Παρασκευή, 03 Μαΐου 2019 14:38

Συνεργασία Δήμου+5μελούς+ΕΛΑΣ οι προϋποθέσεις ορθής λειτουργίας προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

katiaH κακοποίηση των ζώων, η αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της πάταξης του παρεμπορίου, ο ανεξέλεγκτος αριθμός αδέσποτων ζώων,δεν είναι ασαφείς έννοιες, και κάποιοι φέρουν ευθύνες. Ο νόμος 4039/12 και η τροπολογίες του,στοχεύουν στη μείωση αυτών των φαινομένων, με κύριο υπεύθυνο τους εκάστοτε Δήμους, και τις 5μελείς επιτροπές τους, σύμφωνα με την εγκύκλιο κακοποίησης. Η 5μελής επιτροπή, είναι ένα σημαντικό εργαλείο των Δήμων προς αυτή την κατεύθυνση.

Βάσει λοιπόν της νομοθεσίας μας η 5μελής επιτροπή, που συστήνεται σε κάθε Δήμο, είναι η μόνη αρμόδια για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων , όπως για την περισυλλογή, την στείρωση, την πορεία φαρμακευτικής θεραπείας, των καρτελών τους με το ιστορικό του κάθε ζώου,την υιοθεσία, την επανένταξή τους, ενώ το ΔΙΚΕΠΑΖ ουδεμία αρμοδιότητα έχει σε σχέση με τα παραπάνω. Είναι καθαρά εκτελεστικό όργανο των αποφάσων των Δήμων.

Για να γίνουμε πιο σαφείς το Δικεπάζ δεν μπορεί να προβαίνει σε υιοθεσίες , ούτε σε περισυλλογές δίχως την εντολή του Δήμου, δεν μπορεί να επανεντάσσει εν αγνοία της 5μελούς, Το διαδημοτικό κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς [σκύλους και γάτες] σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του εκτελεί αποφάσεις του Δήμου. Επισημαίνουμε ότι ο νόμος αναφέρεται στην όλη παρακολούθηση του προγράμματος, χωρίς καμιά απαγόρευση και προσκόμματα εκ μέρους της διοίκησης του ΔΙΚΕΠΑΖ, τα οποία είναι αυθαίρετα και καταχρηστικά. Προκειμένου η 5μελής να ασκήσει το έργο της, πρέπει να ενημερώνεται με διαφάνεια με τα πλήρη στοιχεία των ζώων και να αποφασίζει για την πορεία τους.

Οι Δήμοι πρέπει να ενδιαφέρονται για την ευζωία των ζώων, και να συνεργάζονται με τις 5μελείς με διαφάνεια άνευ κρυψίνοιας, γιατί φυσικά η διαχείριση αδέσποτων ζώων δεν είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας να μένει εν κρυπτώ. Η ενημέρωση του κόσμου για θέματα που άπτονται π.χ σίτιση, σήμανση, ευζωία και η εφαρμογή της νομοθεσίας, όπως οι έλεγχοι νομιμότητας ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς, ή θέματα που έχουν να κάνουν με την προώθηση της φιλοζωικής κουλτούρας των δημοτών της πόλης μας ο Δήμος και οι Φιλόζωοι πρέπει να έχουν κοινή ευαισθησία και κατεύθυνση με κοινό σκοπό να σταματήσει ο πολλαπλασιασμός των αδέσποτων και η κακοποίηση των ζώων. Θα λειτουργήσει και θα παράσχει έργο, μόνον αν οι δημοτικές αρχές συνειδητοποιήσουν, ότι το περιβάλλον δεν είναι μόνον πάρκα, παιδικές χαρές, πανηγύρια, αλλά και τα έμβια ζώα προ πάντων. Είναι προκλητικό, και αναχρονιστικό να παίρνονται κονδύλια από τους Δήμους για όλα τα ανωτέρω που προείπα, και να αποκόπτουν κάθε βοήθεια, όπως φάρμακα,τροφές για τα ζώα της πόλης τους.Για να κατορθώσουμε ένα μέσο αποτέλεσμα, καλό είναι οι Δήμοι να προωθούν σε αυτές τις θέσεις ανθρώπους με φιλοζωική κουλτούρα ή έστω με την περισσότερη ευαισθησία από κάποιους άλλους.

Δυστυχώς οι Δήμοι μέχρι σήμερα , όχι μόνον αποκόπτουν τον νόμο 4039/12 αλλά και τον παρερμηνεύουν κατά το δοκούν. Δημιουργήθηκαν καταφύγια θανάτου αθώων ψυχών, χωρίς στοιχειώδη περίθαλψη,ένεκα της υπέρμετρης έπαρσης της εξουσίας κάποιων Δημάρχων, και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, και απύθμενης αναλγησίας.πχ, Καβάλα, Βόλο κ.λ.π. Αλλά και στην Αττική δεν πάμε καθόλου καλά οι Δήμοι δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον να εφαρμόσουν τον νόμο.

Τα σωματεία οφείλουν να σηκώνουν το ανάστημά τους στις αδικίες των αδέσποτων ζώων, να τολμούν να πιέσουν τις αρχές, και να αναδείξουν τα εγκλήματα, τους υπεύθυνους που δυσχεραίνουν τη κατάσταση και το φθάνουν στο αδιέξοδο,να μην φοβούνται να κακοκαρδίσουν τους αιρετούς.. και να στοχεύουν μόνον στην ευζωία των ζώων.

Νοηματοδοτείται και προσανατολίζεται το γραφείο αδέσποτων ζώων του εκάστοτε Δήμου, ο αρμόδιος επικεφαλής Αντιδήμαρχος του τομέα αν εφαρμόσουν τον νόμο καθώς και την εγκύκλιο κακοποιήσεων σε στενή συνεργασία με την ΕΛΑΣ με σύνεση, διαφάνεια, φιλοζωική διάθεση. Έτσι μόνον μπορεί να ελεγχθεί κάθε περιοχή αποτελεσματικά και γρήγορα να αλλάξουν τα δεδομένα της παραπληροφόρησης, και όλα αυτά που ταλαιπωρεί το φιλοζωικό κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων στις πόλεις. Οι Δήμοι υποχρεούνται να σημαίνουν, να εμβολιάζουν και να στειρώνουν γάτες. ν.4039/12 [Α΄15/2-2-2/2012] Σύμφωνα με τα ανωτέρω οι περισσότεροι Δήμοι είτε αριστεροί είτε δεξιάς απόχρωσης είναι ξεκάθαρο ότι παραβαίνουν τον νόμο. Απαραίτητη προϋπόθεση ομαλής και ορθής λειτουργίας του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων Δήμου είναι

α. Η δημιουργία 5μελούς επιτροπής παρακολούθησης και

β. Η οργάνωση γραφείου αδέσποτων στο Δήμο [Ληξιαρχείο αδέσποτων και δεσποζόμενων Δήμου]

1.επανδρωμένο με μεταφορικό μέσο για τα έκτακτα περιστατικά

2. Με 3 υπαλλήλους τουλάχιστον ο ένας εξ αυτών να διευθετεί όλη την αλληλογραφία αιτημάτων δημοτών, Δήμου, προς Δικεπάζ, 5μελή,και αντιστρόφως. Όταν ένα από τα δυό δεν υφίσταται δεν είναι τίποτα νόμιμο. Όλα αλλάζουν με την έγκαιρη πρόληψη και ενημέρωση από τον Δήμο, όταν υπάρχει πολιτική βούληση για τα δικαιώματα των ζώων. Απαιτούμε την τήρηση της νομοθεσίας και την συμμόρφωση των υπευθύνων του Δήμου.

Πρόεδρος Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Κίνησης Δραπετσώνας Κάτια Καραβασίλη

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Μαΐου 2019 14:53

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 10-05-2019 15:18
Συμφωνώ με την Κάτια.
Τα έχω συζητήσει μαζί της κι έχει δίκιο αλλά έχει και προτάσεις. Σε γενικές γραμμές τις έχουμε υιοθετήσει στο πρόγραμμά μας.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση