Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013 16:02

Το Λύκειο Δεμένικων, που δεν το ξέρει ούτε ο θυρωρός της παιδείας μας, τώρα το έμαθε όλη η Ελλάδα για κάτι καλό.

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα Δεμένικα είναι μία από τις σχετικά φτωχές περιοχές του Δήμου Πατραίων με πληθυσμό 2.500 περίπου κατοίκους. Τα Δεμένικα έχουν και ένα Λύκειο. Οι περισσότεροι μαθητές των Λυκείων γουστάρουν πιο πολύ τα διαλείμματα και τις εκδρομές, άντε και το φροντιστήριο.

Ιδιαίτερα οι μαθητές της Γ'Λυκείου κάνουν αντιπερισπασμό του άγχους των πανελλήνιων εξετάσεων με τις πενθήμερες εκδρομές. Αν και τα τελευταία χρόνια τα σχολεία που διοργανώνουν εκδρομές έχουν λιγοστέψει λόγω κρίσης, εν τούτοις εξακολουθούν πάλι να είναι πολλά αυτά που πηγαίνουν. Όπως και πολλοί είναι οι τελειόφοιτοι που η επιθυμία τους για την πενθήμερη είναι έντονη και τους κρατάει σε εγρήγορση. Τα 15μελή όλων των σχολείων έχουν ένα κοινό βασικό σημείο δράσης, που είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της χρονιάς για να μαζευτούν χρήματα για την εκδρομή αυτή. Απ'αυτές τις εκδηλώσεις, πάρα πολά χρόνια τώρα, όπως επίσης και από την επιλογή του πρακτορείου που θα αναλάβει την εκδρομή αυτή, βγαίνει κατάμαυρος καπνός, άρα υπάρχει μια μαύρη φωτιά. Αυτοί που της ρίχνουν λάδι είναι οι πράκτορες και οι μαθητές που ψηφίζονται για να κανονίσουν με τα πρακτορεία και καμιά φορά και κάποιοι καθηγητές. 

Ξαναγυρίζουμε στο Λύκειο Δεμενίκων. Οι μαθητές της Γ'Λυκείου λοιπόν, είχαν μαζέψει όλα τα χρήματα για την πενθήμερη εκδρομή τους. Μάθανε όμως ότι ένας συμμαθητής τους από γειτονικό γυμνάσιο έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και γι'αυτήν χρειαζόντουσαν χρήματα. Τότε απόφάσισαν οι εκδρομείς να διαθέσουν τα δικά τους χρήματα της πολυπόθητης εκδρομής τους με σκοπό να γίνει η εγχείρηση. Δίχως μεγαλοστομίες και αναλύσεις επί αναλύσεων, οι μαθητές αυτοί μπροστά στην αξία της ανθρώπινης ζωής, αρνήθηκαν να κοιτάξουν την πάρτη τους και την καλοπέρασή τους. Αυτό σημαίνει ότι, επέλεξαν όχι το κυρίαρχο αξιακό σύστημα, αλλά ένα άλλο όπου υποχωρεί η ιδιοτέλεια και το "σώζων εαυτόν σωθήτω" και παίρνει κεφάλι, έστω και για λίγο, έστω και στην περιφέρεια της κοινωνικής ζωής, εκείνο το πανδύσκολο και φωτοβόλο συνάμα, εκείνο το αγνό και πανίσχυρο, "παιδιά, όλοι μαζί θα σωθούμε, ε;". Μια μικρή πράξη, ομαδική παρακαλώ, που έγινε σε μια σχεδόν άγνωστη περιοχή της πατρίδας μας, κατάφερε να βγάλει στον θεοσκότεινο ουρανό της, ένα από τα χρυσά αστέρια που κρύβει στα σωθικά της.

 

Υ.Γ.Επιχειρηματίας της πόλης προσφέρθηκε να πληρώσει αυτός τα έξοδα της εκδρομής των μαθητών, αλλά οι ίδιοι ζήτησαν να δοθούν και αυτά τα χρήματα στον ανήλικο μαθητή, επιλέγοντας να μην πραγματοποιήσουν τελικά την πενθήμερη εκδρομή τους.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Μαΐου 2013 11:00
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση