Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 18:24

Κάποιες πρώτες σκέψεις πάνω στις ανακοινώσεις του Αστεροσκοπείου για το βενζόλιο και του δημάρχου Βρεττάκου για τις πρώτες κινήσεις

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

venzolioΚαλώς τη' να την πέρδικα κι ας άργησε. Όπου πέρδικα η ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου Αθηνών σχετικά με τις μετρήσεις που εδώ και οχτώ μήνες έκανε στην περιοχή της ανάπλασης στη Δραπετσώνα με εντολή του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, εξ αιτίας μιας δυσοσμίας που πλήττει την περιοχή εδώ και τέσσερα χρόνια. Και που σήμερα με καθυστέρηση ενός μήνα, ο δήμος κοινοποίησε αυτήν την ανακοίνωση συνοδεία ενός άρθρου του Δημάρχου που και τα δυο τα αναρτήσαμε στη σταγόνα ( εδώ ) 

Να τονίσουμε για μία ακόμα φορά πως το πρόβλημα που δημιουργεί η μελισσανιδίλα δεν είναι τόσο η δυσοσμία, όσο οι επιπτώσεις της στην υγεία των κατοίκων, που δεν είναι δυνατό να μην έχει αυτός ο ρύπος. Των κατοίκων της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, του Περάματος και του Πειραιά.

 Όπως μας έχει ενημερώσει το Αστεροσκοπείο αυτό που βασικά προσπαθούν να μετρήσουν ανάμεσα στους ατμοσφαιρικούς ρύπους είναι οι τιμές του βενζολίου. Πρόκειται για ένα ύπουλο αέριο φυσικό συστατικό του αργού πετρελαίου, δύσκολο να εντοπιστεί και που το θεωρούν υπό όρους οι επιστήμονες καρκινογόνο. Υπάρχουν όρια για το ποσοστό του βενζολίου στη βενζίνη όπως επίσης και για την μέση τιμή φορτίου στην ατμόσφαιρα που από το 2010 έχει θεσπιστεί το 5 μg/m-³. Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το βενζόλιο υπάρχει το άρθρο του Γιάννη Ελαφρού, που δημοσιεύτηκε το 2001 στην Καθημερινή με τον τίτλο "Βενζόλιο, είναι εδώ και μας σκοτώνει" ( kathimerini.gr  )

Η ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου, δείχνει κατ'αρχάς ότι κατέγραψε βενζόλιο και κατά δεύτερο ότι οι αυξήσεις των τιμών αυτού σχετίζονται με ασθενείς βόρειους ανέμους.  Με άλλα λόγια αυτή η καταγραφή, για τα δικά μας τα μυαλά, δείχνει Oil One. Όμως με την ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου έχουμε κάποιες απορίες. Μία απ'αυτές σχετίζεται με την μέση ετήσια οριακή τιμή του βενζολίου και τη σχέση της με τις  ημερήσιες καθημερινές τιμές όπως και για τη διάρκειά τους.

Επειδή κανείς από τους δημότες δεν είναι ειδικός σ'αυτό το θέμα μια καλή κίνηση ενημέρωσης εκ μέρους της δημ.αρχής που θεωρούμε ότι θα βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει τι ψάχνουν και πως αξιολογούν τα στοιχεία οι επιστήμονες, είναι μια ανοιχτή συνεύρεση/συζήτηση με μέλη της ομάδας του Αστεροσκοπείου που επεξεργάζεται τα αποτελέσματα των μετρήσεων του σταθμού. Να ρωτήσουμε τις απορίες μας, να ζητήσουμε διευκρινήσεις και να μας φωτίσουν για όλη αυτή τη διαδικασία. 

Αναμένουμε τώρα και τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Δημόκριτου που διεξάγονται σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά. Όπως είχε ανακοινώσει ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης αυτά θα ανακοινωθούν τέλη Ιουλίου. Ελπίζουμε να μην κινηθεί με τους ρυθμούς του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας που καθυστέρησε ένα μήνα. Διαφορετικά τότε, τέλη Αυγούστου θα μας κοινοποιηθούν και τα αποτελέσματα του Δημόκριτου.

Επί του παρόντος αυτά τα πρώτα αποτελέσματα, γιατί έπεται και συνέχεια, δεν είναι ακριβώς αυτά που περιμέναμε. Δεν αποτελούν δηλαδή, το ακλόνητο επιχείρημα που θα το πετούσαμε πάνω στο τραπέζι των αρμόδιων υπουργών και θα απαιτούσαμε με βάση αυτά τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία να βάλουν ένα τέλος στη μελισσανιδίλα που πλήττει την περιοχή. Ότι το δίκαιο είναι με το μέρος του κόσμου δεν χωρά καμία αμφιβολία, αφού τέσσερα χρόνια τώρα έχει αλλάξει τα φώτα στους κατοίκους της περιοχής επιδεινώνοντας συνεχώς την υγεία τους. Και εδώ μια σκέψη που ξεπηδά συχνά, είναι πως κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει για το θέμα της υγείας η οργάνωση της προσφυγής στη δικαιοσύνη, την δική μας και την ευρωπαϊκή.  

Ως προς την ανακοίνωση του δημάρχου, να πούμε κατά πρώτον πως κατ'εκτίμηση ο αγώνας αυτός δυστυχώς δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Έχουμε πάθει και έχουμε μάθει από τα τεκταινόμενα την εποχή '79-'99, όπου παρόλα τα επιβαρυντικά στοιχεία για τις βιομηχανίες της περιοχής που είχαμε σχετικά με τη βλάβη που προξενούσαν στην υγεία των κατοίκων της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου η λειτουργία του Γυψάδικου, του Τσιμεντάδικου και των Λιπασμάτων, αυτά τελικά έκλεισαν βασικά για λόγους οικονομικούς. 

Εκτιμούμε λοιπόν πως ο αγώνας θα είναι δύσκολος. Και πως πέρα από τα στοιχεία που θα μας δώσει το Αστεροσκοπείο και ο Δημόκριτος θα απαιτηθούν και αγώνες. Αυτό είναι σίγουρο. Αγώνες που εκ των πραγμάτων για να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι και διαρκείας και να καταφέρουν να συσπειρώσουν ένα μεγάλο πλήθος.

Κατ'αρχάς καλή είναι η κίνηση του δημάρχου κ. Βρεττάκου να καλέσει σε ανοιχτή συγκέντρωση τους βουλευτές της Β' Πειραιά και να ζητήσουμε την συμπαράστασή τους. Αλλά έχει μικρή εμβέλεια. 

α) Επειδή όμως, η μελισσανιδίλα πλήττει και τον Πειραιά είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να καλεστούν και οι βουλευτές της Α' Πειραιά.

Αλλού όμως βρίσκεται η ουσία. Στην μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην διαθεσιμότητά του για μια ενεργή παρουσία για την λύση αυτού του δύσκολου προβλήματος που μας δημιούργησαν οι άπληστοι που δεν λογαριάζουν την υγεία του κόσμου. Όλοι γνωρίζουν τις καλές σχέσεις του τίγρη με όλα τα κόμματα και εύκολα ο άλλος δεν μπαίνει στον κόπο για έναν αγώνα που εξ αιτίας αυτών των σχέσεων φαίνεται ότι δεν θα δικαιωθεί, ακόμα κι αν έχει όλο το δίκαιο του κόσμου με το μέρος του. 

Ποιο είναι το καλό χαρτί; 

β) Η ενότητα κατά τη γνώμη μας, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια όπου η ανταπόκριση του κόσμου στα καλέσματα της δημ. αρχής εναντίον της λειτουργίας της Oil One ήταν μικρή, είναι η αναγκαία συνθήκη για τη δημιουργία ενός μαζικού και συνειδητοποιημένου κινήματος. Για την ενότητα αυτή προϋπόθεση δεν είναι κατ' αρχάς η συμμετοχή όλων των δημοτικών κινήσεων και κατά δεύτερον η συμμετοχή όλων των συλλόγων και των κινημάτων που δρουν στους παριλιμένιους δήμους που πλήττονται από τη μελισσανιδίλα;

Αν η απάντηση είναι ναι, όπως απαντά η κοινή λογική, η δημ.αρχή αρχή πρέπει να αφιερώσει χρόνο και δυνάμεις ώστε να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό σχήμα όπου όλοι θα είναι ισότιμοι και κανείς δεν θα είναι αυτός που θα αποφασίζει ερήμην των άλλων. Σ'αυτήν την πορεία είναι φανερό ότι όλοι όσοι θέλουν το καλό του κόσμου, αυτόν πρέπει να βάλλουν πάνω από την παράταξή τους και το διαχρονικό προφανές είναι ότι πρέπει να βάλλουν νερό στο κρασί τους και να δώσουν ταυτόχρονα όλες τις δυνάμεις τους για να κερδίσουμε. Πιστεύουμε ότι οι δημοτικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας που είναι ανοιχτές στις συνεργασίες είναι αυτές που μπορούν να καταφέρουν την μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Διαφορετικά θα ανταποκρίνονται στα καλέσματα της δημ.αρχής και της κάθε παράταξης ένας μικρός κύκλος πεπεισμένων από τον ευρύτερο κύκλο της και δυστυχώς τα αποτελέσματα θα είναι πάλι φτωχά. Ο στόχος, που ίσως μας κάνει πειστικούς απέναντι στους υπουργούς, θεωρώ ότι μπορεί να είναι σιγά σιγά και με πολλές διαφορετικές και ποικίλες παρεμβάσεις και συνεργασίες να αγγίξουμε τους 10 χιλ. γηγενείς διαδηλωτές.

Είμαι εκτός πραγματικότητας; Βλέπω ότι ο κόσμος δύσκολα πια κινητοποιείται, αλλά όλοι οι παλιοί έχουμε μάθει ότι ως ένα μεγάλο βαθμό η συμμετοχή που ξεπερνάει τους δεδομένους εξαρτάται από αυτούς που προσκαλούν σε αγώνες, από τα αιτήματα που θέτουν, από το πως οργανώνουν και ποια σχέση δημιουργούν με τον κόσμο, κ.ά. 

γ) Σ'αυτήν την πορεία θα πρέπει σιγά σιγά να πεισθούν και οι δήμοι Πειραιά και Περάματος να συμμετάσχουν με όλες τους τις δυνάμεις διότι η μελισσανιδίλα πλήττει και περιοχές των δήμων τους, δηλαδή αφαιρεί ζωή και από δημότες τους.

Μακάρι ο δρόμος προς την ικανοποίηση του αιτήματός μας να είναι πιο εύκολος και τα καλά νέα να μας έρθουν σύντομα. Θα ξαναπώ πάντως για μία ακόμα φορά πως θα μας βοηθούσε αν ενημερωνόμασταν επίσημα και υπεύθυνα για το πως και που και με ποιους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργούν οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων πλοίων στα λιμάνια της Ευρώπης. Δημιουργούν κι αυτά προβλήματα στην περιοχή τους, εκπέμπουν ρύπους με βενζόλιο; Απ'όσα λίγα έχουμε μάθει κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Καλό λοιπόν θεωρώ ότι είναι πως αν υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να μας βοηθήσουν, να εντάξουμε στο πλάνο μας τις μονάδες επεξεργασίας slop στην Ευρώπη. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι κάτι εκεί κάνουν σωστά και όπως πρέπει κάτι που εδώ δεν γίνεται και ως εκ τούτου έχουμε την επικίνδυνη μελισσανιδίλα που βλάπτει σοβαρά την υγεία μας.  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 07:39
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Ιγνατιάδης Λάκης 01-08-2019 18:03
Δεν διαφωνώ Μανώλη. Όμως έχει κάποια στοιχεία που δείχνουν κάτι. Θα μπορούσε η ανακοίνωση να ήταν πιο συγκεκριμένη και πιο διαφωτιστική. Αυτό πάντως που θεωρώ σημαντικό σε σχέση με αυτές τις μετρήσεις είναι να οργανώσει ο δήμος μία συνάντηση/συζήτηση με αυτούς που τη διεξάγουν, που ας μην ξεχνάμε επίσης ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Να καταθέσουμε λοιπόν, τις απορίες μας να μας απαντήσουν και να τα πούμε, έτσι ώστε οι δημότες που δεν είναι ειδικοί και το επιθυμούν να φωτιστούν για τα ζητούμενά τους και τον τρόπο που επεξεργάζονται τα στοιχεία. Μιλάω για μία κίνηση χειραφέτησης των δημοτών εκ μέρους της Δημ.Αρχής.
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 30-07-2019 21:52
Λάκη, εκτιμώ ότι η φλύαρη και αοριστόλογη ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου, το μόνο που εξυπηρετεί είναι να μας βεβαιώσει ότι πράγματι υπάρχει συνεργασία με τον δήμο από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Τίποτα άλλο. Όπως γράφεις "...Μία απ'αυτές σχετίζεται με την μέση ετήσια οριακή τιμή του βενζολίου και τη σχέση της με τις ημερήσιες καθημερινές τιμές όπως και για τη διάρκειά τους..." Αυτή την ουσιαστική πληροφορία δεν μας την δίνει, είτε γιατί ακόμη δεν την έχουν επεξεργαστεί είτε γιατί δεν θέλουν -το πιθανότερο- να την δημοσιοποιήσουν.
Στο ζήτημα των κινητοποιήσεων και της μικρής συμμετοχής, να παρατηρήσω ότι μέχρι και σήμερα δεν έγινε καμιά απολύτως προσπάθεια μαζικής ενωτικής κινητοποίησης. Αν θυμάμαι καλά, σε καμιά δεν μας κάλεσε ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο όπως αρμόζει σε ενωτική προσπάθεια. Μας καλούσε η παράταξη του "άλλος δρόμος". Προσωπικά πήγα μόνον σε όσες προκάλεσε ο σύλλογος "Τερψη-Χώρος Πολιτιστικός Σύλλογος", δεν έβρισκα λόγο να βλογάω τα γένια της παράταξης του δήμαρχου.
Εάν αποφασίσει ο δήμαρχος να "βάλλει στο παιχνίδι" της δημοτικές παρατάξεις, τα κόμματα, τους συλλόγους τότε προφανώς θα δημιουργηθεί αξιόλογο μέτωπο προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος μας.
Θυμίζω ότι τα παλιά χρόνια ακόμη και αυτό το "δικαίωμα" πρόσκλησης ο δήμαρχος Δραπετσώνας Χρονόπουλος το είχε εκχωρήσει στην Παμπειραική Επιτροπή.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση