Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 15:50

Ο Άλαν Τιούρινγκ, o πατέρας των υπολογιστών, στο βρετανικό χαρτονόμισμα των 50 λιρών

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ets14Ο Άλαν Τιούρινγκ (1912-1954), μαθηματικός, καθηγητής της λογικής, κρυπτογράφος και βιολόγος, ήταν για ένα διάστημα ο επικεφαλής μιας ομάδας που ανέπτυξε τεχνικές πάνω στην κρυπτανάλυση και «έσπασε» πολλούς κωδικούς των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπως της μηχανής Enigma, της ειδικής γραφομηχανής που είχαν εφεύρει οι Ναζί επιστήμονες για την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων τους, της οποίας η αποκρυπτογράφηση ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Ο Τιούρνγκ φαίνεται να αυτοκτόνησε λόγω των διώξεων που υπέστη επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Ο Τιούρινγκ είχε φυλακιστεί αρχικά το 1952 και στη συνέχεια υποβληθεί σε στείρωση με χημικά, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του. 

Αυτός ο λαμπρός επιστήμονας θα είναι το πρόσωπο του νέου χαρτονομίσματος των 50 λιρών στη Βρετανία που θα κυκλοφορήσει το 2021.

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κόμι, με τον τρόπο αυτό τιμάται ένας «εξαιρετικός μαθηματικός», ένας «γίγαντας στις πλάτες του οποίου στεκόμαστε όλοι σήμερα».

Σημείωσε ότι «εκτός από πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, ήταν ήρωας πολέμου, η συμβολή του οποίου είναι ευρεία και πρωτοπόρα».

Η ζωή του την περίοδο που δούλεψε για να σπάσει το Enigma περιγράφεται στην ταινία «Το παιχνίδι της μίμησης» (2014) του Μόρτεν Τίλντουμ με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.

Εδώ  για πληροφορίες της ζωής και του έργου του Τιούρινγκ από τη Βικιπαίδεια κι  εδώ  από το tvxs.

Σ.Δ: Γενικά κερδίζουν πόντους μέσα μου εκείνες οι χώρες που στα χαρτονομίσματά τους, στα γραμματόσημά τους και στις ονοματοθεσίες δρόμων, πλατειών, σταθμών, ιδρυμάτων κ.λπ επιλέγουν και τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες και επιστήμονές τους. Και αυτό το κάνουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μετά από τον θανατό τους. Η Αγγλία είναι μία απ'αυτές τις χώρες. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 17:32

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση