Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 19:21

Υπερ-ταμείο και υπο-λογισμοί

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

mglΗ εκχώρηση στο υπερταμείο της δημόσιας περιουσίας υπήρξε ένας κρίσιμος συμβιβασμός της κυβέρνησης προς την τρόικα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την συμφωνία και καταψήφισαν τον νόμο. Μεταξύ κοινοβουλίου και πολιτών δεν μεσολαβούν άλλοι θεσμοί, αν μπορεί να ανατραπεί ο νόμος, πάλι μέσα στο κοινοβούλιο θα ανατραπεί πουθενά αλλού. Μέχρι την ανατροπή του (ή την ολοκλήρωση του κύκλου των 99 ετών) οι πιθανές συνέπειες θα είναι σταθερά προ των πυλών κάθε δήμου και κάθε δημοτική παράταξη που διεκδικεί την ψήφο μας σε λιγότερες από 100 μέρες, οφείλει να μας περιγράψει πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο καυγάς στο δημοτικό συμβούλιο προ ημερών καθόλου δεν κινήθηκε σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Ο δήμαρχος από την μεριά του, αν και δικαιολογήθηκε σθεναρά ότι κι αυτός κατήγγειλε την ενδοτική κυβέρνηση, δεν καθησύχασε τις αντίπαλες παρατάξεις.

Στην πραγματικότητα όμως, δεν είχαμε έναν «διπολισμό» όπου στην μια μεριά είναι ο δήμαρχος και στην άλλη οι αντίπαλοι του. Στην μια μεριά είχαμε τον δήμαρχο, συν όσους κατήγγειλαν την κυβέρνηση συν όσους υπερασπίζονταν την κυβέρνηση, όλους δηλαδή όσοι «αισθάνονται» την υποχρέωση να διαμεσολαβήσουν μεταξύ του πολίτη και των εθνικών θεμάτων, υποκαθιστώντας τον θεσμικό ρόλο των κομμάτων, λειτουργώντας ως «μετωπικές συλλογικότητες» των κομμάτων, που τσακώνονταν μεταξύ τους που βρίζονταν, που δεν επέτρεψαν σε καμιά ήρεμη φωνή να ακουστεί, να πει γνώμη, να εκφράσει ιδέα, να συμβάλλει με νηφάλιες σκέψεις στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Και πραγματικότητα είναι μία. Υπάρχει ένας νόμος που μπορεί να έχει κακές συνέπειες για τον δήμο μας. 

Ο καυγάς εξαντλήθηκε στα προφανώς αδύνατα –δεν υπάρχει περίπτωση να πουληθούν σχολεία και νηπιαγωγεία και πλατείες και εκκλησίες (; υπάρχουν κρατικές εκκλησίες ε;) και άφησε απέξω τα πιθανά – πχ ο Κοκκινόβραχος μπορεί να πουληθεί. Ο καυγάς δεν περιέλαβε μια μεγάλη πραγματικότητα. Ότι όσα εμφανίζονται να πουλιούνται, αν και τα εξαιρεί ο νόμος οφείλεται στο ότι είναι παράνομα κτίσματα. Ναι, παράνομα είναι τα σχολεία και όσα ενεργά δημόσια κτίρια εμφανίζονται στα πωλητήρια. Αυτά που τρέχει τώρα ο δήμος στο ΣτΕ να τα εξαιρέσει. Αυτός είναι ο ρόλος των καυγάδων. Να συσκοτίζουν, να παρακάμπτουν την λογική που δείχνει ότι το κράτος ζητά από τους πολίτες να σέβονται τους νόμους, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον εαυτό του. Ο καυγάς δεν επέτρεψε στους υποψήφιους άρχοντες να δηλώσουν ότι θα σέβονται τους νόμους που και οι ίδιοι θεσμικά επιβάλλουν στους πολίτες να σέβονται.

Ας αφήσουμε προς ώρας τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις της γειτονιάς μας να καυγαδίζουν για τα εθνικά ζητήματα, κι εμείς να πούμε καμιά σοβαρή και λογική κουβέντα.

Τα δεδομένα. Η δημόσια περιουσία εκχωρήθηκε. Υπάρχουν με νόμο εξαιρέσεις από την εκχώρηση. Εμφανίζονται εκχωρημένα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις αλλά εκχωρούνται βεβαίως και περιουσιακά στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις.

Περιλαμβάνονται σχολεία κλπ δημόσια κτίρια που είναι αδύνατον να πουληθούν, έτσι κι αλλιώς ο δήμος τρέχει τώρα για την νομιμοποίηση τους ώστε να αφαιρεθούν από το υπερταμείο.

Τι θα γίνει με τα περιουσιακά στοιχεία που δεν εξαιρούνται, που πέρασαν νόμιμα στο υπερταμείο, που υπάρχει πιθανότητα να πουληθούν;  Πέρα από τις αγωνιστικές διακηρύξεις, τα προτεταμένα στήθη, την μονομαχία στο Ελ Πάσο υπάρχουν άλλου είδους  κινήσεις από την δημοτική αρχή ή σκέψεις από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις;

Η δημοτική αρχή έχει το τεράστιο πλεονέκτημα ότι γνωρίζει ακριβώς αυτούς τους χώρους και διαθέτει τους πόρους να προβεί σε μελέτες αξιοποίησης με ιδιώτες ώστε αν εμφανιστεί ενδιαφερόμενος αυτό να αποβεί σε όφελος και της κοινωνίας. Στην αντίθετη περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος πώλησης ακινήτων που θα αποβεί εις βάρος της κοινωνίας. Γιατί οι νόμοι τελικά εφαρμόζονται.

Να θυμίσω ένα περιστατικό.

Το όχι και τόσο μακρινό 2008 η δημοτική αρχή Δραπετσώνας υπό τον Α. Χρυσό προετοίμασε μια ημερίδα με θέμα την αξιοποίηση της περιοχής Ανάπλασης. Η ημερίδα διαλύθηκε με τραμπούκικο τρόπο από έξαλλους οπαδούς του «μητροπολιτικό πάρκο και τίποτα άλλο» (δεν το λέω με βεβαιότητα αλλά αν θυμάμαι καλά μεταξύ τους και ο νυν δήμαρχος). Ο τόπος παρέμεινε «κρανίου τόπος» και 3 χρόνια αργότερα πήρε την πρώτη άδεια εγκατάστασης για τα πετρελαιοειδή ο Μελλισανίδης. Ακολούθησε και η δεύτερη για το διυλιστήριο και η παράταση και οι οσμές και οι βεβαιώσεις ότι θα βρούμε από πού προέρχονται και οι αγώνες «να φύγουν τα διυλιστήρια» και το κόλπο γκρόσο «βάζουμε τις συναυλίες δίπλα στις δεξαμενές για να τον εκθέσουμε».

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 13:32

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση