Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 17:34

Από τον κήπο στις φλόγες, του Δημήτρη Νόλλα

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

nollasΓιατί εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει κανείς πως όλοι τους ευθύνοταν γι'αυτό το κακό που τους είχε βρει, και είναι πάντα η ώρα να κοιτάξει κανείς εντός του και να αναλογιστεί το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, και η ώρα είναι πάντοτε τώρα και ανά πάσα στιγμή είναι η ώρα, μόνος σου ή εν μέσω του πλήθους ή μιας μικρής παρέας πάνω σ'ένα απειροελάχιστο κομμάτι γης όπου μιλούσαν γλώσσες διαφορετικές, κι αυτές με πληγές και τραύματα κουτσουρεμένες, τους έβλεπες τώρα να τινάζονται στον αέρα μέσα στις πραγματικές φλόγες, ανάκατα μαύροι, κόκκινοι, κίτρινοι και λευκοί, λες και μια αόρατη δύναμη είχε αναλάβει τα σώματά τους, διασκορπίζοντάς τα εδώ κι εκεί.  

Καθώς τότε, όπως μέσα σε αστραπή που τα πάντα καταυγάζει, μπορούσαν να αντικρίσουν, κι όμως αργά πολύ αργά, αφού ολοφάνερα είχε φανερωθεί μπροστά τους, αυτό που πάντα τους ξέφευγε: εκείνα τα δεινά που έφερνε η κρίση, όπως η ανεργία, η δυστυχία και η φτώχεια, ο πόλεμος και το ξεσπίτωμα και η προσφυγιά, δεν ήταν παρά απότοκα μιας αρρώστιας παμπάλαιας και σταθερά επανερχόμενης που συνοδεύει την ανθρώπινη συνθήκη.

Ήταν ο φθόνος, η μνησικακία, η ζήλια και το μίσος για τα έργα των καλύτερων μεταξύ μας, εκείνων των ξεχωριστών λίγων, τους οποίους ανίκανοι και ανήμποροι να αναγνωρίσουμε πως είναι οι άριστοι μεταξύ μας, επιδιώκουμε να τους αφανίσουμε. Συνεπικουρούμενοι, ώστε τίποτα να μην μπορεί την ύπαρξή τους να μας θυμίζει - λες και θα μπορούσαμε και από την ανάμνησή τους να απαλλαγούμε - συνεπικουρούμενοι και από τις άλλες μολυσματικές ασθένειες του Εγώ, με πρωτεύουσα τη λατρεία της ύλης, στο χωνευτήρι της οποίας συντήκεται το χρήμα με τη λάσπη και το αίμα , πλάθοντας καινούργιες, διαφορετικές σημασίες αξιών, οι οποίες, όπως σπυρί που κακοφόρμισε, αρχίζουν να πυορροούν, ανοίγοντας στον άνθρωπο την ευλογημένη προοπτική να ιαθεί ή να δηλητηριαστεί αμετακλήτως.  

Με τον "Ο κήπος στις φλόγες", Ίκαρος, 2017 ολοκληρώνεται η τριλογία του Δημήτρη Νόλλα ( Αδριανή Δράμας, 1940) ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ. Τα άλλα δύο μυθιστορήματα αυτής της τριλογίας είναι "Το ταξίδι στην Ελλάδα", 2014 και "Μάρμαρα στη μέση", 2015.

Τρία εξαιρετικά κατά τη γνώμη μας βιβλία που διατρέχουν τις κοινωνίες της χώρας όταν αυτή διασχίζει μέσα από θραύσματα και αποσπάσματα την τρικυμιώδη θάλασσα της ιστορίας της, ανοιχτή στις αλληλοεπιδράσεις νέων και παλαιών ανθρώπων που αντανακλούν την ανερμάτιστη ελληνική πραγματικότητα.

Από το οπισθόφυλλο: Στο παρόν 3ο βιβλίο, που ολοκληρώνει την τριλογία "Δύσκολοι Καιροί", μια ομάδα νέων ανθρώπων γίνονται μάρτυρες της κρίσης των τελευταίων χρόνων. Όπως νεογνά που πεθαίνουν στη θερμοκοιτίδα, αμέτοχοι κι αθώοι και οι ίδιοι, γίνονται αφορμή για θρήνους και καταγγελίες της σκληρότητας του σύμπαντος κόσμου, έχοντας αποφύγει σε όλη τους τη ζωή να αφουγκραστούν το λόγο που ερχόταν από πολύ παλιά και σάλπιζε πως επιτέλους είχε έρθει ο καιρός του "επιστήσω νεανίσκους άρχοντας αυτών, και εμπαίκται κατακυριεύσουσιν αυτών". 

biblionet.gr  για το έργο του Δημήτρη Νόλλα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 10:40
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση