Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 17:31

Δήλωση του δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου, σχετικά με τις μετρήσεις των ρύπων στην ατμόσφαιρα

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

melissanidila1Το πρόβλημα που βιώνουν οι κάτοικοι της Δραπετσώνας για περισσότερο από τρία χρόνια, γίνεται συχνά, όπως τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ανυπόφορο. Οι οσμές που γίνονται πολλές φορές αφόρητες, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς μπορούν να προκαλέσουν στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους σε αυτή.

Τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας που οφείλουν να μας προστατεύουν, δήλωναν και εξακολουθούν να δηλώνουν άγνοια για την πηγή του προβλήματος και επομένως αδυναμία αντιμετώπισής τους. Σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών του προβλήματος, η Δημοτική Αρχή απάντησε με την τοποθέτηση και λειτουργία Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στις εγκαταστάσεις του Πολυχώρου Λιπασμάτων, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

 Μετά από οκτώ μήνες σχετικών μετρήσεων, έχουμε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου ( στο τέλος)

Ανεξάρτητα ωστόσο από τις επίσημες μετρήσεις του Αστεροσκοπείου, υπάρχει η βεβαιότητα αυτού που ζούμε στην καθημερινότητά μας. Η Δημοτική Αρχή και με τις επίσημες πλέον μετρήσεις στα χέρια της, απαιτεί από όσους και όσες αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πάρουν τώρα άμεσα μέτρα και να αντιμετωπίσουν στη ρίζα του το πρόβλημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί την Πέμπτη 1 Αυγούστου τους βουλευτές Β’ Πειραιά, σε σύσκεψη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους/ες εκλέξαμε ως εκπροσώπους μας στο ελληνικό κοινοβούλιο, να ανταποκριθούν στον ρόλο τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Από την πλευρά μας θα τους ζητήσουμε να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα καθιερώνει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων της Oil One και της Lafarge. Ταυτόχρονα, θα τους ζητήσουμε να βοηθήσουν, ώστε όταν παρατηρούνται φαινόμενα έντονης δυσοσμίας, το αρμόδιο υπουργείο να προχωράει αυτόματα σε ενέργειες διακοπής των εργασιών στις παραπάνω βιομηχανίες, όπως εξάλλου οφείλει να πράττει όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Τέλος, θα ζητηθεί από όλους τους βουλευτές να δείξουν με έμπρακτο τρόπο τη στήριξή τους στο αίτημα του λαού της πόλης για άμεση απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από την περιοχή. Να σταθούν στο πλευρό των κατοίκων που θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις και θα οδηγούν, με δική τους πρωτοβουλία αφού η Πολιτεία δεν το κάνει μέχρι στιγμής, ακόμη και στο κλείσιμο των εργοστασίων.

Και η ανακοίνωση του Αστεροσκοπίου :

e1

e2

 
 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 18:04

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ Τσιριδης 30-07-2019 21:45
«Η ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου δεν μας λέει έστω κατά τα διαστήματα έξαρσης του φαινομένου ποιες είναι οι μετρήσεις. Αν δηλαδή είναι μέσα στα όρια των 5μg / m-3 που ορίζονται ως τα Ευρωπαϊκά όρια.»

Αν ξέρουν τιμές (και προφανώς ξέρουν) γιατί δεν τις αναφέρουν; Αυτό ακριβώς το ερώτημά σου Σάκη πρέπει να απαντηθεί πρώτο.
Σωστά και τα περί της μη περικύκλωσης. Ισχύουν όμως εκ κατασκευής κι έπρεπε να ληφθούν εξ αρχής υπ' όψη.
Έπρεπε να έχει βγει ένα σαφές συμπέρασμα. Το γεγονός ότι βγήκε αυτός ο χρησμός με κάνει να είμαι ακόμα πιο επιφυλακτικός με όλους αυτούς τους τύπους.
Τα λιπάσματα έκλεισαν με αγώνες χωρίς μετρήσεις. Τα γυψαδικα το ίδιο. Η ΔΕΗ επίσης. Τώρα τι κάνουμε; Υποτίθεται ότι είναι αριστερή η δημοτική αρχή. Ωραία αριστερά!
Παράθεση
0 # Σάκης Σιδηρόπουλος. 30-07-2019 19:43
1) Η ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου δεν μας λέει έστω κατά τα διαστήματα έξαρσης του φαινομένου ποιες είναι οι μετρήσεις. Αν δηλαδή είναι μέσα στα όρια των 5μg / m-3 που ορίζονται ως τα Ευρωπαϊκά όρια.
2) Η μετρούμενη πηγή δεν είναι «περικυκλωμένη» από όργανα μέτρησης. Συνεπώς οι εξάρσεις μετριούνται όταν ο άνεμος είναι από την πηγή προς τα όργανα ( ένας σταθμός του Δήμου και ένας του Αστεροσκοπείου ), στην ευθεία ΒΔ – ΝΑ, «πηγή – σταθμός Δήμου – σταθμός Αστεροσκοπείου». Αν φυσάει διαφορετικά, τα όργανα δεν μπορούν να δώσουν ένδειξη. Έτσι αν η εκπομπή αερίων γίνεται συνειδητά κάποιες ώρες, μπορούν εύκολα να επιλεγούν οι στιγμές όπου ο άνεμος είναι εκτός αυτής της ευθείας.

Χρειάζονται περισσότερες διευκρινήσεις.
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 30-07-2019 18:45
Συγνώμη αλλά η ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου δεν λέει τίποτα. Ευχαριστούμε για τον κόπο που κατέβαλλε για να την συντάξει ο κ. Καθηγητής, αλλά πιο τίποτα δεν θα μπορούσε μας πει.
Συγνώμη επίσης αλλά και ο κ. δήμαρχος δεν λέει τίποτα. Πέρα από το ότι διατυπώνει με ωραία λόγια τα δικά μας βάσανα, για την δική του υποχρέωση ως μέρος και μέλος της Πολιτείας που όφειλε να μας προστατεύει, στο μόνο που δεσμεύεται είναι να συγκαλέσει τα άλλα μέρη και μέλη της πολιτείας να τους κουνήσει το δάκτυλο. Και όλοι μαζί να δεσμευτούν ότι θα κουνήσουν το δάκτυλο στα υπουργεία (τους μέσα).
Αμ έτσι, ωραία ροκανίζουμε τον χρόνο, αλλά δουλίτσα δεν κάνουμε.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση