Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 17:49

Καθόλου τυχαία το, από 7 Μαΐου, πρακτικό έγκρισης της απαλλοτρίωσης της περιοχής Λιπασμάτων από την Περιφέρεια

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

mgl10Καθόλου τυχαία το, από 7 Μαΐου, πρακτικό έγκρισης της απαλλοτρίωσης της περιοχής Λιπασμάτων από την Περιφέρεια είδε το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες μετά τις δημοτικές εκλογές. Αν και κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της δημοτικής αρχής ήταν η επιτυχία έγκρισης της απαλλοτρίωσης, όπως διαβάζουμε τώρα που έχουμε στα χέρια μας την απόφαση υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι στην 6η από της 7 συνιστώσες που επιβάλλουν την απαλλοτρίωση και περιγράφεται ως εξής στην σελίδα 10:

«ΣΤ) Εξυγίανση του εδάφους / υπεδάφους από τα παραπροϊόντα που εναποτίθεντο κατά την περίοδο λειτουργίας του εργοστασίου και τα οποία σήμερα εξακολουθούν να ρυπαίνουν την ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας συνθήκες επικινδυνότητας για την υγεία των κατοίκων.»

Είναι λοιπόν και επισήμως το έδαφος και υπέδαφος της περιοχής τοξικό και επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, όχι μόνον όσων επισκέπτονται τον χώρο, αλλά ευρύτερα των κατοίκων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής όταν ξεκινούσε πριν 2 χρόνια τα έργα και την μετατροπή του χώρου σε αναψυχής και συναυλιών ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει, ότι μοναδικό πρόβλημα είναι οι εν λειτουργία εγκαταστάσεις του Μελισσανίδη, η Περιφέρεια έρχεται με την απόφαση της και μας λέει ότι ένας από τους σκοπούς της απαλλοτρίωσης είναι η εξυγίανση του εδάφους που ανέμελα πατούσαμε ή καθόμασταν χάμω για να απολαύσουμε τις συναυλίες και του υπεδάφους για το οποίο θεωρούσαμε αντιπολιτευτική γκρίνια τις διαμαρτυρίες δημοτικών συμβούλων.

Έτσι εξηγείται η δημοσιοποίηση του πρακτικού μετά τις εκλογές, «μετά την απομάκρυνση εκ του Ταμείου», να ναι καλά ο δήμαρχος μας να χαρεί την νέα του τετραετία κι ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν στατιστικές ασθενειών να χαλάσουν τις όμορφες μέρες του στον δήμο.

Ας θέσουμε όμως μερικά ερωτήματα για το μέλλον, όπως προκύπτουν από την απόφαση της Περιφέρειας.

Α) Πως ξέρει η Περιφέρεια ότι το έδαφος/υπέδαφος χρειάζεται εξυγίανση; Αν και έχει συζητηθεί πάρα πολύ  το θέμα, αν και έχουν υπάρξει μελέτες στο παρελθόν από την εποχή του Χρονόπουλου ακόμη, έχουμε μείνει με την εντύπωση ότι υπήρχε η προτροπή «αν αποφασιστούν έργα, τότε να γίνουν συγκεκριμένες τομές προς έλεγχο του υπεδάφους» Στην απόφαση κυριαρχεί η βεβαιότητα που δημιουργεί την σκέψη ότι υπάρχει μελέτη επικινδυνότητας δημοσίως άγνωστη.

Β) Πριν ακόμη η Περιφέρεια ορίσει τιμή εξαγοράς με την υποχρεωτική απαλλοτρίωση, δεν θα έπρεπε να υπάρχει μελέτη για το κόστος των έργων αποκατάστασης του εδάφους; Σε πόσο βάθος θα φτάσει η αποκομιδή σε πόση έκταση, πόσες χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα υπολογίζονται, που θα πάνε, ποιος θα τα δεχτεί, πως θα προστατευτούν από τα φυσικά φαινόμενα εκεί που θα πάνε.

Γ) Ποιος πληρώνει αυτό το κόστος; Το δημόσιο αφού προβεί στην απαλλοτρίωση; Ο ιδιοκτήτης (ΕΤΕ) με ποσόν που θα εκπέσει από το τίμημα το οποίο ενδεχομένως να μηδενιστεί και να μείνει και υπόλοιπο;

Δ) Είναι μια απλή διαδικασία η αποκομιδή ή χρειάζεται εξειδικευμένος εξοπλισμός προστασίας των εργαζομένων, των περιοίκων, του περιβάλλοντος; Έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα;

Και

ΑΑ) Μήπως κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης του υπεδάφους είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την σημερινή μορφή προστασίας του κάτω από το έδαφος;

ΥΓ. Διαβάζω την νέα γραμμή άμυνας. Με λίγα λόγια περιγράφεται ως «αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις» το στ) μπήκε για λόγους βαρύτητας της αιτιολόγησης κι όχι τοξικότητας του εδάφους. Επικίνδυνα παιχνίδια, τοξικό κουτόχορτο. Ελπίζω να μην είναι επίσημη αυτή η γραμμή άμυνας και να μείνει μόνο στα χείλη γραφικών οπαδών. Όποιος νομίζει ότι έτσι απλά, η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας μπορούν να συμπεριλαμβάνουν ψέματα στις αποφάσεις τους για να ξεγελάσουν την δικαιοσύνη «προς όφελος του λαού» είναι βαθιά αντικοινωνικό στοιχείο.

Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 17:56

Σχόλια   

0 # Γιώργος Μεριζιώτης. 13-06-2019 08:49
Ο ανθρωπιστής φιλόσοφος Ernst Fischer έκφραζε την αισιοδοξία του ότι «μέσα στο μπουμπουνητό της βλακείας, βουβαίνεται η λογική. Όταν όμως το μπουμπουνητό γίνει τόσο δυνατό σα να βροντούσε κιόλας η καταστροφή, ακούγεται το ψιθύρισμα.

Ένα ψιθύρισμα μέσα στα τείχη της εξουσίας. Και την κρίσιμη στιγμή, πολλοί προτιμούν να ακούσουν τη συμβουλή των σκεπτόμενων παρά τη μπουρδολογία του δαιμονισμένου». (Ernst Fischer, Τέχνη και Ανθρωπισμός)

Δυστυχώς, η αισιοδοξία του Ernst Fischer δείχνει να διαψεύδεται από την εν διαμορφώσει περιρρέουσα πραγματικότητα που διαμορφώνει ο ολοκληρωτικός εμπορικός καπιταλισμός : Στην κρίσιμη στιγμή, φαίνεται ότι πολλοί προτιμούν να ακούσουν την μπουρδολογία των δαιμονισμένων παρά τη συμβουλή των σκεπτόμενων.

Θα τα πούμε γιατί είχαμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονούν στο χώρο των λιπασμάτων, αλλά εμείς είμαστε περιθωριακοί (προσφιλές επίθετο των αριστερών) και ποιος μας λαμβάνει υπόψη του;

Βέβαια κύριε Λάκη και λοιποί, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αναπλαστές , όταν έθετα θέμα σε διαπροσωπικές συζητήσεις για το πως μπαίνει ο κόσμος έτσι ανεξέλεγκτα στον χώρο για τις συναυλίες μου την πέφτατε ότι είμαι ενάντια στον πολιτισμό και σας απαντούσα ότι:

“Στο πολιτιστικό πεδίο, συντελείται μια χωρίς προηγούμενο διάλυση της «πολιτιστικής δημιουργίας» με τη συστηματική καταστροφή της κριτικής λειτουργίας και τη διαμόρφωση ενός «υπερεκπολιτισμένου καταναλωτικού και νεοαναλφάβητου κοινού» προορισμένου να καταναλώνει σκουπίδια”.

Ψηφήστε; τελειώσατε; ο τελευταίος /τελευταία τράβηξε τη κουρτίνα από το παραβάν;

Θα τα πούμε!!!

υγ. φέτος δεν θα γίνουν γιορτές της θάλασσας;
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 11-06-2019 21:43
Στην εποχή των κασκαντέρ Γιώργο, μπορεί και να αύξανε το ποσοστό αν γινόταν γνωστό το έγγραφο. Σημασία έχει ότι δεν αποκαλύφθηκε από φόβο.
Στην ουσία όμως του ζητήματος, αν είναι κομπιναδόροι οι της Περιφέρειας και εγγράφουν ψέματα για να εξασφαλίσουν την απαλλοτρίωση και ενδεχομένως την εργολαβία εξυγίανσης, επέτρεψε μου να πω ότι το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
Γι αυτό χρειάζεται η αμφισβήτηση της φιλαλήθειας τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της απερχόμενης περιφερειακής αρχής ώστε μέσα από επιστημονική διαβεβαίωση (την μόνη που μπορούμε να εμπιστευτούμε) να μάθουμε ποιος πρέπει να είναι ο "οδικός χάρτης" στην πορεία της Ανάπλασης.
Παράθεση
+1 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 11-06-2019 15:34
Ναι, Μανώλη, ισχύει το "αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις". Και, ποιος είπε ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να συμπεριλάβει ψέμματα στα επίσημα έγγραφά της; Όχι για το καλό του λαού, βέβαια, αλλά, για το καλό εκείνων που θα επωφεληθούν (εκλογικά ή με άλλο τρόπο) από το έγγραφο και την απαλλοτρίωση την οποία επιδιώκει να επιτύχει.

Εν πάσει περιπτώσει, Μανώλη, ο λαός μίλησε. Άνθρωποι όπως ο Λάκης και άλλοι φίλοι μου ψήφισαν τον Βρεττάκο και τα πεπραγμένα του καθώς και τα σχέδιά του. Δυστυχώς ήταν όλα μαζί πακέτο. Όπως κι εγώ ήμουν πακέτο με ότι έφερνα, σαν ιδέες, σαν ιστορία, σαν συνεργάτες κτλ. Κι εγώ πήρα 6% ενώ ο Βρεττάκος 46%. Ο λαός μίλησε. Και μη μού πεις ότι θα άλλαζε το αποτέλεσμα αν γνώριζε το έγγραφο της Περιφέρειας.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση