Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019 19:58

Θα αλλάξει κάτι σημαντικό στη ζωή μας αν δεν είμαστε προτελευταίοι στην Ε.Ε στη χρήση του διαδικτύου;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

internet1Στα περισσότερα απ'αυτά που εφευρίσκει ο άνθρωπος εδώ και 50 χιλ. χρόνια και προσφέρονται για μαζική χρήση, το κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους συνήθως είναι να μειώνουν τον χρόνο των άμεσων επαφών με άλλους ανθρώπους. Γιατί ότι και να κάνουμε δεν γίνεται να μην ισχύει και σ'εμάς τους γήινους ο χρυσούς γαλαξιακός κανόνας: Ότι κερδίζουμε σε χρόνο το χάνουμε σε χώρο και πιο ειδικά σε συνεύρεση. Μάλλον αυτό θα είναι το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου μας ότι και να διαδίδουμε με τα όνειρά μας.  

Κι αυτό σίγουρα έχει κάποιες επιπτώσεις στη ζωή μας, άλλοτε καλές κι άλλοτε κακές, που πάντα εξαρτάται από την πραγματικότητα που έχουμε απέναντί μας.

Ας υποθέσουμε ότι πρέπει ένας Έλληνας πολίτης να πάει σε κάποια δημόσια υπηρεσία για υπόθεσή του. Πιο πολλές πιθανότητες έχει να τον ταλαιπωρήσουν, να τον εκνευρίσουν και να ανεβάσει πίεση ο άνθρωπος, παρά να αισθανθεί ότι τον αντιμετώπισαν οι συνάνθρωποι του της γραφειοκρατίας ως φορολογούμενο πολίτη και έκαναν άψογα τη δουλειά τους εξυπηρετώντας τον. Πολλές φορές μικρή ευθύνη έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο νοών νοείτο ότι η μεγάλη ευθύνη πέφτει στους νόμους που τους φτιάχνει το ψηφισμένο από εμάς πολιτικό προσωπικό της χώρας μας. Αν τώρα ισχυριστώ, κι εμείς φταίμε που τους ανεχόμαστε, θα αλλάξει κάτι; 

Αυτή η ταλαιπωρία πάντως δεν είναι κάτι που ισχύει μόνο στη ΔΕΗ ας πούμε, όπου οι ουρές είναι ατέλειωτες, ή στα υπουργεία εκείνα και τους οργανισμούς που έχουν ζήτηση, αλλά και σε μικρές μονάδες όπως οι δήμοι, τα αστυνομικά τμήματα, εφορίες και τράπεζες ή κι ενορίες ακόμα, παρόλο που ο θεός είναι εκεί και θα μπορούσε να κάνει  το θαύμα του. Αν μάλιστα ο άνθρωπος αυτός εργάζεται και δεν έχει κάποιον δικό του να πάει τη θέση του, στην περίπτωση που χρειαστεί να πάει και να ξαναπάει για να διεκπεραιώση την υπόθεσή του, ζήτω που κάηκε ο καημένος. Πόσες άδειες μπορεί να πάρει και πόσα μεροκάματα θα χάσει, ούτε ψύλλος στον κόρφο του δεν θα'θελα να ήμουν. 

Κι εδώ, σχεδόν από μόνο του, αναδύεται το ερώτημα; Πόσο δύσκολο άραγε είναι δυο τρεις φορές τη βδομάδα να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και με ένα ωράριο 2-8 μ.μ; Ρωτάς αδέλφια μας που έχουν μεταναστεύσει και σου λένε ότι στις περισσότερες χώρες της μαύρης ξενιτιάς τέτοιες λύσεις είναι διαδεδομένες από πάρα πολλά χρόνια πριν. Το θέμα μας είναι γιατί δεν πραγματοποιούνται κι εδώ στη μάνα πατρίδα. Ναι, γιατί;  

Επιστρέφουμε στο βασικό θέμα μας, αυτό που έχει να κάνει με τη χρήση της τεχνολογίας για να διεκπεραιώνουν οι πολίτες τις υποθέσεις τους, από τις πιο απλές - πληροφορίες, πληρωμές, επικοινωνία - μέχρι τις πιο σύνθετες. Αυτό που συμβαίνει σε όλον τον δυτικό κόσμο και στην άπω ανατολή, είναι η διαρκής επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει το διαδίκτυο στους πολίτες και η αποφυγή της όποιας ταλαιπωρίας, όταν το σύστημα δεν λειτουργεί όπως το επιτρέπει η εποχή και οι κατακτήσεις των άλλων χωρών, και φυσικά το κέρδος του χρόνου, ακόμα κι αυτό του πήγαινε έλα. Ο περιορισμένος χρόνος σου, που δεν τον πάει τσάμπα και βερεσέ, να ένα πολύ σημαντικό κέρδος για πολλούς από εμάς. Τι συμβαίνει τώρα στην χώρα μας; Το κανονικό. Δηλαδή, μέσα είμαστε κι εμείς σ'αυτήν την παγκόσμια κίνηση, αλλά ως συνήθως με μια μεγάλη χρονοκαθυστέρηση. 

Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως η εκπαίδευση των Ελλήνων στη χρήση των υπολογιστών και σε ότι συνδέεται μ'αυτούς είναι το πρώτο βήμα για να κόψουμε δρόμο και να γίνουμε στο θέμα αυτό η γνωστή Δανία του νότου. Αν τώρα η εκπαίδευση και η τοπική αυτοδιοίκηση αντιληφθούν το πρόβλημα και μπουν δυναμικά σ'αυτό το παιχνίδι προσφέροντας στα παιδιά και στους δημότες τα απαραίτητα για να μπορούν να εξυπηρετούνται σε ότι έχει να κάνει με τις υπηρεσίες του διαδικτύου, τότε δύσκολα να βρεθεί κάποιος για να αμφισβητήσει ότι δεν βοήθησαν τον κόσμο να συντονιστεί με την εποχή του. Φυσικά και το κράτος πρέπει να προωθήσει ότι χρειάζεται για να μπορούμε να προσγειωθούμε σχεδόν όλοι στον 21ο αιώνα. Άραγε θα υπάρξει κάποια κυβέρνηση, είτε αριστερή θα είναι είτε δεξιά, που θα φτιάξει αυτά τα πράματα, όσο πιο καλά γίνεται, σύντομα και φτηνά για τον κόσμο; Άραγε υπάρχουν πολιτικοί που αντιλαμβάνονται ότι τέτοιες υπηρεσίες ανεβάζουν, από μια μεριά για να λέμε όλη τη μαύρη αλήθεια, την ποιότητα της ζωής μας;

Αφορμή γι'αυτές τις απλές σκέψεις στάθηκε η ταλαιπωρία που πέρασα πρόσφατα για να φέρω εις πέρας μία υπόθεσή μου και το άρθρο που ακολουθεί. 

internetΠροτελευταία, με τελευταία τη Ρουμανία, είναι η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, στοιχείο που παραπέμπει σε τεχνολογική υστέρηση και σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό και με τον μικρό αριθμό ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), το 72% των πολιτών στην Ελλάδα δήλωσε ότι χρησιμοποίησε το Internet τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Πρόκειται για ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 85%.

Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ρουμανία με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 71%, ενώ δύο θέσεις πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται ακόμη δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η Ιταλία (74%) και η Πορτογαλία.

Πρώτη η Δανία

Σχεδόν καθολική, αντιθέτως, είναι η χρήση του Διαδικτύου στη Δανία, όπου το 98% των πολιτών δήλωσε το 2018 ότι χρησιμοποίησε το Ιnternet τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρησιμοποιούν το Internet κυρίως για να στέλνουν και να λαμβάνουν e-mails (σε ποσοστό 73%), για τηλεφωνικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις (42%), για την είσοδο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (56%), για να βρίσκουν πληροφορίες για προϊόντα και υπηρεσίες (70%), για τη διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών (Ιnternet banking), με το σχετικό ποσοστό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης να διαμορφώνεται σε 54%, για την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών (19%), για να κλείσουν ραντεβού με κάποιο επαγγελματία (17%), για να αναζητήσουν πληροφορίες για θέματα υγείας (52%), για να παίξουν ή να «κατεβάσουν» παιχνίδια (29%), για να ακούσουν μουσική π.χ. μέσω διαδικτυακού ραδιοφώνου (48%), για να δουν τηλεόραση (36%), για να παρακολουθήσουν διαφημιστικά βίντεο (26%), για να δουν βίντεο μέσω υπηρεσιών διαμοιρασμού, όπως είναι για παράδειγμα το YouTube (53%), και τέλος για να δουν βίντεο από εμπορικές υπηρεσίες ή από υπηρεσίες διαμοιρασμού (57%).

Στην Ελλάδα το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται κυρίως για την αναζήτηση πληροφοριών για αγαθά και υπηρεσίες (65%), για τη λήψη και την αποστολή e-mails (54%), αλλά και για τη συμμετοχή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (53%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το γεγονός ότι το 43% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το Internet για να βρει πληροφορίες σχετικά με ζητήματα υγείας.

Χαμηλά στο εμπόριο

Εξαιρετικά χαμηλή είναι η χρήση του Διαδικτύου στην Ελλάδα στο εμπόριο και συγκεκριμένα για την πώληση αγαθών (μόλις το 3% αξιοποιεί το Internet για αυτόν τον σκοπό) και για το κλείσιμο ραντεβού με κάποιον επαγγελματία (7%).

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 18:06
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση