Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019 08:35

Γιατί ο ΟΑΕΔ καταγράφει ρεκόρ ανεργίας και η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει μείωση;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

oaedΚαταρχάς πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι αριθμός των ανέργων που ανακοινώνει ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Δεν είναι ούτε στατιστική, ούτε έρευνα. Είναι οι άνθρωποι ένας προς έναν που προσέρχονται στον Οργανισμό προσκομίζοντας έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν εργάζονται. Και αυτοί οι άνθρωποι τον Δεκέμβριο έφτασαν 1.116.816 - ο υψηλότερος αριθμός ανέργων που καταγράφηκε όλη την περίοδο της κρίσης. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στον πίνακα, ακόμα και τα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων ο αριθμός των ανέργων ήταν αισθητά μικρότερος. Από τον Οκτώβριο του 2018 οι άνεργοι έσπασαν ξανά το φράγμα του 1 εκ. φτάνοντας το αρνητικό ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2018.

Εξίσου μεγάλη αίσθηση όμως προκαλεί και το γεγονός ότι ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική) και ΟΑΕΔ παρουσιάζουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα για το ύψος της ανεργίας στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων τον Νοέμβριο –αυτός ήταν ο τελευταίος μήνας που έχει ανακοινώσει έως σήμερα- έφτανε 875.195 άτομα. Την ίδια στιγμή στον ΟΑΕΔ τον μήνα Νοέμβριο ήταν εγγεγραμμένα 1.098.437 άτομα! Στον ΟΑΕΔ, δηλαδή, φαίνεται ότι οι άνεργοι είναι περισσότεροι κατά 223.242 άτομα σε σχέση με όσους μέτρησε η ΕΛΣΤΑΤ τον ίδιο μήνα.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι μειώνονται, όταν τα μητρώα του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι κάθε μήνα οι άνεργοι αυξάνονται. Για παράδειγμα, το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι μειώθηκαν από 887.009 άτομα τον Σεπτέμβριο, σε 875.997 άτομα τον Οκτώβριο και σε 875.195 άτομα τον Νοέμβριο. Το ακριβώς αντίθετο δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ! Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, όχι μόνο δεν μειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο, αλλά εκτοξεύτηκε. Συγκεκριμένα οι άνεργοι στον ΟΑΕΔ έφταναν τους 939.185 τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκαν σε 1.012.269 τον Οκτώβριο και σε 1.098.427 τον Νοέμβριο! Τον Δεκέμβριο -για τον οποίο ακόμα δεν έχει ανακοινώσει στοιχεία η ΕΛΣΤΑΤ- ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ κατέγραψε ρεκόρ όλων των εποχών φτάνοντας τους 1.116.816 άτομα. Πώς γίνεται σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία να υποχωρεί, προκαλώντας τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, τη στιγμή που στον ΟΑΕΔ ο αριθμός των ανέργων κατέγραψε αριθμό-ρεκόρ; Πάντως ακόμα και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Ο αριθμός, μάλιστα, θα έφτανε το 1,5 εκατομμύρια, εάν στην μείωση του αριθμού των ανέργων δεν συνέτεινε το brain drain. Η πιο μετριοπαθής εκτίμηση δείχνει ότι περίπου 300.000 άτομα με πτυχία και δεξιότητες εγκατέλειψαν την προσπάθεια αναζήτησης εργασίας στην χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πώς εξηγείται τόσο μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ και στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ; Πώς γίνεται η ΕΛΣΤΑΤ να μην μπορεί να εντοπίσει τουλάχιστον 223.242 ανέργους που έχουν γραφτεί τον ίδιο μήνα στον ΟΑΕΔ;

Κρύβεται η πραγματική ανεργία ή τελικά ο ΟΑΕΔ μοιράζει επιδόματα και παροχές σε ψεύτικους ανέργους;                Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά και εύλογα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2013 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ έφτανε 1.069.341, όταν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι τον ίδιο μήνα (Δεκέμβριος 2013) έφταναν 1.349.495 άτοµα. Και τότε υπήρχε απόκλιση, αλλά ίσως υπάρχει μία εξήγηση. Το να μην έχουν πάει όλοι οι άνεργοι που εντοπίζει η ΕΛΣΤΑΤ να γραφτούν στον ΟΑΕΔ έχει λογική. Αλλά το να έχουν γραφτεί στον ΟΑΕΔ 223.242 άτομα που δεν εντοπίζει η ΕΛΣΤΑΤ παραμένει ένα ενδιαφέρον στοιχείο προς διερεύνηση.

Γεγονός είναι πάντως ότι η ΕΛΣΤΑΤ κάνει στατιστική. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της «η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει μηνιαίες εκτιμήσεις που παράγονται βάση των στοιχείων που συλλέγονται στα πλαίσια τριμηνιαίας έρευνας. Η τριμηνιαία έρευνα συγκεντρώνει πληροφορίες από ένα δείγμα 27.000 περίπου νοικοκυριών ανά τρίμηνο. Τα ερευνώμενα άτομα καλούνται να απαντήσουν εάν έχουν εργαστεί έστω και μία ώρα στη διάρκεια μίας συγκεκριμένης περιόδου 7 ημερών κι αν αναζητούσαν εργασία κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου ή αν αναζητούσαν εργασία τις προηγούμενες τρεις». Αναλυτικότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς εδώ.

Ο ΟΑΕΔ, από την άλλη, δεν πραγματοποιεί δειγματοληπτική έρευνα. Μετράει έναν έναν τους ανέργους που προσέρχονται να εγγραφούν στον Οργανισμό. Επομένως, προκαλεί απορία πώς πανηγυρίζει η κυβέρνηση τη στιγμή που ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ είναι υψηλότερος παρά ποτέ και μάλιστα καταγράφει αλματώδη άνοδο το τελευταίο 4μηνο. Μία πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι κάποιοι εξ αυτών που εγγράφονται στον ΟΑΕΔ εργάζονται με μαύρα. Κάτι που όμως μεταφράζεται σε απώλεια ασφαλιστικών εσόδων για το κράτος, καταβολή επιδομάτων σε εργαζόμενους και ακόμα χειρότερα δείχνει εργασιακές ρυθμίσεις προς λάθος κατεύθυνση, οι οποίες ευνοούν τη μαύρη εργασία.

Είναι ενδεικτικό ότι το σύμφωνα με τα στοιχεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου, το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών οδήγησε από την ημέρα εφαρμογής του σχεδόν 200.000 άτομα να κλείσουν τα βιβλία τους, με κάποιους εξ αυτών να έχουν περάσει στην μαύρη εργασία. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα 4,7 δισ. ευρώ, το 2017 3,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 3,3 δισ.

Σ.Δ: Έχουμε επίγνωση ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η διαφορά ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ, αλλά η ανεργία αυτή καθ'εαυτή που τα τελευταία δέκα χρόνια δεν επιτρέπει σε πάρα πολλούς συνανθρώπους μας να ζήσουν μια ζωή κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρ και από άποψη μισθών και από άποψη ασφάλειας και πρόνοιας και δικαιωμάτων. Αυτό που οδηγεί το θυμικό μας στα άκρα είναι η αδυναμία όλων των πολιτικών κομμάτων να επινοήσουν τρόπους και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να προκληθεί το ενδιαφέρον σε ιδιώτες επενδυτές. Δίχως αυτούς το πρόβλημα της ανεργίας δεν πρόκειται να λυθεί παρά μόνο σε βάθος τριακονταετίας και με τις ευνοϊκότερες διεθνείς προϋποθέσεις. 

Πηγή:  athensvoice.gr  

anergoi rekor 1 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019 09:36
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Ανεργος 02-04-2019 06:41
Ο Μερκουρακης ειναι μετακλητος υπαλληλος βουλευτη του ΣΥΡΙΖΑ και αποτυχημενος υποψηφιος δημαρχος Παλαιου Φαληρου.

Οτι συμφερει το κομμα του θα πει, γιατι ειναι απλα ενα ακομα κομματοσκυλο της σειρας.

Επισης ο κουμπαρος του ειναι διορισμενος στο υπουργειο εργασιας ως Ειδικος Γραμματεας.

Η ανεργια θεριζει και ο Μερκουρακης...σφυριζει!!!
Παράθεση
-1 # Κώστας Μερκουράκης 16-02-2019 13:55
Οι δύο φορείς καταγράφουν διαφορετικές ομάδες πληθυσμού, γεγονός που εξηγεί και τη διαφορά των μεγεθών τους.
Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ διενεργεί την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού (ΕΕΔ) βάσει των Κανονισμών 577/1998, 1991/2002, 2257/2003 και 1372/2007 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι Κανονισμοί αυτοί ορίζουν τις έννοιες του απασχολούμενου και του ανέργου καθώς και τη μέθοδο δειγματοληψίας και διενέργειας της Έρευνας.
Η Έρευνα διενεργείται με κοινά πρότυπα και μεθόδους σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαχρονική ισχύς του κανονισμού εξασφαλίζει τη συγκρισιμότητα των εκτιμήσεων της ανεργίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και των άλλων κρατών καθώς αυτοί είναι οι επίσημοι ορισμοί της ανεργίας που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.
Ειδικότερα:
– Η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού ακολουθεί τους διεθνείς ορισμούς κατά τους οποίους άνεργοι είναι τα άτομα τα οποία α) δεν εργάζονται, β) αναζητούν εργασία και γ) είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία.
– Στον ΟΑΕΔ μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε πολίτης ηλικίας 15-74, πλην μαθητών και φοιτητών. Κατά την εγγραφή τους, τα άτομα που επιθυμούν να συμμετέχουν στις ενέργειες ενίσχυσης του ΟΑΕΔ καταγράφονται ως «αναζητούντες εργασία» ενώ δεν καταγράφεται η διαθεσιμότητά τους για να αναλάβουν εργασία. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω άτομα εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως «αναζητούντες» καθ’ όλη τη διάρκεια εγγραφής τους στον ΟΑΕΔ .
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εκτιμήσεων της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού και των εγγεγραμμένων ως ανέργων στον ΟΑΕΔ εξαιτίας των διαφορών στους χρησιμοποιούμενους ορισμούς.
Ως ενδεικτικές περιπτώσεις αναφέρονται οι εξής:
– Άτομα που δεν εργάζονται και αναζητούν εργασία, τα οποία καταγράφονται ως άνεργοι στην ΕΕΔ αλλά δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.
– Άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση ή εργάστηκαν σε πρόχειρες/ ευκαιριακές δουλειές (καταγράφονται ως απασχολούμενοι στην ΕΕΔ), τα οποία είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι.
– Άτομα που δεν εργάζονται και δεν αναζητούν εργασία (καταγράφονται ως μη ενεργοί στην ΕΕΔ) αλλά είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν μακροχρόνια ανέργους που έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία, άτομα μεγαλύτερων ηλικιών που συμμετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ προκειμένου να συμπληρώσουν ένσημα, άτομα που παραμένουν εγγεγραμμένα για να έχουν τα οφέλη της κάρτας ανεργίας κλπ.
Κατά συνέπεια, οι ομάδες πληθυσμού που καταγράφονται στον δείκτη ανεργίας της ΕΛΣΤΑΤ είναι διαφορετικές από εκείνες που εγγράφονται στον ΟΑΕΔ, γεγονός που εξηγεί και τη διαφορά των μεγεθών τους.
Θα πρέπει τέλος να τονιστεί ότι σε καμία χώρα της ΕΕ δεν χρησιμοποιούνται οι εγγεγραμμένοι στις διοικητικές υπηρεσίες άνεργοι προκειμένου να προσδιοριστεί το πλήθος των ανέργων και να υπολογιστεί το ποσοστό ανεργίας μιας και οι διοικητικές αυτές πηγές δεν μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλες για την εκτίμηση του εν λόγω μεγέθους.
Τέλος μια ακόμα εξήγηση πάντως για το φαινόμενο της ανόδου είναι και το γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα προγράμματα που αφορούν νέους καταρτισμένους, πτυχιούχους και με μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές. Ήδη έτρεξε σχετικό πρόγραμμα για 85000 νέους με καλές αμοιβές και με διάρκεια 2 χρόνια. ως εκ τούτου χιλιάδες νέοι (ακόμα κι από εξωτερικό ή φοιτητές - ο ΟΑΕΔ δεν ξέρει που μένουν ή αν σπουδάζουν) έχουν εγγραφεί πρόσφατα για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Παράλληλα, μεγάλο ρόλο παίζει και η αλλαγή φιλοσοφίας των προγραμμάτων ή των προκηρύξεων ΑΣΕΠ τα τελευταία χρόνια που μοριοδοτούν περισσότερο τα κοινωνικά κριτήρια και δη την ανεργία. Όποτε και πάλι πολλοί γράφονται για να γράφουν στο κοντέρ μήνες ανεργίας.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση