Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 15:51

Πρόστιμο 5 δις δολάρια από την Αμερικανική Επιτροπή Εμπορίου στη Facebook για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

facebook1Το πρόστιμο-ρεκόρ των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων επέβαλε η Αμερικανική Επιτροπή Εμπορίου (FTC) στον κολοσσό του Facebook εξαιτίας παραβιάσεων στα προσωπικά δεδομένα χρηστών. Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο θα τεθεί υπό εποπτεία και κάποιοι αισιοδοξούν ότι αυτό ίσως γίνει μάθημα και σε άλλες εταιρείες όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

 Μετά από έρευνα ενός έτους, η FTC διαπίστωσε ότι η εταιρεία είχε επανειλημμένως παραπλανήσει δεκάδες εκατομμύρια χρήστες ως προς τη χρήση των τηλεφωνικών τους αριθμών, των φωτογραφιών προφίλ με τα πρόσωπά τους εμφανή και άλλων στοιχείων, οι οποίοι είχαν την πεποίθηση ότι αυτά τα δεδομένα τους δεν θα διαμοιράζονταν σε τρίτα μέρη. Η εταιρεία όμως στην πραγματικότητα έδινε πρόσβαση σε δημιουργούς εφαρμογών (app) που πλήρωναν το Facebook για διαφημίσεις.

Οι πιο σκεπτικοί θεωρούν ότι το πρόστιμο είναι απολύτως ανώδυνο για την Facebook που κατέγραψε κέρδη 16,9 δισεκατομμύρια μόνο στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, αλλά πιστεύουν ότι τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Επιτροπή μπορεί να λειτουργήσουν ως ένα σημείο αναφοράς και για άλλες εταιρείες που θα αναγκαστούν να σεβαστούν τα προσωπικά δεδομένα. «Αυτό είναι ένα μήνυμα και σε άλλες εταιρείες ότι αν πράξετε όπως η Facebook, αυτό θα υποστείτε» λέει ο επικεφαλής της FTC, Joe Simons.

«Περιμένω σήμερα πολλά στελέχη και μάνατζερ να ανταλλάζουν μηνύματα για το τι χρειάζεται να κάνουν ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν απέχουν από αυτές τις καλές πρακτικές» λέει ο Trevor Hughes, πρόεδρος του International Association of Privacy Professionals (Διεθνής Οργανισμός για τους επαγγελματίες στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων).

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκεμπεργκ, από τη μεριά του έγραψε ότι: «Συμφωνήσαμε νε πληρώσουμε αυτό το ιστορικά μεγάλο πρόστιμο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα προβούμε κάποιες μεγάλες αλλαγές ως προς το πώς φτιάχνουμε τα προϊόντα μας και ως προς το πώς λειτουργεί η εταιρεία μας».

Το FaceApp και η ερώτηση του Αλ.Γεωργούλη στην Ευρωβουλή

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες εβδομάδες η εφαρμογή FaceApp – μητρική εταιρεία της οποίας είναι η ρωσική Wireless Labs – που δείχνει πώς θα είναι ο ηλικιωμένος εαυτός σου, έγινε viral στους χρήστες του Facebook. Ανάμεσα στις ρυτίδες και τα άσπρα μαλλιά και τα ποστ διάσημων και άσημων, δεν άργησαν οι αντιδράσεις και η ανησυχία για το πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα στα οποία αποκτά πρόσβαση η εταιρεία.

Στις ΗΠΑ το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις, όπως διευκρινίζει η Deutsche Welle. Ο Τσακ Σούμερ των Δημοκρατικών, απευθύνθηκε στην ομοσπονδιακή αστυνομία, λέγοντας ότι ένας έλεγχος της εφαρμογής είναι απαραίτητος: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι θα μπορούσε να γίνει παραλήπτης προσωπικών δεδομένων μια αντίπαλη χώρα που διαπράττει διαδικτυακά εγκλήματα κατά των ΗΠΑ».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Γεωργούλης κατέθεσε σχετικό ερώτημα στο ευρωκοινοβούλιο:

Το Face App έγινε δημοφιλές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες. Αυτή την στιγμή η εφαρμογή είναι από τις πρώτες σε μεταφορτώσεις σε 121 κράτη και υπολογίζεται ότι πάνω από 150 εκ. χρήστες την έχουν χρησιμοποιήσει. Οι άδειες που ζητά από τους χρήστες περιλαμβάνουν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων. Η λειτουργία της έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σε ειδικούς στο δίκαιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Προκύπτουν ερωτήματα αναφορικά με την ασφάλεια και την προστασία των χρηστών, ειδικά αν δεν εφαρμόζεται επαρκώς το νομικό πλαίσιο της ΕΕ. Δεδομένου ότι η εφαρμογή χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου (face recognition technology) και συλλέγει βιομετρικά στοιχεία, ενώ η έδρα της εταιρίας που την ανέπτυξε και την διαχειρίζεται βρίσκεται εκτός Ε.Ε ερωτάται η Επιτροπή: 1. Πως προστατεύονται οι χρήστες ενώ συγκατατίθενται «επ’ αόριστον, σε μη αποκλειστική πρόσβαση και άδεια» για «εμπορικές χρήσεις» χωρίς πρωτίστως να ενημερώνονται με διαφάνεια για τους όρους και χωρίς δυνατότητα ανάκλησης; 2. Εξασφαλίζεται η εξωεδαφική εφαρμογή και τήρηση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων σε περίπτωση μεταφοράς και επεξεργασίας των δεδομένων των χρηστών σε άλλη τοποθεσία εκτός της Ε.Ε. που δραστηριοποιείται η εταιρία ή συνεργαζόμενες με αυτήν;

Πηγή:  thepressproject.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 16:02

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση