Ταυτόχρονια τους παρέχεται πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες όπως η διερμηνεία και η βασική ιατρική, νομική και ψυχο-κοινωνική υποστήριξη.
 ✓ η ιδιότητα "πρόσφυγας" ή "μετανάστης" δεν προκύπτει από τις υποθέσεις, εικασίες ή επιθυμίες...μιας κυβέρνησης ή ενός υπουργού - ούτε τεκμαίρεται αυτομάτως από την χώρα καταγωγής του (από την ίδια χώρα, μπορεί να έχει "προσφυγικό" προφιλ- μπορεί όχι). Η ιδιότητα "πρόσφυγας" ή "μετανάστης" αποδίδεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Ασύλου. Έτσι συμβαίνει σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη...

Επιπλέον, δικαιώματα που προκύπτουν από το διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις έχουν ΚΑΙ οι πρόσφυγες ΚΑΙ οι μετανάστες.
✓ με βάση τις Διεθνείς Συνθήκες για τα δικαιώματα των παιδιών, κάθε χώρα-άρα και η Ελλάδα, είναι υποχρεωμένη να παρέχει στα παιδιά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην Εκπαίδευση._
✓ επειδή κάθε υπουργός της κυβέρνησης...αφηγείται το δικό του παραμύθι(!), επισυνάπτονται σχετικά στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ:
-Σχεδόν 138.000 οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έρευνα στην Ελλάδα ζουν 48.026 άτομα που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, 13.434 άτομα με ένα στάτους εφάμιλλο των προσφύγων, 76.099 άτομα που έχουν αιτηθεί άσυλο και 198 άτομα χωρίς υπηκοότητα υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας. Ο αριθμός όλων αυτών των ομάδων ανθρώπων ανέρχεται στις 137.757 άτομα.
Στη Γερμανία ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός ανέρχεται στο 1.447.900 άτομα, στη Γαλλία στις 458.919, στην Ιταλία στις 295.599, στην Ισπανία στις 101.597, στην Κύπρο στις 27.321, στη Μάλτα στις 10.461.
 

- Μια διαφορετική εικόνα προκύπτει, αν θέσει κανείς τον αριθμό των προσφύγων σε αναλογία με τον εντόπιο πληθυσμό μιας χώρας.
Υπό αυτό το πρίσμα ο Λίβανος έχει υποδεχθεί ανά 1000 κατοίκους 156 πρόσφυγες, η Ιορδανία 72, η Τουρκία 45, το Τσαντ 29, η Ουγκάντα και το Σουδάν από 26 πρόσφυγες. Μετά ακολουθεί στην 7η θέση ως πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η Σουηδία με 25 πρόσφυγες, ενώ στην 9η βρίσκεται η Μάλτα με 20 και στην 15η η Γερμανία με 13 πρόσφυγες ανά 1000 κατοίκους. Περίπου η ίδια αναλογία ισχύει και για την Ελλάδα.
Αυτά...για τα διάφορα συνωμοσιολογικά σενάρια περί "οργανωμένης εισβολής" , "πληθυσμιακής αλλοίωσης" κλπ-κλπ
 

✓ τον τελευταίο μήνα στη Μυτιλήνη έφτασαν 5.000 άνθρωποι: από το Αφγανιστάν ήταν το 40% (το προσφυγικό προφίλ του Αφγανιστάν είναι 70%), από τη Συρία το 21% (προσφυγικό προφίλ 92%), από το Κογκό 9,5% (προσφυγικό προφίλ 30%), από το Ιράκ 8% (προσφυγικό 45%) και από την Παλαιστίνη 6,6% (προσφυγικό προφίλ 90%)».
 

• Αφού,λοιπόν, επισημάνθηκαν τα fake news που αναμασούν και αναπαράγουν-χρόνια τώρα!- σχετικά με την υλική...υπόσταση του ζητήματος, ας ασχοληθούμε σοβαρά με την ανθρώπινη πλευρά του προβλήματος!!!
Ένα και κύριο: ανθρωπιστική βοήθεια αξίζει κάθε άνθρωπος (η...ιδιότητα του ανθρώπου έρχεται πρώτα και πάνω από οποιαδήποτε άλλη επιμέρους ιδιότητα: του πρόσφυγα, του μετανάστη, του πιστού οποιασδήποτε θρησκείας-ιδεολογίας κλπ).
Όποιος θεωρεί τον εαυτό του...άνθρωπο, γονιό, χριστιανό, δημοκράτη, πολιτισμένο κλπ-κλπ, αλλά δεν συγκλονίζεται από αυτή την...καθημερινότητα που συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και κυρίως στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας- δεν πρόκειται να μεταπειστεί ούτε για όσα ανακριβή πιστεύει σε σχέση με το υποτιθέμενο οικονομικό κόστος που δήθεν πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος- ούτε να εξανθρωπιστεί...
Απλώς(?) θα συνεχίζει να θεωρεί τον εαυτό του...άνθρωπο, γονιό, χριστιανό, δημοκράτη, πολιτισμένο κλπ-κλπ & να θεωρεί ότι ο ίδιος μαζί με αυτά που πιστεύει και νιώθει...ανήκουν σε κάποιον ανώτερο πολιτισμό που χρήζει προστασίας!?

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 17:03

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση