Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 08:51

Έρως - Ήρως. Ένας θεατρικός μονόλογος με τον, κατά κάποιο τρόπο δικό μας, Αντώνη Κυριακάκη.

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

odis13Εν αρχή ην ο Αντώνης.

Μιλάμε για τον Αντώνη, τον πρεσβύτερο γιο του Δημήτρη Κυριακάκη και της δικιάς μας, Δραπετσωνίτισας, Νένας Σιδηροπούλου.

Με τον καιρό κι ο Δημήτρης έγινε δικός μας. Το ύφος του, το ήθος του, το πραγματικό,  ανιδιοτελές του ενδιαφέρον μας έκανε να τον προσθέσουμε στους φίλους μας  χωρίς αναστολές.

Θα μου πείτε ποιόν ενδιαφέρουν όλα αυτά. Εμ πως, να μη ξέρουμε από που εκπορεύεται το φιντανάκι.

Και ποιό είναι το φιντανάκι:  Μα ο Αντώνης και η παρουσία του στο θεατρικό έργο "Έρως -  Ήρως".

Μια διασκευή του ομώνυμου πεζογραφήματος του Άγιου των γραμμάτων μας. "Της κορυφής των κορυφών", όπως ομολόγησε και ο Κ. Π. Καβάφης. Του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Πριν μπω στο ζουμί να πω ότι, μεγαλώνοντας και όταν η σκυτάλη αρχίζει να περνάει στις επόμενες γενιές, μεγαλώνει και η πιθανότητα να συναντήσεις πετυχημένους επιστήμονες, αξιόλογους λογοτέχνες, βραβευμένους αθλητές, ή φερέλπιδες καλλιτέχνες, από το εγγύτερο περιβάλλον σου.

Γνωστούς νέους και παιδιά που οι ανησυχίες τους ταιριάζουν απόλυτα με τις δικές σου και τα όνειρα τους, κάπου ταυτίζονται με τα δικά σου, τηρουμένων των αναλογιών. Συνυπολογίζοντας απαραιτήτως και την διαφορά της ηλικίας.   

Τότε η αναφορά σ' αυτούς και η ενασχόληση μαζί τους, σου δίνει μεγαλύτερη χαρά και συνδυάζεται από μία υποβόσκουσα περηφάνια.

Ε, έτσι ένοιωσα την Δευτέρα 04-02-2019 που έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Εύπολις - art, κάπου στα σοκάκια του Νέου Κόσμου, το διασκευασμένο διήγημα του Κοσμοκαλόγερου ερμηνευμένο από τον Αντώνη

Τον Αντώνη Κυριακάκη!

Ο Αντωνάκης που πιτσιρίκο τον βλέπαμε στη χάση και στη φέξη σε κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις και που η αναφορά σ' αυτόν πιο πολύ αφορούσε τα παιδιά μας και την μεταξύ τους παρέα, τώρα μας συστήνονταν σαν ηθοποιός.

Ηθοποιός σημαίνει φως.

Αυτό το φως ήταν στα μάτια του Αντώνη απ' την αρχή μέχρι το τέλος της παράστασης. Απ' αυτά τα εκφραστικά μάτια σε συνδυασμό με τον γλαφυρό του λόγο αναδύονταν όλες οι ομορφιές και τ' αρώματα της τέχνης του θεάτρου.

Λαγαρή φωνή, ευκρινέστατη άρθρωση, σπαθάτη ματιά, με εκφραστικότητα στην κίνηση, σου μετέφερε μια γλύκα που σε κυρίευε σύγκορμα.

Χωρίς αμφιβολία ο Παπαδιαμάντης θα ήταν χαρούμενος με τον τρόπο που επικοινώνησε του έργο του ο Αντώνης!

Και να πεις πως δεν είχε δυσκολίες;

Κάθε άλλο.

Επιλέχθηκε, ο μονόλογος του Αντώνη στο Έρως -  Ήρως, να αποδοθεί στην πρωτότυπη γραφή του Παπαδιαμάντη, μια γραφή  γεμάτη από γλωσσικά ιδιώματα που κάνουν την ερμηνεία και την επικοινωνία με το κοινό ιδιαίτερα αντίξοη .

Και επειδή ο κυρ Αλέξανδρος θεωρείται και λεξιπλάστης, αν υπάρχει αυτός ο αδόκιμος όρος, κάτι σαν τον Σκαρίμπα ας πούμε, η αποστολή του Αντώνη γινότανε ακόμα δυσκολότερη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Αντώνης, για τον συγκεκριμένο ρόλο,  πήρε το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 17 επαγγελματίες ηθοποιούς στο "Φεστιβάλ Θεατρικού Μονολόγου 2018".

Έβγαλε στη σκηνή δύσκολα πράγματα. Την εσωτερική σκέψη, τον εσωτερικό προβληματισμό και τις εσωτερικές διαπιστώσεις του Γιωργή του βαρκάρη, με τρόπο μοναδικό. Το μόνο που δεν έκανε ήταν να δώσει λύσεις σ' όλα αυτά που τον ταλάνιζαν όταν αντιλήφθηκε ότι πάνε να παντρέψουν την Αρχόντω, την αγαπημένη του, με έναν ξένο. Αυτό το άφησε για τον Παπαδιαμάντη!  Ήταν τόσο πειστική η ερμηνεία του, που άφηνε στην ευχέρεια του θεατή να κλάψει ή να γελάσει με το σκεπτικό, τα καμώματα και τις ίντριγκες του Γιωργή.

Ήταν μια παράσταση δουλεμένη με αγάπη, κέφι και μεράκι και η αναγνώριση ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο.

Η δικαίωση και η λύτρωση ήρθαν με το χειροκρότημα. Ένα χειροκρότημα πηγαίο χωρίς συμβάσεις, που αναγνώρισε την μεγάλη προσπάθεια και επιβεβαίωσε την επιτυχή κατάληξη.

Δυο λόγια και  για τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Μπαλαμώτη: Το στήσιμο της παράστασης άρεσε ιδιαίτερα. Η παρουσία του στο έργο φάνηκε να απλώνει στον Αντώνη ένα δίχτυ προστασίας τέτοιο που να μη του δημιουργεί ανασφάλειες. Στο τέλος την αγωνία την διαδέχτηκε η εκατέρωθεν αναγνώριση σκηνοθέτη και ηθοποιού. Κι όταν ακολούθησε και  η αναγνώριση του κοινού η ικανοποίηση φάνηκε στα απαστράπτοντα πρόσωπά τους.

Το Εύπολις - Art είναι μία από τις πολλές φωλιές πολιτισμού που έχουν στηθεί στις γειτονιές της Αθήνας και προσπαθούν να εκπολιτίσουν ότι θέλει να εκπολιτισθεί. Συνάμα δίνουν βήμα στις ανησυχίες των νέων ηθοποιών και μοιάζει να μη έχουν προτεραιότητα το όποιο εμπορικό κέρδος.

Δεν δρέπω δάφνες να παραστήσω τον κριτικό του θεάτρου και της τέχνης.

 Άλλωστε νομίζω πως αυτή η ενασχόληση δεν θα μου ταίριαζε καθόλου.

 Αφορμή γι' αυτά τα  λίγα λόγια ήταν ο Δημήτρης και η Νένα.

Ήμασταν τόσο κοντά στο θέατρο που αφουγκράστηκα τους παλμούς στις καρδιές  τους καθώς μεταφέρονταν στ' αυτιά μου πότε απ' τη μιά και πότε από τον άλλον στερεοφωνικά.

Και φυσικά πρώτο και καλύτερο, το ταλέντο του Αντώνη!

Και δυο λόγια για τον χώρο.

Εξαιρετικό το φουαγιέ αλλά όχι αντίστοιχης αισθητικής η αίθουσα της παράστασης.

Το Έρως -  Ήρως θα παίζεται στο θέατρο Εύπολις - art

Έγγελη 10   Νέος Κόσμος.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 04-02 μέχρι 26-02-2019.

Ώρα 21:00

Τιμή εισιτηρίου: 8,00 Ευρώ

Τηλ. Κρατήσεων: 215-5451110 κιν. 6980529535.

Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Εδώ   Κάτι λέει για τον Παπαδιαμάντη ο δημοσιογράφος Σταμάτης Σταματίου, όταν πήγε να του παραδώσει ένα Χριστουγεννιάτικο διήγημα, τον καιρό που ο συγγραφέας δούλευε στην εφημερίδα "Ακρόπολις".

Ένα φιλμάκι με αφορμή το έργο.

 

Διαβάστηκε 2712 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 09:04
Οδυσσέας

Οδυσσέας

Σχόλια   

+1 # ΒΑΣΙΛΙΚΗ 07-02-2019 09:54
εξαιρετικη αναφορα στην εκπληκτικη ερμηνεια του Αντώνη μας
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση