Κυριακή, 07 Απριλίου 2019 13:05

Ριτσώνα, εδώ το καλό και φτηνό ιδιωτικό αποτεφρωτήριο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

apotefro1Σε όλες τις άλλες χώρες που η ορθόδοξη εκκλησία έχει το πάνω χέρι η αποτέφρωση των νεκρών δεν είναι πρόβλημα. Εδώ, η δική μας εκκλησία και ρητά και άρρητα την έχει κάνει. Η πολιτεία ότι ήταν να κάνει σ'αυτό το θέμα το έχει νομοθετήσει. Γιατί άραγε αποτεφρωτήριο μέχρι τώρα δεν μας έχει προκύψει, όταν ζήτηση υπάρχει; Να'ναι μόνο η αιτία η μονοφαγού εκκλησία μας; 

 Το θέμα της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου το έθεσε για πρώτη φορά ο δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Έβερτ το 1987 με επιστολή του στην Ιερά Σύνοδο. Το 2006 ψηφίστηκαν οι πρώτοι νόμοι που συμπληρώθηκαν πέρσι, έτσι που πια δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από πλευράς νομοθεσίας.

Κάποιοι δήμαρχοι - Λαμπρινός ( Ηράκλειο), Μπουτάρης, Πελετίδης (Πάτρα), και τελευταίος ο Καμίνης - ξεκίνησαν να φτιάξουν τα πρώτα αποτεφρωτήρια, αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει κανένα από αυτά.

Μια πρόταση της σταγόνας που την αναρτήσαμε πριν τρία χρόνια περίπου έλεγε πως οι πέντε δήμαρχοι του Πειραιά και ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γαβρίλης θα μπορούσαν να πάρουν την πρωτοβουλία για να κατασκευάσουν στο Σχιστό το δικό μας αποτεφρωτήριο. Η εκτίμησή μας ήταν ότι  δεν θα τους πρόεκυπτε κάποιο σοβαρό πρόβλημα ψήφων στην περίπτωση που οι παπάδες και οι ψηφοθήροι αντιδρούσαν. Αλλά φαίνεται πως θέματα σαν κι αυτό δεν είναι στις επιλογές των κεντροαριστερών, αριστερών και σούπερ αριστερών δημάρχων μας που φαίνεται ότι κάποιες θρησκευτικές ευαισθησίες τις έχουν.

Κι έτσι, αφού ο δημόσιος τομέας δυσκολεύται να κατασκευάσει το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, πράμα που σημαίνει πως οι συγγενείς των νεκρών που έχουν επιλέξει την καύση είναι αναγκασμένοι να τρέχουν στην Βουλγαρία, πήρε την πρωτοβουλία ο ιδιωτικός τομέας. Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι όταν υπάρχει κενό για πολύ χρόνο αυτό αντίκειται στους νόμους τόσο της φυσικής όσο και της κοινωνιολογίας. 

Ιδιωτικών λοιπόν συμφερόντων θα είναι το πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα.  

Το πρώτο αποτεφρωτήριο έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα και είναι ήδη σε φάση κατασκευής και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο φθινόπωρο στην περιοχή της Ριτσώνας.   Η περιβαλλοντική αδειοδότηση χορηγήθηκε το περασµένο καλοκαίρι µε τη µορφή της υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές ∆εσµεύσεις (ΠΠ∆). Πρόκειται για µια διαδικασία εναλλακτική της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εφαρµόζεται σε κάποιες µορφές δραστηριότητας. Εκδόθηκε από τη ∆ιεύθυνση Ανάπτυξης Εύβοιας, µε αποδέκτη την ανώνυµη εταιρεία «Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας» που εντόπισε οικόπεδο στην περιοχή Μεγάλη Γέφυρα Ριτσώνας του πρώην ∆ήµου Αυλίδας.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το σχετικό ρεπορτάζ. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Απριλίου 2019 17:25
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση